Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Για όλους
Ενα Kοινωνικό Iατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) δραστηριοποιείται εδώ και 15 μήνες στην οδό Κάνιγγος 33
 
Της Λένας Κουγέα

Οι συντελεστές του,  όλοι εθελοντές αλληλέγγυοι  από όλο το φάσμα της Αριστεράς, ήρθαν να συμβάλουν στην προσπάθεια χωρίς  προηγούμενη εμπειρία σχετικά με την οργάνωση και τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Εκείνο που τους έκανε να αφοσιωθούν στο έργο, χωρίς να υπολογίζουν κόστος κάθε είδους, είναι η πίστη πως στην εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης και της κατάλυσης των στοιχειωδών χαρακτηριστικών του κράτους πρόνοιας, η αλληλεγγύη είναι η μόνη άμυνα για να διατηρηθεί ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνική συνοχή. Στην πορεία, ένα ένα τα λάθη διορθώνονταν και τα 94 μέλη του ιατρείου -24 εθελοντές γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, 6 ψυχολόγοι, η κοινωνική λειτουργός, 18 οδοντίατροι, η παιδοοδοντίατρος,  3 φαρμακοποιοί και οι 41 εθελοντές της γραμματείας -αρκετοί άνεργοι ή επισφαλώς εργαζομένοι- συσσωρεύουν πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση των ωφελουμένων,  στη γραμματειακή υποστήριξη, στην διαχείριση απρόσμενων  καταστάσεων. Όπως του  νεαρού πρόσφυγα από το Μάλι, που όταν  έληξε η άδεια παραμονής του, έμεινε 14 μήνες κρατούμενος σε αστυνομικό τμήμα. Παρεμπιπτόντως, ο ίδοις μας επισκέφθηκε με δυνατό πονόδοντο συνοδευόμενος από αστυνομικούς, φορώντας χειροπέδες, καθώς το κράτος  υποχρεώθηκε να ζητήσει την αρωγή του ΚΙΦΑ προκειμένου να ανακουφίσει έναν κρατούμενο, άτομο του οποίου την φροντίδα κατεξοχήν και κατ’ αποκλειστικότητα θα έπρεπε να έχει η Πολιτεία. 

Στόχος του ΚΙΦΑ είναι η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η  παραπομπή όσων έχουν ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία. Κι αν οι πόρτες είναι κλειστές, οι διοικητές άφαντοι, τα λογιστήρια χρεώνουν και το παραμικρό και οι ανασφάλιστοι άνεργοι και άποροι συμπολίτες μας δεν έχουν καμμιά πρόσβαση, όλο και πυκνώνει το δίκτυο αλληλεγγύης με νοσοκομειακούς γιατρούς που βρίσκουν τρόπους να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα της ανάλγητης πολιτικής. Οι εθελοντές γιατροί του ιατρείου και οι "εξωτερικοί συνεργαζόμενοι", όπως οι οφθαλμίατροι και καρδιολόγοι,  οι μικροβιολόγοι και η παθολογοανατόμος, παρέχουν τα απαραίτητα για δύσκολες επεμβάσεις, για εργαστηριακές αναλύσεις, για την βιοψία ευρημάτων των μικρών χειρουργικών επεμβάσεων που γίνονται στο ΚΙΦΑ. Με την σημαντική εργασία της παραπομπής ασθενών στα «εξωτερικά» ιατρεία και εργαστήρια ασχολείται τριμελής ομάδα εθελοντών με ιδιαίτερη επιτυχία παρά τις μεγάλες δυσκολίες.

Παράλληλα λειτουργεί το φαρμακείο σε ιδιαίτερο χώρο, ανοιχτό στο κοινό τις μεσημεριανές ώρες. Με ευθύνη των τριών φαρμακοποιών δίνονται φάρμακα σε ανασφάλιστους/ες συμπολίτες μας με συνταγή γιατρού και επίδειξη του ληγμένου βιβλιαρίου τους. Το φαρμακείο εμπλουτίζεται καθημερινά με οικιακά φάρμακα που δεν έχουν λήξει, από δωρέες ιδιωτών και «ωφελούμενων».

Συχνά μας ρωτούν αν στο ΚΙΦΑ γίνεται φιλανθρωπία.  Κάθε άλλο, πρόκειται για εγχείρημα βαθιά πολιτικό καθώς δεν υφίσταται η έννοια της ευκαιριακής και προσωπικής προσφοράς αλλά της δυναμικής παρέμβασης σαν σύνολο, στην αντιμετώπιση  της ανθρωπιστικής κρίσης κινητοποιώντας παράλληλα  δημόσιες δομές.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.648 ιατρικές πράξεις, 1.969 οδοντιατρικές και 2.500 χορηγήσεις φαρμάκων. Κι όλα αυτά σε μια «δομή» της οποίας τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από εκδηλώσεις, προσφορές φίλων αλληλέγγυων και συλλογικοτήτων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, με χαρακτηριστική την περίπτωση των τεσσάρων κοριτσιών από τις Βρυξέλλες που το χρηματικό ποσό που δέχτηκαν ως δώρο για την αποφοίτησή τους, το προσέφεραν στο ΚΙΦΑ για αγορά φαρμακευτικού υλικού για παιδιά.

«Η Υγεία είναι δικαίωμα για όλους», διαβάζουμε στο πανό του ΚΙΦΑ στις δράσεις συμπαράστασης σε νοσοκομεία όπως το Αλεξάνδρα ή ο Άγιος Σάββας. Κι αυτό είναι το στοίχημα για τους συμπατριώτες μας, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες που ήρθαν με τα πόδια από τη Συρία κρατώντας το μωρό τους ή από τη θάλασσα με τους δικούς τους χαμένους για πάντα.  Για όλους εκείνους που καθημερινά γυρίζουν τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία αναζητώντας τα απαραίτητα  για την επιβίωση φάρμακα.

Η Λένα Κουγέα είναι υποψήφια σύμβουλος Δήμου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη
Λένα Κουγέα
RED
Notebook
15 Μαΐου 2014 - 10:54 πμ | Λένα Κουγέα
 
Σχόλια
Μπορείτε να αναφέρετε υβριστικά σχόλια ή εκτός των όρων χρήσης με το αντίστοιχο κουμπί στο πάνω δεξί μέρος κάθε σχολίου. Η άσκοπη χρήση της δυνατότητας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το σχολιασμό
Σχόλιο από: Eλέγκω Μανουσάκη

Λένα, σου εύχομαι κάθε επιτυχία και σε σένα και στον Γαβρίλη που κέρδισε της καρδιές μας, και στον συνδυασμό που έχει αξιόλογους πολίτες και φίλες μου.
Για το ιατρείο θέλω να σημειώσω, οτι ,ο καθένας που έρχεται για να γιάνει, μας δίνει ένα πόντο νοήματος, ο καθένας που μας στηρίζει όπως τα νεαρά άτομα στο Βέλγιο, μας δίνει την ικανοποίηση , οτι το μήνυμα μας έχει πιάσει σπόρο. Ο κάθε γιατρός που γιατρεύει, όταν βλέπει απέναντι του ένα ευγενικό μελαχρινό, βεβαιώνεται μεσα του οτι αξίζει να δώσει τον χρόνο του σε μέλη της ανθρωπότητας,
 
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
24/05/2014
Της Ελένης Τάκου
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr