Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Αν όχι τώρα, ποτέ
Πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές της Κυριακής, η μνημονιακή κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι βραχύβια και ασταθής. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο: δεν πρόκειται να ξαναγίνουν εκλογές παρά μόνο όταν και εφόσον κριθεί επωφελές (κατά προτίμηση ποτέ)
 
Του Κώστα Σπαθαράκη

Πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές της Κυριακής, η μνημονιακή κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι βραχύβια και ασταθής. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο: δεν πρόκειται να ξαναγίνουν εκλογές παρά μόνο όταν και εφόσον κριθεί επωφελές (κατά προτίμηση ποτέ).

Η στιγμή της 6ης Μαΐου ήταν καθοριστική, γιατί υπήρχε η βεβαιότητα ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα κατόρθωναν να κερδίσουν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπήρχε πολιτική και οικονομική προετοιμασία για τη μετάβαση σε έναν αντίπαλο πόλο, όπως αυτός που αναδείχθηκε από την κάλπη. Το αποτέλεσμα αιφνιδίασε, εξού και η άγρια χαρά και ο ενθουσιασμός που εκτόξευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30%, εξού και ο πανικός των ΜΜΕ, των παραγόντων και ιθυνόντων. Βεβαίως, δημοκρατία έχουμε, να έρθουν και οι ξεβράκωτοι να «κυβερνήσουν», αλλά να έχουμε κάπως προετοιμάσει το έδαφος: να έχουμε ξεκαθαρίσει τράπεζες, υπουργεία, συμβάσεις, εκκρεμότητες, και τότε να περάσουν και οι επόμενοι.

Γι’ αυτό η όποια κυβέρνηση προκύψει από μια νίκη της ΝΔ δεν θα έχει τα διαχειριστικά χαρακτηριστικά των παλιών καλών ημερών. Δεν θα έχει ως βασικό στόχο να συνεχίσει το «πρόγραμμα», κουτσά στραβά, μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα. Θα προετοιμάσει το έδαφος, οδηγώντας μέσα σε μια γλυκιά παραζάλη στην ολοκληρωτική χρεοκοπία της χώρας.  

Όλοι οι παράγοντες εξουσίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό έχουν σε μεγάλο βαθμό πειστεί ότι η Ελλάδα είναι χαμένη περίπτωση, μέσα ή έξω από το ευρώ, και ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Όχι γιατί μια «τριτοκοσμική» αριστερά απειλεί να καταλάβει την κυβέρνηση, αλλά γιατί η αδυναμία του κράτους να φορολογήσει έστω και στοιχειωδώς τα μεγάλα εισοδήματα, η απροθυμία να ελεγχθεί το τραπεζικό σύστημα, η απόλυτη διαφθορά της ελληνικής πολιτικής ελίτ, είναι τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά που δεν παίρνουν διόρθωση. Η βεβαιότητα αυτή επικυρώνεται από δηλώσεις όπως της Λαγκάρντ και του Σόιμπλε, που βλέπουν την Ελλάδα ως failed state, με την κραυγαλέα αδικία του φορολογικού συστήματος και την εξοργιστική αδιαφορία της ελληνικής ελίτ για τη χώρα.

Αν λοιπόν κερδίσει η ΝΔ, όλη η χώρα θα παραδοθεί σε Λαυρεντιάδηδες και Βγενόπουλους, σε κοράκια που θα προσπαθούν να απομυζήσουν και την τελευταία σταγόνα πλούτου, να τη μεταφέρουν σε κάποιο ελβετικό κελάρι, για να σχολιάζουν μετά συνοφρυωμένοι το χάος που θα φέρουν οι «κινητοποιήσεις», οι «εικόνες Βαϊμάρης», οι πειναλέοι πληβείοι που θα οδύρονται στους δρόμους, και οι χρυσαυγίτες που θα επιδοτούνται ως ΜΚΟ. Η φαντασίωση της «ευρωπαϊκής» χώρας, που με τόσο πάθος υπερασπίζονται οι πληρωμένοι γραφιάδες, θα ξεθωριάσει από την πρώτη εβδομάδα δίνοντας στη θέση της σε ένα αγεφύρωτο ταξικό χάσμα ανάμεσα σε μια κυνική ελίτ και ένα πλήθος βαθιά απογοητευμένο από την εκλογική ήττα.

Αυτό είναι και το πιο τρομακτικό στοιχείο μιας πιθανής νίκης της ΝΔ. Η εμπέδωση μιας ηττοπάθειας και μιας απογοήτευσης, ανάλογης με εκείνη που έφεραν οι απέλπιδες κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού. Το αίσθημα ότι, παρά την πολιτική κινητοποίηση, παρά τον εκλογικό αγώνα, τα πράγματα δεν αλλάζουν, τουλάχιστον όχι με δημοκρατικά μέσα. Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση θα φορτωθεί άδικα αλλά αναπόφευκτα μερίδιο της ευθύνης για την πορεία της χώρας, και θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει ξανά όσους οριστικά θα απογοητευθούν από την «πολιτική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, όπως νομίζουν πολλοί. Μια ενδεχόμενη ήττα θα του δώσει βέβαια την ευκαιρία μιας οργανωτικής ανασυγκρότησης και θα του επιτρέψει να αποκτήσει μια πιο στιβαρή παρουσία σε συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους. Οι ντόπιοι και ξένοι παράγοντες, όμως, θα έχουν όλο τον χρόνο να προετοιμάσουν νομιμότατα την έξοδό τους, αφήνοντάς μας με τα άδεια υπόγεια των χρεοκοπημένων τραπεζών τους. Τρόποι υπάρχουν: ακόμη και χθες, μια φήμη ότι θα κερδίσει η ΝΔ επέτρεψε σε διάφορους να ξεφορτώσουν στους αφελείς τραπεζικές μετοχές που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί όπου τυπώνονται. Και για τους πιο δύσπιστους. υπάρχει η διδακτική ιστορία του κ. MIG, όπως την περιέγραψε το Reuters (http://www.reuters.com/article/2012/06/13/us-greece-marfin-idUSBRE85C0M920120613), ή η παλιότερη του κ. Σάλλα και της τράπεζάς του (http://www.reuters.com/article/2012/04/02/us-greece-piraeus-idUSBRE83107P20120402).Kώστας Σπαθαράκης
RED
Notebook
15 Ιουνίου 2012 - 7:46 πμ | Kώστας Σπαθαράκης
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Χ.Κ.

ωραίο.να συμπληρώσω μόνο πως επίσης πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι αν κερδίσει η νδ, ο θυμός και η απογοήτευση του κόσμου γρήγορα θα διοχετευθεί κυρίως προς μια αριστερή κατεύθυνση.είναι σα να κάνουμε πως δεν βλέπουμε τον σκληρό και γρήγορο εκφασισμό τόσων ανθρώπων,σα να μην αντιλαμβανόμαστε τί συμβαίνει γύρω μας,σα να μην ζούμε σ αυτή την χώρα.
Σχόλιο από: leonidas

οκ, αλλά το κατά προτίμηση ποτέ στην πρώτη παράγραφο βγάλτο γιατί είναι φασιστικό ... και ο λόγος που ψηφίζουμε σύριζα είναι γιατί θέλουμε αληθινή δημοκρατία !!
Σχόλιο από: filtatos

Όταν ο ρεφορμισμός αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα του εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, και η ρεφορμιστική πρόταση σοσιαλιστικής ελπίδας έχει ήδη αποδομηθεί, το μόνο επιχείρημα που μένει είναι ο φόβος του άλλου.
Άν είχαμε άλλη μια προεκλογική εβδομάδα θα συναγωνιζόσασταν με τη ΝΔ για το ποιός είναι ο πιο φερέγγυος συνομιλητής της ΕΕ και ποιός μας διασφαλίζει τη διατήρηση στο Ευρώ.
Όποιος πατάει σε 2 βάρκες στο τέλος σκίζει τα πόδια του. Εσείς πατάτε σε πέντε...
Σχόλιο από: Χάρης Γολέμης

Σύντροφε, αυτό το ποτέ άστο-είμαστε ήδη νικητές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Όσο για σένα φίλτατε, αν ακολουθούσαμε τη γραμμή σου, θα ήμασταν κάτω και από τη Χρυσή Αυγή. Το ξέρω ότι αυτό δεν σε νοιάζει-ούτε τους Ιεχωβάδες άλλωστε.

 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr