Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Η απώλεια της ΕΡΤ, του «ελληνικού BBC», είναι μια πολιτιστική καταστροφή
Ίσως το ελληνικό “success story” μπορεί και να πραγματοποιηθεί στο τέλος - αλλά με τη μορφή της Νέμεσης, για μια κυβέρνηση και τις πολιτικές εκείνες που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή έναν υπερήφανο λαό.
 
Του Κώστα Δουζίνα

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το επίφοβο σενάριο του "grexit" δεν απειλεί πλέον το έθνος και ο φόβος έχει πια αντικατασταθεί από το ελληνικό “success story”. Αν πράγματι επρόκειτο για επιτυχία, αυτή δεν κράτησε πολύ. Την Τρίτη, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα από το 2007 που υποβαθμίστηκε στο καθεστώς των αναδυόμενων αγορών σύμφωνα με το δείκτη MSCI.

Την ίδια ημέρα, η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), εγκαταλείφθηκε όταν η ρωσική Gazprom απέσυρε την μοναδική προσφορά που είχε κατατεθεί στο τραπέζι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε επιληφθεί προσωπικά των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κατέφευγε σε νέο διαγωνισμό και οτι δε θα λάμβανε νέα μέτρα λιτότητας για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με τους όρους που επιβάλλονται από την τρόικα, η Αθήνα θα πρέπει να συλλέξει τουλάχιστον € 1,8 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και να απολύσει 4.000 δημόσιους υπάλλήλους μέχρι το τέλος του έτους.

Στη συνέχεια, και χωρίς προειδοποίηση, η κυβέρνηση, τράβηξε το βύσμα της ΕΡΤ, των τριών τηλεοπτικών κανάλιών και των πολυάριθμων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών. Η ΕΡΤ αποτελεί μια γραμμή ζωής για την ελληνική διασπορά. Η ERT World μπορεί να μην είχε το κύρος της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC, αλλά αποτελούσε την κύρια σύνδεση με την πατρίδα των ελλήνων στη Μελβούρνη, το Λονδίνο και το Σικάγο. Οι έλληνες, ανά τον κόσμο έχουν εξοργιστεί με το γεγονός, ενώ διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, καθώς και μεγάλες ελληνικές οργανώσεις της διασποράς έχουν καταδικάσει, με τη σειρά τους, αυτήν την απόφαση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απόφασης αναστολής της λειτουργίας της ΕΡΤ δεν συνδέεται με το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά αποτελεί μέρος του ευρύτερου εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα. Οι 2.700 εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δημοσιογράφοι καθώς και τεχνικοί που απειλούνται με απόλυση θα συνεισφέρουν τελικά και στις δυο περιπτώσεις. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης υπογράμμιζε οτι ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός νοσεί από «πρωτοφανή αδιαφάνεια και απίστευτη σπατάλη». Είναι αλήθεια ότι κάθε φορά την κυβερνητική εναλλαγή ακολουθούσε ο  διορισμός διευθυντικών στελεχών και δημοσιογράφων που αναλάμβαναν την υποστήριξη της νέας πολιτικής ατζέντας. Αυτή η ευθύνη όμως, βαραίνει ισοδύναμα τόσο το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία κυβερνούσαν τη χώρα σαν ιδιωτικό τους φέουδο εδώ και 40 χρόνια. Ήταν οι φίλοι τους και οι πελάτες τους που διόγκωναν το εργατικό δυναμικό της ΕΡΤ.

Όταν πληροφορήθηκα την αιφνίδια «πτώση» του σήματος της ΕΡΤ από τις οθόνες, ενώ εξέμπεμπε, θυμήθηκα την στρατιωτική δικτατορία. Ο τηλεοπτικός σταθμός των ενόπλων δυνάμεων, το επίσημο φερέφωνο των συνταγματαρχών, τοποθετούσε τακτικά μια ανιαρή κάρτα στην οθόνη η οποία συνοδευόταν υπό τους ήχους πολεμικών εμβατηρίων που προκαλούσαν φόβο και τρόμο. Αποτελούσε πάντοτε το σημάδι μιας κακής στροφής: ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, η εισβολή στην Κύπρο, η ανατροπή των δικτατόρων από ακόμα χειρότερους κακοποιούς. Δεν γνωρίζω κάποια δημοκρατική κυβέρνηση που θα επιτύγχανε να τραβήξει το βύσμα του εθνικού ραδιοτηλεοπτικό φορέα χωρίς καμία συζήτηση ή την εξασφάλιση της συμφωνίας των κομμάτων του συνασπισμού της.

Είχα ένα παρόμοιο προαισθήμα χθες. Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έπληξε την Ελλάδα έχει καταγραφεί αρκετά. Εξίσου δραματική είναι η αποσύνθεση της δημοκρατίας που επιτείνεται ταχύτατα. Η χώρα κυβερνάται μέσω κυβερνητικών διαταγμάτων χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι ένα νομικό εργαλείο που προσβάλλει βαθύτατα το κράτος δικαίου και χρησιμοποιήθηκε για να σιγήσει η ΕΡΤ. Η ελευθερία του λόγου υπάρχει μόνο για εκείνους που στηρίζoυν την κυβέρνηση. Όταν ο Guardian αποκάλυψε τα εκτεταμένα βασανιστήρια της αστυνομίας, για τα οποία υπήρξε σιωπή σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, η κυβέρνηση απείλησε να μηνύσει την εφημερίδα και απέλυσε δύο δημοσιογράφους της τηλεόρασης οι οποίοι υπενθύμισαν στο ακροατήριό τους ότι αυτό αποτελούσε κενή απειλή γι’ αυτούς. Ο Κώστας Βαξεβάνης, ο δημοσιογράφος ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα Lagarde, μια λίστα στην οποία καταγράφονταν πιθανοί μεγαλο-φοροφυγάδες, έχει διωχθεί δύο φορές. Ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια ενεργούν ως βραχίονας της κυβερνητικής προπαγάνδας, ο οποίος επιδιώκει να φιμώσει ή να επιτεθεί στην αριστερά.

Η επίθεση στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αποτελεί μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ των μεγιστάνων των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και των ταχύτατα συρικνούμενων δημοσίων μέσων. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια νίκη σε έναν πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ των Murdochs και των BBC αυτού του κόσμου. Η ΕΡΤ φιλοδοξούσε να κατακτήσει το επίπεδο και την ουδετερότητα του BBC, αλλά οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν της το επέτρεπαν. Οι ειδήσεις και η επικαιρότητα που παρήγαγε προωθούσαν τη γραμμή της κυβέρνησης, αλλά, σε αντίθεση με πολλούς ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, προέβαλαν και τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Τα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, πολλά από βρετανικές πηγές, ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα σε ένα τοπίο κυριαρχούμενο από την τουρκικη σαπουνόπερα και το μαλακό πορνό.

Όποια και αν είναι τα κίνητρα της κυβέρνησης, είναι σίγουρο οτι έχει υποτιμήσει τα συναίσθηματα των ελλήνων για την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ αντιπροσωπεύει την εναπομείνουσα αξιοπρέπεια του δημόσιου τομέα, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών επιθέσεων από την κυβέρνηση στην εντιμότητα, την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητά του. Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν έξω από το κεντρικά γραφεία της ΕΡΤ στην Αθήνα καθώς και σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αναλαμβάνουν την εκπομπή των προγραμμάτων τους, σε συνεχή ροή μέσω ιδιωτικών websites και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς οι πομποί της ΕΡΤ φρουρούνται τώρα από δυνάμεις των ΜΑΤ. Φαίνεται ότι οι Έλληνες, μετά από μια περίοδο σχετικής νηνεμίας κατά την οποία η σκυτάλη πέρασε από την Αθήνα στην Ιστανμπούλ, έχουν ξυπνήσει και πάλι. Οι έλληνες έχουν μια λέξη για τη δράση του Σαμαρά: ύβρις. Ίσως το ελληνικό “success story” μπορεί και να πραγματοποιηθεί στο τέλος - αλλά με τη μορφή της Νέμεσης, για μια κυβέρνηση και τις πολιτικές εκείνες που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή έναν υπερήφανο λαό.

Μετάφραση: Γιώργος Νιαουνάκης

Πηγή: The GuardianΚώστας Δουζίνας
RED
Notebook
14 Ιουνίου 2013 - 2:36 pm | Κώστας Δουζίνας
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η κυβέρνηση κερνάει τους καναλάρχες με λεφτά των φορολογουμένων... για ακόμη μία φορά!
14/12/2013
Υπουργική τροπολογία μεταθέτει για έναν ακόμη χρόνο την επιβολή του ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις, που προβάλλονται από την τηλεόραση, την ώρα που η διαφημιστική δαπάνη σημειώνει αύξηση 23,55%. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάλι τη συνεπακόλουθη απώλεια εσόδων
 
 
Συστημικός «αντιδογματισμός» και άλλα τοξικά παραμύθια
Νίκος Σκοπλάκης
4/12/2013
«Κάποτε πρέπει να συνεννοηθούμε τι σημαίνει αυτό το ιδεολογικό πασπαρτού του αντιδογματισμού. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι ανάλυση, πολύ περισσότερο δεν είναι ανασκευή», είχε γράψει ο Άγγελος Ελεφάντης πριν από τριανταπέντε περίπου χρόνια. Όποιος είναι στοιχειωδώς ασκημένος στον σεβασμό της λογικής ή αισθάνεται την ελάχιστη ντροπή απέναντι στο ενδεχόμενο να υποπέσει στον πειρασμό της χρηστικής ασυναρτησίας, δεν θα τολμούσε να αποκαλέσει έναν από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της ελληνικής κομμουνιστικής ανανέωσης...δογματικό ή «ζαχαριαδικό» και «ζντανοφικό».
 
 
Λελογισμένες μεταρρυθμίσεις ή θέατρο της ωμότητας;
Γιάννης Σταυρακάκης
30/11/2013
Αν αξίζει να ανατρέξουμε στη Ραντ δεν είναι ασφαλώς γιατί οι εμπνευστές ή/και οι εκτελεστές των ακολουθούμενων πολιτικών καθοδηγούνται από τα γραπτά της,5 αλλά γιατί αυτά, μέσα στον μονόπλευρο ζηλωτισμό τους, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πηγή, μοιάζουν να προσφέρουν μια αποκαλυπτική προσύλληψη του «θαυμαστού καινούργιου κόσμου» που ανατέλλει γύρω μας
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr