Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
[στήλες] Κύπρος και εσωτερική υποτίμηση
Αντί μιας πολιτικής ήπιας προσαρμογής, η Κύπρος θα εφαρμόζει σύντομα την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης με αυξημένη πιθανότητα η οικονομία να τεθεί σε μια τροχιά διαδοχικών κύκλων φθίνουσας συσσώρευσης κεφαλαίου, μειούμενης απασχόλησης και διόγκωσης του δημοσίου χρέους. Εκτός αν...
 
Του Ηλία Ιωακείμογλου

Στην σημερινή συγκυρία ιστορικής κρίσης  της καπιταλιστικής οικονομίας, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα ακολουθήσει στο μέλλον. Ο τύπος ανάπτυξης της δεκαετίας του 2000 τίθεται πλέον, εκ των πραγμάτων, σε αμφισβήτηση. Πιο συγκεκριμένα, η μετάβαση της κυπριακής οικονομίας, κατά τα έτη 2004-2008, από ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στις εξαγωγές υπηρεσιών σε ένα εσωστρεφές καθεστώς χρηματιστικής ρύθμισης της οικονομίας (financialisation), βασισμένο στον δανεισμό, στις κατασκευές κατοικιών και στην ιδιωτική κατανάλωση, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλα ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, τα οποία καλύπτονταν σε μεγάλο βαθμό από εισροή κεφαλαίων για χρηματιστικές επενδύσεις και καταθέσεις (παρά την μεγάλη συμβολή των ξένων άμεσων επενδύσεων).

Οδηγήθηκε, έτσι, η κυπριακή οικονομία σε μια εύθραυστη κατάσταση εξάρτησης από το τραπεζικό σύστημα και τις χρηματιστικές αγορές, η οποία απέκρυπτε τα σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας του εξαγωγικού τομέα. Τα δυσμενή αποτελέσματα αυτού του χρηματιστικού καθεστώτος ρύθμισης της οικονομίας, εκδηλώθηκαν με την έναρξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και οδήγησαν την χώρα σε τετραετή στασιμότητα.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και μια δημοσιονομική κρίση που αρχικά κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν να υπαχθεί η χώρα σε διαδικασίες επίβλεψης και τιμωρίας από τους διεθνείς οργανισμούς κατά το παράδειγμα άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Τέλος, ήρθε να προστεθεί και η κρίση αξιοπιστίας ενός τραπεζικού συστήματος το οποίο είχε γίνει υπερτροφικό στα πλαίσια του χρηματιστικού καθεστώτος ρύθμισης της οικονομίας (το ενεργητικό των Κυπριακών τραπεζών είναι οκταπλάσιο του ΑΕΠ) και την διάσωση του οποίου αναλαμβάνει το Δημόσιο προκαλώντας την δραματική αύξηση του δημοσίου χρέους.

Στα χρόνια της κρίσης (2009-2012), η Κύπρος βρισκόταν σε μια διαδικασία ήπιας προσαρμογής η οποία εξάλειψε το διψήφιο εξωτερικό έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών διατηρώντας το ΑΕΠ και την απασχόληση σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2008. Αυτή η διαδικασία της ήπιας προσαρμογής  θα μπορούσε μέσα σε μερικά χρόνια να παράγει πλεονάσματα στο εξωτερικό εμπόριο και στο πρωτογενές ισοζύγιο του Δημοσίου και να επιτρέψει την επιστροφή της Κύπρου στις αγορές για δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια και για επαναδιαπραγμάτευσητου χρέους. Μια τέτοια πολιτική θα έπρεπε όμως να συνοδεύεται και από μια περίοδο αναστολής πληρωμών έως ότου υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα (αναστολή που κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύει την εφαρμογή της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης που επίκειται) και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών.

Αντί μιας τέτοιας πολιτικής ήπιας προσαρμογής, η Κύπρος θα εφαρμόζει σύντομα την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης με αυξημένη πιθανότητα η οικονομία να τεθεί σε μια τροχιά διαδοχικών κύκλων φθίνουσας συσσώρευσης κεφαλαίου, μειούμενης απασχόλησης και διόγκωσης του δημοσίου χρέους. Για να μειωθούν σοβαρά οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης, και για να μεταφερθεί το βάρος της εσωτερικής υποτίμησης στην τάξη των κεφαλαιοκρατών θα πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση και τα εργατικά συνδικάτα να επιδιώξουν την επίτευξη τεσσάρων στόχων:

1. Αύξηση των επενδύσεων με εισροή δημόσιων πόρων (π.χ. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) ώστε να μην μειωθεί η απασχόληση και να μην μειωθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων.
2. Αποτροπή των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και προάσπιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων. Διατήρηση και αύξηση της ισχύος των εργατικών συνδικάτων ώστε να μην μειωθούν οι μισθοί.
3. Διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων για την ένταση του ανταγωνισμού και την μείωση των τιμών (επομένως και των περιθωρίων κέρδους).
4. Παραγωγική αναδιάρθρωση του τουρισμού και συγκρότηση εξαγωγικών παραγωγικών συμπλεγμάτων.

Ποια κυβέρνηση μπορεί όμως να θέσει τέτοιους στόχους; Σίγουρα όχι μία κυβέρνηση της Δεξιάς. Για μία ακόμη φορά η ψήφος των αριστερών στο ΑΚΕΛ φαίνεται αναπόφευκτη.


Δείτε εδώ την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου και της ΠΕΟ για την Οικονομία και την Απασχόληση (2012)Ηλίας Ιωακείμογλου
RED
Notebook
30 Νεμβρίου 2012 - 4:03 πμ | Ηλίας Ιωακείμογλου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Επιτάφιος που μπορεί να γίνει Ανάσταση
Αδάμος Ζαχαριάδης
18/04/2014
 
 
Περί Κυπριακού και άλλων τινών
Σία Αναγνωστοπούλου
18/03/2014
 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κυπριακό: Ένα κείμενο θέσεων και προτάσεων
Σπύρος Απέργης, Νάσος Θεοδωρίδης
8/03/2014
Μια προσπάθεια συμβολής στην πολιτική της Αριστεράς, στη νέα φάση του κυπριακού προβλήματος
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr