Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Εκτινάχτηκαν στα 13,2 δισ. οι οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο
Αδυναμία πληρωμής
 
«Φέσια» ύψους 13,2 δισ. ευρώ άφησαν στην εφορία οι φορολογούμενοι το 2012, στοιχείο που καταδεικνύει την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν κάθε μήνα στις υπέρογκες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβριο προστέθηκαν ακόμη 1,1 δισ. ευρώ στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών ανεβάζοντας το ποσό των «νέων» οφειλών που κατάστησαν ληξιπρόθεσμες το περασμένο έτος στο ποσό των 13,2 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 - 12 - 2011 και «νέα» χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1-1-2012 μέχρι τις 31 - 12 - 2012) εκτινάχθηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 56,7 δισ. ευρώ. Και ενώ οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονται με ρυθμό χιονοστιβάδας, οι εισπράξεις του Δημοσίου από τα ληξιπρόθεσμα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, παρά τους συνεχείς ελέγχους, τις διασταυρώσεις, το αυτόφωρο, τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, μισθών, ενοικίων και τραπεζικών καταθέσεων.

Μόλις 1,4 δισ.

Από τα 13,2 δισ. ευρώ «νέα» χρέη, το Δημόσιο κατάφερε να βάλει στα ταμεία του το 2012, μόλις 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί το 20% των νέων οφειλών ή 2,46 δισ. ευρώ. Δηλαδή καταγράφεται υστέρηση 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Από τις «παλαιές» οφειλές ύψους 43,5 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν 1,4 δισ., ποσό που υπολείπεται του μνημονιακού στόχου των 2 δισ. ευρώ. Συνολικά το 2012 τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν σε 2,8 δισ., λόγω της τελευταίας ευνοϊκής ρύθμισης που ίσχυε πέρυσι. Άρα το «καθαρό» βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μεταφέρονται για το 2013 διαμορφώνεται σε περίπου 54 δις ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο έχοντας δεχθεί «κόκκινη» κάρτα από την τρόικα για βελτίωση των όρων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών μελετά εναλλακτικούς τρόπους για την είσπραξη των οφειλών. Ως πρώτο μέτρο χαρακτηρίζεται η διάταξη που ψηφίστηκε με τον κυρωτικό νόμο και προβλέπει ότι κατά την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έναντι τρίτων, θα παρακρατούνται κατά προτεραιότητα οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Η τρόικα ζητά, πάντως, μηχανισμό αυτόματης προειδοποίησης για τα 2,3 εκατομμύρια μικροοφειλέτες του Δημοσίου με συνολικές οφειλές 1,1 δις ευρώ και έως 3.000 ευρώ ο καθένας, την αυτόματη αναγκαστική άμεση χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, την ανάθεση είσπραξης οφειλών στο 10% του προσωπικού των ΔΟΥ, καθώς και την ανάθεση στη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών των 5.770 φορολογούμενων με χρέη από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Αυστηρή εφαρμογή

Με βάση το Μνημόνιο, έως τέλος 2013, θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και το 24,5% από τις νέες οφειλές. Η τρόικα ζητά, επίσης, την αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άσκηση ποινικής δίωξης για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, κατασχέσεις μισθών - συντάξεων, που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και με προϋπόθεση η κατάσχεση του 25% να μη μειώνει τις αποδοχές κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Πηγή: ΗμερησίαRED
Notebook
17 Ιανουαρίου 2013 - 10:17 πμ
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι αθώο. H Hellenic Postbank όμως;
Μιχάλης Νικολακάκης
19/01/2014
Ένα χέρι που τοποθετεί ένα νόμισμα σε ένα γουρουνάκι-κουμπαρά: αυτή ήταν η κυρίαρχη αναπαράσταση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου για δεκαετίες. Τις τελευταίες μέρες όμως, το ΤΤ εμφανίστηκε ξανά στη δημόσια συζήτηση. Αυτή τη φορά ως αντικείμενο διαπλοκής και διαφθοράς
 
 
Κι αν «χρεοκοπήσουν» οι ΗΠΑ;
Χρήστος Λάσκος
8/10/2013
Από την 1η Οκτωβρίου ένα τμήμα του αμερικανικού δημοσίου έχει σταματήσει να λειτουργεί. Περίπου 800000 δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται μόνο στο βαθμό που θα το κάνουν με απλήρωτη προθυμία. Και, δεδομένου πως το Κογκρέσο δεν υπάρχει περίπτωση να μην φροντίσει για το αγαπημένο του στρατιωτικό προσωπικό, οι πολιτικοί υπάλληλοι υφίστανται όλη την πίεση. Υπάρχει, όμως, πραγματικά περίπτωση χρεοκοπίας;
 
 
H EΡΤ και οι «ιδιωτικοποιήσεις»
Ιάσονας Μάρκου
17/06/2013
Η ιδιωτικοποίηση ως περίφραξη
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  16 Ιουνίου 2014 - 7:57 am  
  Το Red ...μετακόμισε
 
     
  Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το Red Notebook αλλάζει πλατφόρμα και ...μετακομίζει. Στη νέα του μορφή θα το διαβάζετε αποκλειστικά στη διεύθυνση www.rednotebook.gr, ενώ το αρχείο του θα το βλέπετε για μερικούς μήνες ακόμα στην διεύθυνση rnbnet.gr
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 3:31 pm  
  Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
 
     
  Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:17 am  
  Ρένα Δούρου: Ποιος ο λόγος να ζητήσω συγγνώμη από τον περιφερειάρχη παντός καιρού;
Κατερίνα Μπρέγιαννη
 
     
  Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ, ότι δεν μπορεί να απαιτεί συγγνώμη, ο κ. Σγουρός, να επιμένει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, ενώ επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε τον αποχετευτικό σχεδιασμό για τον οποίο είχε δεσμευθεί και παράλληλα όταν κάθε φορά που "στριμώχνεται" να δηλώνει διαρκώς αναρμόδιος μεταθέτοντας τις ευθύνες στους διάφορους υπουργούς.
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 8:06 am  
  Καθαρίστριες: Εμπαιγμός από το ΥΠΟΙΚ, δεν τις αφήνει να εργαστούν
 
     
  Παρά τη σαφή δικαστική απόφαση που ορίζει ότι οι 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους, η απόφαση δεν εφαρμόζεται από τους προϊσταμένους του υπουργείου, που εμπαίζει τις δικαιωμένες γυναίκες, μετά από τον πολύμηνο αγώνα τους.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr