Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ο φράχτης, η μετανάστευση και οι κλιματικές αλλαγές
Αντί η κυβέρνηση να χαϊδεύει αυτιά με αφόρητους λαϊκισμούς και να πρωτοστατεί σε μια πολιτική που θα ζήλευαν ο Λεπέν και ο Χάιντερ, να πρωτοστατήσει σε μια πανευρωπαϊκή πρόταση και εκστρατεία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών
 
Του Κώστα Ζαχαριάδη

 Η υπόθεση για τον 12,5 χιλιομέτρων φράχτη που θα κατασκευάσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης είναι γνωστή. Μετά την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων δογμάτων στην οικονομία, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την άλλη μεγάλη πρόκληση της περιόδου, την μετανάστευση, υλοποιώντας το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις της ακροδεξιάς.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις, οικονομία- μετανάστευση το ζήτημα προσεγγίζεται όχι με όρους ιδεολογικούς άλλα με όρους αποτελεσματικότητας και ρεαλισμού. Με αυτούς τους όρους και οι δύο πολιτικές θα αποτύχουν. Το κείμενο δεν φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την οικονομία αλλά με το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων που οδηγούνται σε εκπατρισμό λόγω των όλο και εντεινόμενων κλιματικών αλλαγών.

Η ερημοποίηση, η αποδάσωση, η ρύπανση εδαφών-υδάτων-αέρα, η εξάντληση των πρώτων υλών, η κατάρρευση της βιοποικιλότητας, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα που καθημερινά εντείνονται θα προκαλέσουν πέρα από οικονομική κατάρρευση στους πληθυσμούς που διαβιούν στις περιοχές αυτές και καραβάνια μεταναστών. Ο όγκος του κύματος μετανάστευσης σε συνδυασμό με την σφοδρότητα των φαινομένων θα κάνουν τον φράχτη να μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο.

Η επιταχυνόμενη αστικοποίηση σε παγκόσμια κλίμακα, με τις νέες συνθήκες που θα διαμορφώσει για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή των αστικών κέντρων, δείχνει μια τάση ραγδαίων αλλαγών σε σχέση με την περιβαλλοντική ισορροπία που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες. Η μεγαλύτερη παραγωγή σκουπιδιών,  η αυξανόμενη ζήτηση σε ενέργεια και πρώτες ύλες, με δεδομένη την εξάντληση των αποθεμάτων, δεν πρόκειται να αφήσει το σημερινό status quo της πληθυσμιακής σύστασης ανεπηρέαστο. Ο κόσμος του αύριο που ήδη διαμορφώνεται θα είναι πολύ πιο ευμετάβλητος και εύθραυστος από τον σημερινό.

Στην ατζέντα της ρεαλιστικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, μαζί με την πολιτική σταθερότητα, την δημιουργία συνθηκών ειρήνης, οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης, προϋποθέτει και την αντιμετώπιση ή έστω τον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Αντί η κυβέρνηση να χαϊδεύει αυτιά με αφόρητους λαϊκισμούς και να πρωτοστατεί σε μια πολιτική που θα ζήλευαν ο Λεπέν και ο Χάιντερ, να πρωτοστατήσει σε μια πανευρωπαϊκή πρόταση και εκστρατεία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η περσινή διάσκεψη στην Κοπεγχάγη και η φετινή στο Κανκούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού την ώρα που η Βραζιλία πνίγεται από της πλημμύρες, η μισή Αυστραλία φλέγεται ενώ η άλλη μισή πλημμυρίζει, η BP κλείνει νεες συμφωνίες για εκμετάλλευση των βορείων θαλασσών πριν καλά καλά κουκουλωθεί το σκάνδαλο του κόλπου στο Μεξικό κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση κατασκευάζει το φράχτη για να χαϊδέψει εθνικιστικά και ακραία αντανακλαστικά. Θέλει να ρίξει το φταίξιμο για την δική της αποτυχία στην οικονομική πολιτική, στους «κακούς» μετανάστες. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με χώρες οικονομικά εξαθλιωμένες στον βορρά δεν κλείνουν με 12,5 χλμ φράχτη. Τα θαλασσινά σύνορα θα παραμένουν ανοιχτά. Μιλάμε για την μεγαλύτερη επικοινωνιακή μπαρούφα των τελευταίων ετών. Νέα περάσματα, νέες δίοδοι θα ανακαλυφθούν από τα κυκλώματα εμπορίας ελπίδας. Ποιος μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις στη βαλκανική χερσόνησο. Πόσο σταθερή είναι η κατάσταση στη Σερβία-Μαυροβούνιο-Κοσσυφοπέδιο; Πότε θα σκάσει το καζάνι της Αφρικής, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν με 1 και 2 δολάρια ημερησίως;

Το ζήτημα της περιβαλλοντικής μετανάστευσης είναι μία, αλλά εξαιρετικά σημαντική πλευρά από τις πολλές που έχει το «μεταναστευτικό ζήτημα».  Η αντιμετώπισή της είναι ρεαλιστική και αναγκαία. Όλα τ’ άλλα περί φραχτών είναι για ν’ αναπαράγεται μια πολιτική σαπουνόπερα σε ένα άθλιο σίριαλ λαϊκισμού που παράγει δυστυχία, εξαθλίωση και ανέχεια.

Κώστας Ζαχαριάδης
RED
Notebook
20 Ιανουαρίου 2011 - 5:28 πμ | Κώστας Ζαχαριάδης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Κάγκελα παντού για τον αόρατο εχθρό
Δημήτρης Ρουμπής
1/04/2014
Ένα οδοιπορικό-σοκ στο δημοσιογραφικό άβατο των κέντρων κράτησης μεταναστών Έβρου.
 
 
Κάβο Σίδερο: ανίερες επενδύσεις στην άκρη της Κρήτης
Κωστής Χατζημιχάλης
30/03/2014
To «ιερό» τουριστικό real estate με γκολφ επανέρχεται
 
 
Πάμπλο Σολόν: Μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση του συστήματος-Γη
Συνέντευξη του Πάμπλο Σολόν στον Γιάννη Αλμπάνη
19/03/2014
Ο Βολιβιανός Πάμπλο Σολόν ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στο συνέδριο «Δημοκρατία, Σοσιαλισμός και οράματα για τον 21ο αιώνα» που πραγματοποιήθηκε στο Χάιντεραμπαντ της Ινδίας από τις 7 έως τις 10 Μάρτη. Ο Σολόν υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες. Από το 2009 έως το 2012 ήταν ο πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ. Σήμερα είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της διεθνούς ΜΚΟ Focus on the Global South (Εστίαση στον Παγκόσμιο Νότο).
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr