Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
 
Οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα τελεί υπό το καθεστώς  επιτήρησης από την τρόικα, οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προωθούν τη πολιτική της λιτότητας και η κοινωνία μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία. Ο συνδυασμός με τον οποίο εσείς επιλέξατε να είστε υποψήφιος τι προτάσσει για την έξοδο από τη κρίση;

Για τη ριζοσπαστική Αριστερά η απάντηση στην κοινωνική καταστροφή, τα άμεσα μέτρα για την ανθρωπιστική αποκατάσταση είναι ο οδηγός στην προσπάθεια υπέρβασης της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Αυτά τα άμεσα και όχι στοιχειώδη, αλλά θεμελιώδη –κανείς χωρίς εισόδημα, καθολική πρόσβαση σε υγεία, παιδεία, τροφή στέγη, ρεύμα και νερό, δημιουργία αισθήματος ασφάλειας ως προς το τι μας ξημερώνει– θα οικοδομήσουν το αναγκαίο φρόνημα για τα παρακάτω, τα «μεγάλα».  Κάνοντάς τα ανοίγουμε το δρόμο για τον ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό, τον δημοκρατικό κομμουνισμό, που ή είναι καθημερινό επίτευγμα ή δεν είναι τίποτε.

Είναι φανερό πως οι αρμοδιότητες του ευρωκοινοβουλίου συνεχώς υποβαθμίζονται ενώ έχουν αναδειχθεί ζητήματα έλλειψης δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτουν στο προσκήνιο το ζήτημα της συμπόρευσης, με αυτούς τους όρους,  των χωρών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον της Ευρώπης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα συνιστά ένα τερατώδες καπιταλιστικό μόρφωμα. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που είναι τόσο εύκολο στις άρχουσες τάξεις της να «πειραματίζονται» στο βασανισμό ολόκληρων λαών.  Η αναφορά, λοιπόν, σε δημοκρατικό έλλειμμα δεν είναι παρά ευφημισμός και ωραιοποίηση μιας αφόρητης συνθήκης. Η πραγματικότητα παραπέμπει όχι σε έλλειμμα, αλλά σε άβυσσο, σε αντιδημοκρατική άβυσσο.

Να το ξαναπώ. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θεσμικό μόρφωμα απολύτως μη υπερασπίσιμο.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει. Η θα ανατρέψει το δρόμο του Μάαστριχτ και θα ακολουθήσει κριτήρια πλήρους απασχόλησης, προστασίας από την ανεργία, καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά ή θα εξαερωθεί.

Ή θα αλλάξει ή θα καταρρεύσει δικαίως μέσα στη χλεύη.  Πράγμα, βέβαια, που για τους διεθνιστές, από μόνο του, δεν συνιστά καλό νέο.  Η αναζωπύρωση εθνικών ανταγωνισμών είναι το τελευταίο που θα ευχόμαστε.

Ακόμη περισσότερο: η αντικαπιταλιστική πάλη, αυτή που ενώνει τους λαούς στα κοινά τους αιτήματα, είναι πάλη για τη συναδέλφωση και για μια νέα ένωση.

Παρατηρούμε μία σταδιακή άνοδο νεοναζιστικών και φασιστικών κομμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας είναι χαρακτηριστικό. Τι προκαλεί κατά τη γνώμη σας την εκλογική άνοδο τέτοιων μορφωμάτων, όταν οι μνήμες στην Ευρώπη είναι ακόμη νωπές αλλά και πώς μπορούν οι λαοί να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο;

Η συγκεκριμένη εξέλιξη κάθε άλλο παρά αποτελεί έκπληξη. Στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση του Μεσοπολέμου η Ευρώπη και ο κόσμος γέμισαν με φασισμούς, ναζισμούς, δικτατορίες και χούντες όλων των ειδών.

Από αυτήν την άποψη, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, η μεγάλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η βάσιμη ελπίδα πως η ριζοσπαστική Αριστερά θα γίνει κυβέρνηση ανοίγοντας νέους δρόμους για την εργατική τάξη, τους άνεργους, τους νέους είναι ένα θετικό ιστορικό παράδοξο. Θέλω να πω, κάτι εδώ κάνουμε καλά.

Στην περίπτωση της γαλάζιας μας πατρίδας, βέβαια, έχουμε επιπλέον μια συνειδητή «ασυνειδησία» των κυρίαρχων κύκλων, που άνοιξαν λεωφόρους για την είσοδο στο προσκήνιο των ναζιστικών συμμοριών, διαμορφώνοντας μια ατζέντα προνομιακή γι’ αυτούς. Ο Λοβέρδος ξεκίνησε, ο Σπηλιωτόπουλος αποτελεί την πιο πρόσφατη εφαρμογή.

Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως για τον συνασπισμό εξουσίας στην Ελλάδα, το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι. Και θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτό.

Εμείς, ωστόσο, μπορούμε να είμαστε «η Χιλή που νίκησε».

Τι συμβολίζει η δική σας συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο συμβολισμός αυτού του εξαιρετικού ψηφοδελτίου δεν δίνεται από τα πολιτικά στελέχη, τους συγγραφείς ή τους ακαδημαϊκούς. Εμείς συμπληρώνουμε.

Ο κεντρικός συμβολισμός δίνεται από τις καθαρίστριες, τους απεργούς της ΕΡΤ, τους απολυμένους εκπαιδευτικούς, τους επισφαλείς του ιδιωτικού τομέα. Πολύ περισσότερο που αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες εκπροσωπούνται, με μία και μόνη εξαίρεση, από γυναίκες.

Το μήνυμα είναι σαφές και στοχευμένο: ταξικό πριν απ’ όλα.

Να το πω αλλιώς. Αυτό το ψηφοδέλτιο αν χρωματίζεται από μία υποψηφιότητα, αυτή δεν είναι άλλη από την υποψηφιότητα της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Πηγή: alterthess


Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
RED
Notebook
24 Μαΐου 2014 - 1:14 πμ | Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
24/05/2014
Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 2:55 pm  
  Η ώρα της ανατροπής και στην Καισαριανή
Γιώργος Κοντόσταυλος
 
     
  Μόνο μέσω της συμμετοχής του λαού θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και να οδηγηθούμε στις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που θέλουμε και που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αλληλεγγύη, συμμετοχή, ανατροπή: με αυτή την σειρά!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr