Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Μικρή κλίμακα, μεγάλα στοιχήματα
Για μια μεθοδολογία στις τοπικές μας οργανώσεις
 
Του Γιώργου Νικολιά-Μπλέτσα και του  Παναγιώτη Δήμα

Λίγες ώρες πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα τοπικά σχήματα και οι κινήσεις που έχουν τη στήριξη του χώρου μας έχουν ολοκληρώσει την καμπάνια τους και μπορούμε πλέον να κοιτάξουμε πίσω προσπαθώντας να βρούμε μια νέα μεθοδολογία παρέμβασης στην κλίμακα της γειτονιάς και του δήμου. Ξεκινώντας μια νέα προσπάθεια σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εφεύρει νέους τρόπους και νέες πρακτικές, καθιστώντας τις θέσεις της μάχιμες (και, γιατί όχι, ηγεμονικές) και σε χώρους εκτός του πανεπιστημίου. Απαντώντας στα άμεσα προβλήματα να βάλουμε και τους σπόρους του οραματικού μας σχεδίου, χωρίς «εργαλειοθήκες» και έτοιμα συνθήματα.

Ένα από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα μιας τοπικής οργάνωσης νεολαίας είναι ακριβώς το πώς οργανώνεται ο χώρος στον οποίο ζουν και συναντιούνται οι νέοι και οι νέες. Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά που έχουν αποκτήσει οι γειτονιές, ειδικά στα νότια προάστια, είναι η αντίληψη του δημόσιου χώρου ως μεταβατικής ζώνης: οι νέοι αντιμετωπίζουν το σπίτι τους σαν χώρο ξενοδοχείου, σαν χώρο ανάπαυλας ανάμεσα στις υπόλοιπες δραστηριότητες (δουλειά, διασκέδαση) που πραγματοποιούνται κάπου αλλού. Το στοίχημα του επόμενου διαστήματος είναι ακριβώς το πώς θα βρούμε τα σημεία επαφής της νεολαίας με το δημόσιο χώρο σε κάθε δήμο, έτσι ώστε να αποκτήσει κινητικότητα και δημιουργική καθημερινότητα η ίδια η πόλη.

Ωστόσο, αυτοί οι χώροι δεν υπάρχουν πάντα και παντού, ή, ακόμη και στις περιοχές που υπάρχουν, δεν λειτουργούν αναζωογονητικά ή λειτουργούν αποτελώντας μέρος μια αυστηρά καθορισμένης ρουτίνας. Εκεί είναι που μια τοπική οργάνωση νεολαίας καλείται να δράσει ως πολιτικό υποκείμενο, δημιουργώντας γεγονότα με απεύθυνση στους νέους. Να μην πάμε δηλαδή σε δράσεις που θα επικοινωνούν απλά ένα μήνυμα ως διαμεσολαβητές μιας καμπάνιας, αλλά που θα εμπλέκουν με ουσιαστικό τρόπο τους νέους της ίδιας της περιοχής.

Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν μικρά πολιτιστικά γεγονότα, όπως εικαστικές παρεμβάσεις, θέατρο δρόμου, συναυλίες με τη συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων, αθλητικά τουρνουά και πολλαπλές χρήσεις των ήδη υπαρχουσών υποδομών (όπως μια έκθεση φωτογραφίας στις συνοικιακές παιδικές χαρές). Παράλληλα, μια υπαρκτή τάση είναι και η δημιουργία στεκιών με νεανικό χαρακτήρα, που δεν είναι απλός χώρος υποδοχής όσων συμμετέχουν στα προαναφερθέντα δρώμενα, αλλά χώρος υπό διαμόρφωση-χώρος ομαδικής δουλειάς.

Δεύτερο στοιχείο μιας αριστερής ατζέντας της οργάνωσής μας είναι το διακύβευμα της αλληλεγγύης και του παραγωγικού προτύπου που συνδέεται με αυτή. Η αλληλεγγύη όχι ως δράση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα αλλά σαν η μήτρα μιας συλλογικής οντότητας που παράγει πολιτική, εμπνέει και διαμορφώνει τα υποκείμενα, σε μια κατεύθυνση ρήξης με τις προϋπάρχουσες ταυτότητες και συνολικά με το παλιό υπόδειγμα. Ένα παράδειγμα από το Καλαμάκι είναι η πρωτοβουλία αλληλεγγύης Αλίμου, όπου έγινε μια προσπάθεια δικτύωσης όλων των αλληλέγγυων εγχειρημάτων στο δήμο μας, ενώ οργανώθηκε και μια σειρά δράσεων με περιεχόμενο τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Αυτές οι εκδηλώσεις ήταν αρκετά πετυχημένες από άποψη ενημέρωσης και παροχής νομικής βοήθειας στους συμμετέχοντες, αλλά ήταν εμφανής μια αμηχανία γύρω από το θέμα της οργάνωσης των αντιστάσεων και της αυτενέργειας. Σ’ αυτό το πρόβλημα δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά μιας τοπικής οργάνωσης, που οφείλει να αναδείξει τον πολιτικό χαρακτήρα τέτοιων διαδικασιών και να προτάξει ένα διπλό στόχο: 1) τις μικρές υλικές νίκες και 2) τον τρόπο δημοκρατικής οργάνωσης με την οποία θα επιτευχθούν. Σαν προέκταση της αλληλεγγύης, έρχεται και ένα εναλλακτικό και αντιπαραθετικό στο κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο στη μικροκλίμακα. Δεν αρκεί, δηλαδή, να κάνουμε μια ορθή διαχείριση, με διαφάνεια και αξιοκρατία στους οικονομικούς ισολογισμούς των δήμων, αλλά κάθε μας πράξη πρέπει να διερευνά τη δυνατότητα του μετασχηματισμού όλου του υποδείγματος παραγωγής και κατανάλωσης, με βασικό κύτταρο την ίδια τη γειτονιά. Στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, για παράδειγμα, δεν αρκεί η σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους εργολάβους, αν δεν πάει μαζί με ένα σχέδιο αντίθετο στους μεγάλους ΧΥΤΑ-σκουπιδότοπους του Λεκανοπεδίου, που θα βασίζεται στη διαλογή στην πηγή και σε μια αποκεντρωμένη διαχείριση με την εμπλοκή των ίδιων των δημοτών ή των κατοίκων. Κατ’ αναλογία, αυτή η τακτική εφαρμόζεται και στους υπόλοιπους τομείς αρμοδιότητας της αυτοδιοίκησης, με τη διάχυση των παραγωγικών σχέσεων από τους λίγους στους πολλούς (συμμετοχικοί προϋπολογισμοί).

Τρίτο και τελευταίο στοιχείο είναι η επανανοηματοδότηση όλου του τρόπου με τον οποίο οργανώνουμε την ίδια την εκλογική αντιπαράθεση και το μοντέλο εκπροσώπησης. Η οργάνωση νεολαίας μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτικό υπόδειγμα στο πως «τρέχουμε» μια καμπάνια και επικοινωνούμε το συλλογικό πρόγραμμα, αποφεύγοντας τακτικές που ικανοποιούν προσωπικές φιλοδοξίες και βρίσκονται στον αντίποδα του αξιακού μας οπλοστασίου (όπως προσωπικά φυλλάδια ή κάρτες προσόντων των υποψηφίων). Φυσικά, η θέση αυτή δε μπορεί να είναι περιστασιακού χαρακτήρα και a la carte ανάλογα με την κρισιμότητα της κάθε εκλογικής διαδικασίας, αλλά πρέπει να αποτυπώνεται και στις θέσεις των δημοτικών σχημάτων. Με εναλλαγή στις θέσεις και τα όργανα (δημαρχία, δημοτικό συμβούλιο), εγκαθίδρυση λαϊκών συνελεύσεων με αιρετούς και ανακλητούς αντιπροσώπους και οργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων γύρω από κρίσιμα ζητήματα σχεδιασμού και υλοποίησης. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται και το φαινόμενο της μεταπολιτικής και των «ακομμάτιστων-ανεξάρτητων» υποψηφίων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη που έχουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα για μια αυτονομία ως προς την κεντρική εξουσία αποπολιτικοποιώντας το διάλογο και αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από το επίδικο της συμμετοχής και της πραγματικής άσκησης πολιτικής.

Να κάνουμε τις εκλογές της Κυριακής αφετηρία ανατροπής και συνολικής ρήξης με τη μιζέρια και την περιγραφή της καταστροφής!

Ο Γιώργος Νικολιάς-Μπλέτσας και ο  Παναγιώτης Δήμας είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το Άνω-Κάτω στο ΚαλαμάκιΓιώργος Νικολιάς-Μπλέτσας, Παναγιώτης Δήμας
RED
Notebook
17 Μαΐου 2014 - 12:37 πμ | Γιώργος Νικολιάς-Μπλέτσας, Παναγιώτης Δήμας
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
24/05/2014
Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr