Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Καταφύγια για γυναίκες θύματα βίας
Ο χώρος υποδοχής θυμάτων παίζει ένα κύριο ρόλο στην άρση της ταπείνωσης και στην ενδυνάμωση των θυμάτων να υπερασπιστούν, όχι μόνο το δίκιο τους, αλλά το Δίκαιο, πράγμα που έχει επιπτώσεις σε όλο το κοινωνικό σύνολο
 
Της Νίκης Ρουμπάνη

Τα τελευταία  χρόνια έχουμε δει να αυξάνεται ραγδαία η εκμετάλλευση  γυναικών κι ανηλίκων, ενώ οι πολιτικές ισότητας σκοντάφτουν στην εφαρμογή.
Η  σκλαβιά, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια έχουν ένα γυναικείο πρόσωπο, αριθμητικά διπλάσιο από αυτό του ανδρικού πληθυσμού που υποφέρει από τα ίδια δεινά. Η  υποστήριξη θυμάτων είναι η βάση για την αλληλεγγύη πολιτών, γυναικών και ανδρών, κι όχι φιλανθρωπία.

Η κακοποίηση, η αφαίρεση της ελευθερίας και η εκμετάλλευση - ιδιαίτερα της σεξουαλικότητας - σωρεύει τραυματισμούς, ηθικούς-υπαρξιακούς, σωματικούς και ψυχολογικούς, έχει δε μακροχρόνιες συνέπειες, ακόμα κι όταν αρθεί ο καταναγκασμός. Η  σεξουαλική βία κατά μιας γυναίκας καταστρέφει την εμπιστοσύνη της προς την ίδια την ζωή, κι όχι μόνο προς το άτομο ή την ομάδα βασανισμού και την κοινωνία.

Κάποιες φορές, ο συστηματικός εγκλεισμός και η ψυχολογική απομόνωση της επιβάλλουν να βλέπει τους βασανιστές της ως το μόνο μέσο διατήρησης στην ζωή και τελικά να ταυτίζεται με την βούλησή τους. Το μετατραυματικό στρες λόγω στερεοτυπικών αντιλήψεων δεν έχει μελετηθεί από άτομα που επαγγελματικά ασχολούνται με τη θυματοποίηση όπως δικηγόρους, γιατρούς, δικαστικούς, αστυνομικούς.

Εξαρτήσεις  δημιουργούνται από παρατεταμένες χρονικά αιχμαλωσίες, όχι μόνο σε θύματα σκλαβιάς, αλλά και σε θύματα απαγωγής, θύματα πολέμων και θύματα οικογενειακής κακοποίησης. Για τις γυναίκες  μπορεί να αποτελέσουν στοιχεία αθώωσης του ενόχου - δηλαδή, το θύμα να θεωρηθεί πως παρέμεινε εκεί με την βούλησή της. Ο χώρος υποδοχής θυμάτων παίζει ένα κύριο ρόλο στην άρση της ταπείνωσης και στην ενδυνάμωση των θυμάτων να υπερασπιστούν, όχι μόνο το δίκιο τους, αλλά το Δίκαιο, πράγμα που έχει επιπτώσεις σε όλο το κοινωνικό σύνολο.

Δημιουργία χώρου υποδοχής θύματος

·    Θα εξυπηρετεί:  θύματα σωματεμπορίας,  θύματα βιασμού, οικογενειακής βίας και θύματα βίας στον δρόμο, σαν ένα one stop shop.Έτσι θα γνωρίζουν άμεσα τι πρέπει να κάνουν για τραυματισμούς, προφύλαξη από μεταδιδόμενα νοσήματα, αθέλητη σύλληψη κι εγκυμοσύνη, για προσφυγή σε ιατροδικαστή, για προσφυγές στην Δικαιοσύνη. Θα έχουν επίσης άμεση στήριξη για να ασχοληθούν με δευτερογενώς θυματοποιημένα άτομα συνδεόμενα με το θύμα - συνήθως παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες  και ηλικιωμένους.

·    Πέρα από τις άμεσες προσφυγές, παραπομπές θα γίνονται από τις γραμμές ΣΟΣ, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νέων, δημόσιους φορείς, δημοτικούς φορείς και άτομα που ζουν στον δρόμο, όπως άστεγους, εργαζόμενους στον δρόμο, κι από τα αστυνομικά τμήματα.
·    Πλαισιώνεται από εθελοντές  που θα εκπαιδεύονται ώστε να είναι αποτελεσματική η συνεισφορά τους. Θα παρέχει λοιπόν σχετική εκπαίδευση κατά της βίας και για πρόληψη, με μορφή σεμιναρίων

·    Βασική Στελέχωση
·    Υπεύθυνη ξενώνα
·    Δύο βάρδιες (και Σαββατοκύριακα/εορτές) κοινωνικών λειτουργών/ψυχολόγων.
·    Νομική σύμβουλος, 12-6 καθημερινά.
·    Εξωτερικοί συνεργάτες και σύμβουλοι ως εκπαιδευτές για θύματα βίας, διαχείριση θυμού, συντονιστές σεμιναρίων.

Η Νίκη Ρουμπάνη είναι πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, εθελόντρια γραμμής SOS. Το κείμενο είναι περίληψη της ομιλίας της στην εκδήλωση Βία κατά των Γυναικών και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα γίνει την Τετάρτη 4 Μαϊου στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Νίκη Ρουμπάνη
RED
Notebook
2 Μαΐου 2011 - 2:42 pm | Νίκη Ρουμπάνη
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
[Μια ματιά στον κόσμο] Μια κοινωνία χωρίς ελπίδα είναι ένα γόνιμο έδαφος για τη βία
Συνέντευξη του Τζον Χόλογουέι
11/05/2014
Η εμπειρία δείχνει ότι οι κρίσεις δημιουργούν κατάθλιψη, περιορίζουν την ελπίδα. Και τι γίνεται; Εγκαταλείπουμε την ελπίδα; Δεν μπορούμε. Ο Τζον Χόλογουεϊ λέει ότι μια κοινωνία χωρίς ελπίδα είναι ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, ένα γόνιμο έδαφος για τη βία, την παράλογη και καταθλιπτική αντίδραση. Παράλληλα, αναφέρει ότι η σκέψη πρέπει να είναι αρνητική και η ελπίδα να πηγάζει από την κραυγή, γιατί ο στόχος της θεωρίας είναι να αντιληφθούμε τον κόσμο αρνητικά, όχι ξεχωριστά από την πρακτική αλλά ως μια στιγμή της πρακτικής, στο πλαίσιο του αγώνα να σπάσουμε όλους τους τύπους της κυριαρχίας και να αλλάξουμε τον κόσμο.
 
 
Επίθεση με γκαζάκια στο εκλογικό περίπερο της Δύναμης Πολιτών
19/04/2014
Τη δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Νέα Φιλαδέλεφεια έβαλαν στο στόχαστρο άγνωστοι τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου, καταστρέφοντας ολοσσχερώς εκλογικό περίπτερο στην πλατεία Πατριάρχου.
 
 
Από τη Ριζούπολη στην Τούμπα
leftist
18/04/2014
Το μείζον ζήτημα είναι ότι τα επεισόδια της Τούμπας δεν συνιστούν την εξαίρεση που αμαυρώνει τον κανόνα. Αντιθέτως, είναι μέρος του κανόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr