Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Αθήνα: Έργα ουσίας ή έργα βιτρίνας;
Δυο έργα που έχουν συζητηθεί πολύ, το ένα η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και το άλλο πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ (Κολωνάκι- Άλσος Βεΐκου), έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν μέσα στην καρδιά της πόλης της Αθήνας, αλλά παρόλα αυτά, παραδόξως, ο δήμος δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα επί αυτών.
 
Του Ανδρέα Ψαθά

Από τη μία η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Μια παρέμβαση που έχει τροφοδοτήσει ένα έντονο δημόσιο διάλογο.

Η συμφωνία για 80 περίπου εκ. ευρώ έχει ήδη υπογραφεί από το ΥΠΕΚΑ και την περιφέρεια Αττικής. Δυστυχώς, ο δήμος δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα, πέρα από το γεγονός ότι για καθαρά τυπικούς λόγους, το έργο θα τελεστεί υπό την αιγίδα του.
Οι ενστάσεις που έχουν αναπτυχθεί πολλές και ποικίλες:

•    Η διαδικασία ανάθεσης και ο ρόλος  ενός ιδιωτικού ιδρύματος στον σχεδιασμό του δημόσιου χώρο 

•    Η  ενδεχόμενη πολεοδομική και συγκοινωνιολογική αστοχία της παρέμβασης

•    Η ιεράρχηση κατανομής των πόρων σε μια πόλη με ανάγλυφα χαραγμένες στο σώμα της, τις επιπτώσεις από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης (χτύπημα της εμπορικής δραστηριότητας, κενά κτίρια, νεοάστεγοι, αδυναμία συντήρησης υπαρχουσών υποδομών κτλ)

•    Η στρατηγική μεταβολή του τρόπου με τον οποίο γίνεται ο σχεδιασμός, με βάση μια εικόνα που θεωρείται ως ιδανική για τους επισκέπτες της, χωρίς να έχουν ερωτηθεί γι’ αυτό οι κάτοικοί της

 Μοιάζει σαν ένα σχέδιο, που δεν προκύπτει από μια διαδικασία σχέσης μεταξύ της πόλης και των κατοίκων της, αλλά ως μια εκ των ‘’άνω’’ παρέμβαση, ενός ιδιωτικού ιδρύματος που παίρνει στα χέρια του τον πολεοδομικό σχεδιασμό, με έναν τρόπο μάλιστα αποσπασματικό, μη ενταγμένο σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανασυγκρότησης του κέντρου της πόλης.

Παρόλα αυτά, φαίνεται οι ενστάσεις να περιορίζονται σ έναν στενό κύκλο ειδικών, για όλους τους άλλους πρόκειται για μια ευλογημένη παρέμβαση, που θα  λειτουργήσει αντικαταθλιπτικά και ανυψωτικά, για τον καταρρακωμένο ψυχισμό χιλιάδων Αθηναίων που βλέπουν καθημερινά  την πόλη τους να διαλύεται από τη φτώχεια, την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση.

Μια απαραίτητη βιτρίνα, ικανή να κρύψει την σκληρή πραγματικότητα.

Από την άλλη υπάρχει το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ, με την διαδρομή Ευαγγελισμός–Κολωνάκι–Πανεπιστήμιο-Εξάρχεια–Αλεξάνδρας–Δικαστήρια–Πλατεία Κυψέλης–Άλσος Βεΐκου.

Ένα έργο που διαπερνά περιοχές του κέντρου της Αθήνας με έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Η κατασκευή της γραμμής 4 θα οδηγούσε στην εξυπηρέτηση 500.000 Αθηναίων καθημερινά, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ θα οδηγούσε και στην αντίστοιχη αναβάθμιση των περιοχών αυτών.

Πρόκειται για ένα έργο ώριμο για δημοπράτηση, το οποίο αφού θα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021-23.

Το κόστος κατασκευής της γραμμής 4, ανέρχεται στα 900 εκ. ευρώ.

Με βάση το νέο ΣΕΣ 2014-2020, καθώς και από το αναιμικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η κατασκευή του έργου βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, με πιθανότερη έκβαση την μη υλοποίηση του έργου.

Απέναντι στην έλλειψη χρηματοδότησης της γραμμής 4, αντιπαρατίθενται τα 300 εκ. ευρώ για την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα, συνοδό έργο της Λυρικής σκηνής, καθώς και τα 80 εκ. ευρώ για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Έργα αμφότερα, σχεδιασμένα, από ιδιωτικά ιδρύματα, ίδρυμα Νιάρχου και Ωνάσειο.

Προφανώς και πρόκειται για έργα διαφορετικά και μη συγκρίσιμα.

Αυτό που προκύπτει αβίαστα όμως, είναι η ιεράρχηση των αναγκών σε μια πόλη βαθιά πληγωμένη από τον ολετήρα των μνημονίων.

Προηγείται η κατασκευή έργων βιτρίνας, τα οποία θα δημιουργήσουν μια ωραιοποιημένη εικόνα της πόλης, και όχι η κατασκευή έργων που θα οδηγήσουν, με τρόπο ουσιαστικό, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής χιλιάδων Αθηναίων.

Οι πολίτες της Αθήνας έχουν ανάγκη, από έναν δήμο που θα σταθεί στο πλευρό τους, ακούγοντας και  απαντώντας στα πραγματικά προβλήματα της πόλης και όχι έναν δήμο που ως ακόλουθος θα λειτουργεί υπό την αιγίδα ευεργετών.

Αυτόν τον Δήμο οραματιζόμαστε στην ανοιχτή πόλη, έναν δήμο που θα καλύπτει πραγματικές ανάγκες, ένα δήμο διεκδικητικό και μαχητικό για τους πολίτες, έναν δήμο που θα σκέφτεται και θα δρα με γνώμονα τα ουσιαστικά και τα μεγάλα.

Στη μάχη που δίνουμε συνολικά για την ανατροπή, η μάχη των Αθηνών κατέχει κεντρική θέση. Τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε, γιατί πρέπει να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας.

Ο Ανδρέας Ψαθάς είναι τοπογράφος Μηχανικός, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ και υποψήφιος σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη


Ανδρέας Ψαθάς
RED
Notebook
15 Μαΐου 2014 - 12:42 pm | Ανδρέας Ψαθάς
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
24/05/2014
Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr