Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Το μινόρε της ΕΡΤ
Η μόνη ελπίδα των πνιγμένων που πιάνονταν από τα μαλλιά τους καλλιτεχνών, η ΕΡΤ. Αυτή η πολύπαθη, η εν πολλαίς, κυβερνητικές και άλλες, αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, το άντρο των ρουσφετολογικών προσλήψεων κάθε υπουργού αλλά και η πατρίδα του Χριστός Ξανασταυρώνεται, της Λωξάντρας, της Αστροφεγγιάς, του Θεάτρου της Δευτέρας, του Τρίτου του Μάνου, των Μουσικών Συνόλων, του Καλησπέρα, κύριε Έντισον...
 
Της  Άννας Χατζησοφιά

 Τα τρία τελευταία μνημονιακά χρόνια στον χώρο του οπτικοακουστικού έπεσε ο απόλυτος πανικός. Η ανεργία σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, διευθυντές φωτογραφίας, τεχνικούς πάσης φύσης, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, εργαζόμενους στην παραγωγή, μοντέρ, αμπιγιέζ, και, και, και... άγγιξε το 95%.

Τα ιδιωτικά κανάλια σταμάτησαν τις παραγωγές ή απλώς σταμάτησαν να πληρώνουν τους εργαζόμενους στο ελάχιστο πρόγραμμα που απέμεινε.

Η μόνη ελπίδα των πνιγμένων που πιάνονταν από τα μαλλιά τους καλλιτεχνών, η ΕΡΤ. Αυτή η πολύπαθη, η εν πολλαίς, κυβερνητικές και άλλες, αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή, το άντρο των ρουσφετολογικών προσλήψεων κάθε υπουργού αλλά και η πατρίδα του Χριστός Ξανασταυρώνεται, της Λωξάντρας, της Αστροφεγγιάς, του Θεάτρου της Δευτέρας, του Τρίτου του Μάνου, των Μουσικών Συνόλων, του Καλησπέρα, κύριε Έντισον...

Μαζευτήκαμε ξανά στα σωματεία μας, σε συλλογικότητες και οι συζητήσεις και οι προτάσεις έπεφταν σαν το χαλάζι κι οι τραυματισμένοι καλλιτέχνες αναστενάζαμε. Φυσικά είχαμε απέναντί μας και τον κοινωνικό αυτοματισμό. «Όταν τα παίρνατε, καλά ήταν;»

Δεν είναι η ώρα για να αναλύσουμε τι παίρναμε και πώς και πόσοι και πόσο εποχιακά είναι όλα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, πάντως κρεμάσαμε τις ελπίδες μας στον κοιμισμένο γίγαντα που ελπίζαμε να ξυπνήσει.

Παρ΄ ότι είχε χρόνια να παράξει πρωτότυπο πρόγραμμα μυθοπλασίας, ελπίζαμε και καταθέταμε προτάσεις. Για σειρές, για τηλεταινίες, για ντοκιμαντέρ, για εκπομπές. Χιλιάδες προτάσεις κατατέθηκαν αυτά τα τρία χρόνια και πάρα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Να ξαναγίνει Θέατρο στο Ραδιόφωνο, να γίνουν ραδιοφωνικά σίριαλ και πάλι, να αναστηθεί το Θέατρο της Δευτέρας στην τηλεόραση. Εξαιρετικές ιδέες για σειρές πρωτότυπες και διασκευασμένες από σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, κύκλοι τηλεταινιών.

Το ένα εκατοστό να υλοποιούνταν, η ΕΡΤ θα ξαναγίνονταν ελκυστική, ανταγωνιστική, κερδοφόρα, φάρος πολιτισμού και θα έφερνε τα πολυπόθητα νούμερα που τόσο αγαπάει ο Σίμος και που όλα αυτά τα χρόνια οι διοικήσεις της Δημόσιας Τηλεόρασης τα χάρισαν πεσκέσι στα ιδιωτικά, υποβιβάζοντας το πρόγραμμα και ελαχιστοποιώντας το.

Και ξαφνικά έπεσε μαύρο. Μαύρο στην οθόνη, μαύρο στη δημοκρατία, μαύρο στην ελπίδα. Στις στρατιές ανέργων καλλιτεχνών θα έρθουν να προστεθούν και οι συνάδελφοι της ΕΡΤ ανεβάζοντας το ποσοστό πού, στο 99%;

Να βάλουμε λίγο ακόμα να το κάνουμε 100%, να πάρουμε την πρωτιά στη Γιουροβίζιον;

Στο προαύλιο της ΕΡΤ συναντηθήκαμε αυτές τις μέρες συνάδελφοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, μας έκατσε και μια κηδεία αγαπημένου συναδέλφου εκεί δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και ήρθε και μπερδεύτηκε η θλίψη στα μάτια για την απώλεια του Γιάννη με την απόγνωση για το μέλλον της Τέχνης και της Δημοκρατίας. Στον καφέ που ήπιαμε, τα ερωτήματα βροχή. Τι θα γίνει με τις ταινίες που είχαν πάρει έγκριση για χρηματοδότηση με το 1,5%; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που είχαν δουλέψει στις ελάχιστες παραγωγές που υπήρξαν, από πού θα πληρωθούν; Τι θα γίνει με πνευματικά δικαιώματα και τις επαναλήψεις που μας χρωστούν; Με ποιο δικαίωμα θα μεταβιβάσουν τα έργα μας στην ΝΕΡΙΤ και πώς μπορούμε να το απαγορέψουμε;

Το παρήγορο στην όλη ιστορία είναι πως η πλειοψηφία των συναδέλφων είμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και συναμεταξύ μας.

Και απαιτούμε να φύγει το μαύρο από την οθόνη και τη ζωή μας τώρα. Ξανά εικόνα, ξανά ήχος και φως.

Ξύπνα, μικρό μου, κι άκουσε κάποιο Μινόρε της Αυγής, είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την επίθεση στον πολιτισμό και να τα ξανακάνουμε όλα καλύτερα.

Πηγή: Αυγή


Άννα Χατζησοφιά
RED
Notebook
19 Ιουνίου 2013 - 8:56 πμ | Άννα Χατζησοφιά
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η Θεοδώρα από την πόλη Σόμα
Άννα Χατζησοφιά
16/05/2014
Η Θεοδώρα γεννήθηκε στη Σόμα. Κοριτσάκι, μόλις που περπατούσε ήταν, αυτή και η δίδυμη αδελφή της η Μαρία, όταν έγινε η Καταστροφή. Με την κούκλα στο χέρι έφυγαν από την Πατρίδα, με Π κεφαλαίο πάντα στις διηγήσεις της, που ήταν πολλές παρότι τα πράγματα που θυμόταν ήταν μεταξύ πραγματικότητας και αφήγησης της πραγματικότητας.
 
 
ΣΥΡΙΖΑ όπως Σολάρις;
Άννα Χατζησοφιά
25/04/2014
Στην αριστουργηματική ταινία του Αντρέϊ Ταρκόφσκι, ο ψυχολόγος Κρις Κέλβιν φτάνει στον διαστημικό σταθμό Σολάρις, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη με τους δύο ήλιους
 
 
Παροξυσμός χωρίς στοιχεία
Markus Bernhardt
24/04/2014
Εδώ κι αρκετό καιρό, συντηρητικοί δεξιοί, ρατσιστικά κομματίδια και νεοναζιστές, όπως τα κόμματα NPD και «Die Rechte», συνδαυλίζουν εχθρότητα και φθόνο εναντίον ανθρώπων από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία. Ενώ η CSU κινητοποιεί ενάντια στην υποτιθέμενη μετανάστευση ένδειας με το σλόγκαν «όποιος εξαπατά, απελαύνεται», η NPD προπαγανδίζει το ευκρινώς επιθετικό σύνθημα, «λεφτά για τη γιαγιά αντί για τους Σίντι και τους Ρομά».
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  22 Ιουνίου 2013 - 7:16 pm  
  Στο ρίσκο της κρίσης: Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου
 
     
  Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι μια έννοια ζωτική για την Αριστερά; Ποια μπορεί να είναι μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα ανθρώπινη διαχείριση του μεταναστευτικού; Ποιοι δικαιούνται την ελληνική ιθαγένεια; Τι τιμωρεί η δημοκρατία; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον νεοναζισμό, υπερβαίνοντας ενίοτε την τομή «Μηνμόνιο-αντιμνημόνιο»; Πόσο αυτόνομος είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα σε συνθήκες κρίσης; Γιατί η ασφάλεια και η ελευθερία δεν είναι έννοιες αντιθετικές;
     
 
  22 Ιουνίου 2013 - 10:21 am  
  Νεοφιλελευθερισμός και μεγάλη μουσική: έννοιες ασύμβατες
Μάρκος Τσέτσος
 
     
  Επιτακτικό καθήκον μιας Αριστεράς που πολεμά να διατηρήσει σε ισχύ τις στοιχειώδεις αρχές τής νεωτερικής δημοκρατίας ως αδιαπραγμάτευτη παρακαταθήκη του Διαφωτισμού και θεσμικό θεμέλιο οποιασδήποτε δίκαιης κοινωνίας, είναι να υποστηρίξει συνειδητά και τεκμηριωμένα τη μεγάλη μουσική και τους φορείς αναπαραγωγής της.
     
 
  17 Ιουνίου 2013 - 11:47 am  
  Zαν Μαρκ Ρουιγιάν, Μισώ τα πρωινά
 
     
  Ο Ζαν-Μαρκ Ρουιγιάν συλλαμβάνεται το 1974, για να βγει από τη φυλακή το 1977, μετά το θάνατο του Φράνκο. Το 1977 είναι η χρονιά που φουντώνει το αυτόνομο κίνημα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο (Ιταλία, Ιβηρική, Γαλλία με ισχυρή επίδραση και στην Ελλάδα). Είναι η χρονιά που μετά την αποφυλάκισή του ο Ρουιγιάν πολεμά για την ενοποίηση των πολυάριθμων αυτόνομων ομάδων και δικτύων, διαδικασία που θα οδηγήσει το 1978 στη δημιουργία της Action Directe
     
 
  11 Ιουνίου 2013 - 9:19 am  
  Οι διανοούμενοι είναι εδώ;
Κώστας Βούλγαρης
 
     
  Αν κάτι οφείλουν οι διανοούμενοι είναι να μην οφείλουν τίποτα. Ούτε να σεβαστούν την εξουσία (σας), ούτε να δεχθούν υποδείξεις (σας), ούτε να παρέμβουν "πιο συντεταγμένα και πιο αποφασιστικά" (γιατί όχι "άναρχα", με τρόπο απρόβλεπτο, με φαντασία;), ούτε, κυρίως, να δεχθούν ότι οφείλουν την ύπαρξή τους στην όποια εύνοιά σας, ακόμα και στην περίπτωση που τους ανοίγατε διάπλατα τις σελίδες του Βήματος.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr