Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Τι είναι και τι θέλει το άσυλο
Παρέμβαση πανεπιστημιακών της Σχολής Νομικής, Οικονομικής και Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τα γεγονότα της Νομικής
 
ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ΄ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν
ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε.
Ματτθ. 25:40

οὐ γάρ τί μοι Ζεὺς ἦν ὁ κηρύξας τάδε,
οὐδ᾽ ἡ ξύνοικος τῶν κάτω θεῶν Δίκη
τοιούσδ᾽ ἐν ἀνθρώποισιν ὥρισεν νόμους.
οὐδὲ σθένειν τοσοῦτον ᾠόμην τὰ σὰ
κηρύγμαθ᾽, ὥστ᾽ ἄγραπτα κἀσφαλῆ θεῶν
νόμιμα δύνασθαι θνητὸν ὄνθ᾽ ὑπερδραμεῖν.
Σοφοκλής, Αντιγόνη 450-455

ἐγὼ δ᾽ ἀρήξω τὸν ἱκέτην τε ῥύσομαι:
δεινὴ γὰρ ἐν βροτοῖσι κἀν θεοῖς πέλει
τοῦ προστροπαίου μῆνις, εἰ προδῶ σφ᾽ ἑκών.
Αισχύλος, Ευμενίδες 232-234


Γύρω από τη συζήτηση που (ξανα) φούντωσε για το άσυλο με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο κτήριο της Νομικής έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Η τοποθέτηση του καθενός και της καθεμιάς από εμάς στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί τη Λυδία λίθο της πολιτικής και ηθικής μας στάσης.

Ειδικότερα για εμάς τους πανεπιστημιακούς αποτελεί το μέτρο του πώς αντιλαμβανόμαστε το λειτούργημά μας, πώς εκπληρώνουμε τον όρκο μας στην πολιτεία και πώς κοιτάζουμε κατάματα αυτούς που διδάσκουμε.

Είναι πιθανό, στο όχι απώτερο μέλλον, όταν οι εξυφαινομένες μεθοδεύσεις θα έχουν συντελεστεί και οι πανεπιστημιακοί θα έχουν μετατραπεί σε ψοφοδεείς εντολοδόχους εντεταλμένων «προσωπικοτήτων εγνωσμένου κοινωνικού κύρους» που θα επιχειρούν να ποσοτικοποιήσουν την συμβολή μας στην εθνική παραγωγή, να μην υπάρχει έδαφος για στοχασμό και ελεύθερη έκφραση των ιδεών στον χώρο του πανεπιστημίου. Το «λάλον ύδωρ» θα έχει τότε σβηστεί και η μεταμόρφωσή μας σε τεχνικούς διεκπεραιωτές εξωγενώς συντεταγμένων παραδοτέων γνώσεων θα είναι ολοκληρωτική.

Μέχρι τότε όμως και στον αντίποδα αυτού του εφιάλτη οφείλουμε να προασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο, όχι μόνον ως χώρο στον οποίον θα θητεύουμε στο να σκεφτόμαστε καλά δηλαδή να σκεφτόμαστε ελεύθερα, αλλά και ως χώρο που – απερίσπαστος και προφυλαγμένος από την παρέμβαση της ορθοφρονούσας πλειοψηφίας και των οργάνων καταστολής της – θα εξετάζει, θα συζητά, θα προτείνει και θα δίνει το βήμα να εκφραστούν οι απόψεις εκείνες που είναι κατεξοχήν αιρετικές, μοναχικές ή μειοψηφούσες. Εξ άλλου, η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και η πληθώρα βημάτων έκφρασης – ιδιαίτερα την εποχή των ηλεκτρονικών μέσων – θα καθιστούσαν το πανεπιστημιακό άσυλο περιττό, αν δεν επρόκειτο αυτό να προστατεύσει το μείζον, την έκφραση δηλαδή των ιδεών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από αυτή που απλά παρέχει ο νομοθέτης. Το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύει και αποτελεί την κοινωνική συνείδηση του χώρου που ζούμε. Η συνείδηση αυτή απαιτεί την επεξεργασία μιας μεγαλύτερης ευαισθησίας στα κοινωνικά ζητήματα από αυτήν που επιθυμούν οι ζηλωτές της αθόρυβης ευνομίας.

Για το λόγο αυτό, δίχως να εγκαταλείπουμε την άποψη πως η προβολή των δίκαιων αιτημάτων θα πρέπει να σταθμίζει κάθε φορά τη συγκυρία και να μην αποτελεί εφαλτήριο για κινήσεις εντυπωσιασμού που οδηγούν σε αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, πρέπει να σταθούμε στο πλάι αυτών που έθεσαν το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο ζητώντας άσυλο, θέτοντας το ζήτημά τους σε συζήτηση μέσα στο πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Η στήριξη αυτή δεν μπορεί να είναι προσχηματική, δηλ., από τη μια να θλιβόμαστε μαζί με τις δακρυρροούσες Μαγδαληνές για το χάλι τους, αλλά από την άλλη να τραβάμε την απαγορευτική γραμμή – και το χαλί – επικαλούμενοι την προστασία των θεσμών. Το πανεπιστήμιο βέβαια δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των συγκεκριμένων ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στο χώρο του. Επιβάλλεται όμως να δεχόμαστε την ελεύθερη έκφραση όσων, χωρίς να κάνουν χρήση βίας, μας ζητούν να σκεφτούμε πάνω σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, όταν η πολιτεία και η κοινωνία το λύνουν με καταστολή.

Οι αντιρρήσεις σε αυτή τη θέση είναι δυνητικά πολλές: ποιες είναι οι ιδέες εκείνες που δικαιούνται να διακινηθούν στο πανεπιστήμιο; Μπορώ να φωνάξω «φωτιά!» σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο; Μπορώ να εκφράσω ανοιχτά απόψεις ρατσιστικές που στοχοποιούν άτομα για ιδιότητες που δεν επέλεξαν τα ίδια; Μπορώ να εμποδίσω την έκφραση ιδεών που θεωρώ ότι δεν είναι αρκετά «προοδευτικές» για τα γούστα της ακαδημαϊκής κοινότητας; Όπως σε όλα τα πράγματα οι λύσεις δεν είναι απλές, ούτε ασπρόμαυρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρούμε ότι η άσκηση βίας με πρόσχημα το άσυλο για να εμποδιστούν ανοίκειες φωνές αντιβαίνει στην ίδια την ιδέα του ασύλου. Όπως επίσης θεωρούμε ότι και η ίδια η κοινότητα έχει τη δυνατότητα με τα δικά της όπλα, το λόγο και την πειθώ, να εμποδίζει την έκφραση ακραίων απόψεων που είναι προϊόν μίσους ή που επικαλούνται την ελευθερία του λόγου με τρόπο κατάφωρα προσχηματικό.

Ας στηρίξουμε λοιπόν το άσυλο και ας το περιφρουρήσουμε από κάθε είδους προβοκάτσια που σκοπό έχει να μας οδηγήσει στο να πάψουμε να μιλάμε γι’ αυτό. Κάποιοι νομίζουν ότι έχει ξεπεράσει τον ιστορικό του ρόλο, επειδή έχει παρέλθει η εποχή του αυταρχισμού. Εμείς νομίζουμε ακριβώς το αντίθετο. Όχι μόνο γιατί ανήκουμε σε έναν πολιτισμό που διαχρονικά αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης, δίπλα στον προστατευμένο από τη νομιμότητα χώρο της δημοσιότητας, ενός άλλου χώρου για την υποδοχή των «ανεπίδοτων επιστολών», των αιτημάτων δηλαδή δικαιοσύνης που δεν μπορεί να διαβαστούν στο πλαίσιο του πρώτου. Αλλά και γιατί η διαφαινόμενη πρόθεση καταστολής των κοινωνικών κινημάτων διαμαρτυρίας που θα αποτελέσει φυσικό επακόλουθο των πολιτικών που θα επιβληθούν στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα απαιτεί όχι την αποδυνάμωσή του αλλά τη σθεναρή υποστήριξή του.

Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση του Ακαδημαϊκού Χαρακτήρα και της ΝΟΠΕ
RED
Notebook
22 February 2011 - 9:59 πμ | Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση του Ακαδημαϊκού Χαρακτήρα και της ΝΟΠΕ
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: 100th syriza component

Το άσυλο είναι το πτώμα της μεταπολίτευσης που έχει σκυλοβρωμίσει....
Είναι επίσης η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι μια υποανάπτυκτη χώρα όπου ο ορθολογισμός δεν έχει πατήσει ακόμα...
Σχόλιο από: Λ.ΟΥΛΟΥ

Εσύ που μιλάς για πτώματα, μη ντρέπεσαι να πεις ότι νοσταλγείς τη χούντα. Όλα ορθολογικά είναι, μην φοβάσαι
Σχόλιο από: Δημήτρης

Φιλοι
Εγω που έζησα την χουντα και την πολεμησα το εχω μετανιώσει και καλλιτερη ηταν παρα αυτοι εδώ. Το ασυλο εχει γινει, ασυλο των παρανομων, των ναρκομανών και καθετύπου.
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Ο Αλαίν Μπαντιού στη Νομική: Εκδήλωση της ΑΡΕΝ και του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
20/01/2014
«Η πολιτική και η κρίση» Σάββατο 25/1/2014, ώρα 7.00 μ.μ., στη Νομική Σχολή Αθήνας. Οργανωτές: περιοδικό αληthεια, Δημ. Κίνηση «Ανοιχτή πόλη», Αριστερή Ενότητα. Με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
 
 
Το περίγραμμα της ευρωπαϊκής οικονομικής τραγωδίας
Πέτρος Σταύρου
8/01/2014
Του Πέτρου Σταύρου
 
 
Κατάληψη ως τις 16/12 αποφάσισαν οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών
10/12/2013
Ύστερα από μια πολύωρη διαδικασία, εν τέλει υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης το οποίο πρότεινε τη στήριξη των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων για απόσυρση της ΚΥΑ, το μπλοκάρισμα των Πρότυπων Εσωτερικών Κανονισμών και την κατάληψη της σχολής από τη Δευτέρα 9/12 έως και τη Δευτέρα 16/12 οπότε και ο σύλλογος θα ξανασυνεδριάσει σε νέα Γενική Συνέλευση.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr