Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Σνόουντεν: Διακινδύνευσα τη ζωή μου για τη δημοκρατία
«Είμαι αντίθετος σε οποιοδήποτε σύστημα μαζικής, αυτόματης, πανταχού παρούσας παρακολούθησης, η οποία μου φαίνεται ότι συνιστά έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία από τον κίνδυνο να χαθούν πληροφορίες»
 
Κύμα οργής έχουν προκαλέσει οι διαρροές του νεαρού συμβούλου της αμερικανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικής κατασκοπείας (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών. Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος αρνείται να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ασκεί πίεση στην Κομισιόν να πάρει θέση στο ζήτημα. Ο ίδιος ο Σνόουντεν εμπιστεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να διακινδυνεύσει «τη ζωή του και αυτήν της οικογένειάς του» για να προστατεύσει «την ελευθερία» όλων και «τη δημοκρατία».

«Ήμουν κατάσκοπος σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή μου, επομένως δεν μου αρέσει να είμαι κάτω από τα φώτα των προβολέων», δηλώνει στην εφημερίδα Washington Post ο 29χρονος, ο οποίος κατέφυγε στο Χονγκ Κονγκ, από όπου ομολόγησε ότι είναι η πηγή των διαρροών που προκάλεσαν την οργή της Ουάσινγκτον.
 
Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Washington Post και η βρετανική The Guardian αποκάλυψαν διαδοχικά δύο μυστικά προγράμματα της NSA. Το ένα αφορούσε τη συλλογή από το 2006 δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ από την εταιρεία Verizon και πιθανώς και από άλλες. Το άλλο, υπό την ονομασία PRISM, που αποκαλύφθηκε είχε στόχο την παρακολούθηση των επικοινωνιών των χρηστών του Ίντερνετ εκτός των ΗΠΑ σε εννέα μεγάλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.
 
«Ξέρω ότι θα υποφέρω γι΄ αυτό που έκανα και ότι αυτές οι αποκαλύψεις σημαίνουν το τέλος για μένα», δήλωσε ο Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Μπάρτον Γκέλμαν της Washington Post. «Έχω συνείδηση της σημασίας που έχουν οι πληροφορίες, αλλά είμαι αντίθετος σε οποιοδήποτε σύστημα μαζικής, αυτόματης, πανταχού παρούσας παρακολούθησης, η οποία μου φαίνεται ότι συνιστά έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία από τον κίνδυνο να χαθούν πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αξίζει τον κόπο», σημείωσε.
 
Αυτά τα μαζικά και επεμβατικά συστήματα παρακολούθησης συνιστούν «μια τέτοια απειλή για τη δημοκρατία που διακινδύνευσα τη ζωή μου και αυτήν της οικογένειάς μου» για να αγωνιστώ κατά του φαινομένου αυτού, καταλήγει αυτός ο πρώην τεχνικός της CIA, ο οποίος εργαζόταν για τέσσερα χρόνια για διάφορες εταιρείες που είχαν αναλάβει συμβάσεις έργου για λογαριασμό της NSA.
 
Ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου του Τζέι Κάρνεϊ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την έρευνα για τις διαρροές. Πάντως ο Κάρνεϊ δήλωσε πως δεν αναμένει ο σάλος που έχει προκληθεί και η συνεχιζόμενη συζήτηση για το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο να επισκιάσει την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα για τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8) και μια επίσκεψη στο Βερολίνο.
 
Την ίδια ώρα, με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση στο ζήτημα της παρακολούθησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων πολιτών από τις ΗΠΑ. Εγκρίνοντας πρόταση της Ομάδας των Φιλελευθέρων που υποστηρίχθηκε και από την Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ του να ζητηθεί από την Επιτροπή μια δήλωση για το θέμα.
 
Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τις παρακολουθήσεις των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων όλων των πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ απαίτησε να υπάρξει δήλωση της Κομισιόν για το θέμα και σχετική συζήτηση μ΄ ένα μόνον γύρο ομιλητών, διευκρινίζοντας ότι η αποκάλυψη αυτή σημαίνει πως «τα πάντα μπορούν να τύχουν παρακολούθησης από τα συστήματα ασφαλείας των ΗΠΑ».
 
Με την ψήφο της η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ, να διεξαχθούν στη θέση της συζήτησης της έκθεσης για τις διασυνοριακές επιδράσεις των επιδημιών, που αναβλήθηκε για την Σύνοδο του Ιουλίου.
 
Αναζητώντας άσυλο

 
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν μπορεί να κάνει αίτηση από το Χονγκ Κονγκ για την χορήγηση ασύλου στην Ισλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο. Οι αιτήσεις για την χορήγηση ασύλου μπορούν να γίνουν μόνον στην Ισλανδία, δήλωσε η πρεσβευτής της χώρας αυτής στην Κίνα στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post.
 
Η Κριστίν Αρναντότιρ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με την επιθυμία του Σνόουντεν να μεταβεί στην Ισλανδία, την οποία εξέφρασε ο 29χρονος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.
 
Την ίδια ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ο Σνόουντεν φαίνεται ότι συνέβαλε οικονομικά το 2012 στην προεκλογική εκστρατεία του Ρον Πολ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος θεωρείται φιλελεύθερος και ένθερμος υπερασπιστής των ατομικών ελευθεριών και της οικονομίας της αγοράς.
 
Σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εκλογικής επιτροπής, κάποιος «Έντουαρντ Σνόουντεν» χορήγησε δύο φορές 250 δολάρια στον Ρον Πολ τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2012, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Στην μια από τις δωρεές υπάρχει η επισήμανση ότι ο δωρητής εργαζόταν στην Dell - όπως πράγματι έκανε ο Σνόουντεν. Στην άλλη αναφέρεται μια διεύθυνση στην Χαβάη, στην οποία είχε διαμείνει ο Σνόουντεν.
 
Ο Ρον Πολ, ο οποίος ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως τον Νοέμβριο, εγκατέλειψε τον Μάιο του 2012 την εκστρατεία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο πήρε εν τέλει ο Μιτ Ρόμνεϊ. Η πολιτική ιδεολογία του Ρον Πολ, ο οποίος διέθετε μια νεαρής ηλικίας, ενεργά πολιτικοποιημένη εκλογική βάση, ήταν η αδιάλλακτη υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και η μείωση στο ελάχιστο του ρόλου του κράτους.
 
Ο γιος του Ρον Πολ, ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, είχε καταλάβει τον Μάρτιο για 13 ώρες την αίθουσα της αμερικανικής Γερουσίας σε διαμαρτυρία για την αδιαφανή πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πηγή: tvxsRED
Notebook
11 Ιουνίου 2013 - 9:12 πμ
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Ο Ασάνζ καλεί τους χάκερ να ενωθούν κατά της NSA
2/01/2014
Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζουλιαν Ασάνζ, απηύθυνε κάλεσμα μιλώντας στο Συνέδριο Χαώδους Επικοινωνίας στο Αμβούργο της Γερμανίας - ένα μεγάλο συνέδριο τεχνικών υπολογιστών. Το κάλεσμα ζητούσε την ένωση δυνάμεων απέναντι στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να παρεισφρύσουν στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία του διαδικτύου.
 
 
Μαζικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων λόγω Χαλκιδικής
24/10/2013
Απομαγνητοφωνημένα κείμενα ολόκληρων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ περιλαμβάνει η δικογραφία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους που καλούν τα μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αποτελούν και αυτές ενοχοποιητικό υλικό.
 
 
Εγκώμιο ενός προδότη
Νικόλας Σεβαστάκης
22/06/2013
Η προδοσία της οποίας πλέκω τώρα το εγκώμιο είναι εντέλει ένας τρόπος να λέει κανείς την αλήθεια όταν το «φυσικό» θα ήταν οι φτηνές δικαιολογίες και οι θλιβερές υπεκφυγές.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Ιουνίου 2014 - 7:57 am  
  Το Red ...μετακόμισε
 
     
  Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Red Notebook αλλάζει πλατφόρμα και ...μετακομίζει. Στη νέα του μορφή θα το διαβάζετε αποκλειστικά στη διεύθυνση www.rednotebook.gr, ενώ το αρχείο του θα το βλέπετε για μερικούς μήνες ακόμα στην διεύθυνση rnbnet.gr
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 3:31 pm  
  Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
 
     
  Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:17 am  
  Ρένα Δούρου: Ποιος ο λόγος να ζητήσω συγγνώμη από τον περιφερειάρχη παντός καιρού;
Κατερίνα Μπρέγιαννη
 
     
  Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ, ότι δεν μπορεί να απαιτεί συγγνώμη, ο κ. Σγουρός, να επιμένει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, ενώ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε τον αποχετευτικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε δεσμευθεί και παράλληλα όταν κάθε φορά που "στριμώχνεται" να δηλώνει διαρκώς αναρμόδιος μεταθέτοντας τις ευθύνες στους διάφορους υπουργούς.
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:06 am  
  Καθαρίστριες: Εμπαιγμός από το ΥΠΟΙΚ, δεν τις αφήνει να εργαστούν
 
     
  Παρά τη σαφή δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, η απόφαση δεν εφαρμόζεται από τους προϊσταμένους του υπουργείου, που εμπαίζει τις δικαιωμένες γυναίκες, μετά από τον πολύμηνο αγώνα τους.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr