Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ανταπόκριση από την πλατεία Ταχρίρ
Σάββατο 26 Νοεμβρίου: η πλατεία Ταχρίρ γεμίζει και πάλι. Στόχος, ο αποκλεισμός του κοινοβουλίου και όλων των κυβερνητικών κτιρίων γύρω από την πλατεία. Αίτημα, πολιτικό μεταβατικό συμβούλιο για τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών
 

Των Δημήτρη Παπανικολόπουλου, Θανάση Θεοδώρου, Βασίλη Ρόγγα και Μαρίνας Παπανικολοπούλου

Είσοδος στην πλατεία Ταχρίρ με τη συνοδεία νέων του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κάθε δρόμος-είσοδος προς την πλατεία περιφρουρείται αυστηρά από διαδηλωτές. Μας ζητούν, όπως και σε όλους, χαρτιά και περνάμε από σωματικό έλεγχο. Είναι χαρούμενοι που βλέπουν Έλληνες και ρωτούν για την εξέλιξη του κινήματος στην Ελλάδα. Η δράση των παρακρατικών στις προηγούμενες φάσεις της Επανάστασης τους έχει μάθει να παίρνουν τις προφυλάξεις τους. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είναι καθημερινά στην πλατεία. Η νεολαία κυριαρχεί. Οι διανοούμενοι βρίσκονται στους δρόμους. Μεγάλοι απόντες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Στόχος, ο αποκλεισμός του κοινοβουλίου, του πρωθυπουργικού μεγάρου και των άλλων κυβερνητικών κτιρίων γύρω από τη πλατεία Ταχρίρ. Μπροστά από τα κυβερνητικά κτίρια, με διακριτική παρουσία τις τελευταίες δύο ημέρες, ο στρατός. Η αστυνομία, σύμφωνα με τους ανθρώπους που μας πληροφόρησαν, βρίσκεται πίσω από τα τεθωρακισμένα του στρατού. Η παρουσία της δεν είναι πλέον ανεκτή από τους διαδηλωτές. Η πλατεία είναι γεμάτη με πανό που καλούν το στρατιωτικό συμβούλιο να αποχωρήσει από την εξουσία. Στους γύρω τοίχους, γκράφιτι επικηρύσσουν τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την δολοφονία των διαδηλωτών. Οι νέοι «μάρτυρες» της Αιγύπτου βρίσκονται παντού σε φωτογραφίες και περιμένουν δικαίωση.

Εντυπωσιακή η παρουσία των εθελοντών γιατρών. Στην πλατεία έχουν στηθεί πάνω από δεκαπέντε υπαίθρια νοσοκομεία. Το τζαμί στην πλατεία Ταχρίρ έχει μετατραπεί σε σταθμό πρώτων βοηθειών. 100 με 150 ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται σταθερά εκεί, ενώ το εθελοντικό προσωπικό των ιατρείων ξεπερνά συνολικά τα 500 άτομα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ιατρικής περίθαλψης της πλατείας που συναντήσαμε. Πολλοί από τους τραυματίες δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και τα ιατρεία της πλατείας είναι η μόνη λύση για την περίθαλψή τους. Φάρμακα, γάζες και υλικά πρώτων βοηθειών έρχονται από τους ίδιους τους διαδηλωτές.

Το κλίμα είναι πανηγυρικό. Τα προσωρινά καταλύματα έχουν καταλάβει κάθε ελεύθερο χώρο. Όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επανάσταση διεκδικώντας το τρίπτυχο Κοινωνική Δικαιοσύνη-Δημοκρατία-Ασφάλεια. Η διαμαρτυρία μοιάζει διαταξική. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτως φύλου μένουν και διανυκτερεύουν στην πλατεία, η οποία χρησιμοποιείται σαν ελεύθερο βήμα διαλόγου όπου εκφωνούνται αυτοσχέδιοι λόγοι. Η αυθόρμητη έκφραση έχει μετατρέψει την πλατεία σε επαναστατικό πολιτικό εργαστήρι. Έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο ακούγονται συνεχώς ημιαυτοσχέδια συνθήματα με εναλλαγή του «στιχουργού».

Ο κόσμος της πλατείας διεκδικεί πολιτικό μεταβατικό συμβούλιο για τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών. Θεωρούν ότι οι εκλογές της Δευτέρας δεν έχουν καμία απολύτως σημασία εφόσον 12.000 άνθρωποι είναι στις φυλακές και οι στρατιωτικοί ελέγχουν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του αποτελέσματος και τη διάθεση του κόσμου να ψηφίσει και να εκφραστεί ελεύθερα.Δημήτρης Παπανικολόπουλος, Θανάσης Θεοδώρου, Βασίλης Ρόγγας, Μαρίνα Παπανικολοπούλου
RED
Notebook
26 Νεμβρίου 2011 - 8:15 pm | Δημήτρης Παπανικολόπουλος, Θανάσης Θεοδώρου, Βασίλης Ρόγγας, Μαρίνα Παπανικολοπούλου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η Βενεζουέλα Πίσω από τις Διαμαρτυρίες: Η Επανάσταση είναι Εδώ για να Μείνει
Eva Golinger
27/02/2014
Η δημοσιογράφος-ερευνήτρια Eva Golinger εντοπίζει τις ρίζες των τρεχουσών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, και επιχειρηματολογεί «η επανάσταση που είναι εδώ για να μείνει είναι η Μπολιβαριανή Επανάσταση, που ξεκίνησε το 1998 όταν ο Ούγκο Τσάβες πρωτοεκλέχτηκε πρόεδρος».
 
 
Ριζοσπαστική δημοκρατία και συλλογικά κινήματα σήμερα
Saul Newman
5/02/2014
Προδημοσίευση από τον τόμο που θα εκδοθεί τον Ιούνιο του 2014 από τις εκδόσεις Ashgate, στα αγγλικά, με την επιμέλεια των Αλ. Κιουπκιολή και Γ. Κατσαμπέκη. Κάθε Κυριακή δημοσιεύουμε ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από κείμενο του τόμου.
 
 
Για τη «ματαιοδοξία της επανάστασης»
Αλέξανδρος Ζαχιώτης
1/02/2014
Οι αναφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ από διάφορα κυρίαρχα μέσα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr