Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ημερολόγιο Ισταμπούλ, μέρα πρώτη
Ο γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Ηλίας Χρονόπουλος βρίσκεται από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο αποστολής αλληλεγγύης του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
 
Του Ηλία Χρονόπουλου

Ο γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Ηλίας Χρονόπουλος βρίσκεται από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο αποστολής αλληλεγγύης του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Λίγο πριν από τη βίαιη εκκένωση της πλατείας Ταξίμ από τις δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης Ερντογάν, μας γράφει για την πρώτη μέρα της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην εξεγερμένη Ιστανμπούλ.

Ώρα 6:30. Η πλατεία αρχίζει να γεμίζει. Καθόμαστε στο σκαλοπάτι, σε μια γωνιά που έχει σκιά και ξανασκεφτόμαστε όσα προλάβαμε να δούμε μέσα σε λίγες ώρες στην πλατεία της εξέγερσης. Ετοιμάζομαι να ανάψω ένα τσιγάρο και σκέφτομαι τις εικόνες. Από το πρωί συζητάμε με κόσμο της Πόλης, ακούμε ακτιβιστές και ακτιβίστριες να περιγράφουν τις συγκεντρώσεις, βλέπουμε καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, καθώς και έναν καθηγητή που έχει στήσει ένα αυτοσχέδιο, υπαίθριο μάθημα μαρξιστική πολιτικής οικονομίας μεσημεριάτικα, ενώ δεκάδες άνθρωποι παρακολουθούν με προσοχή. Μαθαίνουμε για τις ομάδες του πάρκου Γκεζί, όπου χιλιάδες κόσμου συμμετέχει καθημερινά σε ένα μάθημα διαφορετικό από τα άλλα. Διαφορετικό, γιατί μαθητής και δάσκαλος ταυτίζονται στα πρόσωπα όλων.

Στο μάθημα αυτό, μαθητές και δάσκαλοι πειραματίζονται στην δημοκρατία ως μέθοδο οργάνωσης της καθημερινότητας. Η αλληλεγγύη ορίζει νέους κώδικες στις σχέσεις των ανθρώπων. Πλέον, όταν χτυπάς, η διπλανή σου θα σε φροντίσει, το κοντινότερο κατάστημα θα ανοίξει τις πόρτες του για να γίνει αυτοσχέδιος σταθμός πρώτων βοηθειών, το αυτοκίνητο του περαστικού θα σταματήσει δίπλα σου για να σε πάει κάπου που θα είναι ασφαλέστερα.

Εδώ ο έρωτας δραπετεύει από τις σαπουνόπερες, όπου υπέφερε, και ξεχύνεται στους δρόμους. Εδώ ξέρουν ότι, αν δεν υπερασπιστούν με τα τεράστια οδοφράγματα, αλλά κυρίως με την συμμετοχή τους τις ζωές τους, δεν θα το κάνει κανείς -- ούτε θεός, ούτε αφέντης.

Όμως ετοιμαζόμουν να ανάψω ένα τσιγάρο και αφαιρέθηκα. Το κρατάω ακόμα στο χέρι.

Η υπεράσπιση του πάρκου Γκεζί και της πλατείας Ταξίμ έγινε το σύμβολο της μάχης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον σκληρό αυταρχισμό που εκφράζει ο κύριος, το όνομα του οποίου ακούγεται όσο κανένα άλλο στην Ιστανμπούλ - πάντα συνοδευόμενο από την προστακτική «παραιτήσου». Το σύμβολο της μάχης ενάντια σε ένα καθεστώς που καταπιέζει, αποκλείει και συντρίβει κάθε τι διαφορετικό. Που καταδικάζει τη νέα γενιά στην επισφάλεια και προσπαθεί να την χωρέσει σε συντηρητικά καλούπια. Που την θέλει όμηρο της ανάπτυξης των κερδών των λίγων και που επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Ακόμα, όμως, δεν έχω καταφέρει να ανάψω αυτό το τσιγάρο.

Σκέφτομαι ότι αυτή η όμορφη πλατεία της αντίστασης και της δημιουργίας θα θυμίζει σε κάθε καταπιεστή ότι με τον αυταρχισμό, την καταστολή και την επίδειξη ισχύος δεν μπορείς να σταματήσεις έναν λαό να αγωνίζεται για την αξιοπρέπειά του. Δεν μπορείς να σταματήσεις τη νέα γενιά από το να ονειρεύεται. Όσους τόνους χημικών και να ρίξεις, όταν στο τέλος της ημέρας η Πλατεία είναι γεμάτη και ζωντανή, με το δικός της πλέον ραδιόφωνο, το δικό της ιατρείο, την δική της Κουζινα, και άλλες τόσες ομάδες δημιουργίας και αλληλεγγύης, στα ματιά μας θα μένει μόνο η εικόνα του βαν που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει η αστυνομία και όπου τώρα μένουν διαδηλωτές.

Ανάβω επιτέλους το τσιγάρο. Σ’ αυτήν την όμορφη πλατεία, όταν ακούγεται ότι είσαι έλληνας. έρχονται με αληθινή συγκίνηση να σου πιάσουν κουβέντα.  Αφού τους ακούμε, μας ρωτάνε εμένα για τις ομοιότητες με το κίνημα των πλατειών στην Ελλάδα, και την συντρόφισσα Κριστίνα από τη Γαλλία για τις ομοιότητες με τον Μάη του 68. Πολλοί ισχυρίζονται με σθένος ότιι η κατάσταση εδώ είναι σαν την Αραβική Άνοιξη, ενώ άλλοι με το ίδιο σθένος ακριβώς το αντίθετο. Πραγματικά, η Ταξίμ θυμίζει την πλατεία Συντάγματος, αλλά και τον Δεκέμβρη του 2008. Θυμίζει το Οccupy, αλλά θυμίζει και την αραβική άνοιξη. Θυμίζει τον Μάη του ‘68, κυρίως όμως, θυμίζει το μέλλον. Το μέλλον που θέλουμε να φτιάξουμε. Και εδώ, και στην Ελλάδα, και σε όλο τον κόσμο. Δεν λέει κανείς ότι είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε, αλλά ότι το μπορούμε και το έχουμε ανάγκη. Χωρίς βεβαιότητες για την επόμενη μέρα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις αδυναμίες, και χωρίς να εξιδανικεύουμε. Όμως στην Ταξίμ γράφονται καινούριες σελίδες στα βιβλία της ιστορίας.


ΥΓ. Τη ώρα που καπνίζω, βλέπω έναν παππού που, μόλις η αντιπροσωπεία τελείωσε τη συνέντευξη στην πλατεία, ήρθε και μας αγκάλιασε. Με κοιτάζει όλο παράπονο και μου μιλάει στη γλώσσα του παρότι ξέρει ότι δεν την καταλαβαίνω. Ξέρει όμως ότι τον καταλαβαίνω. Προσπαθεί να με πείσει ότι κάνω κακό στην υγεία μου με το τσιγάρο. Το σβήνω. Δακρύζει και με αγκαλιάζει.Αρχίζει πια η απογευματινή συγκέντρωση.


Ηλίας Χρονόπουλος
RED
Notebook
11 Ιουνίου 2013 - 5:59 pm | Ηλίας Χρονόπουλος
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: EV

Ψωνάρα... drama queen!!! Που θέλεις να μου πάρεις πολιτική υπεραξία ψευτορομαντζάροντας με ξένους αγώνες, ποζερά!
Σχόλιο από: AK

Γιατί Ιστανμπούλ και όχι Κωνσταντινούπολη ρε μπάσταρδο;;; Αει σιχτιρ...ομοφυλοφιλοπαρελασίτη!
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η Θεοδώρα από την πόλη Σόμα
Άννα Χατζησοφιά
16/05/2014
Η Θεοδώρα γεννήθηκε στη Σόμα. Κοριτσάκι, μόλις που περπατούσε ήταν, αυτή και η δίδυμη αδελφή της η Μαρία, όταν έγινε η Καταστροφή. Με την κούκλα στο χέρι έφυγαν από την Πατρίδα, με Π κεφαλαίο πάντα στις διηγήσεις της, που ήταν πολλές παρότι τα πράγματα που θυμόταν ήταν μεταξύ πραγματικότητας και αφήγησης της πραγματικότητας.
 
 
Για όλους
Λένα Κουγέα
15/05/2014
Ενα Kοινωνικό Iατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) δραστηριοποιείται εδώ και 15 μήνες στην οδό Κάνιγγος 33
 
 
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο των Τούρκων εργατών: Οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων θα νικήσουν
15/05/2014
Ο θάνατος περισσότερων από 350 Τούρκων εργατών, από έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σομά, αποτελεί τη μεγαλύτερη εργατική τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία και θυμίζει εικόνες άλλων εποχών κι άλλων αιώνων. Δεν έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ατύχημα. Έχουμε να κάνουμε με τον ίδιο τον πυρήνα του καπιταλισμού, με τη λογική που θέλει τις ανθρώπινες ζωές να είναι ένας ακόμη αριθμός στα λογιστικά μιας επιχείρησης και τα κέρδη των λίγων να είναι ο νόμος που ορίζει τα πάντα, ακόμα και τη ζωή και το θάνατο.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr