Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Πλατεία Ταχρίρ: H γενναία αντίσταση μιας γυναίκας στην εξαναγκαστική υποβολή σε έλεγχο παρθενίας
Η Σαμίρα Ιμπραήμ ήταν μία από τις επτά γυναίκες διαδηλώτριες που υπόβλήθηκαν σε ελέγχους παρθενίας από αιγύπτιους στρατιωτικούς στην πλατεία Ταρχίρ τον περασμένο Μάρτιο. Η Σαμίρα έχει κινήσει διαδικασίες μήνυσης για σεξουαλική επίθεση
 

Της Homa Khaleeli

Από την αρχή της αραβικής άνοιξης, η πλατεία Ταρχίρ έχει γίνει πηγή έμπνευσης για τους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες που διεκδικού τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, μια γυναίκα που παλεύει για να υπερασπιστεί το δημόσιο χώρο που έγινε αφετηρία του κύματος διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ,  γίνεται σύμβολο του κρατικά «επιχορηγούμενου» μισογυνισμού.

Το Μάρτιο, αφού οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία για να διαμαρτυρηθούν για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων από την υπηρεσιακή στρατιωτική κυβέρνηση, εκατοντάδες συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν από το στρατό. Σύμφωνα με τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα τους ήταν εφτά γυναίκες, οι  οποίες δέχτηκαν χτυπήματα από τους στρατιωτικούς, αλυσοδέθηκαν και στη συνέχεια υποβλήθηκαν στα αποκαλούμενα τεστ παρθενίας.

Ένας αιγύπτιος στρατιωτικός σε συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης παραδέχτηκε ότι είχαν γίνει οι «έλεγχοι» των γυναικείων υμένων, εξηγώντας: «Αυτά τα κορίτσια που συνελήφθηκαν δεν ήταν σαν την κόρη σου ή σαν τη δική μου κόρη... Αυτά ήταν κορίτσια που μοιράζονταν τις σκηνές με άλλους αιγύπτιους διαδηλωτές στην πλατεία Ταρχίρ, όπου βρήκαμε κοκτειλ μολότωφ και ναρκωτικά». Όπως υποστήριξε «αυτά τα τεστ ήταν αναγκαία», γιατί «δε θέλαμε αυτές να ισχυριστούν μετά ότι τους επιτεθήκαμε σεξουαλικά ή ότι τις βιάσαμε, έτσι θέλαμε να αποδείξουμε ότι δεν ήταν παρθένες από την αρχή», λες και μόνο οι παρθένες βιάζονται.

Τώρα μία από  τις γυναίκες βρήκε το κουράγιο να κινήσει διαδικασία ενάντια στους στρατιωτικούς για σεξουαλική επίθεση – κάτι που, όπως σημειώνει η Νάντια Καλιφ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν είναι απλά γενναίο, αλλά και πρωτοφανές. Γιατί δεν είναι μόνο ο κοινωνικός στιγματισμός που επαπειλείται από την παραδοχή του βιασμού σε μία τόσο συντηρητική κοινωνία. Είναι επίσης και το ότι οι στρατιωτικοί βρίσκονται ακόμη στην εξουσία και πολλοί λίγοι θα ήταν διατεθειμένοι να βάλουν τους εαυτούς σε κίνδυνο στρεφόμενοι νομικά εναντίον τους. Κι όμως, η Σαμίρα Ιμπραήμ, μια εικοσιπεντάχρονη που δουλεύει στον τομέα του μάρκετινγκ, είπε ότι την υποχρέωσαν να βγάλει τα ρούχα της, πριν την υποβάλουν στην φρικαλέα διαδικασία του «ελέγχου». «Ο άνθρωπος που πραγματοποίησε το τεστ ήταν ένας στρατιωτικός, όχι γιατρός. Είχε κολλήσει το χέρι του μέσα μου για περίπου πέντε λεπτά. Με έκανε να χάσω την παρθενία μου. Κάθε φορά που το σκέφτομαι, δεν ξέρω τι να πω, αισθάνομαι απαίσια», είπε σε μία διαδικτυακή εφημερίδα. «Ξέρω το ότι να παραβιάζεις μία γυναίκα με αυτό τον τρόπο θεωρείται βιασμός. Αισθάνομαι ότι μ’ έχουν βιάσει».

Η Καλίφ είπε ότι τα αιγυπτιακά μέσα δεν μπορούν να καλύψουν την ιστορία εξαιτίας της επιρροής των στρατιωτικών κέντρων εξουσίας. Η ίδια πιστεύει ότι οι έλεγχοι, μαζί με τις απειλές του καταλογισμού της πορνείας στις γυναίκες, ήταν μία οργανωμένη προσπάθεια για να αποθαρρύνουν τις γυναίκες να συμμετάσχουν στις πολιτικές διαδηλώσεις.

Μετάφραση: Αλίκη Κοσυφολόγου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Guardian. Το αναδημοσιεύουμε εδώ, στο πλαίσιο του αφιερώματος του Red Notebook στην Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Δείτε εδώ όλα τα κείμενα του αφιερώματος


Homa Khaleeli
RED
Notebook
27 Νεμβρίου 2011 - 8:57 πμ | Homa Khaleeli
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
[Μια ματιά στον κόσμο] Μια κοινωνία χωρίς ελπίδα είναι ένα γόνιμο έδαφος για τη βία
Συνέντευξη του Τζον Χόλογουέι
11/05/2014
Η εμπειρία δείχνει ότι οι κρίσεις δημιουργούν κατάθλιψη, περιορίζουν την ελπίδα. Και τι γίνεται; Εγκαταλείπουμε την ελπίδα; Δεν μπορούμε. Ο Τζον Χόλογουεϊ λέει ότι μια κοινωνία χωρίς ελπίδα είναι ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, ένα γόνιμο έδαφος για τη βία, την παράλογη και καταθλιπτική αντίδραση. Παράλληλα, αναφέρει ότι η σκέψη πρέπει να είναι αρνητική και η ελπίδα να πηγάζει από την κραυγή, γιατί ο στόχος της θεωρίας είναι να αντιληφθούμε τον κόσμο αρνητικά, όχι ξεχωριστά από την πρακτική αλλά ως μια στιγμή της πρακτικής, στο πλαίσιο του αγώνα να σπάσουμε όλους τους τύπους της κυριαρχίας και να αλλάξουμε τον κόσμο.
 
 
Αμερικανοί πραγματιστές, ευρωπαίοι ιδεολόγοι και η διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης
Συνέντευξη του Λίο Πάνιτς στο Λουδοβίκο Κωτσονόπουλο
28/04/2014
Συνέντευξη του Λίο Πάνιτς στο Red Notebook
 
 
Επίθεση με γκαζάκια στο εκλογικό περίπερο της Δύναμης Πολιτών
19/04/2014
Τη δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Νέα Φιλαδέλεφεια έβαλαν στο στόχαστρο άγνωστοι τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου, καταστρέφοντας ολοσσχερώς εκλογικό περίπτερο στην πλατεία Πατριάρχου.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr