Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Για μια άλλη Ευρώπη, για μια Ευρώπη αριστερή και φεμινιστική!
H Eva Palomo, μέλος του δικτύου φεμινιστικής πολιτικής του ΚΕΑ και προσκεκλημένη του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ομάδας Φεμινισμού και Λοαδκι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που έγινε στις 9 Μαΐου με τίτλο: «Κίνημα για μια Φεμινιστική Ευρώπη:Αναπαραγωγικά δικαιώματα και ελευθερίες στην Ε.Ε», μας μεταφέρει το κλίμα των φεμινιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ισπανία, εξηγώντας μας γιατί σ αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να αποτυπωθεί ισχυρό το μήνυμα της φεμινιστικής Ευρώπης.
 
Συνέντευξη της Eva Palomo στην Αλίκη Κοσυφολόγου

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην Ισπανία σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις;

Eva Palomo: Είναι μία στιγμή μεγάλης σύγχυσης καθώς αν κι ακόμη δεν έχει εγκριθεί οριστικά ο νόμος που προωθείται από την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, οι γυναίκες έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται ανασφαλείς όταν έρχεται η στιγμή να ασκήσουν το δικαίωμα τους στην οικιοθελή διακοπή της κύησης. Η συντηρητική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις γυναίκες που προχωρούν σε διακοπή κύησης σαν εγκληματίες, ανήλικες ή  ανίκανες διανοητικά να λάβουν μία τέτοια απόφαση. Ωστόσο, ακόμη είναι σε ισχύ ο νόμος του 2010 που επιτρέπει την ελεύθερη άμβλωση σύμφωνα με την απόφαση των γυναικών στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης χωρίς απαίτηση περαιτέρω δικαιολόγησης. Επίσης ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει την άμβλωση μέχρι την 22η εβδομάδα της κύησης σε περιπτώσεις δυσμορφικής ανάπτυξης του εμβρύου ή αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου. Ο νόμος που έχει προτείνει η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο του οποίου έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο, επιτρέπει την άμβλωση μόνο στην περίπτωση του βιασμού που έχει καταγγελθεί μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης ή αν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ή για την επιβίωση του εμβρύου. Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι η τελική μάχη σχετικά με την εφαρμογή ή την απόρριψη αυτού του νόμου θα λάβει χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο. Η κυβέρνηση προτιμά να μεταθέσει την εφαρμογή του νόμου γιατί γνωρίζει ότι αυτή μπορεί να πλήξει την εκλογική της δύναμη.

 Από την άλλη πλευρά, με το νόμο του 2010 οι νεαρές γυναίκες μεταξύ 16 με 18 ετών μπορούσαν να αποφασίσουν χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση των γονέων τους. Με το νέο νόμο μπορούν να κάνουν άμβλωση μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 18 χρόνια και στα 16 μόνο με την συγκατάθεση των γονέων τους. Επίσης μέχρι αυτή τη στιγμή η διακοπή κύησης καλύπτεται τυπικά από τα δημόσια ταμεία, ωστόσο στην πραγματικότητα οι περισσότερες γυναίκες στρέφονται σε ιδιωτικές κλινικές, τόσο εξαιτίας της χρονοβόρας γραφειοκρατίας, όσο και γιατί αρκετοί εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας εξασκούν το δικαίωμα στην αντίρρηση για λόγους συνείδησης.

 Πιστεύετε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούνται από την Ε.Ε. υπονομεύουν την ισότητα και τα δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα των γυναικών;

Ε.P.: Ναι, αναμφίβολα. Το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη, η διάλυση του κράτους πρόνοιας και οι εκτεταμένες περικοπές στις δημόσιες δομές και υπηρεσίες - υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες- πλήττουν την ποιότητα ζωής και τα δικαιώματα όλων, αλλά ακόμη περισσότερο έχουν μία ιδιαίτερη επίδραση στη ζωή των γυναικών. Από φεμινιστική σκοπιά είναι σαφές ότι η εξουσία θέλει να διαμορφώσει έτσι τις συνθήκες, ώστε οι γυναίκες να εκπληρώνουν αμισθεί όλες αυτές τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από τις οποίες το κράτος θέλει να απέχει.

Στην Ισπανία κλείνουν ή ιδωτικοποιούνται παιδικοί σταθμοί, υπηρεσίες φροντίδας για τους ηλικιωμένους και για άλλα εξαρτώμενα άτομα, τα κέντρα στήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά των γυναικών θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Μέσα σ αυτές τις συνθήκες, οι γυναίκες επωμίζονται το βάρος της απλήρωτης οικιακής εργασίας, της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Γι αυτό βιώνουν μία εξαντλητική καθημερινότητα ως σκληρά εργαζόμενες που παράλληλα επιτελούν παραδοσιακούς ρόλους. Την ίδια στιγμή, οι νόμοι που προωθούνται αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο υπονομεύοντας το δικαίωμα των εργαζομένων στην πλήρη και σταθερή εργασία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η θέση των γυναικών στην εργασία υπονομεύεται περαιτέρω, ειδικότερα αν οι γυναίκες βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή προσπαθούν να συνδυάσουν την εργασιακή με την οικογενειακή ζωή. Η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών πλησιάζει το 30% και οι γυναίκες είναι πλειοψηφία στον πληθυσμό των επισφαλών εργαζομένων (με ακαθόριστα ωράρια εργασίας και χωρίς δικαιώματα) αλλά και στην μερική απασχόληση και στην αδήλωτη εργασία. Αντιμετωπίζονται πλέον ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Αναπόφευκτα, πλήττεται η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών. Έχω την εντύπωση ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω θηλυκοποίηση της φτώχειας.

Mπορούμε να ελπίζουμε στην αναβίωση ενός μαζικού κι επιδραστικού φεμινιστικού κινήματος με την αφορμή του αγώνα για την υπεράσπιση των σεξουαλικών αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών;

EP: Το φεμινιστικό κίνημα στην Ισπανία υπήρξε ιδιαίτερα κατακερματισμένο τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή γίνονταν κάποια βήματα σχετικά με την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών για την ισότητα. Επίσης η ακαδημαική σκέψη έχει εμπλουτιστεί με τις προσεγγίσεις σημαντικών θεωρητικών του φεμινισμού. Ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη συσπείρωση του φεμινιστικού κινήματος, ωστόσο χωρίς αμφιβολία, η αντίδραση ενάντια στην προωθούμενη νομοθεσία αναφορικά με την οικειοθελή διακοπή κύησης έχει οδηγήσει σε ευρύτερη κινητοποίηση κι έχει ενισχύσει την φωνή και την παρουσία του φεμινιστικού κινήματος. Εκτός από τον πλουραλισμό των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα, οι γυναίκες έχουν επιδείξει την ικανότητα τους να δημιουργούν συμμαχίες και να προωθούν την ενότητα όταν έρχεται η στιγμή να υπερασπιστούν κοινά δικαιώματα, όπως είναι τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα.

 Τί μπορούμε να περιμένουμε από τις ευρωεκλογές;

EP: Δεδομένου του μεγέθους της κοινωνικής εξαθλίωσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτκές περικοπής των δημόσιων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους, της αύξησης της ανεργίας και της περιστολής των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. πρέπει να ελπίζουμε σε μία άνοδο της επιρροής της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι στην Ισπανία η Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida) θα κάνει ένα σημαντικό άλμα γιατί έχει συμβάλλει από την πλευρά της στην ενίσχυση ενός δυναμικού κινήματος, με καθημερινή φυσική παρουσία στους δρόμους, ενάντια στις πολιτικές της δεξιάς. Είναι πολύ σημαντικό να βγει δυνατή η Αριστερά σε αυτές τις ευρωεκλογές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης γιατί επείγει να γίνει μια ριζική αλλαγή στο μοντέλο άσκησης της πολιτικής.

 Πρέπει να σταματήσουμε τις πολιτικές της λιτότητας. Ειδικότερα για τα δικαιώματα των γυναικών είναι θεμελιώδες να κερδίσει η αριστερά για να έχει τη δύναμη να προωθήσει οικονομικές, εργατικές και κοινωνικές πολιτικές ενάντια στην έμφυλη ανισότητα και στην θηλυκοποίηση της φτώχειας. Πρέπει να εμποδίσουμε να γίνονται αξιολογήσεις στην ΕΕ, αντίστοιχες με αυτή δια μέσου της οποίας τελικά απορρίφθηκε η έκθεση Estrela (‘Report on Sexual and Reproductive Health and Rights’), η οποία απέβλεπε στην ομογενοποίηση σε όλη την Ευρώπη των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης ένα ενθαρρυντικό στοιχείο κι ένας λόγο ενθουσιασμού και συνοχής για όλους τους αριστερούς σχηματισμούς στην Ευρώπη σε   αυτές τις ευρωεκλογές. Ελπίζουμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη, για μια Ευρώπη αριστερή και φεμινιστική!
 
Μετάφραση: Αλίκη Κοσυφολόγου


Συνέντευξη της Eva Palomo στην Αλίκη Κοσυφολόγου
RED
Notebook
19 Μαΐου 2014 - 3:04 pm | Συνέντευξη της Eva Palomo στην Αλίκη Κοσυφολόγου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
23/05/2014
Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
 
 
Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
23/05/2014
Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr