Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
[Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη 17η Ιουνίου] Εξαντλείς την εμπιστοσύνη όταν την απαιτείς
Στη νέα πολιτική συγκυρία, δύο είναι τα καθήκοντα του νέου ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτον, να αποτελέσει πυρήνα και στήριγμα των κοινωνικών κινημάτων. Δεύτερον, να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση του φασισμού
 
Toυ Αδάμου Ζαχαριάδη

Εξαντλείς την εμπιστοσύνη όταν την απαιτείς
Οι πράξεις σου δεν εγκρίνονται γιατί είναι δικές σου.
Μα εγκρίνεσαι εσύ όσο οι πράξεις σου είναι καλές.
Αυτός που συχνά αποτυχαίνει δεν μπορεί να ζητάει να εξετάζονται οι προτάσεις του, μα αυτός που δεν απότυχε δεν μπορεί να ζητάει να μην εξεταστούν.

Σκέψου ακόμα ότι εξαντλείς την εμπιστοσύνη όταν την απαιτείς.


Μπέρτολτ Μπρεχτ


Η συζήτηση για τα «οργανωτικά» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε γίνεται σε «λευκούς πίνακες». Έχει ιστορία, κουβαλά διαφορετικές αντιλήψεις και κυρίως φέρει τα κουσούρια αλλά και τα θετικά του χώρου μας. Αυτή τη φορά όμως ένα νέο δεδομένο μπαίνει δυναμικά στη συζήτηση και διαμορφώνει τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ της 17ης Ιουνίου είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν της 5ης Μαΐου.

Η εντυπωσιακή εκλογική μας άνοδος έχει αρκετές αναγνώσεις. Ας κρατήσουμε αυτήν που μας ενδιαφέρει για τη συζήτηση του «οργανωτικού». Το 27% ήταν μια επικρότηση της κινηματικής, ριζοσπαστικής και ενωτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε. Αν δεν το πράξουμε, το 27% μπορεί ξανά να μετατραπεί σε μονοψήφιο και, κυρίως, η ελπίδα που αναδίδει ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς να χαθεί για τις επόμενες δεκαετίες. Έχοντας αυτά ως δεδομένα καλούμαστε, για άλλη μια φορά, να συζητήσουμε το οργανωτικό μας ζήτημα.

Οι κοινωνικοί αγώνες και ο κίνδυνος του φασισμού

Όσο κοινότοπο και αν ακούγεται, το «οργανωτικό είναι και πολιτικό». Έτσι, ας πούμε πρώτα μερικά πράγματα για το πολιτικό-ιδεολογικό πλαίσιο: Ο ενιαίος πολιτικός φορέας έχει σαφή ιδεολογική ταυτότητα. Είναι πολιτικό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με ξεκάθαρα διεθνιστικά και κινηματικά χαρακτηριστικά. Είναι σαφώς οριοθετημένος τόσο από τον σταλινισμό όσο και από τη σοσιαλδημοκρατία. Είναι ο πολιτικός χώρος των «από κάτω» και αναφέρεται στα αιτήματα και στα συμφέροντά τους. Έχει ξεκάθαρη αναφορά στο σοσιαλισμό, με ελευθερία και δημοκρατία, και οφείλει να βάζει ψήγματα της κοινωνίας που οραματίζεται στην καθημερινή πολιτική του δράση. Έτσι, στη νέα πολιτική συγκυρία, δύο είναι τα καθήκοντα του νέου ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτον, να αποτελέσει πυρήνα και στήριγμα των κοινωνικών κινημάτων. Δεύτερον, να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση του φασισμού που ενσαρκώνεται τόσο στην παρουσία της Χρυσής Αυγής, όσο και στον εκφασισμό του κράτους, όπως αυτός αποτυπώνεται στις πολιτικές επιλογές των τελευταίων μηνών.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, καλούμαστε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία δομών αντίστασης και αλληλεγγύης. Όπου υπάρχουν, να τις στηρίξουμε έμπρακτα. Όπου δεν υπάρχουν, να τις δημιουργήσουμε και να τις βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους. Κοινωνικά ιατρεία και παντοπωλεία, συλλογικές κουζίνες, φροντιστήρια για παιδιά από οικογένειες με οικονομικό πρόβλημα, ομάδες νομικής υποστήριξης, πρωτοβουλίες εργαζομένων σε νοσοκομεία και σχολεία είναι μόνο μερικά από όσα μπορούν να γίνουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι αντιστάσεις μπορεί να αντέξουν στο χρόνο, να βαθύνουν τις πολιτικές τους διεκδικήσεις, να είναι νικηφόρες και εν τέλει να διασφαλιστεί ότι μια αυριανή πιθανή αριστερή κυβέρνηση θα έχει την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Όσο για το δεύτερο, θα πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, τόσο σε γειτονιές και σχολεία όσο και στη Βουλή, προκειμένου να αναδείξουμε τον ρόλο της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα να αντιταχτούμε σε κάθε είδους κρατική φασιστική επιλογή (π.χ. οροθετικές, στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.ο.κ.). Αναγκαία, βέβαια, είναι η επιμονή και εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, σε μια περίοδο που οι επιθέσεις από φασιστικές ομάδες είναι πλέον καθημερινές.

Γρήγορα αλλά προσεκτικά

Ας πάμε τώρα και στα καθαρά «οργανωτικά». Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μια πολύ πιο διευρυμένη κοινωνική βάση την οποία, υπό τις παρούσες οργανωτικές δομές, δεν μπορούμε να «υποδεχθούμε». Καλούμαστε, επομένως, να κάνουμε ένα σταθερό και θαρραλέο βήμα προς τα εμπρός. Το βήμα αυτό, όμως, πρέπει ταυτόχρονα να είναι και προσεκτικό. Πρέπει να γίνει χωρίς ηγετισμούς, με σεβασμό στην διαφορετικότητα και με έγνοια για τη διαφύλαξη των καλών σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί με δυσκολίες και πισωγυρίσματα. Η μεγάλη συνιστώσα (ΣΥΝ) έχει μεγαλύτερη ευθύνη και καλείται να δείξει την απαραίτητη προσοχή στις δικαιολογημένες (γιατί υπάρχουν και αδικαιολόγητες) ανησυχίες των υπόλοιπων συνιστωσών.

Το νέο, ενιαίο κόμμα πρέπει να χαρακτηρίζεται από εσωκομματική δημοκρατία η οποία θα εκφράζεται μέσα από την ύπαρξη πολιτικών τάσεων και ιδεολογικών ρευμάτων. Κανένας και καμία από όσους προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν ένα μονολιθικό, συγκεντρωτικό κόμμα. Η ανάγκη όλων αυτών είναι ένα αριστερό, δημοκρατικό κόμμα, του οποίου οι πολιτικές επιλογές θα οργανώνονται και θα εκπορεύονται από την βάση προς την ηγεσία - και όχι το αντίστροφο. Η πολυτασικότητα του ενιαίου κόμματος θα εκφράζεται και στην εκλογή των οργάνων, η οποία θα γίνεται με λίστες.

Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, υπάρχει το περιβόητο μεταβατικό στάδιο. Αυτό πρέπει να είναι σύντομο και συμφωνημένο. Η συγκρότηση του ενιαίου πολιτικού φορέα πρέπει να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στο μεσοδιάστημα, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να αφοσιωθεί στην ενοποίηση σε συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο νεολαίας. Και στο τελευταίο θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο.

Η ενοποίηση των πολιτικών νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Είναι λυπηρό ότι δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να λειτουργήσουμε ως το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ που οραματιζόμαστε. Έχουμε, ως νέοι και νέες, μια τελευταία ευκαιρία. Ας την αξιοποιήσουμε. Η οργάνωση ενός κοινού φεστιβάλ Νεολαίας μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Η περίοδος από την τελευταία συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής μέχρι το πρώτο Συνέδριο, που θα γίνει την άνοιξη, είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι πολλά αυτά που πρέπει να συζητηθούν. Τι θα γίνει με τις εφημερίδες, τα περιοδικά, το ραδιόφωνο που υπάρχουν στον πολιτικό μας χώρο; Θα οργανωθεί web tv του ΣΥΡΙΖΑ; Πως θα γίνει η συγκρότηση των οργάνων σε αυτό το μεταβατικό στάδιο; Θα υπάρξει ή όχι διπλή ένταξη; Δεν έχω ξεκάθαρες απαντήσεις για κανένα από όλα αυτά. Ξέρω μόνο ότι όλα αυτά οφείλουμε να τα συζητήσουμε σε όλα τα επίπεδα.

Δείτε όλα τα κείμενα του αφιερώματοςΑδάμος Ζαχαριάδης
RED
Notebook
18 Ιουλίου 2012 - 6:12 pm | Αδάμος Ζαχαριάδης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr