Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
«Όχι άλλο σώσιμο»
Δημιουργική στατιστική και μαγειρική βρίσκονται επίσης στην υπηρεσία του «υγιούς» μας μέλλοντος
 
Της Αλίκης Κοσυφολόγου

«Συνάντησα χτες ένα φίλο μου χειρούργο. Λίγες ημέρες πριν είχε υποβάλλει τον πατέρα του σε εγχείρηση. Αν και αρχικά ο πατέρας του αντιστεκόταν και δεν ήθελε να κάνει την εγχείρηση,  πριν βγει ακόμη από το νοσοκομείο είχε αρχίσει να κατανοεί τα οφέλη από αυτή. Μα καλά, ξέρετε κανέναν που να θέλει να ταλαιπωρείται; Αργά ή γρήγορα όμως όλοι καταλαβαίνουν ποιο είναι το καλό τους».

Μανόλης Κεφαλογιάννης στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή» στη 1/4/2013
 
Κι όμως, δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο. Γιατί, αν ήταν, θα ήταν κακόγουστο και μάλλον γκραν γκινιόλ. Απρίλιος ήταν όταν πρωτοεμφανίστηκαν στο δημόσιο λόγο οι ιατρικές παραβολές. Τότε, ο εμπνευστής της «ιατρικής επέμβασης» ισχυριζόταν ότι η χώρα-ασθενής πρόσκαιρα ακινητοποιήθηκε στο χειρουργικό τραπέζι για να αποκατασταθεί η υγειά της. 43 χρόνια μετά, σύμφωνα με τα λόγια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και γραμματέα της ΝΔ, η  χώρα «αρρώστησε» δεύτερη φορά και για αυτό ήταν επιβεβλημένο να σηκώσουμε το βάρος της οδυνηρής της θεραπείας.

Η εξαιρετική ανάλυση της Αθηνάς Αθανασίου στο βιβλίο  Η κρίση ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Σαββάλας 2012) μεταξύ άλλων, εντόπισε με σαφή και συστηματικό τρόπο τα κοινά και τις παρόμοιες επικλήσεις σε λόγους θεραπείας- καταστολής ανάμεσα στην αφήγηση που υπερασπιζόταν τα μνημόνια και την πολιτική της ακραίας λιτότητας και στην εθνοκεντρική αφήγηση που επιχειρούσε να νομιμοποιήσει την επιβολή της απριλιανής διδακτορίας. Όμως η ζωή ξεπερνά τα γραπτά: σήμερα, τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν εαυτούς ως «θεράποντες» και, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί τους που θεράπευαν τη χώρα από τον κομμουνισμό και τις  παραφυάδες του, σήμερα, με τη σειρά τους, τη θεραπεύουν από τον «ευρωσκεπτικισμό», που θα μπορούσε τελικά κι αυτός να είναι μία παραφυάδα.

Τα μνημόνια είναι, κατά γενική ομολογία των στελεχών της κυβέρνησης, μια θεραπεία σοκ για την Ελλάδα. Είναι επώδυνη αλλά αναγκαία και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό (sic). Με ένα τέτοιο βλέμμα,  η Κύπρος αντιμετωπίζεται σαν τον ασθενή ο οποίος αρνήθηκε να ξαπλώσει στο χειρουργικό τραπέζι και σήμερα υποφέρει από τις συνέπειες αυτής της επιλογής. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα, η καταγγελία του  αντιδημοκρατικής στάσης της ευρωζώνης χλευάζεται από την κυρίαρχη αφήγηση ως αποκύημα κάποιας παρωχημένης φαντασίας, ενώ, από τα στόματα των «ειδικών», ένα σαρδόνιο χαμόγελο ικανοποίησης ξεφεύγει, καθώς λένε ότι η Κύπρος τελικά «την πάτησε».

Βέβαια, στην πραγματικότητα, η ατυχής έκβαση του κυπριακού «όχι» οφείλεται, όπως εύστοχα σημειώνει ο Χρήστος Λάσκος («Να βγει κανείς να μη βγει», Rednotebook) στο  «γεγονός πως στην ηγεσία βρίσκεται η αδελφή δεξιά του Σαμαρά και της Μέρκελ, που έχει πολύ διαφορετικούς στόχους από τη ριζοσπαστική αριστερά», καθώς και στο δυσμενή συσχετισμό που διαμορφώνεται, ώστε «το ευρωπαϊκό κεφάλαιο εμφανίζει ένα σκληρά αρραγές μέτωπο απέναντι στις εργατικές τάξεις της ηπείρου». Το χειρότερο και πιο απειλητικό απ΄ όλα, όμως, είναι ότι η επικράτηση του νεοφιλευθερισμού, που ως οικονομικό σύστημα διαχρονικά λειτουργεί επίσης και ως μοχλός υπονόμευσης της δημοκρατίας, διευρύνει, παράλληλα, τα περιθώρια θεσμικής ανοχής στις φασίζουσες πρακτικές.

Και δυστυχώς δε γλυτώνουμε και από τις απόπειρες αποτίμησης των εξελίξεων στην Κύπρο. Πιο πολύ απ΄ όλα φαίνεται να τους νοιάζει ο αντίκτυπός τους στην Ελλάδα. Πείστηκε ο κόσμος ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος; Αν ναι, αυτό αρκεί. « Και πάλι καλά που δε σχημάτισε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο» σχολιάζει ο Γ. Πρετεντέρης, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, και συμπεραίνει: «τώρα θα ήταν όλα χειρότερα».

Τα δελτία ειδήσεων και οι εκπομπές πολιτικού προβληματισμού είναι πια κανονικό θέατρο του παραλόγου. Κάθε ένα απ΄ αυτά θυμίζει και μία από τις 11 σκηνές χωρίς περιεχόμενο από τη Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ιονέσκο. Άνθρωποι που μιλούν μεταξύ τους για άσχετα με την πραγματικότητα θέματα, ή που μιλούν και απαντούν μόνοι τους, καθώς κι ένας επίμονος πυροσβέστης που εμφανίζεται πάντα στο τέλος και είναι έτοιμος να ρωτήσει ξανά και ξανά τι τελικά απέγινε η Φαλακρή Τραγουδίστρια.

Αν λοιπόν η Φαλακρή Τραγουδίστρια είναι χώρα του νότου που υποφέρει από τη λιτότητα η κα Σμιθ θα επιμείνει ότι πρέπει να της φορέσουν την ίδια περούκα για να σωθεί ακόμη και με το ζόρι. Όσοι και όσες αντιστέκονται σ αυτή την πολιτική δε θέλουν να σωθούν. Το λένε κι αυτό οι δημοσκοπήσεις εξάλλου. Δημιουργική στατιστική και μαγειρική βρίσκονται επίσης στην υπηρεσία του «υγιούς» μας μέλλοντος.

Πάντως ένα είναι βέβαιο: Αυτές οι λογιστικές μέθοδοι αποτυγχάνουν να συνυπολογίσουν το περίσσευμα της αντίστασης και της αλληλεγγύης καθώς και το ριζοσπαστικό αίτημα της ανατροπής που αναδύεται μέσα στην αγωνία της καθημερινότητας και που μπορεί να συμπαρασύρει εξελίξεις στην Ελλάδα και αλλού.  Είναι εκείνη η στιγμή που όσες και όσοι αρνούνται να «δεθούν» επί της «χειρουργικής κλίνης» για  να υποστούν την «σωτήρια» εγχείρηση κάνουν την αντίσταση την πιο σοβαρή κοινή τους υπόθεση.
Αλίκη Κοσυφολόγου
RED
Notebook
3 Απριλίου 2013 - 12:14 pm | Αλίκη Κοσυφολόγου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
24/05/2014
Της Ελένης Τάκου
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr