Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ταμέρ Φουάντ: Θα πάμε στην Ταχρίρ για να ξαναρχίσουμε την επανάσταση
Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επανάσταση στην Αίγυπτο. Ο Γιάννης Αλμπάνης βρίσκεται στο Κάιρο, απ΄όπου και η συνέντευξη με τον Φουάντ, την οποία αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιό του (yalmpanis@wordpress.com)
 
Μια μέρα πριν από την πρώτη επέτειο της επανάστασης που έφερε το τέλος του Μουμπάρακ, φαίνεται ότι και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ θα συμπυκνωθούν τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Αιγυπτιακή κοινωνία. Από τη μια μεριά, οι στρατιωτικοί και η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (που μόλις θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές) καλούν τον κόσμο να έρθει στην πλατεία για να γιορτάσει τη «νίκη της επανάστασης». Από την άλλη, τα κινήματα της επαναστατικής νεολαίας καλούν το λαό να διαδηλώσει στην Ταχρίρ και να παραμείνει στην πλατεία μέχρι να δοθεί τέλος στη στρατιωτική διακυβέρνηση.

Συνάντησα τον εικοσιπεντάχρονο Ταμέρ Φουάντ στο κέντρο του Καϊρου. Ο Φουάντ είναι ακτιβιστής του Κινήματος Νεολαίας 6 Απρίλη, της σημαντικότερης οργάνωσης της Αιγυπτιακής επαναστατικής νεολαίας. Νομίζω ότι η συζήτηση μαζί του αναδεικνύει με ενάργεια τις αντιλήψεις πολλών ακτιβιστών του κινήματος της Ταχρίρ.

Γιάννης Αλμπάνης, Κάιρο 24/1/2012

Ένα χρόνο μετά την επανάσταση, τι άλλαξε και τι παραμένει το ίδιο στην Αιγυπτιακή κοινωνία;

Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τι έχει κάνει η επανάσταση για μας; Τίποτα μέχρι τώρα. Όποιος λέει τη γνώμη του, εξακολουθεί να συλλαμβάνεται.  Μετά τις 11 Φλεβάρη (ΣτΣ ημέρα της πτώσης του Μουμπάρακ) δεκαέξι χιλιάδες πολίτες έχουν περάσει από στρατοδικεία. Στην εξουσία είναι ακόμα το παλιό καθεστώς. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει να λέμε το «παλιό καθεστώς» γιατί είναι το ίδιο καθεστώς που υπήρχε και πριν. Όσα συνέβησαν στην οδό Μοχάμανεντ Μαχμούντ (ΣτΣ τον περασμένο Νοέμβριο η οδός Μοχάμεντ Μαχμούντ που οδηγεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξε το θέατρο των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών), το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις παραμένουν παράνομες, η συνεχής βία κατά των διαδηλωτών, με κάνουν να αναρωτιέμαι για ποιο λόγο κάναμε την επανάσταση. Για να μας συλλαμβάνουν αν διαδηλώνουμε;

Τι πιστεύεις όμως για τις πρόσφατες εκλογές; Η γενική αίσθηση είναι ότι επρόκειτο για τις πιο δημοκρατικές εκλογές στην νεότερη πολιτική ιστορία της Αιγύπτου. Αυτό δεν σηματοδοτεί μια πραγματική αλλαγή;

Προσωπικά, δεν πιστεύω σε οτιδήποτε συμβαίνει κάτω από την εξουσία του SCAF (ΣτΣ πρόκειται για το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Ταντάουι). Από μια άλλη σκοπιά, ήταν όντως οι πιο δημοκρατικές εκλογές που έχουν γίνει ποτέ στην Αίγυπτο. Ωστόσο, υπήρξαν και πολλές παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, η προεκλογική καμπάνια έπρεπε να σταματήσει 48 ώρες πριν το άνοιγμα των καλπών. Τελικά, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά και κανένας δεν προσπάθησε να επιβάλει τους κανόνες. Ενώ γινόταν καμπάνια ακόμα και μέσα στα εκλογικά τμήματα, ούτε ο στρατός, αλλά ούτε και η αστυνομία έκαναν τίποτα για να τη σταματήσουν.

Όπως και να έχει, η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Τι πιστεύεις ότι θα κάνουν τώρα; Θα πιέσουν το SCAF για να επιταχυνθεί η δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας ή θα αναζητήσουν ένα συμβιβασμό μαζί του στη βάση της νομής της εξουσίας;

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν δρα. Αντιδρά στα γεγονότα. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις 25 Γενάρη, και μετά θα εκφράσουν την άποψή τους. Στη συνέχεια, μπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν αυτό που θα πουν αρχικά.  Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει στην αρχή της επανάστασης, στις 25 Γενάρη πέρσι. Αρχικά, η Αδελφότητα δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Ταχρίρ. Έπειτα, και όταν πια είχε γίνει φανερό ότι η κινητοποίηση θα νικούσε, ένωσε τις δυνάμεις της μαζί μας. Σήμερα, η ηγεσία της Αδελφότητας λέει ότι στην επέτειο της 25ης Γενάρη πρέπει να γιορτάσουμε (ΣτΣ την πτώση του Μουμπάρακ) και όχι να διαμαρτυρηθούμε (ΣτΣ για τη συνέχιση της στρατιωτικής διακυβέρνησης). Η νεολαία όμως της Αδελφότητας είναι άλλη υπόθεση. Οι νεολαίοι θα είναι στην πλατεία για να διαδηλώσουν μαζί μας και να περιφρουρήσουν την κινητοποίηση. Αν η κινητοποίηση αποκτήσει δυναμική, η ηγεσία της Αδελφότητας θα δηλώσει και πάλι ότι συμμετέχει. Σε ό,τι αφορά τώρα τη σχέση της Αδελφότητας με το SCAF, όλοι πλέον συζητάνε για τη συμφωνία που έχουν συνάψει τα δύο μέρη για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Η Αδελφότητα ήταν το πρώτο πολιτικό κόμμα που έκανε λόγο για «ασφαλή μεταβίβαση της εξουσίας». Αλλά αν τα καταφέρουμε, θα ξεχάσουν τα περί ασφαλούς μεταβίβασης, και θα στηρίξουν τους στόχους μας, δηλαδή την πλήρη απαλλαγή της χώρας από τη στρατιωτική εξουσία.

Άκουσα απλούς ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό να σας κατηγορούν, εσάς την επαναστατική νεολαία, ότι υπερβάλλετε, ότι έχετε γίνει πολύ βίαιοι απέναντι στην αστυνομία, ότι καταστρέφετε τον τουρισμό, και ότι από τη στιγμή που έπεσε ο Μουμπάρακ, πρέπει να μπει ένα τέλος στην επανάσταση. Τι απαντάτε σε αυτούς τους ανθρώπους;

Σήμερα οι Αιγύπτιοι αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι. Τι πρέπει να κάνουν; Να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις ή να τις σταματήσουν; Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί με την επανάσταση. Δεν διαφωνούν με τους σκοπούς της, αλλά θέλουν να γυρίσουν στις δουλειές τους, να πάρει πάλι μπρος η οικονομά, να επιστρέψει ο τουρισμός στο προηγούμενο επίπεδο του. Αλλά ποιος θα έρθει να επενδύσει όσο το SCAF είναι στην εξουσία; Κανείς. Το SCAF πρέπει να φύγει για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι στρατιωτικοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της οικονομικής δυσπραγίας. Αν φύγουν, όλα θα αλλάξουν. Αυτό προσπαθούν να κρύψουν τα media που διαρκώς παραπληροφορούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Σε ό,τι αφορά τώρα τη βία, έχουμε κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα, στην προστασία του εαυτού μας και των αδελφών μας που στέκονται δίπλα μας.

Ναι, αλλά το SCAF σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξη τύπου σας κατηγόρησε ότι εσείς ξεκινήσατε τις βιαιότητες στην οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ.

Ας κάνουμε μια σύγκριση της αστυνομίας με τη νεολαία. Τι όπλα έχουμε εμείς και τι έχει η αστυνομία. Λένε ότι ξεκινάμε εμείς τη βία. Πώς την ξεκινάμε; Με το τίποτα; Απλώς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να παραμείνουμε στην πλατεία. Άσε με να μείνω στην πλατεία, άσε με να πω τη γνώμη μου, άσε με να κάνω αυτό που θέλω, και όλα θα κυλίσουν ήρεμα. Αλλά αν μού επιτεθείς, θα προστατεύσω τον εαυτό μου. Δεν υποστηρίζω τους εμπρησμούς των κτιρίων. Τι έχουν όμως να πουν για όσα υπέφεραν οι αδελφές μας στην πλατεία; Τι έχουν να που για το κορίτσι που το ξεγύμνωσαν και το ξυλοκόπησαν οι αστυνομικοί στη Ταχρίρ; Αν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, δεν θα κουβεντιάσω για βία. Θα πάω να τους σταματήσω, έστω και αν το πληρώσω με τη ζωή μου. Δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει, αλλά δεν θα ξαναγγίξεις τα κορίτσια, δεν θα ξαναγγίξεις τις αδελφές μας. Μη με ρωτάς λοιπόν τίποτα για βία, όσο κάνουν όλα αυτά στις αδελφές μας.

Ποια θα είναι η στρατηγική του Κινήματος 6 Απρίλη από εδώ και πέρα; Θα κάνετε κάλεσμα στον κόσμο να παραμείνει στην Ταχρίρ και μετά τις 25 Γενάρη για να συνεχιστεί η διαδήλωση;

Δεν πρόκειται απλά για μια διαδήλωση. Η 25η Γενάρη δεν είναι μια μέρα για να την περάσουμε στην πλατεία πίνοντας καφέ και κάνοντας πλάκα με τους φίλους μας. Στις 25 Γενάρη θα πάμε στην Ταχρίρ για να συνεχίσουμε την επανάσταση, ή μάλλον για να ξαναρχίσουμε την επανάσταση. Ό,τι συνέβη μέχρι τώρα δεν ήταν επανάσταση, αλλά κάτι που απλώς έκανε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τα δικαιώματα του. Η πραγματική επανάσταση θα αρχίσει στις 25 Γενάρη.

Δεν φοβάσαι την αστυνομική βία; Τόσοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν, τόσοι έχασαν τα μάτια τους…

Δεν έχω τίποτα να χάσω. Το μόνο που έχω να χάσω είναι η πατρίδα  μου. Και η πατρίδα μου αξίζει να πεθάνω γι’ αυτή, να χάσω τα μάτια μου γι’ αυτή, να χάσω τα πάντα για αυτή. Τώρα είναι η τελευταία μας ευκαιρία να μείνουμε ζωντανοί. Γι’ αυτό θα μείνουμε στην πλατεία.

Στο ιστολόγιο του Γιάννη Αλμπάνη μπορείτε να βρείτε αρχείο άρθρων και συνεντεύξεων για την επανάσταση στην Αίγυπτο.


Συνέντευξη στο Γιάννη Αλμπάνη
RED
Notebook
24 Ιανουαρίου 2012 - 6:43 pm | Συνέντευξη στο Γιάννη Αλμπάνη
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αίγυπτος: αιματηρή καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Γιάννης Αλμπάνης
6/09/2013
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα βρέθηκε να έχει απέναντι την πλειονότητα της κοινωνίας, το στρατό, όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και τη Σαουδική Αραβία με τον πακτωλό πετροδολαρίων.
 
 
Δήλωση πέντε κομμάτων της αραβικής Αριστεράς: «Υπερασπιζόμαστε τη συριακή λαϊκή επανάσταση - Όχι στην ξένη επέμβαση»
1/09/2013
H αναμενόμενη δυτική ιμπεριαλιστική επίθεση δεν στοχεύει να υποστηρίξει τη Συριακή επανάσταση με κανέναν τρόπο. Θα έχει ως στόχο να πιέσει τη Δαμασκό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διευκολύνει την αποχώρηση του Άσαντ από το προσκήνιο, διατηρώντας όμως το καθεστώς στη θέση του
 
 
Αυγουστιάτικα πολεμικά ανακοινωθέντα
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος
30/08/2013
Κάθε χρόνο γίνεται κανείς όλο και λιγότερο πιστευτός όταν μιλάει για καλοκαίρια
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr