Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Σήμερα όλοι μας ξαναγεννηθήκαμε!
Το κίνημα του Πάρκου Γκεζί, ανέδειξε, με τρόπο εκρηκτικό, τη δυνατότητα των καθημερινών ανθρώπων, δηλαδή όλων μας, να οργανωθούμε και να δράσουμε συλλογικά. Μία σπίθα ήταν αρκετή
 
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ο δημόσιος χώρος βρίθει από «μακροπολιτικές αναλύσεις». Τι πραγματικά συνέβη όμως αυτές τις μέρες;

Το κίνημα του Πάρκου Γκεζί, ανέδειξε, με τρόπο εκρηκτικό, τη δυνατότητα των καθημερινών ανθρώπων, δηλαδή όλων μας, να οργανωθούμε και να δράσουμε συλλογικά. Μία σπίθα ήταν αρκετή: Είδαμε όλοι μας το κυρίως σώμα των διαδηλωτών να διασχίζει με ομοψυχία τη γέφυρα του Βοσπόρου και να διαδηλώνει δυναμικά στην οδό Ιστικλάλ αψηφώντας την ωμή αστυνομική βία. Είδαμε ανθρώπους να αγκαλιάζουν και να βοηθούν τους συναγωνιστές τους που έπεσαν αναίσθητοι από τα δακρυγόνα, μαγαζάτορες να προσφέρουν δωρεάν φαγητό στους διαδηλωτές και να ανοίγουν τις πόρτες των καταστημάτων τους στους τραυματίες, καθώς και πλήθος εθελοντών από τον ιατρικό κλάδο να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Η αστυνομία μας κήρυξε πόλεμο από την πρώτη στιγμή. Όταν τους τελείωσαν τα δακρυγόνα, άρχισαν να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες. Κι όμως δεν κατάφεραν να ανακόψουν την ορμή του κινήματος. H πρώτη σπίθα δυνάμωσε και μέρα με τη μέρα θεριεύει. Οι εμπειρίες αυτών των ημερών καταγράφηκαν στη συλλογική μνήμη· φώλιασαν μέσα μας και άρχισαν να κυλούν στις φλέβες μας. Το καταστάλαγμά τους ήρθε να επιβεβαιώσει την απλή αλήθεια που προκύπτει από κάθε μορφή λαϊκής αντίστασης: διαμορφωτές της μοίρας μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το κίνημα αντίστασης για την προάσπιση του πάρκου Γκεζί ως κοινού αγαθού, με την αποφασιστικότητα, την επιμονή, την πίστη στο δίκιο του και την δημιουργικότητά του μας γέμισε αυτοπεποίθηση.

Σε μικρό χρονικό διάστημα το κίνημα αντίστασης απλώθηκε από το πάρκο στην πλατεία Ταξείμ, από το Ταξείμ στην Πόλη, και από την Πόλη σε όλη την Τουρκία. Το πάρκο Γκεζί έγινε ο χώρος όπου εκφράσαμε την αγανάκτησή μας απέναντι σε οτιδήποτε προσπαθεί να μας επιβάλει το πώς θα ζούμε και να διαφεντεύει την μοίρα μας. Ύστερα από αυτήν την εκδήλωση οργής και αλληλεγγύης τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο. Κανένας μας δεν θα παραμείνει ο προ του κινήματος εαυτός του. Είναι σαν να ξαναγγενηθήκαμε όλοι. Και αυτό γιατί στο κίνημα είδαμε κάτι πρωτόγνωρο. Όχι απλά το είδαμε, αλλά το ζήσαμε κιόλας, το δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι. Είδαμε το σώμα μας να γιγαντώνεται από μια μικρή σπίθα σε μαζικό σώμα αντίστασης.

Το κίνημα του Γκεζί πυροδότησε μία εξέγερση της νεολαίας. Το πάρκο έγινε ο χώρος και ταυτόχρονα το σύμβολο της διαμαρτυρίας ενάντια στην παρούσα εξουσία και κάθε μορφή εξουσίας, από μέρους μίας ή δύο γενιών που μη έχοντας βιώσει τη διακυβέρνηση από κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό πέραν του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), έχουν ταυτίσει το όνομα του Ερντογάν με την καταπίεση. Η γενιά αυτή θα εμπλουτίζει τον κάθε νέο αγώνα στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα το κίνημα αντίστασης στο πάρκο Γκεζί και στην πλατεία Ταξείμ, ανέδειξε σε όλους την πολιτική σημασία του δημόσιου χώρου. Από εν δυνάμει χώρο εστία της ηγεμονίας του AKP κατέληξε να γίνει το επίκεντρο του αγώνα εναντίον της. Είδαμε τη σπίθα της αντίστασης στη γέννησή της. Ξέρουμε ότι μπορούμε να ξαναδημιουργήσουμε «σπίθες». Συνειδητοποιήσαμε τη δύναμη του συλλογικού σώματος απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τους δημόσιους χώρους. Πήραμε μια γεύση από την αντίσταση και δεν πισωγυρίζουμε.
Η σπίθα κρατιέται ζωντανή στο συλλογικό μας σώμα. Γνωρίζουμε πλέον ότι μπορεί να φουντώσει ανά πάσα στιγμή.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή! Ο αγώνας συνεχίζεται!

[ Δίκτυο για τα Κοινά]

Πηγή: mustereklerimiz.orgRED
Notebook
5 Ιουνίου 2013 - 11:26 πμ
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η Θεοδώρα από την πόλη Σόμα
Άννα Χατζησοφιά
16/05/2014
Η Θεοδώρα γεννήθηκε στη Σόμα. Κοριτσάκι, μόλις που περπατούσε ήταν, αυτή και η δίδυμη αδελφή της η Μαρία, όταν έγινε η Καταστροφή. Με την κούκλα στο χέρι έφυγαν από την Πατρίδα, με Π κεφαλαίο πάντα στις διηγήσεις της, που ήταν πολλές παρότι τα πράγματα που θυμόταν ήταν μεταξύ πραγματικότητας και αφήγησης της πραγματικότητας.
 
 
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο των Τούρκων εργατών: Οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων θα νικήσουν
15/05/2014
Ο θάνατος περισσότερων από 350 Τούρκων εργατών, από έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σομά, αποτελεί τη μεγαλύτερη εργατική τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία και θυμίζει εικόνες άλλων εποχών κι άλλων αιώνων. Δεν έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ατύχημα. Έχουμε να κάνουμε με τον ίδιο τον πυρήνα του καπιταλισμού, με τη λογική που θέλει τις ανθρώπινες ζωές να είναι ένας ακόμη αριθμός στα λογιστικά μιας επιχείρησης και τα κέρδη των λίγων να είναι ο νόμος που ορίζει τα πάντα, ακόμα και τη ζωή και το θάνατο.
 
 
Οργή κατά Ερντογάν για την τραγωδία στο ορυχείο
15/05/2014
Οργισμένες διαμαρτυρίες κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ξεσπάσει στην Σόμα, όπου βρίσκεται και το ορυχείο που κατέρρευσε παρασέρνοντας στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές οι νεκροί είναι πάνω από 230, ενώ περισσότεροι από 120 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις σημειώνονται και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr