Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Μια μέρα στα σύνορα
Προχωρώντας προς τα σύνορα, το ανοιξιάτικο τοπίο σε ρουφά όπως το χώμα τη βροχή. Στα βόρεια του νομού Δράμας βρίσκεται το Κάτω Νευροκόπι, μια περιοχή γνωστή για τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και για την καλλιέργεια πατάτας, και γευστικότατων φασολιών θα πρόσθετα εγώ. Ωστόσο σκοπός αυτής της γραπτής παρέμβασης δεν είναι να αναδειχθεί η περιοχή ως ένας ελκυστικός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού. Γράφεται για να αναδειχθούν οι τραγικές κοινωνικές συνέπειες της εγκατάλειψης της περιοχής από την κρατική αρωγή.
 
Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Το πρόγραμμα της εξόρμησης με τους συντρόφους Αλέξη Μπένο, υποψήφιο ευρωβουλευτή και Σπύρο Τουρτούρη, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, περιλάμβανε επισκέψεις  στα κέντρα υγείας περιφερειακών δήμων στο νομό Δράμας. Προχωρώντας προς τα σύνορα, το ανοιξιάτικο τοπίο σε ρουφά όπως το χώμα τη βροχή. Στα βόρεια του νομού Δράμας βρίσκεται το Κάτω Νευροκόπι, μια περιοχή γνωστή για τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και για την καλλιέργεια πατάτας, και γευστικότατων φασολιών θα πρόσθετα εγώ.

Ωστόσο σκοπός αυτής της γραπτής παρέμβασης δεν είναι να αναδειχθεί η περιοχή ως ένας ελκυστικός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού. Γράφεται για να αναδειχθούν οι τραγικές κοινωνικές συνέπειες της εγκατάλειψης της περιοχής από την κρατική αρωγή.

Αυτό που δε ξέρουν ίσως οι περισσότεροι-ες είναι ότι πέραν της πρωτεύουσας του δήμου υπάρχουν άλλα 16 δημοτικά διαμερίσματα στα οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να καρπίσουν τη γη και να  πάρουν ζωή από αυτήν. Υπάρχουν λοιπόν δημοτικά διαμερίσματα που είναι και 80 χιλιόμετρα μακριά από τον δήμο Δράμας που συνδέονται με ένα πολύ κακό οδικό δίκτυο. Και φυσικά υπάρχουν χιλιάδες αυτοκίνητα που διασχίζουν αυτές τις αποστάσεις μιας και το Νευροκόπι έχει και τελωνειακό σταθμό και είναι είσοδος για τη γειτονική χωρά την Βουλγαρία. Και ποια είναι η υγειονομική υποστήριξη αυτού του ορεινού δήμου; Ποιες είναι οι υποδομές υγείας εκεί; Ανύπαρκτες! Ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μια διοικητική υπάλληλος.

 Τρεις οδηγοί ασθενοφόρων. Τί σημαίνει αυτό για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στο, κατ ευφημισμό, κέντρο υγείας Νευροκοπίου; Αναπόφευκτα κάτω από αυτές τις συνθήκες οι μόνιμοι κάτοικοι του Νευροκοπίου τρέμουν κυριολεκτικά μην αρρωστήσουν ή μην τραυματιστούν και για τους εργαζόμενους-ες σημαίνει υπερεξάντληση πέραν κάθε ανθρωπίνου ορίου για να κρατήσουν ζωντανή μια δομή που πνέει τα λοίσθια. Είναι όντως success story.

Η κουβέντα που κάνουμε με τους κατοίκους και τους εργαζόμενους γεμίζει από διηγήσεις για  ιατρικά περιστατικά που καταδεικνύουν το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Σκέφτομαι καθώς ακούω τις αφηγήσεις ποσό γελοίο φαντάζει το ερώτημα, «πού θα βρείτε τα λεφτά;». Το ερώτημα που θα θέτουν σε λίγο αυτοί οι άνθρωποι θα είναι, «πού θα βρείτε τους ανθρώπους;». Εάν μια κυβέρνηση δε μπορεί να παράσχει τα στοιχειώδη και να στηρίξει δομές υγείας σε όλη την επικράτεια, να αξιολογήσει δηλαδή τις ανθρώπινες προτεραιότητες πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο, τότε μάλλον κρίνεται ως μία απόλυτα αποτυχημένη κυβέρνηση.

Η ίδια εικόνα παραμένει και στο κέντρο υγείας  Προσοτσάνης: σημαντικότατες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μια διοικητική υπάλληλος αποσπασμένη από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Πρόκειται δηλαδή για μια κατάσταση πλήρους διάλυσης.

Να κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ. Κατά την επίσκεψη του υπουργού υγείας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης μιας εκ των δεξιών παρατάξεων ζήτησε από τον υπουργό αν είναι δυνατόν να παραμείνει ένα τουλάχιστον κέντρο υγείας ανοιχτό και να μην κλείσουν όλα. Και φυσικά εννοούσε το κέντρο υγείας του τόπου καταγωγής του και εκλογικής του πελατείας. Μ’ αυτή την απαίτηση του λοιπόν θα καταγράφει στο βιβλίο των Μαυρογιαλούρων με έντονα γράμματα. Κι αυτή η απαίτηση περιγράφει πολύ καλά πως οι υποψήφιοι των κομμάτων των μνημονίων αντιλαμβάνονται την πολιτική ως μέσο αναπαραγωγής τους κι όχι ως μέσο καταπολέμησης της κοινωνικής αδικίας.

Φαντάζομαι ότι η εικόνα κατάρρευσης των κρατικών δομών στο νομό Δράμας είναι ο κανόνας σε όλη την επικράτεια. Κι αυτός ο κανόνας είναι αποτέλεσμα πέραν των πολιτικών που υλοποιούνται τα χρόνια της κρίσης και ευθύνη των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι περιφερειάρχες ανά τη χώρα το μόνο που έκαναν στα 3,5 χρόνια της θητείας τους ήταν να αποτελούν το φόντο κυβερνήσεων που εφάρμοζαν ισοπεδωτικές κοινωνικές πολιτικές.

Την ερχόμενη Κυριακή έχουμε την ευκαιρία και το χρέος να δείξουμε την πόρτα έξοδο στους υποστηρικτές των κυβερνητικών πολιτικών που δρουν στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτούς που μεταμορφώθηκαν αίφνης σε ανεξάρτητους και αυτούς που πήραν ως επίσημοι υποψήφιοι το χρίσμα από τα κυβερνητικά κόμματα. Και φυσικά και αυτούς που κλείνουν το μάτι στην ανύπαρκτη κεντρο«αριστερά» που αποζητά σανίδα σωτηρίας στην λήθη, δηλαδή στο να ξεχάσουμε τι έπραξαν πριν λίγο καιρό όταν συμπαραταγμένοι με την μνημονιακή συγκυβέρνηση υλοποιούσαν τις μνημονιακές επιλογές.

Την ερχόμενη Κυριακή λοιπόν θα πάμε με το κεφάλι ψηλά στην κάλπη, θα επιλέξουμε αριστερά, θα στηρίξουμε τους συνδυασμούς  του Συριζα για να βάλουμε ένα τέλος στην καταστροφή.


Χρήστος Καραγιαννίδης
RED
Notebook
14 Μαΐου 2014 - 5:43 pm | Χρήστος Καραγιαννίδης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr