Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Στη θάλασσα
Ό,τι περισσότερο μάθουν οι άνθρωποι στο μέλλον για το πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος, πάντα θα ξέρουν πως μέσα στη θάλασσα μοιάζει φτιαγμένος σωστά. Έξω από αυτήν όμως, ο κόσμος θα αρχίσει να λειτουργεί ή πολύ πιο λάθος ή πολύ καλύτερα
 
Toυ Old Boy

Με τη θάλασσα η διαπραγμάτευση είναι διαρκής. Κολυμπώντας ή ξαπλώνοντας πάνω της, βουτώντας στα κύματα ή αποφεύγοντάς τα, το σώμα σου διαπραγματεύεται τις μεταβαλλόμενες επιθυμίες του με τη δική της διαρκή μεταβολή. Πας λίγο στα βαθιά και το μόνο που υπάρχει πια είναι η θάλασσα και ο εαυτός σου. Ή μάλλον το σώμα σου που είναι και δεν είναι εαυτός. Το σώμα σου που βρίσκει την ευκαιρία να αδειάσει προσωρινά από μεγάλο μέρος του εαυτού, καθώς γεμίζει με την μυστικιστική εμπειρία του θαλάσσιου μπάνιου. Ο εαυτός μπορεί να πάψει προσωρινά να βαραίνεται με πράγματα της ξηράς, όπως οι φορολογικές δηλώσεις και ο ΦΠΑ. Και είναι συνολικά το βάρος ενός κόσμου που έχει στηθεί πάνω σε φόρους προστιθέμενης αξίας, το οποίο επανέρχεται στις αληθινές, αβάσταχτα ελαφρές του, διαστάσεις.

Προφανώς και οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται ώστε οι κοινωνίες να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αλλά η θάλασσα θα συνεχίσει να υπάρχει, λειτουργούν δεν λειτουργούν οι κοινωνίες. Ό,τι σε περιμένει έξω από τη θάλασσα μπορεί από χώρο σε χώρο και από εποχή σε εποχή να είναι διαμετρικά αντίθετο. Το τι βρίσκεται διαμέσου των αιώνων και των τάξεων έξω από την θάλασσα, εξαρτάται από το σε ποιο σημείο του χρόνου έτυχε να ζεις και σε ποια τάξη έτυχε -ή κατάφερες- να ανήκεις. Μέσα στη θάλασσα όμως κάνεις μπάνιο ακριβώς όπως ο πλουσιότερος και ο φτωχότερος άνθρωπος της γης. Κάνεις μπάνιο ακριβώς όπως άνθρωποι που έζησαν χιλιετίες πριν από σένα και όπως ίσως θα εξακολουθούν να κάνουν και χιλιετίες μετά από σένα. Στη θάλασσα, κατά το διάστημα του μπάνιου, είναι όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι, ακόμα κι αν κάποιοι βουτάνε από θαλαμηγούς, στις οποίες αμέσως μετά επιστρέφουν.

Το τι συζητάς τις προηγούμενες βδομάδες και ώρες παύει να έχει σημασία. Στη θάλασσα δεν υπάρχει Κουβέλης. Είσαι εκτός του βεληνεκούς του. Όταν είσαι μόνος σου στη θάλασσα χάνεσαι. Και βρίσκεσαι μαζί. Και κοιτάς την παραλία. Κι αναρωτιέσαι, τι νόημα έχει να γυρίσω; Μήπως να συνεχίσω προς την πλευρά της θάλασσας, μήπως να συνεχίσω να κολυμπάω όλο και πιο βαθιά μέχρι να μην μπορώ να γυρίσω; Και λες όχι, να γυρίσω, γιατί μόνο αν γυρίσω θα μπορώ να ξαναρθώ. Και θέλω να το ξαναζήσω αυτό εδώ. Εδώ που για λίγο τα προσωπικά σου προβλήματα δεν έχουν σημασία, η πολιτική δεν έχει σημασία, η ηθική δεν έχει σημασία,  τα προβλήματα του κόσμου δεν έχουν σημασία, ο κόσμος δεν έχει σημασία, οι σημασίες δεν έχουν σημασία.

Γιατί με το κεφάλι μέσα στο νερό το διαισθάνεσαι και επιτέλους το καταλαβαίνεις: έχεις μηδενική σημασία και ταυτόχρονα όλη τη σημασία του σύμπαντος. Δεν έχεις τη σημασία που νομίζεις ότι έχεις, τη σημασία που σου αποδίδουν οι διάφοροι κοινωνικοί σου ρόλοι, έχεις όμως τη σημασία ενός ανθρώπινου σώματος ολόιδιου με κάθε άλλο ανθρώπινο σώμα μέσα στη θάλασσα, μια σημασία πέραν από τις σκέψεις, πέραν από τον εαυτό. Κάθε εαυτός είναι και μια επένδυση σπουδαιοφάνειας σε ένα σώμα βασικά φυσικό, σε ένα σώμα που θέλει να κάνει απλά πράγματα, να τρώει, να κοιμάται, να μην πολυκουράζεται, να ερωτεύεται, να κάνει έρωτα, να κάνει παιδιά. Και πάμε και χτίζουμε πάνω του πολιτισμούς και τεχνολογίες και αναπτύξεις και υφέσεις και γραφειοκρατίες. Δεν ρώτησαν ποτέ τα σώματά μας αν θέλουμε να συμμετέχουμε στις σκοτούρες του κόσμου που έφτιαξαν, τα πέταξαν μέσα στον κόσμο και τους είπαν μάθε να κολυμπάς, μάθε να ζεις με το έλλειμμα και τον Στουρνάρα, αυτά είναι τα σημαντικά και η θάλασσα όχι.

Στον ουρανό δεσπόζει ο ήλιος, στη θάλασσα εσύ. Εσύ ως κάποιος που τον βλέπει και τον νοηματοδοτεί, διασφαλίζοντας ότι δεν καίει βλακωδώς, διασφαλίζοντας ότι η ύπαρξή του συνιστά φως, διασφαλίζοντας ότι η θάλασσα δεν κυματίζει βλακωδώς, ότι η ύπαρξή της συνιστά πλήρωση. Αυτή είναι η αληθινή σου σημασία.

Σώματα στη θάλασσα που κοιτούν ουράνια σώματα, μέσα σε ένα καλοκαίρι που επιστημονικά αποδεδειγμένα πλέον σωματίδια μάς φέρνουν ένα ακόμα μικρό βήμα πιο κοντά σε συνολικές εξηγήσεις. Για το πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος η επιστήμη μπορεί να συναινέσει και να ενώσει δυνάμεις στο CERN, για το πως πρέπει να λειτουργεί όμως ο κόσμος, η επιστήμη δίνει τη θέση της σε θεωρίες τύπου «Συναίνεση της Ουάσιγκτον». Ό,τι περισσότερο μάθουν οι άνθρωποι στο μέλλον για το πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος, πάντα θα ξέρουν πως μέσα στη θάλασσα μοιάζει φτιαγμένος σωστά. Έξω από αυτήν όμως, ο κόσμος θα αρχίσει να λειτουργεί ή πολύ πιο λάθος ή πολύ καλύτερα. Οι συναινέσεις θα δώσουν τη θέση τους στις συγκρούσεις. Πουτάνα ξηρά.

Κείμενο γραμμένο για το 8ο τεύχος του Unfollow, που κυκλοφορεί για μερικές μέρες ακόμη, σε πόλεις και νησιά

Πηγή: Old Boy


Old Boy
RED
Notebook
17 Αυγούστου 2012 - 7:28 πμ | Old Boy
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αυγουστιάτικα πολεμικά ανακοινωθέντα
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος
30/08/2013
Κάθε χρόνο γίνεται κανείς όλο και λιγότερο πιστευτός όταν μιλάει για καλοκαίρια
 
 
Δελτίο καιρού
Σπύρος Σούρλας
9/07/2013
Για το καλοκαίρι του δικού μας «άκρου»
 
 
Βουνό ή θάλασσα;
Μαρία Μπαλάφα
3/04/2013
Της Μαρίας Μπαλάφα
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr