Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Κύπρος, Ευρωσκεπτικισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ
Το κλειδί για να ξεκλειδώσει ένας εναλλακτικός δρόμος είναι τριπλό και αποτελεί το μήνυμα της Κύπρου: κοινωνική κινητοποίηση, κυβέρνηση της Αριστεράς, μέτωπα και συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Πολύς λόγος γίνεται στα ΜΜΕ, για το γεγονός ότι η Κύπρος αποτέλεσε την πιο ισχυρή διάψευση των αξιώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για «άρνηση των μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση». Και η διάψευση αυτή μάλιστα, διατείνονται, προκάλεσε «αμηχανία και αλλαγή γραμμής». Τί από αυτά ισχύει;

Η περίπτωση της Κύπρου όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά επιβεβαίωσε την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση της Ευρωζώνης. Πρώτον, ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το πόσο αδιέξοδη είναι η «πολιτική διαχείρισης της κρίσης χρέους», η οποία διαρκώς επιδεινώνει ένα πρόβλημα το οποίο καλείται να επιλύσει. Οι μεταμορφώσεις αυτής της «διαχείρισης» αποτελούν τρανή απόδειξη της αδυναμίας κάθε πολιτικής να διαχειριστεί αυτή την κρίση χρέους, όσο εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική των ευρωπαϊκών ελίτ: δηλαδή της αυστηρής λιτότητας με σκοπό την εκκαθάριση κεφαλαίου και την εσωτερική υποτίμηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει αυτή την αδιέξοδη στρατηγική από την πρώτη στιγμή, και αυτός ο φαύλος κύκλος επαληθεύει τη θεώρησή του.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι υπάρχει μία αναγκαία και μία ικανή συνθήκη για να πετύχει μια διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει τη ρήξη με την μνημονιακή πολιτική. Η αναγκαία συνθήκη ήταν να υπάρχει η δέουσα κοινωνική κινητοποίηση, που θα εκφράζεται μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια, να μην υπάρχει μια κοινωνία που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις από τον καναπέ, αλλά θα διαδηλώνει, θα πιέζει και θα δρομολογεί εξελίξεις. Αυτή η αναγκαία συνθήκη υπήρξε στην περίπτωση της Κύπρου στον μέγιστο βαθμό και μάλιστα η ύπαρξή της εκμαίευσε το «ΌΧΙ» του Κυπριακού Κοινοβουλίου στο πρώτο σχέδιο του Eurogroup. Η ικανή συνθήκη για την επιτυχία είναι η ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα αντλεί δύναμη από αυτή την κοινωνική κινητοποίηση και θα μάχεται υπέρ των συμφερόντων των λαού και όχι των ελίτ. Αυτό που έχουμε αποκαλέσει ως ΣΥΡΙΖΑ, μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτή η συνθήκη προφανώς και δεν υπήρχε στην περίπτωση της Κύπρου. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποτελούσε μια κυβέρνηση-εκφραστή της γραμμής Μέρκελ με συνέπεια, παρά την κοινωνική κινητοποίηση, το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό για τον κυπριακό λαό.

Τρίτον, το πρώτο πακέτο του Eurogroup που απορρίφθηκε από τον κυπριακό λαό, αποτελούσε πολύ χειρότερη εκδοχή από το δεύτερο πολύ σκληρό πακέτο. Όποιος στην κυβέρνηση, ή όποιος δημοσιογράφος, έχει αντίθετη άποψη, ας το πει απλά στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταθετών που έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ...

Έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο «ευρωσκεπτικιστής» μετά την Κυπριακή κρίση;


Αν ως «ευρωσκεπτικισμός» ορίζεται η επιστροφή στα στενά όρια του έθνους-κράτους και η απομάκρυνση από τις πολιτικές και κοινωνικές μάχες που δίνονται στο ευρωπαϊκό πεδίο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτό το ρεύμα σκέψης. Στον πυρήνα της αριστερής σκέψης είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της περιφέρειας της Ευρωζώνης που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά και των λαών του λεγόμενου «πυρήνα» που φτωχοποιούνται από τη λιτότητα. Η ανάπτυξη μετώπων και συμμαχιών με αυτούς που πληρώνουν την κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήταν και θα είναι στρατηγικός στόχος της πολιτικής μας.

Ταυτόχρονα, η ρήξη με την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης δεν καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωσκεπτικιστικό κόμμα. Η διατύπωση της καμίας θυσίας και καμίας αυταπάτης για κανένα νόμισμα, όπως εκφράστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου από τον Αλ. Τσίπρα, αναδεικνύει τη λογική ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι αποτέλεσμα «νομισματικής επιλογής», αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων ταξικών επιλογών, που ανατρέπονται στο πολιτικό και στο κοινωνικό επίπεδο.

Δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση από την Ευρωζώνη, γιατί δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι θα μπορεί να υπάρξει αυτόνομη νομισματική πολιτική με δραχμή, ούτε «ανάπτυξη μέσω εξαγωγών» βασισμένη σε «φθηνό» νόμισμα. Αντίστοιχα όμως, δεν αποτελεί και επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η θρησκευτική προσήλωση στα Μνημόνια, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εκδίωξης από το ευρώ.

Το κλειδί για να ξεκλειδώσει ένας εναλλακτικός δρόμος είναι τριπλό και αποτελεί το μήνυμα της Κύπρου: κοινωνική κινητοποίηση, κυβέρνηση της Αριστεράς, μέτωπα και συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: Αυγή


Γαβριήλ Σακελλαρίδης
RED
Notebook
10 Απριλίου 2013 - 8:43 πμ | Γαβριήλ Σακελλαρίδης
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Left G700

«Η περίπτωση της Κύπρου όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά επιβεβαίωσε την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση της Ευρωζώνης». (Γαβριήλ Σακελλαρίδης + Red Notebook που αναδημοσιεύει αντί να το καταχωνιάσει σε κάνα λαγούμι!)

«Και τέλος, κοιτάξτε, όταν διαφωνεί κάποιος με το πρόγραμμα του Κόμματος, λέει εφαρμόζω τις αποφάσεις. Μα τις αποφάσεις και μάλιστα τις προγραμματικές - δεν λέω ένα συγκεκριμένο ζήτημα - άμα διαφωνείς δεν μπορεί να το κάνεις». (Αλέκα Παπαρήγα)

Ποιος δουλεύει περισσότερο τον κόσμο; Ο συντονιστής τού Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής τού ΣΥΝ (ΣΥΡΙΖΑ) ή η Γενική Γραμματέας τού ΚΚΕ;

Ο ευρών αμειφθήσεται!

Έτσι, έτσι! Συνεχίστε να υποτιμάτε στην ψύχρα και ξεδιάντροπα τη νοημοσύνη τού κόσμου! Ντροπή σας!
Σχόλιο από: Left G700

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ
Άκυρο το προηγούμενο σχόλιο. Μπήκε λάθος απόσπασμα από το λόγο τής Αλέκας. Το σωστό είναι αυτό που ακολουθεί:


«Η περίπτωση της Κύπρου όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά επιβεβαίωσε την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση της Ευρωζώνης». (Γαβριήλ Σακελλαρίδης + Red Notebook που αναδημοσιεύει αντί να το καταχωνιάσει σε κάνα λαγούμι!)

«Η πιο ουσιαστική κριτική και βαθιά είναι όταν συμφωνείς με τη στρατηγική του Κόμματος. Γιατί τότε μπορείς να κρίνεις ουσιαστικά, όχι αυτός που διαφωνεί, αυτός που διαφωνεί δεν μπορεί να κρίνει γιατί κυριαρχεί η διαφωνία του. Κρίνει με βάση τη διαφωνία του». (Αλέκα Παπαρήγα)

Ποιος δουλεύει περισσότερο τον κόσμο; Ο συντονιστής τού Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής τού ΣΥΝ (ΣΥΡΙΖΑ) ή η Γενική Γραμματέας τού ΚΚΕ;

Ο ευρών αμειφθήσεται!

Έτσι, έτσι! Συνεχίστε να υποτιμάτε στην ψύχρα και ξεδιάντροπα τη νοημοσύνη τού κόσμου! Ντροπή σας!
Σχόλιο από: aftercrisis

Σε όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ίσως δούμε επαναλήψεις του Κυπριακού επεισοδίου σε διάφορα σημεία της Ευρωζώνης και της ΕΕ, σε χώρες του τόσο του Νότου όσο και του Βορρά. Δηλαδή τράπεζες - ζόμπι, που τελικά χρεωκοπούν και τίθενται υπό εκκαθάριση, με μετόχους και μεγαλοκαταθέτες-επενδυτές να χάνουν μικρό ή μεγάλο μέρος των χρημάτων τους.
Τότε η πολιτική ελίτ θα βρεθεί καταπρόσωπο με το σημείο μη επιστροφής: Θα έλθει η ώρα των πραγματικών αποφάσεων, που με μυωπικό τρόπο, ακόμη και τώρα προσπαθούν να αποφύγουν. Τότε θα κριθεί η τύχη του Ευρώ, της Ευρωζώνης, και σε κάποιο βαθμό, ίσως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η φωλιά του κούκου: Οι κυβερνώντες της Ευρωζώνης μπροστά στο τραπεζικό αδιέξοδο της Κύπρου.
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/03/blog-post_23.html
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr