Αναζήτηση:  
 
 
  (Νεο)φασισμός    
Αναζήτηση:  
    Θέματα στο αρχείο: 50     Σελίδα 1/3   Επόμενα »
 
   
     
 
 
Ουκρανία: Τουλάχιστον 35 νεκροί από εμπρηστική επίθεση σε κτίριο στην Οδησσό
Ημ/νια: 03/05/2014
Χαρακτήρα μαζικής δολοφονίας είχε ο εμπρησμός του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό από τους φασίστες φονιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου την Παρασκευή. Απολογισμός 35 νεκροί αντιφασίστες διαδηλωτές. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και οπαδών της εγκάθετης κυβέρνησης του Κιέβου, οι οποίοι υποστηρίζονταν από τους νεοναζί του Δεξιού Τομέα. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης κατάφεραν να διαλύσουν την κατασκήνωση των διαδηλωτών και να τους εγκλωβίσουν στο κτίριο των συνδικάτων το οποίο και αδίστακτα πυρπόλησαν. Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και κάποιοι όταν πήδησαν από τα παράθυρα για να σωθούν.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Μείζον θέμα με τη συμμετοχή Πλεύρη στο ψηφοδέλτιο Σπηλιωτόπουλου
Ημ/νια: 02/05/2014
Μείζον πολιτικό θέμα εγείρει η συμμετοχή του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρη στον συνδυασμό του "γαλάζιου" Άρη Σπηλιωτόπουλου για τον Δήμο Αθηναίων, μετά την οξύτατη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών εξαιτίας των απαράδεκτων δηλώσεων Πλεύρη για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Παροξυσμός χωρίς στοιχεία
Ημ/νια: 24/04/2014
Εδώ κι αρκετό καιρό, συντηρητικοί δεξιοί, ρατσιστικά κομματίδια και νεοναζιστές, όπως τα κόμματα NPD και «Die Rechte», συνδαυλίζουν εχθρότητα και φθόνο εναντίον ανθρώπων από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία. Ενώ η CSU κινητοποιεί ενάντια στην υποτιθέμενη μετανάστευση ένδειας με το σλόγκαν «όποιος εξαπατά, απελαύνεται», η NPD προπαγανδίζει το ευκρινώς επιθετικό σύνθημα, «λεφτά για τη γιαγιά αντί για τους Σίντι και τους Ρομά».
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ένα σύνθημα, μια ιστορία
Ημ/νια: 12/04/2014
Η παρατεταμένη περίοδος της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που ήρθε ως αποτέλεσμα των αντικοινωνικών πολιτικών δημοσιονομικής ρύθμισης που ακολουθήθηκαν στις χώρες, αυτές κυοφόρησε την ανάκαμψη ενός ρεύματος κοινωνικού συντηρητισμού και εθνικισμού.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Θέσεις για την πάλη κατά της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη
Ημ/νια: 11/04/2014
Στην Ευρώπη, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός δεν αποτελεί πλέον ένα περιθωριακό φαινόμενο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από την άνοδο νεοφασιστικών κινημάτων όπως το Jobbik στην Ουγγαρία και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Και τα δύο χρησιμοποιούν τη βία στο δημόσιο χώρο εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων και των μειονοτήτων, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται το νόμιμο δημόσιο χώρο που τους παραχωρείται λόγω της εκπροσώπησης τους στο κοινοβούλιο.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Τουλάχιστον 320 τα θύματα ρατσιστικής βίας το 2013
Ημ/νια: 03/04/2014
To 2013 τo Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 166 περιστατικά με τουλάχιστον 320 θύματα: τα 143 περιστατικά αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, ενώ τα υπόλοιπα 22 ήταν κατά ΛΟΑΤ ατόμων και 1 εναντίον υπερασπίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (συνηγόρου θυμάτων). Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίμηνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την προφυλάκιση ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία ότι έχουν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013), καταγράφηκαν μόνο 18 περιστατικά ρατσιστικής βίας. Η σημαντική μείωση των κρουσμάτων ρατσιστικών επιθέσεων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα του 2013, πέραν της θετικής διάστασης που φέρει, έρχεται προς επίρρωση των δεδομένων του Δικτύου για την ύπαρξη ταγμάτων εφόδου
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Από τον Μπαλτάκο στον Φαήλο
Ημ/νια: 09/04/2014
Η γραμμή που ακολουθούν όσοι στη ΝΔ προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα μετά το φιάσκο Μπαλτάκου, είναι εξαιρετικά ευάλωτη: ο κ. Σαμαράς, λέει, αντέδρασε αμέσως, ο κ. Μπαλτάκος αποπέμφθηκε, η φημολογούμενη ακροδεξιά ομάδα του προεδρικού περιβάλλοντος αποδιαρθρώνεται – τι άλλο θέλουμε;
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Κράτος και Χρυσή Αυγή: η τομή της 28ης Σεπτεμβρίου
Ημ/νια: 06/04/2014
Δεν χρειάζεται να έχει δει κανείς πολλές εκπομπές «κρυφής κάμερας» για να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στο βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η εβραϊκή αντίσταση κατά των Ναζί
Ημ/νια: 27/03/2014
Είναι διαδεδομένη η αντίληψη πως την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εβραϊκοί πληθυσμοί των κατεχόμενων ευρωπαϊκών χωρών οδηγήθηκαν σαν «πρόβατα επί σφαγή» στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης, χωρίς να αντιδράσουν. Πρόκειται για μια σχηματική αντίληψη που, δικαιολογημένα, προέκυψε και προκύπτει εξαιτίας της «βαριάς» σκιάς του Ολοκαυτώματος, στην ιστοριογραφία, τη συλλογική μνήμη και το δημόσιο λόγο.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
1944 – Τα στρατόπεδα και η εβραϊκή μνήμη
Ημ/νια: 27/03/2014
Τη χρονιά εκείνη οι διώξεις των Εβραίων έφτασαν στο αποκορύφωμά τους. Συγκεντρώνονταν από τις γερμανικές Αρχές και, ύστερα από μια διαδικασία βάρβαρης διαλογής και αποχωρισμού από τα υπόλοιπα μέρη της οικογένειάς τους, εκτοπίζονταν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου απ’ όπου δεν υπήρχε επιστροφή…
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ο αόρατος εκφασισμός
Ημ/νια: 24/03/2014
Η πεποίθηση ότι οι τεχνικές της επικοινωνίας οφείλουν να κυριαρχούν επί της ιστορικής οπτικής και να εγκαθιδρύουν ηγεμονεύουσες αφηγήσεις για τα πολιτικά φαινόμενα αποτελεί το επίκεντρο στην ιδεολογία της σύγχρονης καπιταλιστικής κυριαρχίας.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η δημοκρατία του protagon
Ημ/νια: 19/03/2014
Υποθέτω ότι θα πρέπει να ζήσω με την προσβολή. Υποθέτω πως έχουν μάθει κι οι αρθρογράφοι να ζουν με το κανάκεμα. Υποθέτω πως θα έχουν μάθει κι οι αναγνώστες να ζουν με κοσκινισμένα σχόλια.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η «τελική λύση» του φασισμού
Ημ/νια: 10/03/2014
Η εισαγωγή στο αφιέρωμα της «Αυγής» στη ναζιστική βία, την καταστροφή και την μνήμη της. Διότι, δεν υπάρχει τρόπος να διαφυλάξουμε το παρελθόν χωρίς να γινόμαστε «ενοχλητικοί» στο παρόν. Χωρίς, δηλαδή, να υπενθυμίζουμε ότι ο ναζισμός και η ιστορία του δεν αποτελεί το απολύτως Άλλο της κανονικότητάς μας.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Φασισμός και δημοκρατία
Ημ/νια: 09/03/2014
Η δημοκρατία γίνεται ένα κοινωνικό αίτημα ουσιαστικά πιο ριζοσπαστικό από ό,τι μέχρι τώρα εφαρμόστηκε στο όνομά της, ακόμα και στη φιλελεύθερη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γίνεται αρχή διεκδίκησης μιας ισότητας που αμφισβητεί πλέον το αστικό αξίωμα της ιδιοκτησίας. Αυτή τη ριζική ανανοηματοδότηση εντός πιεστικών συνθηκών, συνθηκών ήττας και ανάγκης υπεράσπισης των στοιχειωδών, τη γνωρίζουμε από την ιστορία.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Από τα Ες-Ες στην Ε.Ε.
Ημ/νια: 02/03/2014
Με την ευκαιρία της ανάδυσης, στην επικαιρότητα, των ουκρανών νεοναζιστών και νοσταλγών των SS, αναδημοσιεύουμε εδώ ένα παλιότερο κείμενο του Ιού (2004), για τους βαλτικούς ομοϊδεάτες τους, που «εκπροσωπούν τον κρατικό ρατσισμό, το θεσμοποιημένο αντικομμουνισμό και το μεταμοντέρνο απαρτχάιντ του αποκλεισμού χιλιάδων «μη πολιτών» τους. Είναι τα αγαπημένα παιδιά της ευρωπαϊκής ελίτ».
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ακροδεξιά στροφή στην Ουκρανία - Η ιστορία που δε μας λένε για τις διαδηλώσεις στο Κίεβο
Ημ/νια: 28/02/2014
Τους τελευταίους δύο μήνες, οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία παρουσιάζονται ως μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαδηλωτές που ζητούν δημοκρατία και σε μια αυταρχική κυβέρνηση. Οι πρώτοι θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βάζει βέτο. Η περιγραφή αυτή δεν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Στρατηγική της έντασης. Ο Μίκης Μάντακας ως επικαιρότητα;
Ημ/νια: 16/02/2014
Στην Ιταλία, όπου έζησα δύο χρόνια, το σημειολογικό φορτίο του έλληνα αριστερού, ανάμεσα σε ομοϊδεάτες του, έχει παράδοξες συχνά αναφορές. Οι περισσότερες είναι από την περίοδο της επταετίας – η χούντα υπήρξε σημειολογική κορυφή για την Ιταλία, κυρίως μέσα από το πηγαινέλα ανθρώπων ανάμεσα στην Αδριατική, στη ζέση και τη ζύμωση των ιταλικών Πανεπιστημίων κι όχι μόνο.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
«Δε πα να μας χτυπάν…»
Ημ/νια: 31/01/2014
Την ώρα που παρακολουθούσαμε εμβρόντητοι τα μέλη της ομάδας Δέλτα να επιτίθενται και ξυλοκοπούν με λύσσα και ίσως σφοδρό μίσος παιδιά ηλικίας είκοσι χρονών μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του Άσιμου: «Δε πα να μας χτυπάν με όλμους και κανόνια, δε πα να μας χαλάν τα πιο όμορφα μας χρόνια». Οι κλοτσιές, οι γροθιές και οι χειροπέδες είναι άραγε το ζοφερό μέλλον που προετοιμάσαμε για την ελπιδοφόρα νέα γενιά;
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ο Δένδιας βεβηλώνει το Άουσβιτς
Ημ/νια: 29/01/2014
Είναι γνωστό σύμπτωμα της παρακμής του «Δυτικού» πολιτισμού η άνωθεν επιβαλλόμενη κι η ολοένα εντεινόμενη αδυναμία να πενθήσουμε τους νεκρούς μας. Όταν, όμως, το πένθος ενός ολόκληρου λαού που είναι και οφείλει να είναι πένθος όλης της ανθρωπότητας μετατρέπεται σε «επικοινωνιακό» κόλπο, σε θέαμα που υπηρετεί αλλότριους σκοπούς, πολιτικές και παιχνίδια εξουσίας, τότε έχουμε να κάνουμε με την Μέγιστη Ύβρη.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Το facebook κατέβασε τη σελίδα Λέμε Όχι στη Χρυσή Αυγή
Ημ/νια: 28/01/2014
Οι χρυσαυγίτες πέτυχαν με μαζικές αναφορές το προσωρινό κατέβασμα της δημοφιλούς σελίδας ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, που αριθμούσε πάνω από 80.000 μέλη!
» Aναλυτικά
 
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης  
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι  
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
 
   
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης  
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
     
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας  
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
 
     
 
   
 
   
 
   
 
  (Νεο)φασισμός    
Αναζήτηση:  
    Θέματα στο αρχείο: 50     Σελίδα 1/3   Επόμενα »
   
Footer
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr