Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Αν θέλετε να μη βλέπετε καταστροφές, σταματήστε να καταστρέφετε την κοινωνία
Ομιλία της Ηρώς Διώτη στη Βουλή, με θέμα τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών που συνέβησαν στις 12 Φεβρουαρίου 2012
 
Της Ηρώς Διώτη

Δεν είναι καμιά αποκάλυψη όσα ειπώθηκαν από πολλές πλευρές στη συζήτηση για τις αποζημιώσεις των ζημιών στο κέντρο της Αθήνας και εδώ σήμερα, αλλά και στην Επιτροπή. Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε να μην πάρουν τις αποζημιώσεις τους οι άνθρωποι, αν και από ό,τι φαίνεται, με αυτό το σχέδιο νόμου, στο οποίο πολλά δεν προβλέπονται, όλα είναι πιθανά. Με αφορμή, όμως, αυτό το νομοσχέδιο, υπήρξαν αποκαλυπτικές τοποθετήσεις και σήμερα εδώ, αλλά και στη συζήτηση στην Επιτροπή, προτάσεις για ιδιώνυμα αδικήματα, για αυστηροποίηση ποινών, ακόμα και για τα συνθήματα στους τοίχους.

Δεν μας προκαλεί, φυσικά, καμία έκπληξη. Είναι αυτό που μπορεί να προτείνει μία αυταρχική κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης και πάνω από όλα, σε συνθήκες απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού. Δεν μπορεί να προτείνει τίποτα άλλο μία αυταρχική δημοκρατία -καθεστώς θα μπορούσα να το πω, όσο και αν έχει βαρύτητα αυτός ο όρος- που όλο και περισσότερο όσο η κρίση προχωράει αποκαλύπτεται.

Το κλάμα πάνω από τα αγάλματα και τα όμορφα κτίρια της Αθήνας δεν μπορούμε να το δεχθούμε από μία παράταξη που κάποτε υπηρέτησε πολύ πιστά την αντιπαροχή και την αρχιτεκτονική καταστροφή της Αθήνας με διάφορα προσχήματα, όπως επίσης, δεν το δεχόμαστε από όλες αυτές τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα που αποτέλεσαν το μεγάλο πάρτι για κάθε τύπο εργολάβου και συνεχίζουν να είναι αυτήν τη φορά εκποιώντας και τη δημόσια περιουσία. Πίσω από όλα αυτά πάντα ήταν τα κέρδη και οι μίζες, οπότε δεν χρειάζονται κλαψουρίσματα για εντυπωσιασμούς.

Κανείς, προφανώς, δεν δικαιούται να καταστρέφει μαγαζιά και θα πρέπει αυτό να μας προβληματίσει πολύ. Για να λυθεί, όμως, αυτό το πρόβλημα, μήπως πρέπει απλά να είστε ειλικρινείς και να μην κοροϊδεύετε τον κόσμο; Την οργή μιας κοινωνίας ή την οργή των αποκλεισμένων από αυτήν την κοινωνία δεν τη σταματάς με φυλακές και καταστολή. Τη σταματάς μόνο αν δώσεις σε αυτήν την κοινωνία μία ελπίδα, ενώ εσείς, αντιθέτως, υπογράφετε για άλλη μία φορά τη δική της καταδίκη.
 
Δεν θα συμμεριστώ την άποψη περί σχεδίου από σκοτεινούς μηχανισμούς για να κάψουν την Αθήνα. Προφανώς, υπάρχουν και τέτοιοι που συνέβαλαν στην καταστροφή. Πάντα υπήρχαν τέτοιοι ενάντια στο κίνημα. Όμως, δεν είναι το κυρίαρχο οι μηχανισμοί. Στις 12 Φλεβάρη, όπως και πολλές φορές πιο πριν, η οργή έγινε τυφλή και όπου και αν κοιτάξετε στην ιστορία χωρών που κατρακύλησαν τόσο βίαια στη φτώχεια και, μάλιστα, χωρίς να φταίνε, θα δείτε τέτοιες εικόνες, διότι στις 12 Φλεβάρη υπογραφόταν μία καταδίκη για τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία.

Μην εθελοτυφλείτε, λοιπόν, και μην πάτε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας. Αν θέλετε να προστατεύσετε την πόλη και την κοινωνία, πρέπει να τη φροντίσετε με τρόπο που να εμπεριέχει τους κατοίκους της, τη δημοκρατία, την ευημερία. Αυτό ήταν περίπου το κοινωνικό συμβόλαιο του καπιταλισμού με τους εργαζόμενους, για να μπορέσει να σταθεί ως σύστημα και να κερδοφορήσει. Αυτό το συμβόλαιο, όπως γνωρίζουμε καλά και βλέπουμε, δεν υπάρχει πια.

Οι άνθρωποι προστατεύουν τις πόλεις που ζουν και όχι οι δυνάμεις καταστολής και τα ιδιώνυμα. Αν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού νιώθουν αποκλεισμένα από παντού, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και φυσικά θα είστε υπεύθυνοι γι’ αυτές. Πολλές φορές δείξατε την Αριστερά και είπατε ότι υποθάλπει κουκουλοφόρους και η κοινωνία σας απάντησε, ειδικά για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς με το ποσοστό που μας έδωσε. Και τώρα που πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες με τα μέτρα που θέλετε να ψηφίσετε, η μόνη πολιτική που βλέπετε μπροστά σας πανικόβλητοι είναι αυτή του ακρωτηριασμού της δημοκρατίας, της εξαίρεσης δικαιωμάτων και το χάιδεμα ακροδεξιών αυτιών και πρακτικών που συνοδεύεται και από μία αντίστοιχη πολιτική.

Γι’ αυτό, πώς μιλάτε για δημοκρατικό πολίτευμα και δημοκρατική θωράκιση; Μην ψάχνετε σε λάθος μέρος για κουκούλες. Πηγαίνετε εκεί που μαχαιρώνουν ανθρώπους, μετανάστες, να βρείτε πού είναι το πρόβλημα και πού είναι το απόστημα στο σώμα αυτής της κοινωνίας. Ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή μίλησε για ιδιώνυμα αδικήματα, όπως εξάλλου και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τα αδικήματα των μεταναστών. Ντρέπομαι, είναι αλήθεια, αλλά η δημοκρατία δεν θα παραδοθεί τόσο εύκολα. Έχουμε μάθει στην Ελλάδα να μαχόμαστε γι’ αυτήν, να μην ανεχόμαστε χούντες, να μην ανεχόμαστε περιστολή δικαιωμάτων.

Προφανώς και πρέπει να αποζημιωθούν αυτοί που υπέστησαν ζημιές, δεν χωρά συζήτηση. Όμως, δεν μπορούμε να συζητάμε προσχηματικά τη στιγμή που έχετε πρόγραμμα να μας πτωχεύσετε και να μας ξεπουλήσετε. Παραχωρείτε όλη τη δημόσια περιουσία μαζί με τους ανθρώπους που τους προορίζετε εργαζόμενους εντός της χώρας με ελάχιστη αμοιβή και χωρίς δικαιώματα στις λεγόμενες περιβόητες «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες». Ταυτόχρονα, προσπαθείτε να πείσετε πως φταίει κάποιος εσωτερικός εχθρός που τη μία λέγεται «μετανάστης», την άλλη λέγονται «γιατροί» που βγαίνουν στο δρόμο, την άλλη λέγονται «υπάλληλοι στο μετρό», την άλλη λέγονται «οδηγοί στα λεωφορεία», την άλλη «δημόσιοι υπάλληλοι» και πάει λέγοντας.

Το καλό, βέβαια, σ’ αυτήν την υπόθεση είναι ότι και οι τελευταίοι που είχαν αυταπάτες για την τωρινή τρόικα της Κυβέρνησης, έχουν ξυπνήσει. Κυρίες και κύριοι της τρικομματικής κυβέρνησης, αν θέλετε πραγματικά να μη βλέπετε καταστροφές, σταματήστε να καταστρέφετε την κοινωνία.Ηρώ Διώτη
RED
Notebook
21 Σεπτεμβρίου 2012 - 9:11 πμ | Ηρώ Διώτη
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Takis

Το άρθρο αυτό αντιπροσωπεύει την κατάντια και την παρακμή της αριστεράς. Καριερίστες,που ψωμίζονται τα προς το ζην από την εκτός χρόνου και τόπου ιδεολογίας τους. Κρίμα. Αίσχος!
Σχόλιο από: ελένη

απορία: ο σχολιαστής του εξαιρετικου κειμένου της κ Διώτη το διάβασε;
Σχόλιο από: Κώστας Κίτρινος

Εξαιρετικό. Μπράβο
Σχόλιο από: Κώστας Κίτρινος

Εξαιρετικό. Μπράβο
Σχόλιο από: Παπαδόπουλος Βαγγέλης

Έχει κάνει πρόοδο σε σχέση με όταν ξεκίνησε. Αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερη. Τουτέστιν: έχει δρόμο ακόμη μπροστά της για να φθάσει να υπερβεί τη βάση. Αλλά είναι επίμονη και θα τα καταφέρει.
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Διεκδικώντας τα κοινωνικά αγαθά: η συγκρότηση της κοινότητας μέσα στην πόλη
Οδυσσέας Αϊβαλής, Βάλια Δημοπούλου
13/05/2014
Του Οδυσσέα Αϊβαλή και της Βάλιας Δημοπούλου
 
 
Ούκ αν λάβοις
11/05/2014
Η σκηνοθέτις Νάνσυ Σπετσιώτη υπογράφει την ταινία μικρού μήκους «Ουκ αν λάβοις». Παίζουν: Όλγα Δαμάνη, Χαρά Τσιόγγα, Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Η Νάνσυ Σπετσιώτη είναι υποψήφια περ. σύμβουλος με το Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία, με επικεφαλής την Ηρώ Διώτη
 
 
Το μεσοπρόθεσμο επιβεβαιώνει ότι το μνημόνιο δεν είναι παρένθεση
Συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Παύλο Κλαυδιανό
5/05/2014
Μπροστά σε μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και ένα χρόνο σχεδόν από το συνέδριο που μετέβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, τα ερωτήματα για τη διαμόρφωση ευνοϊκού για τις λαϊκές τάξεις και την Αριστερά κλίματος αποκτούν ιδιαίτερο βάρος. Το ίδιο και όσα αφορούν την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κυβερνητικού έργου. Οι απαντήσεις που δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις αντίστοιχες ερωτήσεις της “Εποχής”, έχουν και σαφήνεια και ειλικρίνεια.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr