Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Μέχρι που θ’ ανέβει ο υδράργυρος στον πλανήτη μας;
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναπόφευκτη
 

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των πάγων και η υποχώρηση των παγετώνων, οι παρατεταμένες εποχές και η μετακίνηση των άγριων ζώων είναι σαφείς ενδείξεις ενός θερμαινόμενου πλανήτη.

Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως τον τελευταίο αιώνα η γη έχει θερμανθεί περαιτέρω. Ορίστε πώς οι πιο διακεκριμένες παγκοσμίως επιστημονικές επιτροπές το έθεσαν σε κοινή δήλωση, η οποία υπεγράφη από τους επικεφαλής των Ινστιτούτων των Πανεπιστημίων σε Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Αγγλία και ΗΠΑ:

«Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Πάντα θα υπάρχει αβεβαιότητα στη κατανόηση ενός συστήματος τόσο περίπλοκου όσο το παγκόσμιο κλίμα. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις περί της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι αποδείξεις αυτές αφενός, προέρχονται από άμεσες μετρήσεις που έδειξαν αύξηση των θερμοκρασιακών επιπέδων του αέρα και των υποθαλάσσιων θερμοκρασιακών επιπέδων, και, αφετέρου, από φαινόμενα όπως η κατά μέσο όρο άνοδος της στάθμης των ωκεανών, οι υποχωρήσεις των παγετώνων και οι αλλαγές σε πολλά φυσικά και βιολογικά συστήματα.»

Με άλλα λόγια, υπάρχουν επαρκή τεκμήρια πλέον που δείχνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη: οι μετρήσεις της θερμοκρασίας είναι ενδεικτικές όπως και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των πάγων και η υποχώρηση των παγετώνων, οι παρατεταμένες εποχές και η μετακίνηση των άγριων ζώων. Υπάρχει μια σύνοψη δέκα διαφορετικών θερμοκρασιακών δεικτών - οι οποίοι στο σύνολο τους επαληθεύουν τη θεωρία των αυξανομένων θερμοκρασιών - η οποία βρίσκεται στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Επιτροπής για τους Ωκεανούς και το Κλίμα.

Τα παραπάνω πανεπιστήμια – τα οποία αντιπροσωπεύουν την επίσημη επιστημονική έκφραση της χώρας τους – έχουν αναθεωρήσει ουκ ολίγες φορές τη θέση τους πάνω στην υπερθέρμανση του πλανήτη, από τότε που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά επισήμως η μελέτη για την υπερθέρμανση, το 2005. Στην πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα, αυτή του 2009, αναφερόταν ότι «η κλιματική αλλαγή συμβαίνει με ακόμη πιο ταχείς ρυθμούς από ότι εκτιμήθηκε προηγουμένως.»

Η IPCC, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία συνεδρίασε για να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τις επιστημονικές μελέτες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε στη τελευταία της εκτίμηση του φαινομένου ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναπόφευκτη».

Η ίδια αναφορά – αξιοποιώντας την πληθώρα των δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στο θέμα – δείχνει μια αύξηση περίπου τριών τετάρτων της κλίμακας Κελσίου τον περασμένο αιώνα, μεγάλο μέρος της οποίας έλαβε χώρα λίγες δεκαετίες πριν.

Βεβαίως, η υπερθέρμανση του πλανήτη δε συμβαίνει με ομοιόμορφο τρόπο. Η αύξηση της θερμοκρασίας σ΄ ό,τι αφορά  τη μεγάλη χρονική κλίμακα, επηρεάζεται από παράγοντες που εξελίσσονται βραχυπρόθεσμα, όπως οι μεταβολές στην ηλιακή δραστηριότητα και οι τοπικοί κύκλοι, ή η διακύμανση μεταξύ των συνθηκών των φαινομένων El Niño και La Niña, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Επιπρόσθετα, κάποιες περιοχές, όπως η Αρκτικη, θερμαίνονται με ακόμη πιο κρίσιμους ρυθμούς από άλλες.

Παρόλα αυτά, αν ληφθούν υπόψη οι μετρήσεις θερμοκρασίας ανά δεκαετία, πέρα δηλαδή από τις κατ’ έτος μεταβολές, η τάση υπερθέρμανσης είναι ολοφάνερη.

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Λιγνού

Πηγή: GuardianRED
Notebook
10 Ιανουαρίου 2011 - 5:48 πμ
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Ανησυχίες για μια αλλαγή που δεν θα είναι εναλλαγή
Παύλος Κλαυδιανός
29/01/2014
Ο πολιτικός χρόνος που διανύουμε είναι εξαιρετικά πυκνός, το λέμε αλλά το ξεχνάμε κιόλας. Λίγα φύλλα μόνο πριν, στην «Εποχή» αναλύαμε τις εξελίξεις στο έδαφος της μεγάλης ρευστότητας που καταγράφαμε. Το κλίμα αλλάζει, έχει αλλάξει. Η ρευστότητα παραχωρεί τη θέση της με σαφήνεια στη μετάβαση στη μετά τρόικα κυβέρνηση.
 
 
ΕΛΛΑΣ - ΔΝΤ - Συμμαχία
Γιάνης Βαρουφάκης
16/11/2012
Αυτή η επίσημη συγγνώμη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ κρύβει μέσα της τους λόγους που το ΔΝΤ σήμερα έρχεται σε σφοδρή σύγκρουση με την ΕΕ. Είναι ο ίδιος λόγος που θεωρώ πως η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συστοιχηθεί με την κα Lagarde, να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΔΝΤ, και να δημιουργήσει μια νέα συμμαχία αρχικά με το ΔΝΤ, στην οποία πολύ γρήγορα μπορεί να προστεθεί η Γαλλία, η Ιταλία, ίσως και η Ισπανία - θέτωντας έτσι τις βάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής της Ευρωζώνης που θα είναι σωτήρια όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
 
 
Ένας ακόμη θεσμικός εκτροχιασμός: Νομοθετώντας μέσα από διαρροές για την ιθαγένεια
16/11/2012
Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την απόφαση (;) ακύρωσης του νόμου για την ιθαγένεια από το ΣτΕ
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr