Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Νίκος Γιαννόπουλος: «Είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο αγώνας»
Το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης των μεταναστών μιλάει για την απεργία πείνας, το άσυλο και τη στάση της Αριστεράς
 

Είναι ο άνθρωπος που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τις πρυτανικές αρχές για την είσοδο των μεταναστών-απεργών πείνας στο υπό ανακαίνιση κτίριο της Νομικής στη Σόλωνος. Μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο Νίκος Γιαννόπουλος δραστηριοποιείται χρόνια στο αντιρατσιστικό κίνημα. Είναι μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα όπως και της ομάδας «Ρόζα» που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική δύναμη που βάλλεται για τη στάση της στο ζήτημα της εγκατάστασης μεταναστών στον χώρο της Νομικής. Σήμερα περιγράφει στο «Βήμα» το χρονικό μιας προαναγγελθείσης απεργίας πείνας που, όπως εξελίχθηκε, έθεσε στο κέντρο της επικαιρότητας όχι μόνο τα αιτήματα των μεταναστών, αλλά και το πανεπιστημιακό άσυλο...

- Τελικά είστε ο οργανωτής της απεργίας πείνας των μεταναστών;

«Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στέκεται από την αρχή δίπλα σε αυτόν τον αγώνα. Με αυτή την έννοια, κι εγώ ως μέλος της Πρωτοβουλίας θεωρώ αυτόν τον αγώνα όχι μόνο συλλογική αλλά και προσωπική υπόθεση».

- Οταν επιλέγατε το κτίριο της Νομικής δεν σκεφτόσασταν ότι το επίκεντρο της συζήτησης θα μεταφερόταν από τα αιτήματα των μεταναστών στο πανεπιστημιακό άσυλο;

«Εμείς εδώ στην Αθήνα διερευνήσαμε άλλους χώρους, όχι μόνο πανεπιστημιακούς, δημοτικούς κτλ. Επιλέξαμε το κενό κτίριο και πήραμε όλες τις πρόνοιες ώστε να μην υπάρχει σχέση με το κτίριο της Νομικής όπου γίνονται μαθήματα. Τίθεται θέμα ασύλου όταν εμποδίζονται οι λειτουργίες του Πανεπιστημίου. Το άσυλο δεν είναι ιδεόγραμμα, δεν είναι κενό περιεχομένου. Εξάλλου τίποτε δεν έγινε συνωμοτικά. Αρκετές ημέρες προτού μπούμε στον χώρο έγιναν συνελεύσεις των σχολών της Νομικής οι οποίες όχι μόνο αποφάσισαν ότι υποστηρίζουν τα αιτήματα των μεταναστών αλλά και δέχονται να στεγασθεί ο αγώνας τους στο συγκεκριμένο κτίριο της Σόλωνος».

- Αυτό όμως αμφισβητείται από τις φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που λένε ότι δεν ψήφισαν για στέγαση των μεταναστών στο κτίριο.

«Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν ήμουν παρών στις συνελεύσεις. Δεν είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε μια αντιπαράθεση φοιτητικών παρατάξεων. Αφού μπήκαμε στη Νομική και άρχισαν οι γενικές πολιτικές πιέσεις ετέθη ζήτημα αμφισβητήσεως της εγκυρότητας των συνελεύσεων. Μετά τις αποφάσεις συναντηθήκαμε και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου και με τους τρεις προέδρους των τμημάτων της Νομικής».

- Ποιοι μετείχαν στις συναντήσεις;

«Το μέλος του ΔΣ των φοιτητών της Νομικής Πέτρος Σανταμούρης κι εγώ. Ο μεν πρύτανης ήταν γενικά θετικός, οι δε πρόεδροι είπαν ότι θα συζητηθεί το θέμα στην Κοσμητεία, η οποία σε συνεδρίασή της δεν ήταν θετική».

- Η άρνηση της Κοσμητείας δεν ήταν αρκετή για να αλλάξετε το σχέδιό σας;

«Οχι. Γιατί τα αιτήματα και το δίκιο του αγώνα των απεργών πείνας ήταν ισχυρότερα και γιατί είχαμε εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για να μην εμποδιστούν στο παραμικρό οι λειτουργίες του Πανεπιστημίου. Φαντασθείτε ότι την Κυριακή το απόγευμα, αφού είχαν έρθει οι μετανάστες, επισκέφθηκε τον χώρο ο κ. Δημητρίου, ο πρόεδροςτου Οικονομικού Τμήματος της Νομικής, στο οποίο άρχιζε την άλλη ημέρα η εξεταστική περίοδος, για να διαπιστώσει μήπως υπάρχει πρόβλημα. Περιηγηθήκαμε μαζί στον χώρο, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και γι΄ αυτό έγιναν κανονικά τη Δευτέρα οι εξετάσεις. Διαβεβαίωσε την Κοσμητεία γι΄ αυτό αλλά, παρ΄ όλα αυτά, η Κοσμητεία εντελώς αυθαίρετα αποφάσισε το κλείσιμο για υγειονομικούς λόγους κηρύσσοντας ένα πρωτοφανές lockout».

- Με δεδομένη την πολιτική σας ταυτότητα ως μέλους της ομάδας «Ρόζα» που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, σας προβλημάτισε ότι οι επιλογές σας στην υπόθεση των μεταναστών στη Νομική θα συνδεθούν από πολλούς με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Είμαι 37 χρόνια στο κοινωνικό κίνημα. Προσπαθώ η ταυτότητά μου να είναι ενιαία. Σε αυτόν τον αγώνα συμμετέχω ως μέλος του Δικτύου που ανήκει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και θεωρώ ότι είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και για όλη την Αριστερά να συμμετέχει σε αυτόν τον αγώνα. Δεν νομίζω ότι κανείς εκθέτει κανέναν συμμετέχοντας σε αγώνες. Αντίθετα, εκθέτει όταν αδιαφορεί».

- Και αριστερές δυνάμεις όμως εξέφρασαν την αντίρρησή τους στο να οδηγηθούν οι απεργοί πείνας στο κτίριο της Νομικής...

«Βεβαίως δεν υπάρχει μία Αριστερά αλλά πολλές και τώρα όπως και τον Δεκέμβρη του 2008 αλλά και στη Νομική του ΄73. Υπάρχει Αριστερά της ευταξίας αλλά και Αριστερά του αγώνα».

Πηγή: Το Βήμα
RED
Notebook
31 Ιανουαρίου 2011 - 1:47 pm
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr