Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Πρωτομαγιά στα Σκόπια και τα Τίρανα
Επιμέλεια: Γιώργος Νιαουνάκης
 
H συνομοσπονδία εργαζομένων της ΠΓΔ της Μακεδονίας κατηγορείται για αδράνεια

Η αριστερή κίνηση «Solidarnost» (Αλληλεγγύη), η «Κίνηση για την Κοινωνική Δικαιοσύνη - Lenka» καθώς και άλλοι ακτιβιστές για τα εργασιακά δικαιώματα, βρέθηκαν την Πρωτομαγιά μπροστά από την έδρα της SSM (Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων της ΠΓΔ της Μακεδονίας) για να διαμαρτυρηθούν. Οι οργανώσεις αυτές ισχυρίζονται ότι το κεντρικό συνδικάτο της ΠΓΔ της Μακεδονίας δεν εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Ντίμιταρ Απάσιεβ, από τη Lenka, είπε ότι τα συνδικάτα είναι πολύ φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση. «Μέχρι πριν από 20 χρόνια [επι σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας], η Πρωτομαγιά ήταν για πικ-νικ. Αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, η Συνομοσπονδία θα έπρεπε να δημιουργήσει μια διαφορετική παράδοση και να τοποθετηθεί απέναντι στην κυβέρνηση και όχι να καταλήξει μαριονέτα της», είπε.

Ο πρόεδρος της SSM, Ζιβκο Μιτρέβσκι, αρνήθηκε ότι η Συνομοσπονδία είναι ανενεργή, επιμένοντας ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων στην πΓΔΜ είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν συντρέχει λόγος να διοργανώνονται απεργίες.

«Προς το παρόν τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν παραβιάζονται. Αν παραβιαστούν, τότε η Συνομοσπονδία θα τους προστατεύσει», δήλωσε ο Mitrevski.

O Μιτρέβσκι, ο οποίος έγινε αρχηγός της Συνομοσπονδίας πριν απο δύο χρόνια, είπε ότι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα επιλύονται μέσω διαλόγου με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. «Δουλεύουμε με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, μέσω καμπάνιας θα επιχειρήσουμε να εγγράψουμε νέα μέλη, ενώ από το 2011 έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια για την κατώτατο μισθό», είπε. «Εμείς δεν εγκαταλείψαμε τις διαδηλώσεις και θα τις οργανώσουμε όταν υπάρξει ανάγκη», πρόσθεσε.

Υποστήριξε οτι διαμαρτυρίες και απεργίες πρέπει να οργανώνονται μόνον και εαν και παραβιάζονται τρεις από τους βασικούς πυλώνες της κοινωνικής ασφάλισης: μέσω μείωσης μισθών, μαζικών απολύσεων ή περικοπών στις συντάξεις.

Επικριτές της Συνομοσπονδίας, η Ανεξάρτητη Ένωση Δημοσιογράφων και Εργαζόμενων στα ΜΜΕ, η Ένωση Εμπορίου, η Ανεξάρτητη Ένωση των γιατρών σε κλινικές, η Ένωση διπλωματών και η “Lenka" υπέγραψαν την Τρίτη το δικό τους «Χάρτη για την αλληλεγγύη».

Εκπρόσωποι των συνδικάτων, δήλωσαν οτι ο «Χάρτης» σχεδιάστηκε ως αντίθεση με ό,τι επικαλούνται τα κατεστραμμένα και γραφειοκρατικοποιημένα επίσημα συνδικάτα. Λένε ότι σε μια χώρα με μέσο μισθό λίγο πάνω από 300 ευρώ το μήνα, και στην οποία τα δικαιώματα των εργαζομένων καταπατούνται συχνά, είναι αναγκαία μια πιο ενεργή συνδικαλιστική κίνηση.

Πηγή: Balkan Insight

Πρωτομαγιά στα Τίρανα


Η φετινή Πρωτομαγιά δεν πέρασε απαρατήρητη στα Τίρανα. Η επαναστατική οργάνωση Organizata Politike, σε συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις, ριζοσπαστικές κινήσεις φοιτητών κ.ά, διοργάνωσε διαδήλωση με κύριο σύνθημα «Απευλευθέρωση των εργαζομένων – Κοινωνική απελευθέρωση!».

Όπως κάνει παντού, έτσι και στην Αλβανία, ο καπιταλισμός καταστρέφει την ευημερία των απλών ανθρώπων, αποδιαρθρώνει το σύστημα δημόσιων υπηρεσιών με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και διαλύει τα εργατικά δικαιώματα.

Την Πρωτομαγιά, λοιπόν, εκατοντάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στον καπιταλισμό και ενάντια στην πρακτική των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, και δήλωσαν την αλληλεγγύη τους με τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου, από το Μπαγκλαντές μέχρι την Ελλάδα: «Φέρτε τις καρδιές σας μαζί! Φέρτε τη σκέψη σας μαζί! Το μέλλον ανήκει σε όλους!».

Δείτε φωτογραφίες εδώ.
RED
Notebook
4 Μαΐου 2013 - 12:07 πμ
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Βλέπεις Νίκας; Είναι ο ελληνικός καπιταλισμός
Οδυσσέας Αϊβαλής
14/11/2013
Οι εργαζόμενες τάξεις συγκροτούνται όταν υπάρχει πολιτικό κίνημα για την επιβολή του ιδιαίτερου ταξικού συμφέροντος τους ως γενικό κοινωνικό συμφέρον. Καθήκον της Αριστεράς είναι αυτή η συγκρότηση των εργαζόμενων δυνάμεων σε τάξη
 
 
Η εργατική παρουσία στον Μάη του ’68: τι ισχύει σήμερα;*
Δημήτρης Κατσορίδας
1/06/2013
Ο Μάης του ’68 έγινε συνώνυμο με την αλλαγή των κοινωνικών αξιών. Όμως, ο Μάης του ’68 ήταν πάνω από όλα μια γενική απεργία
 
 
Απαγορεύστε επιτέλους τις απεργίες
Άρης Χατζηστεφάνου
10/05/2013
Οι λιμενεργάτες δεν πρέπει να απεργούν το καλοκαίρι. Οι φύλακες των μουσείων δεν μπορούν να απεργούν την τουριστική περίοδο. Οι οδοκαθαριστές και οι αστυνομικοί δεν πρέπει να απεργούν γενικώς
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Ιουνίου 2014 - 7:57 am  
  Το Red ...μετακόμισε
 
     
  Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Red Notebook αλλάζει πλατφόρμα και ...μετακομίζει. Στη νέα του μορφή θα το διαβάζετε αποκλειστικά στη διεύθυνση www.rednotebook.gr, ενώ το αρχείο του θα το βλέπετε για μερικούς μήνες ακόμα στην διεύθυνση rnbnet.gr
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 3:31 pm  
  Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
 
     
  Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:17 am  
  Ρένα Δούρου: Ποιος ο λόγος να ζητήσω συγγνώμη από τον περιφερειάρχη παντός καιρού;
Κατερίνα Μπρέγιαννη
 
     
  Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ, ότι δεν μπορεί να απαιτεί συγγνώμη, ο κ. Σγουρός, να επιμένει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, ενώ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε τον αποχετευτικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε δεσμευθεί και παράλληλα όταν κάθε φορά που "στριμώχνεται" να δηλώνει διαρκώς αναρμόδιος μεταθέτοντας τις ευθύνες στους διάφορους υπουργούς.
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:06 am  
  Καθαρίστριες: Εμπαιγμός από το ΥΠΟΙΚ, δεν τις αφήνει να εργαστούν
 
     
  Παρά τη σαφή δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, η απόφαση δεν εφαρμόζεται από τους προϊσταμένους του υπουργείου, που εμπαίζει τις δικαιωμένες γυναίκες, μετά από τον πολύμηνο αγώνα τους.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr