Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Τουρκία: Η συμμετοχή των γιατρών στην εξέγερση
Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται, συζητούν, συνδιαλέγονται.Το τελευταίο διάστημα, όμως, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών. Ήδη πολλοί άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του Ερντογάν είναι να υποδείξει ότι πίσω από το κίνημα αυτό κρύβονται παράνομες «τρομοκρατικές» οργανώσεις
 
Της Σταυρούλας Πουλημένη

Τον τελευταίο μήνα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί χιλιάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, γιατροί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και το δικαίωμα στη διαδήλωση έχει πρακτικά καταργηθεί. Και όμως στην Τουρκία ο κόσμος επιμένει να ζητά Δημοκρατία. Η συμβολή του Τούρκικου Ιατρικού Συλλόγου και γενικότερα των γιατρών από την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων ήταν παραπάνω από σημαντική. Οι γιατροί έδειξαν έμπρακτα την αληλλεγγύη τους στους διαδηλωτές δίνοντας το παρόν σε κάθε διαδηλώση.

Είμαστε οι γιατροί του λαού

«Αυτό που όλοι ζητάμε εδώ είναι Δημοκρατία» λέει η Φεριντέ Ακσού γιατρός, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας κσι μέλος του Τούρκικου Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος έπαιξε κομβικό ρολο στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μετά την πρώτη επέμβαση στο πάρκο Γκεζί. Όπως αναφέρει«Τα μέλη του Τούρκικου Συλλόγου βοήθησαν εθελοντικά όλους τους ανθρώπους σε όλες τις πόλεις που πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις. Ήταν αυτό που περιμένει ο καθένας μας από τους γιατρούς. Να βοηθούν τους ανθρώπους». Συμμετοχή, σύμφωνα με την ίδια, είχαν ακόμη και οι φοιτητές ιατρικής αλλά και οι νοσηλευτές.Ο Τούρκικος Ιατρικός σύλλογος είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς να παράσχουν νοσηλεία σε όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Μέσα σε λίγο διάστημα δημιουργήθηκαν από τους γιατρούς με αυθόρμητο τρόπο εθελοντικά ιατρεία παντού. Ήταν εντυπωσιακή η αλληλεγγύη που εκφράστηκε» προσθέτει ακόμη.

Ο Τούρκικος Ιατρικός Σύλλογος πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες μια διαδικτυακή έρευνα προκειμένου να αξιολογήσει την έκθεση των διαδηλωτών σε χημικές ουσίες και τους τραυματισμούς. Τα δεδομένα αφορούν περισσότερους από 12.000 ανθρώπους. Για το διάστημα 31 Μαϊου μέχρι 17 Ιουνίου αξιολογήθηκαν τα δεδομένα 11.155 ατόμων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περιπτώσεις τραυματισμών στην Ιστανμπούλ από το αέριο πιπεριού ανέρχονται σε 788 (7%).Οι τραυματισμοί αυτοί προκλήθηκαν από επίθεση χημικών σε ευθεία βολή προς τα σώματα των διαδηλωτών. Ογδόντα διαδηλωτές επισημαίνεται ότι έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι. Στην Ιστανμπούλ υπάρχουν δύο σοβαροί τραυματισμοί, ενός 14χρονου με βαρύ τραύμα στο κεφάλι που βρίσκεται στην εντατική και ενός τραυματισμένου στο θώρακα ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Ένας διαδηλωτής κινδυνεύει να χάσει το μάτι του εξαιτίας πλαστικής σφαίρας ενώ είκοσι άνθρωποι έχουν πάθει εγκαύματα από το όξινο νερό που εμπεριείχαν τα κανόνια νερού της αστυνομίας.

Όπως ακόμη τονίζει η Φεριντέ, η αστυνομία έκανε χρήση του χημικού Oleo Capsicum στις αντλίες νερού. Ο κυβερνήτης της Ιστανμπούλ ισχυρίστηκε ότι είναι φάρμακο και όχι χημικό! Από τις έρευνες του εργαστηρίου αποδείχθηκε τελικά ότι το νερό που εκτοξευόταν από τις αντλίες νερού εμπεριείχε αέριο πιπεριού.

Στην έρευνα αναφέρονται ακόμη τραυματισμοί σε 13 πόλεις, 7.822 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας και στα αυτοσχέδια ιατρεία που δημιουργήθηκαν στις περιοχές που υπήρχαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Σε γενικές γραμμές οι τραυματισμοί αφορούν σοβαρές φλεγμονές στο δέρμα και προβλήματα στην αναπνοή από την ρίψη δακρυγόνων, επιληπτικές διαταραχές, μυοσκελετικές κακώσεις σε όλα τα σημεία του σώματος, εγκαύματα, κατάγματα. Επιπλέον καταγράφηκαν σοβαροί τραυματισμοί στα μάτια από σφαίρες καουτσούκ με κίνδυνο την απώλεια όρασης ακόμη και ενδοκοιλιακοί τραυματισμοί. Εκατό άτομα έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, έντεκα έχουν χάσει το ένα μάτι τους, ενώ ένα έχει υποβληθεί σε αφαίρεση σπλήνας.

Ο Τούρκικος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη κάνει ειδική αναφορά στον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο (WMA) o οποίος έστειλε δύο φορές επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομική καταστολή. Σύμφωνα με την Φεριντέ, το Υπουργείο Υγείας ως απάντηση στις αναφορές αυτές ξεκίνησε έρευνα στους ιατρικούς συλλόγους σχετικά με την πρωτοβουλία των γιατρών να στήσουν εθελοντικά αυτοσχέδια ιατρεία στους δρόμους!Να σημειωθεί ότι η αστυνομία μέχρι σήμερα έχει συλλάβει 16 γιατρούς και φοιτητές ιατρικής στην Άγκυρα και τέσσερις στην Ιστανμπούλ. Οι γιατροί κρατήθηκαν για 48 ώρες στην Ασφάλεια και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι άνθρωποι που διαδηλώνουν ανήκουν, σύμφωνα με την Φεριντέ, στην γενιά του `90. «Είναι πολύ δημιουργικοί,έχουν επινοήσει τα δικά τους συνθήματα, έχουν φτιάξει ευρηματικές αφίσες, έχουν βαθιά αίσθηση του χιούμορ. Ακόμη και στις τελετές αποφοίτησης στις ιατρικές σχολές οι φοιτητές κρατούν πανό που εκφράζουν την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις. Στα πανό αναγράφεται το σύνθημα «Ο Ιπποκράτης αντιστέκεται-Είμαστε οι γιατροί του λαού»

Η κυβέρνηση ξεκίνησε το κυνήγι των μαγγισών

Σχετικά με τα αίτια της εξέγερσης στην Τουρκία η Φεριντέ σημειώνει: "Βασική αιτία που ωθεί τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους είναι ο αυταρχισμός του Ερτνογάν σε όλα τα επίπεδα. Ο νόμος για τον περιορισμό του αλκόολ ήταν ένα από τα ζητήματα. Τα ποσοστά αλκοολισμού είναι πολύ χαμηλά στην Τουρκία. Δεν πρόκειται για λογική προστασίας αλλά για ένα σχέδιο καταπίεσης"

“Επιπλέον η νέα καμπάνια του πρωθυπουργού για τις γεννήσεις τριών και τεσσάρων παιδιών προωθούν τον καθορισμό του ρόλου των γυναικών μόνο για την αναπαραγωγή, λογική που αντιτίθεται στις προσδοκίες των νεαρών γυναικών που θέλουν να συνεχίζουν τις σπουδές τους. Γενικότερα οι γυναίκες στην Τουρκία διεκδικούν ισότιμη θέση στην κοινωνία και αντιδρούν στις πολιτικές αυτές. Η κυβέρνηση προωθεί ακόμη και την απαγόρευση της άμβλωσης. Έχει διατυπωθεί ακόμη και το επιχείρημα ότι αν μια γυναίκα βιαστεί και μείνει έγκυος θα πρέπει να "παραδώσει" το μωρό!” προσθέτει η Φεριντέ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηριτικοποιήσει και το εκπαιδευτικό σύστημα .“Προσπαθούν να μετατρέψουν το σύστημα εκπαίδευσης από κοσμικό σε θρησκευτικό. Η κυβέρνηση έχει ήδη αντικαταστήσει κάποια κανονικά γυμνάσια με θρησκευτικά. Επιπλέον, ενώ μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα απαιτούσε 8 χρόνια υποχρεωτικής παρακολούθησης η κυβέρνηση επιδιώκει να το χωρίσει σε 4+4+4 χρόνια. Aν επικρατήσει το σχέδιο αυτό υπάρχει ο κίνδυνος πολλά παιδιά να μην συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά τα πρώτα τέσσερα χρόνια εκπαίδευσης. Αυτό θα επιβαρύνει περισσότερο τα κορίτσια, μιας και οι πρόωροι γάμοι και οι γεννήσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο εδώ. ” λέει σχετικά.

Ο Ερντογάν προκαλεί ακόμη και το αίσθημα των Αλεβιτών της Τουρκίας. Στα σχέδια του είναι η κατασκευή μιας νέας γέφυρας στον Βόσπορο στην οποία θα δοθεί το όνομα του σουλτάνου επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας "Yavuz Selim" o oποίος το 1514 διέταξε την γενοκτονία 40.000 Αλεβίτων. Ήδη έχουν γίνει διαδηλώσεις εναντίον της ονοματοδοσίας αυτής και οι Αλεβίτες αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα η Φεριντέ τονίζει ότι όλα τα πάρκα των πόλεων έχουν μετατραπεί σε σύγχρονες Αγορές (με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης) "Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται, συζητούν, συνδιαλέγονται.Το τελευταίο διάστημα, όμως, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών. Ήδη πολλοί άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του Ερντογάν είναι να υποδείξει ότι πίσω από το κίνημα αυτό κρύβονται παράνομες “τρομοκρατικές” οργανώσεις. "

Από την άλλη πλευρά ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον διαδηλωτή Ethem Sarısülük δεν έχει αποπεμφθεί ακόμη από την αστυνομία παρά το γεγονός ότι η σφαίρα που τον σκότωσε έχει ταυτοποιηθεί στην ιατροδικαστική εξέταση.

“Η κυβέρνηση δεν ζήτησε ούτε καν συγνώμη για τον θάνατο του. Αντίθετα στέλνει την αστυνομία να επιτεθεί με δακρυγόνα στους διαδηλωτές που θέλουν απλά να τιμήσουν την μνήμη του!” καταλήγει η Φεριντέ.

Πηγή: alterthess


Σταυρούλα Πουλημένη
RED
Notebook
28 Ιουνίου 2013 - 7:21 pm | Σταυρούλα Πουλημένη
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η Θεοδώρα από την πόλη Σόμα
Άννα Χατζησοφιά
16/05/2014
Η Θεοδώρα γεννήθηκε στη Σόμα. Κοριτσάκι, μόλις που περπατούσε ήταν, αυτή και η δίδυμη αδελφή της η Μαρία, όταν έγινε η Καταστροφή. Με την κούκλα στο χέρι έφυγαν από την Πατρίδα, με Π κεφαλαίο πάντα στις διηγήσεις της, που ήταν πολλές παρότι τα πράγματα που θυμόταν ήταν μεταξύ πραγματικότητας και αφήγησης της πραγματικότητας.
 
 
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο των Τούρκων εργατών: Οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων θα νικήσουν
15/05/2014
Ο θάνατος περισσότερων από 350 Τούρκων εργατών, από έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σομά, αποτελεί τη μεγαλύτερη εργατική τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία και θυμίζει εικόνες άλλων εποχών κι άλλων αιώνων. Δεν έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ατύχημα. Έχουμε να κάνουμε με τον ίδιο τον πυρήνα του καπιταλισμού, με τη λογική που θέλει τις ανθρώπινες ζωές να είναι ένας ακόμη αριθμός στα λογιστικά μιας επιχείρησης και τα κέρδη των λίγων να είναι ο νόμος που ορίζει τα πάντα, ακόμα και τη ζωή και το θάνατο.
 
 
Οργή κατά Ερντογάν για την τραγωδία στο ορυχείο
15/05/2014
Οργισμένες διαμαρτυρίες κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ξεσπάσει στην Σόμα, όπου βρίσκεται και το ορυχείο που κατέρρευσε παρασέρνοντας στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές οι νεκροί είναι πάνω από 230, ενώ περισσότεροι από 120 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις σημειώνονται και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr