Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
 
Του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Για παράδειγμα, η Συμφωνία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον Τομέα του Εμπορίου (TRIPS) επιτρέπει σε ένα κράτος να προβεί στη λεγόμενη υποχρεωτική αδειοδότηση προϊόντων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Μέσω αυτής της πρόβλεψης, χρήση της οποίας έχουν κάνει μεταξύ άλλων η Γερμανία και η Ιταλία, η Ελλάδα μπορεί να προμηθευτεί αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα πολύ φθηνότερα, παρακάμπτοντας απολύτως νόμιμα τις πατέντες της φαρμακοβιομηχανίας. Άλλη λύση είναι η συλλογική προμήθεια φαρμάκων (pooled procurement). Διαπραγματευόμενη με τις πολυεθνικές του φαρμάκου από κοινού με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολύ φθηνότερες τιμές σε αναγκαία φάρμακα.

Οι ενέργειες αυτές είναι οι ελάχιστες στις οποίες έπρεπε να είχε προβεί κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί μια ανθρωπιστική κρίση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πήχυς στέκει ακόμη πιο ψηλά. Ως πολιτική δύναμη που αγωνίζεται για μια ΕΕ των λαών και όχι των πολυεθνικών, οφείλει να διευρύνει το πλαίσιο της διεκδίκησης για μια διαφορετική Ευρώπη, θέτοντας υπό συνολική αμφισβήτηση το ισχύον καθεστώς χρηματοδότησης της φαρμακευτικής έρευνας, που αποκλείει εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο από την πρόσβαση σε φάρμακα χάριν της κερδοφορίας μερικών μεγάλων εταιρειών.

Εναλλακτικές στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής καινοτομίας

Σήμερα η χρηματοδότηση της έρευνας για νέα φάρμακα βασίζεται στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσω των οποίων κατοχυρώνεται νομικά το μονοπώλιο μιας εταιρείας στα φάρμακα που έχει αναπτύξει. Ο ισχυρισμός των πολυεθνικών ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να καλύψουν το υψηλό κόστος της έρευνας δεν είναι παρά το άλλοθι για την εταιρική αισχροκέρδεια που σήμερα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστικά, οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, παρά τις οργισμένες αντιδράσεις γιατρών και συλλόγων ασθενών [1].

Το σύστημα των πατεντών συνεπάγεται απαγορευτικό κόστος για τους ασθενείς αλλά και τεράστια σπατάλη για τους παρόχους υγείας. Επιπλέον, ενισχύει την τάση για ανάπτυξη φαρμάκων αμφίβολης αποτελεσματικότητας, υποδαυλίζει την πρακτική της επιθετικής και συχνά παραπλανητικής προώθησής τους εκ μέρους των εταιρειών και αποκλείει την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα από την περαιτέρω έρευνα. Συμπερασματικά, το παρόν σύστημα χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας είναι καταφανώς άδικο, σπάταλο και αναποτελεσματικό και υπονομεύει το δικαίωμα στην υγεία των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών.

Αναζητώντας μια εναλλακτική, το ζητούμενο είναι η αποσύνδεση των κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη από τις υψηλές τιμές των πατενταρισμένων φαρμάκων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σύσταση ενός Ταμείου Επιβράβευσης της Φαρμακευτικής Καινοτομίας στο οποίο θα συνεισφέρουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και το οποίο θα ανταμείβει τα ερευνητικά προγράμματα με γνώμονα τα υγειονομικά αποτελέσματα και την περαιτέρω προαγωγή της έρευνας προς όφελος των ασθενών. Έχοντας αποζημιωθεί για το κόστος της ανάπτυξης νέων φαρμάκων, οι εταιρείες θα διαθέτουν τα καινοτόμα προϊόντα σε καθεστώς ανταγωνισμού με τους παραγωγούς γενοσήμων. Η δε έγκριση των φαρμάκων θα τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία των ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών για τη διασφάλιση της ποιότητας.

Δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Υπό την πίεση συλλόγων ασθενών, επαγγελματιών της υγείας και ακτιβιστών, ανάλογες προτάσεις έχουν διατυπωθεί εδώ και μια δεκαετία, έχουν συζητηθεί σε ειδική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχουν κατατεθεί υπό μορφή νομοσχεδίου στο αμερικανικό Κογκρέσο [2]. Το προτεινόμενο σύστημα είναι σαφώς πολύ πιο δίκαιο, οικονομικό και αποτελεσματικό και ο μόνος λόγος που δεν εφαρμόζεται είναι η εξωθεσμική επιρροή της φαρμακοβιομηχανίας. 

Το αίτημα για μια Ευρώπη που ιεραρχεί το δικαίωμα των ασθενών στο φάρμακο ως πιο σημαντικό από το δικαίωμα των εταιρειών στο μονοπώλιο ήταν ανέκαθεν αυτονόητο. Σήμερα, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Από τη σημερινή Ελλάδα, όπου οι ασθενείς στην κυριολεξία δίνουν μάχη για τη ζωή τους, πρέπει να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών είναι πάνω από τα πνευματικά δικαιώματα των πολυεθνικών.

Πνευματικά δικαιώματα και πρόσβαση στη γνώση

Η υγεία είναι ο πιο κρίσιμος, αλλά όχι ο μοναδικός τομέας όπου οι μεγάλες εταιρείες επιβάλλουν την κυριαρχία τους μέσω των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία εξάπλωση των πνευματικών δικαιωμάτων σε ένα πλήθος πεδίων, από τους σπόρους των καλλιεργητών μέχρι το λογισμικό των προγραμματιστών και από τα πολιτιστικά έργα μέχρι τα κάθε είδους επιστημονικά επιτεύγματα, συνιστά υφαρπαγή του προϊόντος της ανθρώπινης δημιουργικότητας από τις μεγάλες εταιρείες και αποκλεισμό της κοινωνίας από το πολυτιμότερο, στην εποχή της πληροφορίας, αγαθό: την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Οι υπέρμαχοι των πνευματικών δικαιωμάτων παραβλέπουν το γεγονός ότι στην επιστήμη, όπως και στην τέχνη, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Η πεμπτουσία της ανθρώπινης προόδου συνίσταται στην αντιγραφή και τροποποίηση παρελθόντων έργων με σκοπό τη βελτίωσή τους. Εξάλλου, τα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα σπάνια είναι αποτέλεσμα στοχοπροσηλωμένης έρευνας με σκοπό το κέρδος. Πιο συχνά πραγματοποιούνται από άτομα ή ομάδες με ανθρωπιστικά ή πνευματικά κίνητρα, που πειραματίζονται ελεύθερα πάνω στα έργα των προκατόχων τους. Τρανή απόδειξη αυτού είναι η παγκόσμια κοινότητα ελεύθερου λογισμικού, που παράγει αφιλοκερδώς καινοτόμα και αξιόπιστα προϊόντα εκμεταλλευόμενη την προϋπάρχουσα γνώση χωρίς περιορισμούς. Το ίδιο ίσχυε και τον 17ο αιώνα όταν ο Ισαάκ Νεύτων, αφού διατύπωσε το νόμο της παγκόσμιας έλξης, απέδωσε τα εύσημα στους προγενέστερους Γαλιλαίο και Κέπλερ, λέγοντας: «Αν είδα πιο μακριά, είναι επειδή πάτησα σε ώμους γιγάντων».

Η δυναμική της προόδου, που σήμερα παρουσιάζει τάσεις επιτάχυνσης αλλά και εκδημοκρατισμού λόγω της ανάπτυξης των τεχνολογιών διαμοιρασμού της πληροφορίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες πολυεθνικές, που μέσω της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία επιχειρούν να την απομυζήσουν, να την ελέγξουν, να την κατευθύνουν. Στο πλαίσιο της ΕΕ, που με την επικείμενη Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ετοιμάζεται να κάνει ένα άλμα προς τη θεσμοθέτηση της εταιρειοκρατίας στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο να αντιτάξουμε το καθόλα εφικτό και πολλαπλώς ωφέλιμο όραμα ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και δημιουργικότητας όπου η πρόσβαση στη γνώση θα διέπεται από αρχές ελευθερίας, δικαιοσύνης και ισοτιμίας. 

_______________

[1] Peter Bach, Leonard Saltz and Robert Wittes, “In cancer care, cost matters”, The New York Times, 2012

[2] James Love and Tim Hubbard, 2009 “Prizes for Innovation of New Medicines and Vaccines”, Annals of Health Law, 2009

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι Βουλευτής Β΄ Αθήνας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑΠαναγιώτης Κουρουμπλής
RED
Notebook
21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm | Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Courtney Bieneman

Γεια σε όλους, το όνομά μου είναι Courtney Bieneman, ένας πολίτης των ΗΠΑ? Είμαι 42 ετών... Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το μέσο για να σας ενημερώσει όλα σχετικά με την καλοσύνη του κυρίου για αποτέλεσμα τελικά να μια πραγματικά και γνήσια δάνειο δανειστή που ονομάζεται κ. Diego Mason, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δάνειο Diego μετά scammed από άλλους ψεύτικο δανειστές, εγώ ήταν απελπιστική και δεν ξέρει ποιον να εμπιστεύονται ενώ ήρθε και βάλει ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό μου σε μεγαλύτερη έκπληξή μου. Κάποιος από εσάς που έχουν επίσης ένα θύμα απάτης, θα πρέπει να ενοχλεί όχι περισσότερο μαρούλι, έχουν σας φέρει καλά νέα και το μόνο δανειστή, μπορείτε να εμπιστευθείτε, απλά επικοινωνήστε μαζί τους τώρα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: {diegoloancompany@yahoo.com} για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να πάρει το δάνειό σας. Και πάλι ευχαριστώ να κ. Diego Mason που μου δίνετε ένα δάνειο ύψους 154,000.00 δολαρίων ΗΠΑ...
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  16 Μαΐου 2014 - 8:12 am  
  Θέαμα και αποχαύνωση
Ματίνα Πούλου
 
     
  Το ότι το θέαμα συχνά διαπλέκεται με την πολιτική και η πολιτική με το θέαμα αποτελεί ρεαλιστική διαπίστωση. Η δε λειτουργία της δημοκρατίας επιτρέπει αυτή τη διαπλοκή ενώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι συχνά το θέαμα προσφέρεται για την ανάδειξη και σημαντικών πολιτικών ζητημάτων. Σπάνια όμως, τα ζητήματα αυτά μπορούν να αρθρωθούν σε μια πολιτική κατεύθυνση γιατί γι αυτό χρειάζεται και κάτι παραπάνω.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr