Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Φράχτης στα σύνορα
Με αφορμή αυτούς τους σχεδιασμούς και τις σχετικές δηλώσεις, ξαναμπήκαν στον δημόσιο λόγο, από τα πιο επίσημα χείλη, όροι όπως “λαθρομετανάστες” ή “παράνομοι μετανάστες”, όσο και εικόνες «εισβολής» ενός μεγάλου πλήθους, τόσου που «δεν το αντέχει η χώρα»
 
Της Ντίνας Βαΐου

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ΑΠΕ για την ασφάλεια των συνόρων της χώρας, υπουργός ΠροΠο έδωσε την πληροφορία πως η κυβέρνηση σχεδιάζει «την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών». Πρόκειται για την κατασκευή, σε πρώτη φάση, 12,5 χλμ. φράχτη από τρεις σειρές μεγάλα και κυκλικά αγκαθωτά συρματοπλέγματα, στηριγμένα σε σιδερένιες κολώνες ύψους 2,5 μέτρων τοποθετημένες χιαστί, ενώ σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν και θερμικές κάμερες. Ήδη αναζητούνται κατασκευαστικές εταιρείες για να υλοποιήσουν το έργο γρήγορα και οικονομικά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο υπουργός παραδέχτηκε πως αυτό δεν αποτελεί πρόταση της Frontex ή επιταγή της Ε.Ε. ή της τρόικας, αλλά μέρος συνολικότερων σχεδιασμών για τον έλεγχο της «λαθρομετανάστευσης». Εξ άλλου οι αντιδράσεις από την Ε.Ε. μόνο θερμές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Στους συνολικούς σχεδιασμούς προβλέπονται ακόμη κέντρα πρώτης υποδοχής και κέντρα κράτησης, με βάση προφανώς την... επιτυχία των υπαρχόντων. Προβλέπεται ακόμη εθελοντικός επαναπατρισμός, μέτρο το οποίο αγνοεί επιδεικτικά αυτό που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή τους πολέμους και τις καταστροφές που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ άλλων και, στον Έβρο. Επίσης προβλέπεται η «δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου», όπου η υποκρισία της εξουσίας περισσεύει, καθώς μία ακόμη ανεξάρτητη αρχή καλείται να καλύψει χρόνιες παραλείψεις και παλινωδίες και το laissez faire της σχετικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων, της τωρινής μη εξαιρουμένης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σχολιασμοί της Κομισιόν για τον φράχτη περιλαμβάνουν την υπενθύμιση πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπ’ όψη της «την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών».

Με αφορμή αυτούς τους σχεδιασμούς και τις σχετικές δηλώσεις, ξαναμπήκαν στον δημόσιο λόγο, από τα πιο επίσημα χείλη, όροι όπως “λαθρομετανάστες” ή “παράνομοι μετανάστες”, όσο και εικόνες «εισβολής» ενός μεγάλου πλήθους, τόσου που «δεν το αντέχει η χώρα». Ξαναμπήκαν δηλαδή σε κίνηση μηχανισμοί που κατασκευάζουν ανθρώπους ως παράνομους και λαθραίους και επαναφέρουν στο προσκήνιο την άσκηση μιας πολιτικής που αρθρώνεται γύρω από, και αναπαράγει, την ανασφάλεια και τον φόβο, καθώς το παιχνίδι των αριθμών δεν προσδιορίζει ποτέ χρόνους, τόπους, αναλογίες και άλλες «λεπτομέρειες» οι οποίες μπορεί να δώσουν νόημα στους αριθμούς που επικαλείται.

Η αποτελεσματικότητα του σχεδιαζόμενου φράχτη για την παρεμπόδιση της διάσχισης των συνόρων δεν αντέχει σε καμιά κριτική και μόνο με όρους κλίμακας, όπως επισημαίνουν και τοπικοί παράγοντες: στα περίπου 150 χλμ. συνόρων από την Αλεξανδρούπολη ώς το Ορμένιο, τα 12,5 χλμ φράχτη μπορούν απλώς να μεταθέσουν τα περάσματα, προς τους βόρειους γείτονες και συν-εταίρους στην Ε.Ε., ή και πάλι προς τη θάλασσα. Όμως τα 12,5 χλμ. φράχτη, ακόμη και η εξαγγελία της κατασκευής τους, έχουν σημαντική βαρύτητα σε συμβολικό επίπεδο. Είναι μέρος της εικόνας ενός τόπου/κοινωνίας που όχι μόνο απειλείται, αλλά δέχεται εισβολή και παίρνει μέτρα για να την ανακόψει, μέτρα που φέρνουν στο προσκήνιο τον φόβο, τόσο για τους «μέσα» (σε ό,τι ο φράχτης περικλείει) όσο και για τους «έξω», τους οποίους μετατρέπει σε υποκείμενα και αντικείμενα φόβου για να τους κρατήσει εκτός.

Ο φράχτης στον Έβρο προβάλλεται ως το μέσο που θα «αναχαιτίσει» τους παράνομους εισβολείς, τους οποίους (και) ο ίδιος κατασκευάζει ως τέτοιους. Ταυτόχρονα λειτουργεί νομιμοποιητικά για μύριους νοητούς φράχτες που ορθώνονται στον δρόμο των μεταναστών/προσφύγων και δεν έχουν καμιά σχέση με τα σύνορα της χώρας και τη φύλαξή τους. Τους φράχτες που υψώνουν οι ρατσιστικές συμπεριφορές, η βία και η καταπάτηση δικαιωμάτων από τον Έβρο ώς το κέντρο της Αθήνας, το λιμάνι της Πάτρας, τις καλλιέργειες φράουλας της Μανωλάδας, τα θερμοκήπια της Κρήτης, το σπίτι του καθενός και της καθεμιάς μας. Ο φόβος και ο αποκλεισμός των «έξω» ανάγεται σε επίσημη πολιτική, αψηφώντας τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοια παιχνίδια ή και παίζοντας με αυτά.

Πηγή: Αυγή


Ντίνα Βαΐου
RED
Notebook
10 Ιανουαρίου 2011 - 8:44 πμ | Ντίνα Βαΐου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Κάγκελα παντού για τον αόρατο εχθρό
Δημήτρης Ρουμπής
1/04/2014
Ένα οδοιπορικό-σοκ στο δημοσιογραφικό άβατο των κέντρων κράτησης μεταναστών Έβρου.
 
 
Να φυλάξουμε την πολύτιμη μαρτυρία
Νικόλας Γανιάρης
26/01/2014
Του Νικόλα Γανιάρη
 
 
Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος
23/12/2013
Βίντεο από την καμπάνια της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στη μνήμη της Σάρας
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr