Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Με την Ελληνική Αριστερά, για μια Δημοκρατική Ευρώπη
Παρουσίαση του καλέσματος της 5ης Ιούνη
 
Της Βίκης Σκούμπη

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την Booze Cooperativa για την φιλοξενία, όπως επίσης και όσους και όσες κινητοποιήθηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Δήμητρα Μαραγκουδάκη που έκανε τα αδύνατα δυνατά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ευχαριστώ επιπλέον όσους δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην αποψινή συζήτηση και όλους εσάς που είστε εδώ.

Διευκρινίζω προκαταρκτικά ότι ανήκω σε όλους αυτούς που χωρίς να έχουν κομματική ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, τον στηρίζουν όχι μόνο για αυτό που είναι αλλά κυρίως για αυτό που αντιπροσωπεύει. Θα σας μιλήσω για το κάλεσμα των ευρωπαίων διανοούμενων Με την Ελληνική Αριστερά, για μια Δημοκρατική Ευρώπη που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα  Libération  στις 5 Ιούνη (http://www.liberation.fr/monde/2012/06/04/gauche-grecque-et-europe-democratique_823628) και έχει υπογραφεί από πολύ μεγάλα ονόματα από την Ευρώπη και την Αμερική. Αναφέρω  ενδεικτικά τους Giorgio Agamben, Tariq Ali, Alain Badiou, Wendy Βrown, Judith Butler, Claude Calame, Thomas Coutrot (Economistes Attérés et ATTAC),   την  Elisabeth Gauthier από το Espaces Marx και το δίκτυο Trasform !, την Ariane Mnouchkine από το Θέατρο του Ήλιου,  τους Jean-Luc Nancy, Toni Negri, Ernest Pignon-Ernest, Jacques Ranciere, Judith Revel, Avital Ronel, Rossana Rossanda, Bernard Stiegler, Michel Surya και από τους δικούς μας, τους Δημήτρι Βεργέτη, Κώστα Βεργόπουλο, Ιάσωνα Καραϊνδρο, Κώστα Δουζίνα με μια ειδική μνεία στον Warren Montag που μετέφρασε το κάλεσμα αγγλικά και στον Frieder Otto WOLF από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου που το μετέφρασε στα γερμανικά. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί  πάνω από 2.500 υπογραφές  στην ανάρτηση του  Mediapart  (http://blogs.mediapart.fr/edition/les-invites-de-mediapart/article/080612/avec-la-gauche-grecque-pour-une-europe-democrat).

Η κίνηση ξεκίνησε από προσωπική μου πρωτοβουλία, αρχικά πρότεινα ένα πρώτο σχεδίασμα του καλέσματος στον Etienne Balibar και στον Μισέλ Βακαλούλη που το ξαναεγγράψαν μαζί μου. Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω και τους δύο, και ιδιαίτερα τον  Etienne BALIBAR ο οποίος και συνέταξε το κείμενο στην τελική μορφή του. Το κάλεσμα  είναι η λογική συνέχεια του καλέσματος Να σώσουμε τον ελληνικό λαό από τους σωτήρες του που είχε δημοσιευτεί στις 21 Φλεβάρη στη Libération και του οποίου ο απόηχος ήταν εξαιρετικά σημαντικός                                                                                  (http://www.editions-lignes.com/sauvons-le-peuple-grec-de-ses.html).

Το πιο πρόσφατο κάλεσμα θέτει το καίριο ζήτημα της δημοκρατίας και την λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη σήμερα, επισημαίνοντας ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνονται ερήμην των λαών, μια δεδομένη πρακτική που φτάνει στο αποκορύφωμά της στην Ελλάδα. Το κείμενο εστιάζει στην ακύρωση της λαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα και στις πανταχόθεν παρεμβάσεις στην προεκλογική περίοδο. Καταγγέλλει την εκστρατεία παραπληροφόρησης και συστηματικής  δυσφήμησης του Σύριζα όπως επίσης και τις απόπειρες εκφοβισμού του ελληνικού λαού. Με τα γνωστά εκβιαστικά διλλήματα οι έλληνες πολίτες καλούνται να συνετιστούν και να ψηφίσουν μνημονιακά με το πιστόλι στον κρόταφο. Το κάλεσμα τελειώνει λέγοντας ότι ο πραγματικός νεκροθάφτης τη; Ευρώπης δεν είναι  ο Σύριζα αλλά ο ακραίος νέο-φιλελευθερισμός που υποδαυλίζει την άνοδο των εθνικισμών και αυτήν της άκρος δεξιάς. Αυτό που θέλουμε εμείς που υπογράψαμε το κάλεσμα δεν  είναι η καταστροφή της Ευρώπης αλλά η διάσωσή της που δεν μπορεί να γίνει δυνατή παρά μόνο  μέσω της επαναθεμελίωσης  της  μαζί με τον Σύριζα και πάνω σε μια τελείως διαφορετική βάση.

Επιτρέψτε να παραθέσω την τελευταία παράγραφο του κειμένου:

«Στην πραγματικότητα, αυτοί που όντως διασώζουν την ιδέα της Ευρώπης, είναι εκείνοι που προασπίζονται μια Ευρώπη ανοιχτή, βασισμένη στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών της, οι υπερασπιστές μιας Ευρώπης όπου η λαϊκή κυριαρχία δεν καταλύεται, αλλά επεκτείνεται και προσφέρεται στη συμμετοχική της άσκηση.

Ναι, στην Αθήνα κρίνεται το μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Κατά μία αξιοθαύμαστη ειρωνεία της ιστορίας, οι πτωχευμένοι και στιγματισμένοι Έλληνες ξαναβρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνουμε για το κοινό μας μέλλον. Ας τους ακούσουμε, ας τους στηρίξουμε, ας τους υπερασπίσουμε!».

Για τους συγγραφείς του κειμένου είναι σαφές αυτό που διακυβεύεται στην Έλλάδα είναι το μέλλον της Ευρώπης,  η δημοκρατική της συγκρότηση, αλλά και η ίδια η ύπαρξή της. Όπως χαρακτηριστικά λέει  ο Τζιόρτζιο Αγκάμπεν, «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι και πάλι, όπως στην αρχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, ο τόπος  των καθοριστικών επιλογών. Γι΄ αυτό προσβλέπουμε σε αυτήν ως τη χώρα όπου το ανδρείκελο που ο χρηματιστηριακός καπιταλισμός αποκαλεί «Ευρώπη», θα  αποκαλυφθεί μια για πάντα με το αληθινό του πρόσωπο, και όπου ένα πραγματικό ευρωπαϊκό σύνταγμα θ’ αρχίσει να παίρνει σχήμα και μορφή».

Θα ήθελα να προσθέσω κάτι τελευταίο. Ακόμα κι αν δεν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα αυτήν την Κυριακή, το γεγονός ότι ένα εξαιρετικό υψηλό ποσοστό απεγκλωβίζεται  από εκβιαστικά διλήμματα και του δίνει την ψήφο του,  συνιστά μια πραγματική πράξη θάρρους, μια έμπρακτη διακήρυξη ελευθερίας και χειραφέτησης από την  διεθνή καμπάνια εκφοβισμού και χειραγώγησης του ελληνικού λαού. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΔΝΤ υπό τις προτροπές των γνωστών  εγχώριων κύκλων θέλουν να επιβάλουν εκλογές χωρίς επιλογή. Η ανέλπιστη όμως άνοδος του Σύριζα ανατρέπει το στημένο σκηνικό εισάγοντας μια ετερογενή επιλογή που απορρυθμίζει την ομοιοστασία του εκλογικού παιγνιδιού. Μια ριζικά άλλη επιλογή που υποσκάπτει τους κανόνες μιας εναλλαγής  από το ίδιο στο όμοιο.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης σε συνέντευξη του στην Μόντ  της 9ης Ιουνίου ισχυρίζεται  ότι η Ελλάδα έχει πεθάνει, είναι νεκρή. Αντίθετα, εγώ θα έλεγα ότι όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά ακριβώς αυτήν την στιγμή κάτι νέο και καινοφανές αναδύεται  στην Ελλάδα. Αυτό που έχει πεθάνει είναι μια συγκεκριμένη Ελλάδα που βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, ενώ στους αντίποδες γεννιέται μια άλλη Ελλάδα γεννιέται, πρόπλασμα μιας άλλης Ευρώπης. Αυτό που ο Δημήτρης Δημητριάδης δεν λαμβάνει υπόψη του είναι την συμβαντική ρωγμή ανάμεσα στην Ελλάδα του παρελθόντος και στην Ελλάδα της ελπίδας.

Και θα μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια έκκληση στους ξένους φίλους μας.

Σήμερα, Τετάρτη 13 Ιούνη 2012,  μαζευτήκαμε στην Booze Coeperativa στην Αθήνα για να συζητήσουμε για το κάλεσμα Με την Ελληνική Αριστερά, για  μια Δημοκρατική Ευρώπη. Και από εδώ, από αυτόν το χώρο θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους όσους στήριξαν τον ελληνικό  λαό και την αντίσταση του ενάντια σε μια ολέθρια πολιτική που διασώζει τις τράπεζες εις βάρος των λαών.  Απευθύνομαι  λοιπόν σε εσάς που εκδηλώσατε την αλληλεγγύη σας με πολλούς και διάφορους τρόπους, με καλέσματα που υπογράψατε και διαδώσατε, με δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις, με άρθρα, με δράσεις και διαδηλώσεις   παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο,  απευθύνομαι σε εσάς για να σας πω ότι θα έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη την συμπαράστασή σας στις 18 Ιούνη, την επομένη των εκλογών και αυτό ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Αν ο Σύριζα νικήσει , η αλληλεγγύη σας θα είναι μας ακόμα περισσότερο απαραίτητη  για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ποικίλες απόπειρες να αποσταθεροποιηθεί η νέα κυβέρνηση και να υπονομευτεί η εφαρμογή του προγράμματος της. Αν η Νέα Δημοκρατία  επικρατήσει, θα έχουμε ανάγκη τη βοήθεια σας στον αγώνα μας ενάντια  στα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας τα οποία απαιτούν οι δανειστές και που η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να επιβάλλει.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, θα έχουμε ζωτική ανάγκη από την ενεργή συμπαράστασή σας και από την υποστήριξή σας.  Απολύτως αναγκαίες  θα είναι για μας και  οι προτάσεις σας, οι  κριτικές παρατηρήσεις σας, οι ιδέες σας, γιατί εσείς είστε ως ένα μεγάλο βαθμό η δική μας δεξαμενή σκέψης. Ξέρουμε ότι την 18 Ιούνη μπορούμε να βασιστούμε σε εσάς. Ευχαριστούμε για ότι έχετε ήδη κάνει, όλοι και όλες διανοούμενοι, καλλιτέχνες, αγωνιστές, συνδικαλιστές και ευρωπαίοι πολίτες, ευχαριστούμε για ότι συνεχίζετε να κάνετε .

Η μάχη που από κοινού δίνουμε μόλις τώρα αρχίζει

Ευχαριστώ


H Βίκη Σκούμπη, αρχισυντάκτρια του ελληνικού περιοδικού  αληthεια. Το κείμενο αποτελεί εισήγηση στην εκδήλωση με θέμα το διεθνές κάλεσμα ‘Με την Ελληνική Αριστερά, για μια Δημοκρατική Ευρώπη’, που διοργανώθηκε στη  Booze Cooperativa από το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 13 Ιουνίου.Βίκη Σκούμπη
RED
Notebook
16 Ιουνίου 2012 - 11:30 πμ | Βίκη Σκούμπη
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: K.R.

Μια ψωνάρα που δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά...
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr