Αναζήτηση:  
 
 
  Αρχείο    
Αναζήτηση:  
    Θέματα στο αρχείο: 83     Σελίδα 1/5   Επόμενα »
 
   
     
 
 
Χρέος και ορθολογικότητα
Ημ/νια: 04/05/2014
Πολλές φορές έχει φανεί ότι η διαχείριση της κρίσης από τις κυρίαρχες δυνάμεις έρχεται να επερωτήσει τα θεμέλια του φιλελευθερισμού. Νεοφιλελεύθερος αυταρχισμός και καταστολή δε συνιστούν απλά μέσα για την κάμψη των κοινωνικών αντιστάσεων αλλά εργαλεία εμπέδωσης της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης. Για τον Maurizio Lazzarato, η σύμπτωση του νεοφιλελευθερισμού με την ακροδεξιά στο σημείο αυτό είναι παραπάνω από προφανής.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Σχετικά με την ελληνική κατάσταση
Ημ/νια: 27/04/2014
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος, στα ελληνικά, ο τόμος «Το ελληνικό σύμπτωμα», σε επιμέλεια Μαρίας Κακογιάννη. Τα κείμενα του τόμου, με θεματικούς άξονες την κρίση, το χρέος, τα κινήματα και η Αριστερά έχουν γράψει οι: Κ. Δουζίνας, Δ. Κουσουρής, Ε. Μπαλιμπάρ, Α. Μπαντιού, Τ. Νέγκρι, Ε. Παπαγεωργίου, Ζ. Ρανσιέρ-Μ. Κακογιάννη, Γ. Σταυρακάκης, Μ. Τερέ, Δ. Χριστόπουλος. Με την ευκαιρία αυτή, η Μαρία Κακογιάννη, συζητάει με τον Αλαίν Μπαντιού.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ενας υδραυλικός για το χρέος του Νότου
Ημ/νια: 14/04/2014
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι αναμφίβολα μη βιώσιμο, με το μεγαλύτερο κομμάτι του να βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών μας. Το χρέος λειτουργεί περιοριστικά για τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το αν έχουν πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές. Η πρόσβαση στις αγορές επιτρέπει ουσιαστικά σε μια κυβέρνηση να αντικαταστήσει το επίσημο χρέος με ιδιωτικό, όχι όμως να δημιουργήσει νέο.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η προεκλογική παράσταση αρχίζει: «Βγαίνουμε στις αγορές» με πενταετές ομόλογο και υψηλό επιτόκιο
Ημ/νια: 09/04/2014
Με υψηλό επιτόκιο, κοντά στο 5% (αντί για το ισχύον 1,5%), θα βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια. Αυξάνεται έτσι το το δημόσιο χρέος για να εξυπηρετηθεί η προεκλογική καμπάνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για μια παράσταση «με σπόνσορες την τρόικα και την ευρωπαϊκή συμμαχία των μνημονίων, υπό την υψηλή εποπτεία της Γερμανίας» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Εδώ στη Ροδόπη
Ημ/νια: 02/03/2014
Αυτό το κείμενο αποτελεί ένα χρέος τιμής για μια περιοχή της χώρας που το να είσαι αριστερός σήμαινε πολλά. Ήταν πολύ δύσκολο να είσαι αριστερός. Άλλο πράγμα να είσαι αριστερός στην Αθήνα και άλλο στην Ροδόπη.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η εξέλιξη του χρέους: αντιφάσεις και ευκαιρίες
Ημ/νια: 13/02/2014
Η Ελλάδα δεν είναι «αποικία» χρέους, όπως πολλοί διατυπώνουν, διότι πολύ απλά το ευρωπαϊκό ιστορικό πλαίσιο είναι αυτό της νεοφιλελεύθερης ένωσης ανεξάρτητων κρατικών οντοτήτων με ηγεμονικά κέντρα. Σε αυτήν την Ευρώπη και σε αυτή τη συγκυρία, ο όγκος του χρέους παίζει το ρόλο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού «ζουρλομανδύα». Το χρέος δηλαδή αναδεικνύεται σε καθοριστικότερο δημοσιονομικό παράγοντα και από αυτό το ίδιο το δημοσιονομικό σύμφωνο του Μάαστριχ. Η διαγραφή του χρέους θα αποκαταστήσει τη δημοσιονομική ανεξαρτησία σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα επιτρέψει σε μια αριστερή κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει αποτελεσματικά τις απαραίτητες κοινωνικές πολιτικές της
» Aναλυτικά
 
     
 
 
«Τους φορολογείτε άγρια, δεν έχουν πια να πληρώσουν»: ένα ακόμη χαστούκι στην κυβέρνηση από το γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής
Ημ/νια: 29/01/2014
Η περαιτέρω φοροεπιβάρυνση «δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην τριμηνιαία έκθεσή του, απαριθμώντας τα δυσβάσταχτα φορτία που επωμίστηκαν οι φορολογούμενοι τα τρία τελευταία χρόνια. Επιπλέον, προσθέτει πως χωρίς «διεθνή ή ευρωπαϊκή ρύθμιση» το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Το περίγραμμα της ευρωπαϊκής οικονομικής τραγωδίας
Ημ/νια: 08/01/2014
Το 2014 θα είναι μια σημαντική χρονιά για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Ειδικά για την Ευρώπη, οι καταστάσεις και η άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών μέσα στα προηγούμενα δύο χρόνια έχουν δώσει συγκεκριμένη «τροχιά» στις πιθανές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, κάτι που καθιστά πανευρωπαϊκό το μέλημα της αριστεράς να τροποποιήσει σημαντικά ή και να «εκτροχιάσει» τις εξελίξεις που μας οδηγούν σε ένα μέλλον πιο στυγνής εκμετάλλευσης και μεγαλύτερης βαρβαρότητας.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η οικονομία τη χρονιά του αλόγου
Ημ/νια: 08/01/2014
Ένα Πρόγραμμα της Αριστεράς αναμετράται πάνω απ’ όλα με την πραγματικότητα, που δεν είναι μόνο το δημόσιο χρέος - προσφιλές θέμα ιδεολογικών και πολιτικών ανταγωνισμών των αριστερών παντού. Είναι το ένα εκατομμύριο άνεργοι, τα δύο εκατομμύρια κάτω από τα όρια της φτώχειας, η ανθρωπιστική κρίση, η παραγωγική ερήμωση.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η ευχή του Forbes για το νέο έτος και η δική μας δέσμευση
Ημ/νια: 25/12/2013
Τελικά ποιο χρήμα κυκλοφορεί σε μεγαλύτερη ποσότητα; Το χρήμα-εμπόρευμα, που στηρίζεται εξωγενώς στις αποφάσεις των γραφειοκρατών, ή το χρήμα που γεννάται ενδογενώς από το ιδιωτικό πιστωτικό σύστημα;
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ο φαύλος κύκλος της ιδιωτικής υπερχρέωσης
Ημ/νια: 22/12/2013
Τις τελευταίες μέρες της εβδομάδας ψηφίστηκαν στη Βουλή δύο νομοσχέδια τα οποία σχετίζονται -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- με τον βρόχο της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, είτε αυτή αφορά τις τράπεζες είτε το Δημόσιο. Τόσο το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων όσο και το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς επιδεινώνουν την ήδη δραματική κατάσταση του ιδιωτικού χρέους, βυθίζοντας όλο και μεγαλύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας στην παγίδα της υπερχρέωσης.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Το δημόσιο χρέος και ο ελληνικός καπιταλισμός
Ημ/νια: 29/11/2013
Αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή πως όλα όσα μας συμβαίνουν στην εποχή των μνημονίων έχουν ως πρωταρχικά ωφελημένους τους έλληνες καπιταλιστές, οι οποίοι μέσα στην κρίση είδαν το λόγο των εισοδημάτων τους προς αυτά των μισθωτών να αυξάνονται κατά 40%, διαμορφώνει μια ρητορική και ένα πρόγραμμα που έχει κατεξοχήν ταξικό χαρακτήρα
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η κρίση χρέους και οι προκλήσεις της ανάπτυξης
Ημ/νια: 25/11/2013
Διημερίδα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Manifesto - Αυτόνομη Κίνηση Μεταπτυχιακών
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ελληνική οικονομία: Το χτίσιμο του «κενού» καπιταλισμού
Ημ/νια: 17/10/2013
Το ΔΝΤ είναι σαφές! Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα θα πρέπει να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Αν δεν γίνει αυτό τότε η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει νόημα και χειροτερεύει τα πράγματα. Το ΔΝΤ εδώ και αρκετό καιρό συμπεριφέρεται ως δανειστής που ανησυχεί για τα χρηματικά κεφάλαια που έχει δανείσει αλλά και για το ρόλο του από δω και μπρος, εάν η Ελλάδα καταγραφεί στην οικονομική ιστορία του δυτικού καπιταλισμού ως το αποτέλεσμα της πιο καταστροφικής «διάσωσης» χώρας που έγινε ποτέ.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Αμερική: Χρέος, χρήμα και ο οικονομικός εθνικισμός του «Tea Party» απέναντι στην τάξη που μισεί
Ημ/νια: 10/10/2013
Είναι περίεργο αλλά την ίδια στιγμή που οι μηχανισμοί του αστικού κράτους στην Ελλάδα αναγκάζονταν να έρθουν, για πρώτη φορά, σε άμεση σύγκρουση με τις πρακτικές της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής», στις ΗΠΑ, στο κέντρο του δυτικού καπιταλισμού, παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού, ήταν σε πλήρη εξέλιξη μια άλλη σύγκρουση, πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο σημαντική για την εξέλιξη του νεοφιλελευθερισμού ως κυρίαρχης και πλανητικής ιδεολογίας.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Γιατί η Τρόικα ενδιαφέρεται για τη γη και τα ακίνητα;
Ημ/νια: 29/09/2013
Τα Mνημόνια και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας έχουν επιβληθεί κρατούν ψηλά στην επικαιρότητα το ξεπούλημα της δημόσιας γης και των ακινήτων, ως λύση στο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τρόικας, στην Ελλάδα υπάρχει «καθυστερημένη κινητικότητα» των αξιών γης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και απαιτείται «ομαλοποίηση» της «ελληνικής εξαίρεσης»
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Από το χρέος στην τρόικα
Ημ/νια: 04/05/2013
Συνέντευξη με τον Γιώργο Σταμάτη
» Aναλυτικά
 
     
 
 
«Κάθε χρέος που δημιουργείται από την διάσωση των τραπεζών πρέπει να θεωρηθεί παράνομο»
Ημ/νια: 05/04/2013
Η ιστορική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν στην προοπτική της αλλαγής, θα κυριαρχήσει η απόγνωση μέσα στην κρίση, και οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Αυτή η φασιστικού τύπου διαδικασία είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, αλλά δεν είναι ο κανόνας.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη Διάσκεψη του Λονδίνου
Ημ/νια: 28/02/2013
Η Διάσκεψη του Λονδίνου συνιστά ένα προηγούμενο ρύθμισης και ελάφρυνσης του χρέους σε διεθνές επίπεδο και χρησιμοποιείται τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και από ακτιβιστές για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των χωρών του Νότου, ήδη από τη δεκαετία του ’80 οπότε και εντοπίζεται η κορύφωση της λογικής της ‘συναίνεσης της Ουάσιγκτον’ στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής του Δ.Ν.Τ
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Έκθεση - εφιάλτης του ΔΝΤ: Νέα μέτρα, απολύσεις, διατήρηση των χαρατσιών και ξεπούλημα
Ημ/νια: 19/01/2013
Νέα επώδυνα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ, “στοχευμένες” απολύσεις μέσα στο 2013 και συνοπτικές ιδιωτικοποιήσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, που ενδεχομένως να τις "τρέξουν" και ξένοι επίτροποι, προαναγγέλλει το ΔΝΤ, το οποίο, παρότι έως τώρα επιμένει σε προβλέψεις που αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες, “βλέπει” ανεργία πάνω από το επίπεδο του 20% έως το... 2017! Μάλιστα, κάνει λόγο και για καινούργια χρηματοδοτικά προγράμματα με πρόσθετο “κούρεμα” 24% στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, ώστε να καταστεί βιώσιμο, ενώ η χώρα δεν προβλέπεται να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018.
» Aναλυτικά
 
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης  
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι  
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
 
   
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης  
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
     
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας  
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
 
     
 
   
 
   
 
   
 
  Αρχείο    
Αναζήτηση:  
    Θέματα στο αρχείο: 83     Σελίδα 1/5   Επόμενα »
   
Footer
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr