Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Το Red Notebook για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας | Η Νικαράγουα πρέπει να θέσει τέλος στο βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση των κοριτσιών
«Κάθε μέρα τα κορίτσια στη Νικαράγουα υφίστανται σιωπηρά τη φρίκη της σεξουαλικής βίας, προκειμένου να αποφύγουν την απόρριψη, που βιώνουν πολλές φορές όσα κορίτσια μιλούν γι’ αυτό. Είναι καιρός για τις αρχές να επιδείξουν το ίδιο θάρρος με τις γενναίες επιζώσες που μοιράστηκαν τις μαρτυρίες τους μαζί μας και να σπάσουν τη σιωπή που περιβάλλει τη σεξουαλική κακοποίηση»
 

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Ακούστε τις φωνές τους και κάντε κάτι: Σταματήστε το βιασμό και την σεξουαλική κακοποίηση των κοριτσιών στη Νικαράγουα» καταγράφει την εμπειρία των κοριτσιών που επέζησαν της σεξουαλικής κακοποίησης και προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και σε υπηρεσίες αποκατάστασης. Η έκθεση αυτή, αποτελεί μέρος της ευρύτερης εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια» και αποκαλύπτει μέσα από μαρτυρίες την ανεπάρκεια του κράτους στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών ώστε τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να καταφέρουν αν ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

«Κάθε μέρα τα κορίτσια στη Νικαράγουα υφίστανται σιωπηρά τη φρίκη της σεξουαλικής βίας, προκειμένου να αποφύγουν την απόρριψη, που βιώνουν πολλές φορές όσα κορίτσια μιλούν γι’ αυτό. Είναι καιρός για τις αρχές να επιδείξουν το ίδιο θάρρος με τις γενναίες επιζώσες που μοιράστηκαν τις μαρτυρίες τους μαζί μας και να σπάσουν τη σιωπή που περιβάλλει τη σεξουαλική κακοποίηση». Δηλώνει ο Esther Major, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Κεντρική Αμερική.
 
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, μεταξύ των ετών 1998 και 2008, είχαν δηλωθεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης. Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν κορίτσια κάτω των 17 ετών.
 
Οι συγγενείς και οι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας, είναι οι πιο συχνά αναφερόμενοι δράστες σεξουαλικής βίας κατά των κοριτσιών. Το σπίτι είναι συχνά ένα επικίνδυνο μέρος και πολλά κορίτσια υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση στα χέρια των συγγενών τους ενώ επιπλέον υπόκεινται σε πίεση προκειμένου να αποσιωπήσουν το γεγονός.

Η απουσία των κυβερνητικών προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σεξουαλική βία και την αλλαγή της κοινωνικής νοοτροπίας υποδηλώνει ότι συχνά τα θύματα είναι αυτά που κατηγορούνται και όχι ο θύτης.

Τα κορίτσια που βρίσκουν τη δύναμη να αναφέρουν βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση - αντί να αντιμετωπίζονται με φροντίδα και επαγγελματισμό – συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με αστυνομικούς, εισαγγελείς και δικαστές οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες που διέπουν τη μεταχείριση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Πολλά κορίτσια στη Νικαράγουα επιπλέον αγωνίζονται για να καταφέρουν να καλύψουν το κόστος του ταξιδιού τους προς και από το δικαστήριο, το νοσοκομείο ή τα ινστιτούτα εγκληματολογίας. «Η δικαιοσύνη στη Νικαράγουα θα πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους ανθρώπους - όχι μόνο εκείνους που έχουν τα χρήματα και την εξουσία. Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η σεξουαλική βία δεν είναι ποτέ φταίξιμο του θύματος, ότι οι δράστες πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και ότι οι επιζώσες πρέπει να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να θεραπευτούν», αναφέρει ο Esther Major. «Πάρα πολλά κορίτσια εγκαταλείπουν το σχολείο, την εργασία τους ή πραγματοποιούν ακόμη και απόπειρα αυτοκτονίας. Θα πρέπει να υποστηριχθούν για να αφήσουν πίσω τα τραύματα της παιδικής τους ηλικίας».

Μερικά θύματα βιασμού υποφέρουν από ένα επιπλέον τραύμα ανακαλύπτοντας ότι έχουν μείνει έγκυοι από το βιασμό. Η έκθεση δείχνει πως για τα κορίτσια που θέλουν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη αυτή, δεν υπάρχει σήμερα υποστήριξη για τη φροντίδα του μωρού ή για την επιστροφή στο σχολείο ή την εργασία. Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση της Νικαράγουα ποινικοποίησε όλες τις μορφές των εκτρώσεων το 2008. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τις επιζώσες που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Ο νόμος αυτός, υποχρεώνει πλέον τα κορίτσια, υπό την απειλή της φυλάκισης, να συνεχίσουν με την εγκυμοσύνη τους μετά τον βιασμό, ακόμη και αν η εγκυμοσύνη ενέχει κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία τους. Ο νόμος είναι εξαιρετικά σκληρός για τα κορίτσια που ήδη ο βιαστής τους, τους έχει στερήσει το δικαίωμα να ελέγχουν το σώμα τους.

«Αυτό που απαιτούν όλα αυτά τα νεαρά θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης είναι το δικαίωμά τους να είναι ελεύθερα από σεξουαλική βία, να προστατεύονται από την κυβέρνηση της Νικαράγουα και να υποστηρίζονται ώστε να μπορούν να ξεπεράσουν τα σωματικά και ψυχολογικά τραύματα που προκαλούνται από τέτοιες πράξεις βίας. Αυτό είναι υποχρέωση της Νικαράγουα σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο».
 
«Ζητάμε από την κυβέρνηση της Νικαράγουα να θέσει τέρμα στη σεξουαλική βία και να εξασφαλίσει ότι δεν θα καθορίζει το γεγονός αυτό την υπόλοιπη ζωή των θυμάτων», δήλωσε ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στη Νικαράγουα, οι πιο κοινοί δράστες βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης είναι μέλη της ίδιας της οικογένειας του θύματος. Τα στοιχεία των αναφερθέντων βιασμών είναι ακόμη πιο ανησυχητικά, δεδομένου ότι όπως και σε άλλες χώρες, ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση είναι τα εγκλήματα που επισήμως αναφέρονται λιγότερο, ιδιαίτερα αν αφορούν νεαρά κορίτσια και εκτελούνται από τα μέλη της οικογένειάς του κοριτσιού.

Η έρευνα για την έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2008, 2009 και 2010. Ανάμεσα σε περισσότερα από 130 άτομα που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής, υπήρχαν 35 κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 10 και 20ετών που είχαν υποστεί βιασμό, 10 άτομα ήταν μητέρες θυμάτων βιασμού, υπήρχαν επίσης εμπειρογνώμονες, οι οποίοι βοηθούν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και γυναίκες αστυνομικοί, μέλη του Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.
 
Τον Οκτώβριο του 2010, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού εξέφρασε τις ανησυχίες της για το «υψηλό επίπεδο κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένων σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας στη Νικαράγουα».

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μέρος της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια», η οποία έχει ως στόχο να θέσει τέρμα στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκαλούν και αυξάνουν την παγκόσμια φτώχεια. Για περισσότερες πληροφορίες και για να υπογράψετε την έκκληση προς τις αρχές της Νικαράγουα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

Διεθνής Αμνηστία – ελληνικό τμήμα


Διεθνής Αμνηστία – ελληνικό τμήμα
RED
Notebook
7 Μαρτίου 2011 - 8:39 pm | Διεθνής Αμνηστία – ελληνικό τμήμα
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
[Μια ματιά στον κόσμο] Στην Νικαράγουα η ζάχαρη έχει μια γεύση πικρή
Δημήτρης Γκιβίσης
26/01/2014
Στις 20 Νοεμβρίου στην Μεντελίν της Κολομβίας, το ίδρυμα για την Νέα Ιβηροαμερικανική Δημοσιογραφία (FNPI) ανακοίνωσε τους νικητές του ετήσιου βραβείου δημοσιογραφίας «Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες», που επιλέχτηκαν από περίπου 1.400 υποψηφίους
 
 
Οι εκλεκτικές συγγένειες του Alfredo Romano
Έλλη Τσιφόρου
17/09/2013
Tο δίκτυο «Ασφάλεια με ανθρώπινα δικαιώματα. Αστυνομική βία και αυθαιρεσία» του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας οργανώνει εκδήλωση/συζήτηση την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00, στο CAMP!, με τίτλο «Ο Alfredo Romano συναντά τη Διεθνή Αμνηστία στην Αθήνα». Η Έλλη Τσιφόρου γράφει για την έκθεση του ιταλού εικαστικού, Alfredo Romano, με θέμα «Una genarazione meno.Tra luci e ombre (Μια γενιά λιγότερη. Ανάμεσα στα φώτα και τις σκιές)», τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στο CAMP! στις 20 Σεπτεμβρίου
 
 
Η Διεθνής
Χρήστος Καραγιαννίδης
29/08/2013
Όσο η κοινωνική μεροληψία των κυρίαρχων καθοδηγεί τις πολιτικές που εφαρμόζονται εμείς αντιπαραθέτουμε την ταξική μας αλληλεγγύη και τον αγώνα μας που δε σταματά στα τελωνεία τις χώρας αλλά διαπερνά σαν σαρωτικός άνεμος τα σύνορα από το Καστελόριζο ως το Όσλο και από τη Λισαβόνα ως τη Μόσχα.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr