Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Έτσι «εκθέτετε» Μιχαλολιάκο και Καιάδα;
Λες και η επικαιρότητα στέρεψε από «πρωταγωνιστές», και ο γαλαξίας των trash αστεριών από σούργελα, μερίδα των ΜΜΕ ανέλαβε φιλότιμα την εξοικείωσή μας με το νεοναζί της διπλανής πόρτας
 
Της Χριστίνας Τσαμουρά


Υπάρχει μια άποψη, σύμφωνα με την οποία πρέπει με κάθε ευκαιρία τα ΜΜΕ να δίνουν λόγο στη Χρυσή Αυγή για να εκθέτει τις «ιδέες» της, κι αυτό γιατί έτσι θα εκτεθεί η ίδια στα μάτια του κοινού. Δι’ αυτής της οδού, λέει το επιχείρημα, ο κόσμος μαθαίνει τι εστί νεοναζί και φασίστας. Αν μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, το «κόλπο της αποκάλυψης» είχε εφαρμοστεί και νωρίτερα, θα είχαν ψηφίσει λιγότεροι τη Χρυσή Αυγή, καθότι οι «μπερδεμένοι» συμπολίτες μας θα είχαν ξεμπερδευτεί.

Δεν ξέρω αν ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι Αναστασιάδης-Περρής, ξεκινώντας απ’ αυτή την άποψη, αποφάσισαν να δώσουν τηλεοπτικό χώρο και χρόνο στους δύο νεοναζί. Ελπίζω να είναι έτσι. Όμως, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, το καλύτερο για όλους μας θα ήταν να μην ξανασκεφτούν ποτέ να το επαναλάβουν. Με τέτοιες «υπεράνω», «χαβαλεδιάρικες» και «cool» στάσεις απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό και επικίνδυνο φαινόμενο, κανείς «μπερδεμένος» ποτέ δεν «ξεμπερδεύτηκε». Στην καλύτερη περίπτωση εφησύχασε. Στη χειρότερη γνώρισε και ενδεχομένως …συμπάθησε. Εξηγούμαι.

Κάποιος εκτέθηκε, αλλά ποιος;

Τηλεθεατές με στοιχειώδη αντιφασιστικά αντανακλαστικά που είχαν την αντοχή (ή την ατυχία) να παρακολουθήσουν έστω και λίγο τους «Πρωταγωνιστές» της Κυριακής 13 Μαΐου, με καλεσμένο τον Μιχαλολιάκο, και το «ΟΛΑ» της Δευτέρας 14 Μαΐου, με καλεσμένο τον Καιάδα, δοκίμασαν τα νεύρα τους μέχρις εσχάτων. Αφού απελπίστηκαν από την έγκριτη ή λιγότερο έγκριτη δημοσιογραφική ανυπαρξία, στη συνέχεια μελαγχόλησαν με αγωνιώδη υπαρξιακά ερωτήματα του στυλ «πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για λίγη (παραπάνω) τηλεθέαση» και τέλος έπεσαν να κοιμηθούν με την πικρή διαπίστωση ότι αν εκτέθηκε κάποιος σ’ αυτή την ιστορία, αυτός σίγουρα δεν ήταν ο φασίστας καλεσμένος.

Cool στυλ και προπαγάνδα απρόσκοπτη

Στη μεν πρώτη περίπτωση, τους «Πρωταγωνιστές». Καθώς το γνωστό στυλ του Θεοδωράκη («Νύχτα…;», «Οπότε…;» κ.λπ.) δεν τροποποιήθηκε καθόλου από τα συνήθη, παρά την ιδιάζουσα περίπτωση καλεσμένου, καταλήξαμε να παρακολουθούμε μια –άνευ όρων από πλευράς δημοσιογράφου– παράθεση των «ιδανικών» του φασισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού. Ξέρω γονείς που κράτησαν τα 17χρονα παιδιά τους ξύπνια προκειμένου να δουν τον καταποντισμό των ακροδεξιών «ιδανικών», και αντ’ αυτού βρέθηκαν να ενημερώνονται οικογενειακώς «σωστά και υπεύθυνα», από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φύρερ-Μιχαλολιάκο, για τις «αντιλήψεις» του περί βίας, ιστορίας, Ολοκαυτώματος, πολέμου, φυλετικής καθαρότητας, αλλοεθνών, μεταναστών, ομοφυλόφιλων κ.λπ. Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς, γενικά μιλώντας, το επιχείρημα ότι σε μια συνέντευξη το θέμα δεν είναι να μάθουμε τη γνώμη του δημοσιογράφου αλλά του συνεντευξιαζόμενου, το βασικό ερώτημα παραμένει μετέωρο: Από πότε οι δημοσιογράφοι σταμάτησαν να πιέζουν και να στριμώχνουν αυτόν που έχουν απέναντί τους; Θα μου πείτε, «έτσι είναι οι εκπομπές του Θεοδωράκη». Ναι, αλλά αν είναι έτσι και δεν μπορούν να γίνουν αλλιώς, τότε ας προσέχουν ποιους καλούν.

Καλό παιδί ο φασίστας – και γλυκούλης

Στη δεύτερη εκπομπή, το «ΟΛΑ», είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς «κανονικοποιείται» μια οριακή και –επιτρέψτε μου–στρατόκαυλη προσωπικότητα, που αν δεν ήταν επικίνδυνη, λόγω της ένταξής της στο ανάλογο πολιτικό περιβάλλον, ίσως να ήταν απλώς φαιδρή. Ο γνωστός Καιάδας (το πρώην ντελιριακό «μέταλλο», που την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε μια καλή γεύση στους δημοσιογράφους για το τι εστί νέο-ναζί), Αναστασιάδη θέλοντος και Περρή επιτρέποντος, ξαναγεννήθηκε στη μικρή μας οθόνη ως «ένας από μας». Συζητώντας και χαριεντιζόμενοι μαζί του, σα να είχαν να κάνουν με τους συνήθεις νεαρούς και νεαρές των τάλεντ-σόου, κατάφεραν χωρίς ιδιαίτερο κόπο να «νομιμοποιήσουν» κοινωνικά έναν τύπο που μέχρι χθες έκανε το πανελλήνιο να φρικάρει. Όχι πια σήμερα. Χάρη στο «ΟΛΑ», ο Καιάδας είναι πλέον ένας λίγο περίεργος μεν νέος (αλλά ποιος δεν είναι λίγο περίεργος τελικά;), ένα λαϊκό παιδί που ερωτεύτηκε τη γυναίκα του στο κόμμα, οικογενειάρχης και πατέρας ενός μωρού τρεισήμισι μηνών, και άρα «άκακος», βάσει στερεοτύπου. Κάποιος με τον οποίο θα μπορούσαμε να είμαστε γείτονες και φιλαράκια, αν όχι να του εμπιστευτούμε το baby-sitting του δικού μας μωρού. Δεν είναι τυχαίο που, την επόμενη μέρα, παρουσιάστρια της πρωινή ζώνης χαρακτήρισε τον Καιάδα «τελικά, γλυκούλη».

Θέλει και συμπέρασμα;

Οι δύο εκπομπές είναι υψηλής θεαματικότητας. Αναφέρομαι σ’ αυτές γιατί αυτές είδα, όσο άντεξα. Αλλά και γιατί συμβάλλουν καθοριστικά, όπως γενικά η τηλεόραση, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Αν ο στόχος τους είναι να κάνουν την κοινωνία να συμπαθήσει τους φασίστες, καλά το πάνε. Ας συνεχίσουν έτσι. Αν όχι…Χριστίνα Τσαμουρά
RED
Notebook
16 Μαΐου 2012 - 9:59 πμ | Χριστίνα Τσαμουρά
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Δημήτρης Α

Το σύστημα χρησιμοποιεί την Χ.Α. τόσο σαν φόβητρο, όσο και σαν εκτελεστικό όργανο για τις βρωμοδουλειές του ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Η εξοικείωση κι ο φόβος δεν αλληλοαποκλείονται - κάθε άλλο. Η προσπάθεια είναι να τσιμπίσεις, είτε για να σε απορροφήσουν, είτε για να σε τρομοκρατήσουν.
Δυστυχώς, οι ιστορικές εμπειρίες του φασισμού είναι πολύ μακρινές πια, για πολύ κόσμο, ενώ η γελοιωδώς ανύπαρκτη ιδεολογία τους ΔΕΝ ενδιαφέρει τους οπαδούς της: η Χ.Α. περισσότερο μοιάζει με συμμορία χουλιγκάνων (η νοοτροπία των γηπέδων άλλωστε την λίπαινε τόσα χρόνια) ή του υποκόσμου που υπόσχεται προστασία των δικών μας και συντριβή των άλλων (όποιοι κι αν είναι οι μεν ή οι δε), οπότε επιχειρήματα περί ελληνικότητας ή... γερμανικότητας των ιδεών της δεν τους απασχολούν διόλου (εξ ου κι η ένταξη βαλκάνιων μεταναστών στις τάξεις της, ενίοτε).
Σχόλιο από: Σωτήρης

Πάντως, όταν ο Α. Γεωργιάδης επιχείρησε να οικοιοποιηθεί το τηλεοπτικό σύστημα, για να εξημερωθεί, μεσοπρόθεσμα μάλλον μπούμεραγκ του γύρισε.
Σχόλιο από: oloi skata

Αν με τον όρο Φασίστας εννοείτε πατριώτης , τότε, ΝΑΙ , μισό εκατομμύριο Έλληνες που τους ψηφίσαμε είμαστε φασίστες..

Σας ενοχλεί το ποσοστό που πήρε η Χ.Α. , πείτε το..
Αφήστε τις αηδίες για την πολλή τηλεοπτική προβολή, για την μη τηλεοπτική προβολή και μυθοποίηση κλπ.

Γίνεστε απίστευτα υστερικοί φασίστες όταν γράφετε τέτοιες αηδίες για να επιχειρηματολογήσετε..

Μισό εκατομύριο έλληνες δεν έγιναν ξαφνικά ναζί και φασίστες.
Έκαναν απλά τα παρακάτω :
Άκουσαν τις θέσεις των κομμάτων, αξιολόγησαν την αξιοπιστία τους,
το πόσο διεφθαρμένα είναι,
την ιστορία τους,
πονηρεύτηκαν με τα κόμματα παρίες που δημιουργήθηκαν από λιποτάκτες του πασοκ και της νδ, με στόχο την υφαρπαγή ψήφων και την επιστροφή στο μαντρί μετά τις εκλογές,
και αποφάσισαν να ψηφίσουν το μόνο κόμμα που δεν φάσκει και αντιφάσκει..


Καλύτερα φανατικούς έλληνες, παρά προδότες διεθνιστές, διεφθαρμένους και μαφιόζους ή επαγγελματίες της πολιτικής..
Σχόλιο από: Μάρκομ Ξ

Κύριε όλα σκατά
Οι Έλληνές στους οποίους αναφέρεσαι είναι αυτοί που έγραφαν σελίδες επί σελίδων στο περιοδικό και την εφημερίδα τους για το τι ωραία θα ήταν αν είχαν κερδίσει τον πόλεμο οι ναζί, πόσο θαυμαστοί είναι οι ναζί και άλλα τέτοια όμορφα.
Επίσης να σου θυμίσω ότι ο αντισυστημικός και ασυμβίβαστος Μιχαλολιάκος συμφώνησε σε κυβέρνηση προσωπικοτήτων, δηλ. ταυτίστηκε με την πρόταση Βενιζέλου - Σαμαρά.
Τέλος, πρέπει να σου θυμίσω ότι οι Έλληνες που λες, έχουν βεβαιωμένες σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και δη με την αλβανική μαφία.
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
24/05/2014
Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
 
 
Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
24/05/2014
Της Ελένης Τάκου
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr