Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Το μεγαλύτερο όφελος της επανάστασης είναι η αφύπνιση του Αιγυπτιακού λαού
Συνέντευξη του Ράμι Σαάθ στον Γιάννη Αλμπάνη
 

Ο Ράμι Σάαθ είναι ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Ελεύθερης Αιγύπτου, μιας από τις πολλές οργανώσεις που απαρτίζουν το γαλαξία της «επαναστατικής νεολαίας». Το Κίνημα Ελεύθερης Αιγύπτου ιδρύθηκε στην Ταχρίρ τον περασμένο Φλεβάρη. Η συζήτηση μας πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά από τη μαζική κινητοποίηση της 25ης Γενάρη για την πρώτη επέτειο της επανάστασης.

Ποια είναι η πολιτική σημασία της χτεσινής τεράστιας λαϊκής κινητοποίησης για την πρώτη επέτειο της επανάστασης της 25ης Γενάρη; Τι αλλάζει για την πολιτική ζωή της Αιγύπτου;

Η χτεσινή διαδήλωση ήταν πολύ σημαντική. Δώδεκα μήνες μετά την έναρξη της επανάστασης, ο λαός έχει συνειδητοποιήσει ότι τελικά τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι το καθεστώς παραμένει ανέπαφο. Μπορεί ο Μουμπάρακ να έπεσε, αλλά μεταβίβασε την εξουσία στους επιτελείς του. Οι ίδιοι άνθρωποι ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές για να καταλύουν τις ελευθερίες των Αιγυπτίων. Χτες, εκατομμύρια κατέβηκαν στους δρόμους κόντρα στα  εορταστικά καλέσματα του στρατού. Χτες δεν ήταν γιορτή, ήταν η συνέχιση της επανάστασης. Ο κόσμος φώναζε σε όλη τη χώρα «Κάτω η στρατιωτική εξουσία», «κάτω η καταπίεση», «δικαιοσύνη». Οι διαδηλωτές διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους, καθώς και την τιμωρία όσων δολοφόνησαν ή τραυμάτισαν τους μάρτυρες της επανάστασης, όχι μόνο τις πρώτες δεκαοχτώ μέρες (ΣτΣ από τις 25 Γενάρη έως τις 11 Φλεβάρη, οπότε κι έπεσε ο Μουμπάρακ), αλλά όλους αυτούς τους 11 μήνες της στρατιωτικής βαρβαρότητας. Ο κόσμος ζητούσε την τιμωρία όχι μόνο των ανθρώπων του Μουμπάρακ αλλά κι εκείνων των μελών του SCAF (ΣτΣ του κυβερνώντος Ανώτατου Συμβούλιου Ενόπλων Δυνάμεων) που έδωσαν τις εντολές για τις δολοφονίες.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η ατζέντα της επαναστατικής νεολαίας; Ποια είναι τα συγκεκριμένα αιτήματα που διεκδικείτε;

Πρώτον, άμεση μεταβίβαση της εξουσίας από τους στρατιωτικούς σε πολιτική κυβέρνηση. Δεύτερον, δικαιοσύνη για τους μάρτυρες της επανάστασης, μέσω ανακριτικής έρευνας και προσαγωγής των υπευθύνων σε δίκες. Τρίτον, επιμονή σε όλα τα αιτήματα αυτής της επανάστασης: ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, παύση τους ελέγχου των μίντια από την κυβέρνηση, νέο δίκαιο Σύνταγμα, που θα ενώνει το λαό και δεν θα αποκλείει τις γυναίκες, τους Κόπτες, τους Βεδουίνους του Σινά. Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή των αιτημάτων της επανάστασης.

Ποια θα είναι η τακτική σας στο εξής για να πετύχετε την ικανοποίηση των αιτημάτων σας; Θα παραμείνετε στην Ταχρίρ;

Αυτή τη φορά θα ακολουθήσουμε μια πιο έξυπνη τακτική απέναντι στο καθεστώς. Θα αποφασίζουμε εμείς πότε και πώς θα τους αντιμετωπίζουμε, υιοθετώντας ποικίλες δράσεις. Σκοπεύουμε να οργανώνουμε πορείες από και προς την Ταχρίρ, με πρώτη αυτή σήμερα το απόγευμα (ΣτΣ η συνέντευξη δόθηκε στις 26/1/12)  προς το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Μασπέρο, μιας και η κρατική τηλεόραση είναι βασικό όργανο συκοφάντησης της επανάστασης. Επιπλέον, θα οργανώσουμε διαδηλώσεις προς το κοινοβούλιο για να το πιέσουμε να διαμορφώσει μια σαφή στρατηγική για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Στις 28 Γενάρη καλούμε σε μεγάλη συγκέντρωση στη γέφυρα Κασρ Ελ Νιλ (ΣτΣ ενώνει την Ταχρίρ με την περιοχή Ζαμαλέκ) για να τιμηθεί η μνήμη των μαρτύρων, λόγω του ότι στις 28 Γενάρη 2011 εκεί έπεσαν οι περισσότεροι. Παράλληλα, θα συνεχίζεται το σιτ-ιν στην Ταχρίρ, καθώς και η καμπάνια «Ψεύτες» που ενημερώνει τον κόσμο στις γειτονιές για τα ψέματα του SCAF.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο για τις εκλογές. Πολλοί στη Δύση πιστεύουν ότι εσείς κάνετε την επανάσταση, αλλά οι ισλαμιστές θα πάρουν την εξουσία. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ισλαμοποίηση της Αιγύπτου;

Η Αίγυπτος είναι μια συντηρητική χώρα. Οι άνθρωποι τείνουν να ψηφίζουν να ψηφίζουν με βάση ακριβώς την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Ακόμα και η Κοπτική μειονότητα ψήφισε με κριτήριο την ταυτότητα. Με τον χρόνο, ο λαός θα καταλάβει ότι δεν κάναμε αυτήν την επανάσταση για να αλλάξουμε την ταυτότητα μας. Είμαστε μουσουλμάνοι, είμαστε χριστιανοί, αλλά πάνω απ΄ όλα είμαστε Αιγύπτιοι. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κάναμε την επανάσταση για να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης μας, το Σύνταγμα, τους νόμους. Με το χρόνο, ο λαός θα αρχίσει να συζητάει με βάση την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τότε θα καταλάβει ότι το ζήτημα δεν είναι να ψηφίζει με κριτήριο την ταυτότητα, αλλά το ποιος μπορεί να πετύχει τις αλλαγές που χρειαζόμαστε. Αν η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει πράξει τις διεκδικήσεις του λαού, τότε θα έχει πολύ καλές πιθανότητες και στις επόμενες εκλογές. Αν όμως συνεχίσει τη συμμαχία με το SCAF και τις δυνάμεις που αρνούνται την αλλαγή στην Αίγυπτο, τότε θα χάσει πολύ γρήγορα, και όχι απαραίτητα σε τέσσερα χρόνια. Πολλοί άνθρωποι την ψήφισαν πιστεύοντας ότι θα φέρει την αλλαγή, και αν τη δουν να μην το πράττει, θα τους εγκαταλείψουν.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτός ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην Αδελφότητα και το SCAF ή θα ανοίξει μια νέα περίοδος εντάσεων;

Χτες τα εκατομμύρια που βγήκαν στους δρόμου ζήτησαν πολύ καθαρά τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής διακυβέρνησης, καθώς και το να μη δοθούν ιδιαίτερα προνόμια στο στρατό από το νέο Σύνταγμα. Ο στρατός πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως ακριβώς και κάθε άλλος θεσμός, να υπαχθεί δηλαδή υπό τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής κυβέρνησης. Αν η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι διατεθειμένη να το πράξει αυτό μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της, θα έχει την υποστήριξη του λαού. Αν παίξει παιχνίδια, θα τη χάσει.

Και μια τελευταία ερώτηση. Δεν φοβάστε μετά από τόσους νεκρούς και τόσους που έχουν χάσει τα μάτια τους; Μού έχει κάνει φοβερή εντύπωση το ότι τόσες χιλιάδες αψηφούν την απειλή του θανάτου και συνεχίζουν τον αγώνα.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος της επανάστασης. Ο λαός έχει αφυπνιστεί. Έχει αφυπνιστεί σε ό,τι αφορά το δικαίωμά του να συμμετέχει στη δημόσια σφαίρα, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του να ελέγχει τον προϋπολογισμό, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του να επιλέγει την κυβέρνηση του. Ο λαός έχει ισχυροποιηθεί και δεν είναι πλέον στο περιθώριο. Ανεξάρτητα από τι ψήφισε στις εκλογές, θα συνεχίσει τον αγώνα. Ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται πια  να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας.


Συνέντευξη του Ράμι Σάαθ στον Γιάννη Αλμπάνη
RED
Notebook
27 Ιανουαρίου 2012 - 7:45 πμ | Συνέντευξη του Ράμι Σάαθ στον Γιάννη Αλμπάνη
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Ριζοσπαστική δημοκρατία και συλλογικά κινήματα σήμερα
Saul Newman
5/02/2014
Προδημοσίευση από τον τόμο που θα εκδοθεί τον Ιούνιο του 2014 από τις εκδόσεις Ashgate, στα αγγλικά, με την επιμέλεια των Αλ. Κιουπκιολή και Γ. Κατσαμπέκη. Κάθε Κυριακή δημοσιεύουμε ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από κείμενο του τόμου.
 
 
Αίγυπτος: αιματηρή καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Γιάννης Αλμπάνης
6/09/2013
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα βρέθηκε να έχει απέναντι την πλειονότητα της κοινωνίας, το στρατό, όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και τη Σαουδική Αραβία με τον πακτωλό πετροδολαρίων.
 
 
Δήλωση πέντε κομμάτων της αραβικής Αριστεράς: «Υπερασπιζόμαστε τη συριακή λαϊκή επανάσταση - Όχι στην ξένη επέμβαση»
1/09/2013
H αναμενόμενη δυτική ιμπεριαλιστική επίθεση δεν στοχεύει να υποστηρίξει τη Συριακή επανάσταση με κανέναν τρόπο. Θα έχει ως στόχο να πιέσει τη Δαμασκό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διευκολύνει την αποχώρηση του Άσαντ από το προσκήνιο, διατηρώντας όμως το καθεστώς στη θέση του
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr