Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Και τώρα, τι;
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, αλλά και το τι θα πράξει η όποια μετεκλογική κυβέρνηση, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε ως Ελλάδα, ενδεχομένως δε και ως Ευρώπη. Δύο κεντρικοί δρόμοι ανοίγονται: Συνέχιση της Μνημονιακής Πολιτικής από τη μία, Ακύρωσή της και προσπάθεια εύρεσης Εναλλακτικής Λύσης από την άλλη!
 
Του Γιώργου Ρεκλείτη
 
Δρόμος 1ος – Μνημονιακή Κυβέρνηση

Αυτή λογικά μπορεί να προκύψει με νίκη της ΝΔ στις εκλογές και συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως με άλλα μνημονιακά κόμματα (πχ Δημιουργία Ξανά-Δράση). Τα παπαγαλάκια της TV θριαμβεύουν σε αυτό το σενάριο, και ο κόσμος τρέχει να λουφάξει τρομαγμένος μη και βγουν οι «κομμουνισταί» και του πάρουν το σπίτι (είναι εξάλλου σαφώς προτιμότερο να το πάρει η τράπεζα)! Δείτε εδώ: http://thepressproject.gr/theme.php?id=21395 ένα άρθρο για την οικονομική τρομοκρατία και την ωμή «έξωθεν» παρέμβαση στη δημιουργία «κοινής γνώμης». Μία τέτοια εξέλιξη μόνο καταστροφική μπορεί να είναι! Η πολιτική της ακραίας λιτότητας και του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας (στο όνομα αφενός της «ανάγκης» για άμεση εύρεση πόρων για να αποπληρωθούν απλά οι τρέχοντες τόκοι, αφετέρου μιας στρεβλής «εξυγίανσης» του Δημοσίου στη λογική «πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι), οδηγούν τη χώρα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Ένα κράτος έχει βασικά 4 είδη εσόδων: α) Δημόσιες Επιχειρήσεις, β) Θετικό εμπορικό ισοζύγιο, γ) Φόρους και δ) Νέα Δάνεια. Η μνημονιακή λογική ξεκινάει μηδενίζοντας το πρώτο, με ακραίες ιδιωτικοποιήσεις, ξεκινώντας μάλιστα από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις (τα «φιλέτα»). Αυτό, μπορεί να φέρει κάποια λεφτά στα ταμεία (πολύ λίγα μιας και οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με τη μορφή ξεπουλήματος), αλλά αφενός αυτά τα λεφτά δεν πάνε για ανάπτυξη της οικονομίας (παρά μόνο για αποπληρωμή τόκων, όπως βλέπουμε ήδη να γίνεται), αφετέρου θα στερήσουν από τη χώρα ένα από τα βασικά της έσοδα, πράγμα το οποίο θα σκάσει στα μούτρα μας στους προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων. Το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας, από την άλλη, ξέρουμε όλοι που βρίσκεται! Και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό ανάπτυξης, αυτό το ισοζύγιο δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλά για ποια ανάπτυξη μπορεί να μιλήσει μια χώρα που βουτάει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση; Ξέρουμε πολύ καλά τι εννοεί το δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όταν μιλάει για ανάπτυξη! Μήπως είναι «ανάπτυξη», για παράδειγμα, το ξεπούλημα του χρυσού της Χαλκιδικής ή το ξεπούλημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου; Άρα τι μένει; Φόροι και νέα δάνεια! Και βέβαια, πόσους φόρους θα εισπράξει το κράτος με τους μισθούς να πέφτουν συνεχώς, την ανεργία να καλπάζει και τη φοροδιαφυγή στα μεγάλα εισοδήματα να κάνει πάρτι; Παρεμπιπτόντως, είναι βολικό να αποκαλούνται συλλήβδην «τεμπέληδες» όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ήταν οι μόνοι που δεν μπορούσαν να φοροδιαφύγουν, γιατί το κράτος ήξερε πόσα τους πληρώνει! Βεβαίως, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι, αν γίνουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα έχουμε και νέους φόρους, άρα και νέα έσοδα. Το μοντέλο των ΗΠΑ δηλαδή. Μόνο που η Ελλάδα δεν έχει την ισχύ των ΗΠΑ, ώστε να εξασφαλίζει, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, την συνεχή ανάπτυξη των επιχειρήσεων από τις οποίες εισπράττει φόρους, για να μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτόν τον τομέα εσόδων. Για παράδειγμα, αν δεν πάει καλά η Βιομηχανία Όπλων των ΗΠΑ, μπορούν πάντα να κάνουν (και κάνουν) έναν πόλεμο. Αν δεν πάνε καλά οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τον υπόγειο και υπέργειο πλούτο της Λατινικής Αμερικής, μπορούν πάντα να στήσουν μία δικτατορία (τώρα τελευταία αυτό το παιχνίδι έχει χαλάσει λιγάκι, αλλά τι να κάνουμε), και πάει λέγοντας. Ούτε είναι η Ελλάδα μια μικροσκοπική χώρα σαν την Ισλανδία, για να μπορεί, με 2-3 επενδυτικά έργα, να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 50% και να ξεμπερδεύει! Άρα λοιπόν, η μνημονιακή πολιτική οδηγεί νομοτελειακά σε «μεθόδους τεχνητής αποφυγής της χρεοκοπίας» μέσω νέων δανείων, μέχρι να βρεθεί ο μηχανισμός να ξεφορτωθούν την Ελλάδα χωρίς επιπτώσεις στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Και τότε, με μια κοινωνία διαλυμένη και ένα κράτος-παρία, η Ελλάδα γίνεται μια πολύ όμορφη αποικία της ΕΕ, με τα «φιλετάκια» της αγορασμένα για ψίχουλα και φθηνό (εξαθλιωμένο) εργατικό δυναμικό. Το πείραμα επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε!

Κάνουν τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια πολύ συχνά ερωτήσεις σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του τύπου: «Μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα καταρρεύσει η ελληνική οικονομία;» Εγώ αντιστρέφω την ερώτηση: Μπορεί καμία από τις προτεινόμενες «στρατηγικές» το εξασφαλίσει αυτό; Φυσικά και όχι! Ή μήπως γλίτωσαν οι χώρες της ευρωζώνης που ακολούθησαν πιστά τις συνταγές του ΔΝΤ; Που βρίσκονται τώρα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία; Ας ψάξουμε λιγάκι να δούμε τι κατάληξη είχε η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που... «σώθηκαν» με τη βοήθεια του ΔΝΤ!

Το πιο ωραίο με όλη αυτή την ιστορία είναι πως, ενώ μέχρι τις 5 Μάη το μνημόνιο ήταν αδιαπραγμάτευτο σε κάθε του λεπτομέρεια, και οτιδήποτε άλλο ήταν απλά ισοδύναμο της χρεωκοπίας, της επιστροφής στη δραχμή και της δευτέρας παρουσίας, τώρα όλοι (ακόμα και φωνές από τους ίδιους τους δανειστές μας!) μιλάνε για «διαπραγμάτευση» και «να δούμε κάποιες λεπτομερείς» και πάνω απ’ όλα για... ανάπτυξη! Πού ήταν όλοι αυτοί όταν το μνημόνιο ήταν αδιαπραγμάτευτο; Και μετά κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και υποκρισία! Ακόμα, όμως, και αν γίνει το θαύμα και μία κυβέρνηση ΝΔΣΟΚ (κακά τα ψέματα, ένα κόμμα είναι) αποφασίσει να πιέσει προς κάποιες αλλαγές, δεν μας απαντάνε στην ερώτηση που θέτουν πρώτη αυτές τις μέρες στο ΣΥΡΙΖΑ: κι αν εταίροι και δανειστές σας πουν «όχι»; Προφανώς, τότε θα συνεχίσουμε όμορφα και μνημονιακά το δρόμο προς το γκρεμό! Αλλά αυτή η ερώτηση δεν τίθεται καν στους τηλεαστέρες του ΝΔΣΟΚ, αφενός γιατί δεν έχει απάντηση, αφετέρου γιατί δεν έχει ουσία, μιας και δεν πρόκειται να φτάσουμε μέχρι εκεί! Εγώ προσωπικά, μετά από 20-30 χρόνια προεκλογικών παροχολογιών και αρλουμπολογίας από το ΝΔΣΟΚ, απλά δεν τους πιστεύω (ποτέ δεν τους πίστευα). Και τα «8 σημεία» του Βενιζέλου ή τα «18 σημεία» του Σαμαρά, λοιπόν, δεν μου λένε τίποτα. Και για να μην ξεχνιόμαστε:
http://www.youtube.com/watch?v=VQAykhvrxlI&feature=shareΓιώργος Ρεκλείτης
RED
Notebook
13 Ιουνίου 2012 - 7:54 πμ | Γιώργος Ρεκλείτης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Διεκδικώντας τα κοινωνικά αγαθά: η συγκρότηση της κοινότητας μέσα στην πόλη
Οδυσσέας Αϊβαλής, Βάλια Δημοπούλου
13/05/2014
Του Οδυσσέα Αϊβαλή και της Βάλιας Δημοπούλου
 
 
Ούκ αν λάβοις
11/05/2014
Η σκηνοθέτις Νάνσυ Σπετσιώτη υπογράφει την ταινία μικρού μήκους «Ουκ αν λάβοις». Παίζουν: Όλγα Δαμάνη, Χαρά Τσιόγγα, Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Η Νάνσυ Σπετσιώτη είναι υποψήφια περ. σύμβουλος με το Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία, με επικεφαλής την Ηρώ Διώτη
 
 
Το μεσοπρόθεσμο επιβεβαιώνει ότι το μνημόνιο δεν είναι παρένθεση
Συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Παύλο Κλαυδιανό
5/05/2014
Μπροστά σε μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και ένα χρόνο σχεδόν από το συνέδριο που μετέβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, τα ερωτήματα για τη διαμόρφωση ευνοϊκού για τις λαϊκές τάξεις και την Αριστερά κλίματος αποκτούν ιδιαίτερο βάρος. Το ίδιο και όσα αφορούν την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κυβερνητικού έργου. Οι απαντήσεις που δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις αντίστοιχες ερωτήσεις της “Εποχής”, έχουν και σαφήνεια και ειλικρίνεια.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr