Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Ο Γιώργος Καμίνης και η τέχνη του δικαίου του ισχυρού
 
Της Ντίνας Τζουβάλα

Πολλά και εύστοχα έχουν ήδη γραφτεί για το ντιμπέιτ Σακελλαρίδη-Καμίνη, και ειδικότερα για το υποτιθέμενο φλερτ του πρώτου με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, αλλά και το ρηχό –και πολιτικά επικίνδυνο– αντικομματισμό του απερχόμενου δημάρχου (βλ. εδώ και εδώ). Αυτό που πέρασε μάλλον στα ψιλά, ωστόσο, ήταν μια αποκαλυπτική αποστροφή του Γιώργου Καμίνη προς το τέλος της προχτεσινής συζήτησης.

Ρωτώντας τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων –όπως υπαγορεύουν, μάλλον, τα νέα κεντροαριστερά ήθη–, ο Καμίνης έλαβε την απάντηση που αναμενόμενα θα έδινε κάθε υποψήφιος της Αριστεράς: το δικαίωμα στην συγκέντρωση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαπραγμάτευτο και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Αυτό που αντίθετα δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η αντίδραση του Γιώργου Καμίνη στην απάντηση αυτή. Συνοπτκά: δεν δέχομαι μαθήματα συνταγματικού δικαίου από τον κ. Σακελλαρίδη και, για την ακρίβεια, δέχομαι από πολύ λίγους.

Αντιπαρέρχομαι το ύφος και το ήθος της απόφανσης, που θυμίζουν έναν από τους φανατικούς υποστηρικτές του κυρίου Καμίνη, το Βαγγέλη Βενιζέλο. Δεν μπορώ να παρακάμψω, όμως, την ουσία της αντίδρασης, καθώς σχετίζεται άμεσα με το είδος της πολιτικής (και του δικαίου) που πρεσβεύει ο Γιώργος Καμίνης. Χρησιμοποιώντας τις ειδικές του γνώσεις για το θέμα, καθότι διδάκτωρ Νομικής, ο ίδιος υποστηρίζει περίπου ότι για τα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών δικαιούνται να ομιλούν μόνο όσοι γνωρίζουν. Καθώς λοιπόν το Σύνταγμα και τα δικαιώματα είναι κι αυτά μια τέχνη, ως τέτοια πρέπει να αφήνονται στους τεχνοκράτες. Είναι μάλλον περιττό να πούμε ότι, στη λογική αυτή, η σφαίρα του πολιτικού συρρικνώνεται, καθώς όλο και ευρύτεροι τομείς της δημόσιας ζωής μετατρέπονται σε τεχνικά, δήθεν επιστημονικά ζητήματα, έξω από την σφαίρα της δημοκρατικής διαβούλευσης: ο «απλός λαός» αγνοεί αυτά που γνωρίζει ο κύριος Καμίνης.

Όλα τα παραπάνω ίσως να έχουν μια επιπλέον σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο Γιώργος Καμίνης πολιτεύτηκε στις περασμένες εκλογές προτάσσοντας την εμπειρία του από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη: με τις περγαμηνές αυτές απευθύνθηκε στο κεντροαριστερό (και ενίοτε αριστερό) ακροατήριο που είχε κουραστεί από την δημοτική αρχή Κακλαμάνη και αναζητούσε μια προοδευτική διέξοδο. Έχει λοιπόν τον συμβολισμό της αυτή η τεχνοκρατική περί δικαίου αποστροφή, γιατί είναι ενδεικτική μιας καθεστωτικής, εξουσιαστικής αντίληψης για το δίκαιο και τα δικαιώματα, που τείνει να κυριαρχήσει εντός ενός ορισμένου δικαιωματικού λόγου. Στα συμφραζόμενα της αντίληψης αυτή, τα συντάγματα και τα δικαιώματα, από προϊόντα επαναστάσεων, συνέπεια της κίνησης των μαζών, μετατρέπονται σε άθροισμα αναφορών, μελετών και γνωμοδοτήσεων, μέσω των οποίων γίνεται εφικτό το αδύνατο: μια κοινωνία ατόμων που κανείς δεν μπλέκεται στην σφαίρα κανενός, αλλά όλοι επιδιώκουμε ανενόχλητοι τους ιδιωτικούς σκοπούς μας. Κατ΄ αντιστοιχία, η ενασχόληση με τα συντάγματα και τα δικαιώματα γίνεται άλλο ένα επάγγελμα, προορισμένο κατά βάση για εκπροσώπους των μορφωμένων μεσοστρωμάτων, ανθρώπους με την ακράδαντη πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος είναι εντάξει και χρειάζεται να διορθωθούν μόνο κάποιες στιγμιαίες αποτυχίες ενός κατά τα άλλα λειτουργικού συστήματος. Η διεθνής βιβλιογραφία πάνω στο ζήτημα  της γραφειοκρατικοποίησης των δικαιωμάτων και της μετατροπής τους σε λόγο που κατά βάση επικυρώνει το status quo είναι εκτεταμένη. Δεν είναι πως ο Γιώργος Καμίνης την αγνοεί, η άποψή του δηλαδή δεν οφείλεται σε ανεπαρκή εγκύκλια εκπαίδευση. Συμβαίνει απλά ο καθένας να βλέπει ό, τι του επιτρέπει η θέση του.

O Γαβριήλ Σακελλαρίδης ποτέ δεν χρησιμοποίησε τα (όχι και λίγα) πτυχία του ως επιχείρημα για το ότι ο ίδιος «ξέρει καλύτερα» για την οικονομία.  Για όσες και όσους πιστεύουν ακόμα στην δημοκρατία, για όσες και όσους θέλουν να προσδώσουν πάλι στα δικαιώματα λίγο από τον ριζοσπαστικό τους χαρακτήρα, για όσες και όσους θέλουν να μπορούν να αποφασίζουν για την ζωή τους, αυτός είναι ακόμα ένας λόγος να τον ψηφίσουν την Κυριακή.
Ντίνα Τζουβάλα
RED
Notebook
22 Μαΐου 2014 - 10:42 pm | Ντίνα Τζουβάλα
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
24/05/2014
Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr