Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
 
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη

Ο τομέας της υγείας είναι από αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο μέσα από τις μνημονιακές πολιτικές. Πως η παρέμβασή του ΣΥΡΙΖΑ στα ευρωπαϊκά ζητήματα μπορεί να αλλάξει αυτή την πρακτική;


Από τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις είναι ξεκάθαρο ότι κάθε βήμα καταστροφής και αποδιάρθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που επιβάλλεται από την κυβέρνηση είναι πολύ καλά σχεδιασμένο. Η απορύθμιση αυτή των δημόσιων λειτουργιών, πόρων και υπηρεσιών επέβαλλε την πλήρη εμπορευματοποίηση τους και έρχεται σήμερα να τις ιδιωτικοποιήσει, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο προς την κερδοφορία στον ιδιωτικό τομέα. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται όμως και σε σειρά ευρωπαϊκων χωρών, στις οποίες ανατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς η αρχή της αλληλεγγύης στην οποία στηρίχτηκε η μεταπολεμική ανάπτυξη του «κράτους κοινωνικής πρόνοιας». Το πιο τραγικά συμβολικό παράδειγμα είναι η αποδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας της Αγγλίας το οποίο καταρρέει από τη λυσσαλέα επίθεση της κερδοσκοπικής αδηφαγίας.

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι ήδη αντιληπτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ και δυο χρόνια δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Κοινωνικής Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο έχει διοργανώσει μια ευρωπαϊκή καμπάνια που άρχισε στις 8 Φλεβάρη και θα κορυφωθεί στις 25 Μαίου με τις ευρωεκλογές. Σκοπός αυτής της καμπάνιας, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκαν και εδώ σχετικές εκδηλώσεις, είναι η ανάδειξη της προάσπισης της υγείας ως κοινωνικού δικαιώματος, ως πολιτικής προτεραιότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και το ευρωκοινοβούλιο. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν από την αρχή στο κίνημα αυτό με σκοπό την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων αυτών πολιτικών και την διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής προάσπισης της υγείας. Οπότε η διαφαινόμενη αύξηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά της ευρωπαϊκής Αριστεράς θα δώσει τη δυνατότητα να διευρυνθεί η δυναμική αλλά και η πολιτική αποτελεσματικότητα του κινήματος αυτού.

Πολλοί πιστεύουν ότι λόγω της δομής και της ιστορίας της η ΕΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Ποια είναι η άποψή σας;


Η ΕΕ έχει σχεδιαστεί και δομηθεί ως μια ανταγωνιστική καπιταλιστική δύναμη. Στην ανάπτυξη της δημιούργησε όρους καλύτερης συνεργασίας, κυκλοφορίας, με μόνο στόχο τη διευκόλυνση της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου εις βάρος της εργασίας, ενώ πρόβαλλε, στην πρώτη περίοδο, ως βασικό χαρακτηριστικό της την ανάδειξη δημοκρατικών δομών. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι στη θέση των δημοκρατικών μηχανισμών ελέγχου και σύνθεσης, αναπτύχθηκε μια εξειδικευμένη τεχνοκρατικά γραφειοκρατία η οποία μέσα από σειρά αντιδημοκρατικών βημάτων κατέληξε στην ουσία να διοικεί ανεξέλεγκτα. Η σημερινή κρίση στην οποία έχει οδηγήσει η πολιτική της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας που λειτουργεί πλέον αναίσχυντα ως μοχλός στήριξης των καπιταλιστικών συμφερόντων αποδεικνύει ότι με κάποιες «καλές» μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να βρεθεί καμία διέξοδος. Η κρίση είναι συστημική άρα και η διέξοδος από αυτήν δεν μπορεί παρά να είναι η ανατροπή των πολιτικών που τη δημιούργησαν, η ανατροπή των αξιών που την εξέθρεψαν. Όπως λοιπόν ξεκαθαρίζει και η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές «στόχος μας είναι «η ακύρωση της σημερινής αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και ο επανασχεδιασμός της».

Δηλώσατε, πρόσφατα, ότι δεν αρκεί μια ψήφος ανάθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά χρειάζεται η κινητοποίηση του κόσμου. Μήπως αυτό είναι μια αποφυγή ευθυνών;

Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα». Αντιστρέφοντας λοιπόν το ερώτημα  η ανάθεση και οι πελατειακές σχέσεις αποτελούν αποφυγή ευθυνών με το γνωστό «μας ψήφισε ο λαός και κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Αντίθετα η συνεχής αναφορά στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μαζικού κινήματος που θα στηρίζει μια κυβέρνηση της αριστεράς άλλα και θα την ελέγχει, πολλαπλασιάζει τις ευθύνες μας τόσο σήμερα, γιατί ως μέρος του κινήματος έχουμε και εμείς ευθύνες για πιθανή αδράνεια του, όσο και αύριο γιατί θα αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής μας.

Πηγή: Εποχή


Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
RED
Notebook
20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm | Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Courtney Bieneman

Γεια σε όλους, το όνομά μου είναι Courtney Bieneman, ένας πολίτης των ΗΠΑ? Είμαι 42 ετών... Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το μέσο για να σας ενημερώσει όλα σχετικά με την καλοσύνη του κυρίου για αποτέλεσμα τελικά να μια πραγματικά και γνήσια δάνειο δανειστή που ονομάζεται κ. Diego Mason, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δάνειο Diego μετά scammed από άλλους ψεύτικο δανειστές, εγώ ήταν απελπιστική και δεν ξέρει ποιον να εμπιστεύονται ενώ ήρθε και βάλει ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό μου σε μεγαλύτερη έκπληξή μου. Κάποιος από εσάς που έχουν επίσης ένα θύμα απάτης, θα πρέπει να ενοχλεί όχι περισσότερο μαρούλι, έχουν σας φέρει καλά νέα και το μόνο δανειστή, μπορείτε να εμπιστευθείτε, απλά επικοινωνήστε μαζί τους τώρα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: {diegoloancompany@yahoo.com} για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να πάρει το δάνειό σας. Και πάλι ευχαριστώ να κ. Diego Mason που μου δίνετε ένα δάνειο ύψους 154,000.00 δολαρίων ΗΠΑ...
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
  16 Μαΐου 2014 - 8:12 am  
  Θέαμα και αποχαύνωση
Ματίνα Πούλου
 
     
  Το ότι το θέαμα συχνά διαπλέκεται με την πολιτική και η πολιτική με το θέαμα αποτελεί ρεαλιστική διαπίστωση. Η δε λειτουργία της δημοκρατίας επιτρέπει αυτή τη διαπλοκή ενώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι συχνά το θέαμα προσφέρεται για την ανάδειξη και σημαντικών πολιτικών ζητημάτων. Σπάνια όμως, τα ζητήματα αυτά μπορούν να αρθρωθούν σε μια πολιτική κατεύθυνση γιατί γι αυτό χρειάζεται και κάτι παραπάνω.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr