Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
AIDS: Ραγδαία αύξηση των νέων λοιμώξεων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα
Για το 2012 αναμένουμε μια μεγάλη αύξηση των νέων ασθενών
 
Σε μια χώρα που προσμετρά 13.000 ασθενείς με AIDS εκ των οποίων οι 6.200 πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και βρίσκονται υπό θεραπευτική αγωγή, το γεγονός των αυξημένων νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο, τα τελευταία δύο έτη, είναι τουλάχιστον ένα τραγικό γεγονός. Και δυστυχώς η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα δε βοηθά την κατάσταση, δεδομένου ότι σε χώρες που έχουν περάσει οικονομική κρίση και περιόδους έντονης λιτότητας έχει παρατηρηθεί ότι οι κοινωνικές λοιμώξεις αυξάνονται ραγδαία.
 
Αυτά τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι: Παναγιώτης Λαζανάς Παθολόγος–Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων, ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Aids (EEMAA), Βασίλης Παπασταμόπουλος, Παθολόγος–Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ Ε’ Παθολογικό Τμήμα & Μονάδα Λοιμώξεων ΓΝΑ Ευαγγελισμός και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής τους 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, Παναγιώτης Κολλάρας Παθολόγος–Λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Α’ στην Α’ Παθολογική Κλινική & Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, Γεώργιος Χρύσος Παθολόγος –Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Β’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων ΓΝ Τζάνειο και γενικός γραμματέας της ΕΕΜΑΑ, Παναγιώτης Γαρμαλιάνος-Κακολύρης Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Α’ Παθολογικού Τμήματος & Μονάδας Λοιμώξεων ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΜΑΑ, και τέλος ο Αθανάσιος Σκουτέλης Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Ευαγγελισμός και αντιπρόεδρος της ΕΕΜΑΑ.
 
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS που θα γίνει από τις 23-25 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, όπου θα παρουσιαστούν τα τελευταία δεδομένα που αφορούν το πρόβλημα αυτό. Επίσης θα παρουσιαστούν και όλες οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα αναδειχθούν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που αφορούν στην παθογένεια και τη φυσική πορεία της νόσου, σε διάφορα νοσήματα και στις επιπλοκές τους, την αντοχή και το κόστος της αντιρετροϊκής αγωγής.
 
Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των μονάδων λοιμώξεων, προκύπτει ότι για το 2012 αναμένουμε μια μεγάλη αύξηση των νέων ασθενών, μάλιστα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα το 2011 έκλεισε με 954 νέα κρούσματα ενώ για το 2012, ο αριθμός θα υπερβεί όπως όλα δείχνουν τα 1.250 νέα κρούσματα.
 
Η μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 50% αφορά χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών, στους οποίους η επιδημία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την HIV λοίμωξη, φέρνοντας στη δεύτερη θέση τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.
 
Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι το 25% των νέων ασθενών έχουν επικίνδυνη σεξουαλική ζωή ενώ, ο κ. Κολλάρας τόνισε ότι για παράδειγμα στη Β. Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα αφορούν ομοφυλόφιλους ενώ στην Αθήνα που είναι και η μεγαλύτερη δεξαμενή ασθενών, τα κρούσματα παρατηρούνται σε τοξικομανείς σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 98%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όπως επεσήμανε ο κ. Κολλάρας ο μισός προϋπολογισμός του ΑΧΕΠΑ αφορά τις αντιρετροϊκές αγωγές.
 
Όσον αφορά την εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες που προέρχονται από την Αττική, όπως επεσήμανε ο κ. Λαζανάς, ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.
 
Μάλιστα οι νοσηλείες στο τρέχον έτος αφορούν σε προβλήματα υγείας που συνδέονται κυρίως με τη χρήση και λιγότερο με την HIV λοίμωξη. Για την ακρίβεια το ποσοστό που αφορά μόνο για τη λοίμωξη είναι μόλις 5%, ενώ το 90% αφορά ασθενείς με ηπατίτιδα C και ένα ποσοστό 1% αφορά ασθενείς με φυματίωση.
 
Οι ομιλητές τόνισαν ότι είναι επιτακτική η ανάληψη συντονισμένης και έγκαιρης δράσης από την Πολιτεία για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας σε αυτή την κοινωνική ομάδα και να επιλυθούν ταχύτατα τα προβλήματα που υπάρχουν για την περίθαλψή τους (κοινωνική ασφάλιση, επάρκεια προσωπικού και χώρων νοσηλείας, προγράμματα στέγασης και απεξάρτησης).
 
Μην ξεχνάμε ότι φέτος συμπληρώνονται 31 χρόνια από την εμφάνιση του AIDS και μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η εκρίζωση της νόσου, παρότι πρόσφατα η περίπτωση ενός πάσχοντος από λευχαιμία και HIV λοίμωξη ασθενούς, που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση, απέδειξε ότι αυτή είναι μελλοντικά δυνατή. Έχει αναληφθεί ήδη μία διεθνής επιστημονική συνεργασία που θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της εκρίζωσης της νόσου.

Πηγή: alterthessRED
Notebook
22 Νεμβρίου 2012 - 9:36 πμ
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Διεκδικώντας τα κοινωνικά αγαθά: η συγκρότηση της κοινότητας μέσα στην πόλη
Οδυσσέας Αϊβαλής, Βάλια Δημοπούλου
13/05/2014
Του Οδυσσέα Αϊβαλή και της Βάλιας Δημοπούλου
 
 
Ούκ αν λάβοις
11/05/2014
Η σκηνοθέτις Νάνσυ Σπετσιώτη υπογράφει την ταινία μικρού μήκους «Ουκ αν λάβοις». Παίζουν: Όλγα Δαμάνη, Χαρά Τσιόγγα, Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Η Νάνσυ Σπετσιώτη είναι υποψήφια περ. σύμβουλος με το Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία, με επικεφαλής την Ηρώ Διώτη
 
 
Το μεσοπρόθεσμο επιβεβαιώνει ότι το μνημόνιο δεν είναι παρένθεση
Συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Παύλο Κλαυδιανό
5/05/2014
Μπροστά σε μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και ένα χρόνο σχεδόν από το συνέδριο που μετέβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, τα ερωτήματα για τη διαμόρφωση ευνοϊκού για τις λαϊκές τάξεις και την Αριστερά κλίματος αποκτούν ιδιαίτερο βάρος. Το ίδιο και όσα αφορούν την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κυβερνητικού έργου. Οι απαντήσεις που δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις αντίστοιχες ερωτήσεις της “Εποχής”, έχουν και σαφήνεια και ειλικρίνεια.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  6 Ιουνίου 2013 - 6:18 pm  
  Τρομοκράτηση διεμφυλικών στη Θεσσαλονίκη και κατάχρηση εξουσίας σε βάρος συνηγόρου υπεράσπισης
 
     
  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για τις αθρόες προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη διεμφυλικών προσώπων σε καθημερινή βάση, χωρίς αιτιολόγηση και με στόχο την τρομοκράτησή τους ενόψει της εκδήλωσης «Παρέλαση Υπερηφάνειας». Αποκορύφωση αυτής της εκφοβιστικής τακτικής από την ΕΛΑΣ υπήρξε η παράνομη κράτηση και της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα η οποία είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα για να συναντήσει την κρατούμενη εντολέα της.
     
 
  21 Μαΐου 2013 - 7:30 pm  
  ALARM: Το «μυρμήγκι» καλεί για ενισχύσεις...
 
     
  Το «μυρμήγκι» ξεκίνησε την λειτουργία του στην Κυψέλη στα μέσα του προηγούμενου Νοέμβρη. Βήμα-βήμα η αλληλεγγύη μας έβρισκε ανταπόκριση και στέριωνε. Γλέντια, συλλογικές κουζίνες, συζητήσεις, προβολές ο καιρός πέρασε και ο κόσμος που μας γνώρισε αυξήθηκε. Η δράση μας το τελευταίο διάστημα επεκτάθηκε και στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες και ήδη έχουμε διοργανώσει δύο πολυ επιτυχημένες ανοιχτές διαθέσεις προϊόντων στην πλατεία Κυψέλης.
     
 
  21 Μαΐου 2013 - 6:08 pm  
  «Θα δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε;»: μια αφίσα για το θάνατο μιας εργάτριας στην pizza fan
 
     
  Η Ράντκα Νικόλοβα, 38 χρονών, ήταν εργάτρια στην κουζίνα σε κατάστημα της pizza fan στην Πάτρα. Βρέθηκε νεκρή εν ώρα εργασίας, κλειδωμένη μέσα στο κατάστημα, ημέρα Δευτέρα 14 Γενάρη. Οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν πως η κοπέλα πέθανε από καρδιά. Το θέμα κουκουλώθηκε.
     
 
  17 Μαΐου 2013 - 2:43 pm  
  Κύκλος σεμιναρίων «Φιλοσοφία και Πολιτική. Αλτουσέρ, Φουκώ, Ντελέζ»
 
     
  Ο κύκλος σεμιναρίων της Πολιτικής – Πολιτιστικής Λέσχης Εκτός Γραμμής (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου,) «Φιλοσοφία και Πολιτική. Αλτουσέρ, Φουκώ, Ντελέζ» συνεχίζεται την Κυριακή 19.05, 6μμ, με την συνεδρία: «Ο Φουκώ, η πολιτική και η βιοπολιτική». Εισηγητές: Παναγιώτης Σωτήρης, Διδάσκων Φιλοσοφία και Κοινωνική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «Εξουσία, πειθαρχία, αλήθεια: ξαναγυρίζοντας στον Φουκώ», Τάσος Μπέτζελος, Μεταφραστής, «Βιοπολιτική και καπιταλισμός, Φουκώ και Μαρξ».
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr