Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Αίγυπτος: τρεις παίχτες, τρία μέσα, τρεις στόχοι
Το πολιτικό τοπίο στην Αίγυπτο λίγες μέρες μετά τις εκλογές, και καθώς συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος μετά την επανάσταση
 
Του Δημήτρη Παπανικολόπουλου

1. Τρείς είναι οι παίχτες στην πολιτική σκακιέρα της Αιγύπτου αυτή τη στιγμή: οι παράγοντες του «παλαιού καθεστώτος», εκ των οποίων ο κύριος είναι ο στρατός, οι ισλαμιστές, Αδελφοί Μουσουλμάνοι και Σαλαφιστές, και οι παράγοντες του «νέου καθεστώτος», κεντρώοι φιλελεύθεροι και αριστερές-προοδευτικές δυνάμεις. Κανένας παίχτης δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να παραμεριστεί, καθώς το βάρος και των τριών είναι σημαντικό. Ο στρατός, εκτός από κυρίαρχη πολιτική δύναμη, είναι και κυρίαρχη οικονομική δύναμη, γι΄ αυτό δεν πρόκειται να σεβαστεί τους δημοκρατικούς κανόνες. Οι ισλαμιστές είναι η κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Οι κεντρώοι και αριστεροί δημοκράτες είναι τα μορφωμένα και δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και η συμμετοχή τους είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο σε αυτή τη χώρα.

2. Οι τρεις αυτοί παίχτες έχουν διαφορετικούς στόχους: οι πρώτοι τη συνέχιση της δικτατορίας με άλλα μέσα, οι δεύτεροι την εδραίωση μιας «καχεκτικής δημοκρατίας» και οι τρίτοι τη μετάβαση σε μια πραγματική δημοκρατία. Τα μέσα που χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τους στόχους τους είναι διαφορετικής τάξεως: οι πρώτοι χρησιμοποιούν το κράτος, οι δεύτεροι το κομματικό σύστημα και οι τρίτοι το κομματικό σύστημα (κυρίως οι κεντρώοι φιλελεύθεροι) και την κινηματική δραστηριότητα (κυρίως οι αριστερές-προοδευτικές δυνάμεις). Κράτος, κομματικό σύστημα και κίνημα αλληλοδιαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, και ως εκ τούτου το πολιτικό επίδικο είναι τριπλό.

3. Στρατός-κράτος-δικτατορία, ισλαμιστές-κομματικό σύστημα-«καχεκτική δημοκρατία», προοδευτικές δυνάμεις-κομματικό σύστημα και κίνημα-πραγματική δημοκρατία φαίνεται να βρίσκονται σε μια προσωρινή ευθυγράμμιση που μας επιτρέπει στην παρούσα φάση, όταν αναφερόμαστε στον ένα παράγοντα του εκάστοτε τρίπτυχου, να υποδηλώνουμε και τους άλλους δύο. Οι εκλογές ενίσχυσαν τους ισλαμιστές. Ο στρατός και οι προοδευτικές δυνάμεις προσπαθούν να τους υποχρεώσουν να πάρουν θέση δίπλα στους μεν και απέναντι στους δε. Ο στρατός θέλει να εξουδετερώσει τις προοδευτικές-κινηματικές δυνάμεις, για να πετύχει πιο ευνοϊκό διακανονισμό με τους ισλαμιστές. Οι ισλαμιστές τηρούν στάση αναμονής. Μάλλον θα προτιμούσαν έναν αμοιβαίως επωφελή συμβιβασμό με το στρατό από μία συμμαχία με τις προοδευτικές-κινηματικές δυνάμεις. Έτσι, η πρωτοβουλία των κινήσεων πήγε αλλού.

4. Ο στρατός επέλεξε τη «στρατηγική της έντασης» και προκάλεσε τις κινηματικές δυνάμεις. Η οργανωτική δομή και η αναδυόμενη ταυτότητα των τελευταίων διατηρούν την κινηματική εγρήγορση με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν πάλι συγκρούσεις. Το ξεγύμνωμα των γυναικών διαδηλωτριών λειτούργησε ως καταλύτης. Η παραβίαση μιας υψηλής πολιτισμικής αξίας (το καλυμμένο γυναικείο σώμα) λειτούργησε τόσο ως απειλή (για όσους την αισθάνθηκαν ως τέτοια) όσο και ως ευκαιρία (για όσους αντιλαμβάνονταν ότι ο στρατός τώρα είναι σε δύσκολη θέση). Το κόστος ανοχής τέτοιων συμπεριφορών υπερακόντισε κατά πολύ το κόστος κινητοποίησης για όσους μέχρι τότε απείχαν από την κινηματική δράση, με αποτέλεσμα να κατέβουν χιλιάδες γυναίκες στο δρόμο. Οι ισλαμιστές αναγκάζονται να τοποθετηθούν με τρόπο που θα τους φέρει αντικειμενικά πιο κοντά στις προοδευτικές δυνάμεις.

5. Η στάση των ισλαμιστών όσο περνάει ο καιρός αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πολιτικό επίδικο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η παθητικότητά τους είναι πιθανό να παίζει το παιχνίδι του στρατού, ενώ η ενεργοποίησή τους είναι πιθανό να απεγκλωβίσει τις προοδευτικές δυνάμεις. Καλωσήλθατε στην «καχεκτική δημοκρατία». Η επιστροφή στη δικτατορία είναι αδύνατη. Η άμεση μετάβαση στην πραγματική δημοκρατία είναι εξίσου αδύνατη. Το κέντρο του πολιτικού φάσματος θα κληθεί να διαχειριστεί αντιθετικά αιτήματα με τους αυθεντικούς φορείς αυτών των αιτημάτων να καραδοκούν. Προς το παρόν εύχεται να τελειώσει ομαλά η διαδικασία των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων με την ελπίδα να τοποθετηθεί από θέση ισχύος. Οι άλλοι παίχτες όμως δεν περιμένουν, γιατί ξέρουν τι θέλουν και ξέρουν ότι πρέπει ν’ αγωνιστούν για να το κερδίσουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, το τελευταίο επεισόδιο σύγκρουσης των δύο άκρων του πολιτικού φάσματος μπροστά στα αμήχανα μάτια του πλειοψηφικού πολιτικο-κοινωνικού μπλοκ μάλλον δεν θα είναι το τελευταίο του είδους.

Ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του ενθέτου «Παιδεία και Κοινωνία» της Κυριακάτικης Αυγής και ένας από τους έλληνες ακτιβιστές που τον τελευταίο μήνα βρέθηκαν στο πλευρό της αιγυπτιακής επανάστασης.


Δημήτρης Παπανικολόπουλος
RED
Notebook
23 Δκεμβρίου 2011 - 11:22 πμ | Δημήτρης Παπανικολόπουλος
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αίγυπτος: αιματηρή καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Γιάννης Αλμπάνης
6/09/2013
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα βρέθηκε να έχει απέναντι την πλειονότητα της κοινωνίας, το στρατό, όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και τη Σαουδική Αραβία με τον πακτωλό πετροδολαρίων.
 
 
Δήλωση πέντε κομμάτων της αραβικής Αριστεράς: «Υπερασπιζόμαστε τη συριακή λαϊκή επανάσταση - Όχι στην ξένη επέμβαση»
1/09/2013
H αναμενόμενη δυτική ιμπεριαλιστική επίθεση δεν στοχεύει να υποστηρίξει τη Συριακή επανάσταση με κανέναν τρόπο. Θα έχει ως στόχο να πιέσει τη Δαμασκό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διευκολύνει την αποχώρηση του Άσαντ από το προσκήνιο, διατηρώντας όμως το καθεστώς στη θέση του
 
 
Αυγουστιάτικα πολεμικά ανακοινωθέντα
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος
30/08/2013
Κάθε χρόνο γίνεται κανείς όλο και λιγότερο πιστευτός όταν μιλάει για καλοκαίρια
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr