Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Τουρκία, Ιούνιος 2013: Όταν ο Δεκέμβρης συνάντησε την πλατεία
Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει από τα διαδραμματιζόμμενα γεγονότα στην Τουρκία. Αυτό που ο Economist σε πρόσφατο άρθρο ονόμασε η «επανάσταση των δέντρων» μοιάζει να συγκεντρώνει ανάμεικτα χαρακτηρηστικά από τον ελληνικό Δεκέμβρη και το ευρύτερο κίνημα των πλατειών όπως αυτό εκτυλίχτηκε από τον αραβικό κόσμο, τις ΗΠΑ και την νότια Ευρώπη (Ισπανία, Ελλάδα)
 
Της Μαρίας Κακογιάννη

Αρκετά γρήγορα κάποιοι παρατηρητές στα μέρη μας ήρθαν να κατατάξουν τα γεγονότα στην Τουρκία στην πλευρά του Δεκέμβρη. Κι αυτό γιατί, στην Ελλάδα, όλα φαίνεται να χωρίζουν τον Δεκέμβρη με την Πλατεία καθιστώντας τον εκάστοτε παρατηρητή στη δύσκολη θέση να πρέπει να διαλέξει σε ποιον «μοιάζει» πιο πολύ το ταραγμένο τέκνο. Θυμίζει λίγο την κλασσική εικόνα φιλων και συγγενών να περιτριγυρίζουν το νεογέννητο βγάζοτας ακαταλαβίστικους ήχους που δεν είναι γλώσσα και ψαχνοντας σημάδια...

Ίσως είναι πιο χρήσιμο, παρά να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους ετυμηγορίες και τερτίπια κληρονομικότητας, να δούμε ότι, ενώ όλα έμοιαζαν να τους χωρίζουν, ο Δεκέμβρης όντως μοιάζει να συνάντησε την Πλατεία και κάτι καινούριο προκύπτει. Στο άρθρο της 1ης Ιουνίου η εφημερίδα Le Μonde υπογραμμίζει ότι η πρώτη αντίδραση του Ερντογιάν ήταν να αρνηθεί κάθε είδους παραχώρηση δηλώνοντας ότι οι διαδηλώσεις ήταν προ πάντων «ιδεολογικές»1. Ο χαρακτηρισμός μου κίνησε την περιέργεια. Αν για κάτι κατηγορήθηκε ο Δεκέμβρης από τους επικριτές του ήταν ακριβώς η απουσία ιδεολογίας, η τυφλότητά του. Μία κραυγή οργής ενάντια στην κρατική βία και καταστολή, αλλά επίσης, εν μέρει, ενάντια στην καταναλωτική, τραπεζοπιστωτική, αποστειρωμένη ελευθερία (επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα, χριστουγενιάτικο φλεγόμενο δέντρο κ.τλ.).

Απέναντι στον οργισμένο αυτόν νέο ονόματι Δεκέμβρης, ολιγόμιλο, μουντρούχο και ντυμένο συνήθως στα μαύρα, η δεσποινίς Πλατεία έφερε άλλα χαρακτηριστικά. Πολύχρωμη και τσαχπίνα. Αλλά λίγο νάρκισσος, λίγο ερωτευμένη με τον εαυτό της. Μιλουσε πολύ, δημιουργούσε, αλλά περιορίστηκε κάπως στον δικό της τεχνητό παράδεισο. Η στάση των κυριάρχων ΜΜΕ απέναντι στους δύο είναι άλλωστε ενδεικτική. Ο Δεκέμβρης κατηγορηθηκε και καταδικάστηκε εξ’αρχής. Φλογερός, φούντωσε όσο γρήγορα κόπασε, πάντως για μια στιγμή η κατάσταση έμοιαζε ανεξελεκτη και φόβισε την άρχουσα τάξη. Αντιθέτως η δεσποινις Πλατεία αρχικά αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια. Όταν άρχισε να ενοχλεί, εν μέρει λόγω της επιμονής, η κρατική καταστολή ανέλαβε το εξολοθρευτικό της έργο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ τελείωσαν τη δουλειά. Για να το πουμε λίγο πιο μπακάλικα, η Πλατεία ενόχλησε ιδεολογικά. Η βία που αντεταξε ήταν καταρχάς μία συμβολική βία με τους πολίτες να συγγεντρώνονται απέναντι στο κοινοβούλιο και να φτιάχνουν τη δική τους δημοκρατία. Ο Δεκέμβρης φόβισε, θα έλεγα, στο πραγματικό. Από τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’60 είχε μια «δυτική δημοκρατία» να αντιμετώπισει στο εσωτερικό της ένα τετοιο γενικευμένο ταρακούνημα, μια δημόσια γενικευμένη αταξία.

Επιστρέφοντας στα γεγονότα στην Τουρκία, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα σχόλιο αναφορικά με τα συνδικάτα και τη συνάντηση με το εργατικό κινημα. Λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα των γενικευμένων συγκρούσεων τα τουρκικα συνδικάτα κάλεσαν σε 48ωρη γενική απεργία. Αν θυμηθούμε τι έγινε τον Δεκέμβρη, υπήρχε προγραμματισμένη ημέρα γενικής απεργίας με πορεία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά όταν ξέσπασαν τα γεγονότα, το κάλεσμα μετατράπηκε σε απλή συγκέντρωση και γενικά έγινε κάθε προσπάθεια για να μην γίνει η επικίνδυνη συνάντηση της εργατικής με την κοινωνική αντίσταση και πάλη. Στην Πλατεία το σκηνικό ήταν διαφορετικό καθώς κατά τη διάρκεια της κατάληψης, υπήρξαν διάφορες μέρες γενικής απεργείας και οι πορείες περνούσαν πάντα από εκεί. Όσον αφορά όμως την «κανονική» λειτουργία της Πλατείας, τελικά η Συνέλευση δεν έκανε ποτέ αποδεχτή την πρόταση να έρθουν εκπρόσωποι (και όχι αντιπροσωποι) των συνδικάτων βάσης να μιλήσουν στη Συνέλευση ως εκπρόσωποι. Η συντακτική δύναμη και δυναμική της στάσης Σύνταγμα αυτοπεριορίστηκε, προτιμώντας από ένα σημείο και μετά να μιλάει με τον εαυτό της στον καθρέφτη.

Θα δούμε στις μέρες που έρχονται τι θα προκύψει στην Τουρκία. Το σίγουρο είναι ότι αν ο Δεκέμβρης συναντήσει την Πλατεία το μειγμα μπορεί όντως να είναι εκρηκτικό. Είναι παράδοξο η χρήση εδώ του υποθετικού «αν» ενώ η αρχή του κειμένου όπως και ο τίτλος υπονοεί ότι η συνάντηση έχει ήδη γίνει. Είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα γεγονός κι ένα συμβάν. Μία φλογερή στιγμή και την εγγραφή ως διάρκεια. Το γεγονός ότι δυο άνθρωποι μπορεί να συναντηθούν, ακόμη και να ζήσουν μία μικρή περιπέτεια μαζί, δεν σημαίνει πάντα ένα ερωτικό συμβάν. Στην περιπτωσή μας, ότι ο Δεκέμβρης συνάντησε την Πλατεία δε σημαίνει αυτόματα ένα καινούριο πολιτικό υποκείμενο.

Ξανάκουσα τις προάλες την ραδιοφωνική εκπομπή του Χατζηστεφάνου στο infowar, «Μάης ΄68 δεν είναι μόνο το Παρίσι».  Ο πλανήτης, λέει, εξεγέρθηκε, βαφτηκε στο αίμα, αλλά δεν ηττήθηκε. «Αμφισβητούμε τους πολιτικούς, τους ακαδημαϊκούς και τους καλλιτέχνες που θέλουν να μας πείσουν ότι ο Μάης ήταν μια γαλλική επανάσταση της τέχνης και του έρωτα. Υποστηρίζουμε ότι ήταν η πρώτη πολιτική εξέγερση στην καρδιά του ανεπτυγμενου κόσμου, φοιτητικός αλλά και εργατικός, αντιπολεμικός και αντικαπιταλιστικός, κυρίως όμως παγκόσμιος».

Από το 2008 κάτι μυρίζει σαν τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’60. Ίσως είναι το μπαρούτι. Ισως, μετά από πολλά χρόνια αριστερής μελαγχολίας και ηττοπάθειας, είναι η ιδέα ότι ο κόσμος είναι δυνατό να αλλάξει. Ισως μέσα από όλες αυτές τις μεταλλάξεις των κινημάτων και των εξεγέρσεων ξεπηδήσει ένας καινουριος Μάης που δεν είναι μόνο το Παρίσι. Αλλά γι΄αυτό δε φτάνουν τα «αντικειμενικά συστατικά». Ο Μπαντιού, ένας από τους στοχαστές του ’68, μιλάει για την πολιτική ως συνάντηση ανάμεσα στην «πειθαρχία των ιδεών» και την «έκπληξη του συμβάντος». Υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν μία καινούρια περίοδο όπου οι αντιστάσεις «ερωτεύτηκαν». Τώρα μένει η δύσκολη διαδικασία της συζυγικής ζωής ...όταν ο Δεκέμβρης συνάντησε την Πλατεία.Μαρία Κακογιάννη
RED
Notebook
7 Ιουνίου 2013 - 12:36 πμ | Μαρία Κακογιάννη
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
24/05/2014
Της Ελένης Τάκου
 
 
Ο Γιώργος Καμίνης και η τέχνη του δικαίου του ισχυρού
Ντίνα Τζουβάλα
22/05/2014
 
 
«Να τους πάρετε σπίτι σας!»
Στρατής Μπουρνάζος
17/05/2014
«Να τους πάρετε σπίτι σας!». Αγαπημένη και μόνιμη επωδός κάθε αξιοσέβαστου ακροδεξιού, προς την Αριστερά, στις συζητήσεις για το μεταναστευτικό: «Αφού τους αγαπάτε τόσο τους μετανάστες, να τους βάλετε σπίτι σας!»
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr