Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Οι πολίτες για την πόλη τους
Η αλλαγή της πόλης συνδέεται άρρηκτα με την αλλαγή του τρόπου ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης των κατοίκων της. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκομμένη από τη συνολική στρατηγική μετάβασης σε μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία. Γιατί συστατικό στοιχείο της αυτοδιαχείρισης είναι η περιφερειακή αποκέντρωση και η γενικευμένη κοινωνική αυτοδιαχείριση (εργασιακή, δημοτική, συνοικιακή κτλ.), η οποία αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά το νόημά της.
 
του Δημήτρη Κατσορίδα*

Είναι γεγονός ότι η ζωή στις πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, συμβάλλει, όλο και περισσότερο, στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, το οποίο οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, υπονομεύει την υγεία και καταργεί τους δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αυτού του αφόρητου περιβάλλοντος (νέφος, κρίση στέγης, φτώχεια, κυκλοφοριακό χάος, καταστροφή δασών, ελεύθερων χώρων κλπ.), το οποίο θίγει, πρώτα από όλους, τις πιο αδύναμες ομάδες ανθρώπων (άνεργους, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, φτωχούς, μειονότητες, μετανάστες).

Σε όλα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις και συνταγές, ούτε αρκεί μόνο το Δημοτικό, Διαμερισματικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Αντίθετα, μόνη διέξοδος σήμερα για τους πολίτες, οι οποίοι καθημερινά ταλαιπωρούνται με τις αστικές συγκοινωνίες, ζουν απομονωμένοι στα διαμερίσματά τους, υπομένουν την ανεργία ή εξαντλούνται ψυχοσωματικά στους χώρους εργασίας (όσοι/-ες έχουν ακόμη δουλειά), είναι να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την λύση των προβλημάτων τους.

Η αλλαγή της πόλης συνδέεται άρρηκτα με την αλλαγή του τρόπου ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης των κατοίκων της. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκομμένη από τη συνολική στρατηγική μετάβασης σε μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία. Γιατί συστατικό στοιχείο της αυτοδιαχείρισης είναι η περιφερειακή αποκέντρωση και η γενικευμένη κοινωνική αυτοδιαχείριση (εργασιακή, δημοτική, συνοικιακή κτλ.), η οποία αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά το νόημά της.

Η αυτοοργάνωση των πολιτών μέσα από τη δημιουργία Επιτροπών Πρωτοβουλίας και θεματικά συμβούλια πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα (εργασία, ανεργία, εκπαίδευση, διατροφή, πολιτισμός, συνθήκες ζωής, δίκτυα αλληλεγγύης και άλλα που ο ίδιοι θα επιλέξουν) είναι τα απαραίτητα λαϊκά όργανα εξουσίας, τα οποία μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις, τα συνοικιακά συμβούλια, τα τοπικά δημοψηφίσματα και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, τα οποία θα πρέπει να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες στα θέματα που τους αφορούν (π.χ. εργασία, πολεοδομικές ρυθμίσεις, ύψος ενοικίων, δημοτικοί φόροι, λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων, διεύθυνση χώρων πολιτιστικού χαρακτήρα κτλ.), μπορούν να λύσουν πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία, πολλές φορές, μας φαίνονται άλυτα.

Ο αγώνας μας χρειάζεται μαχητές, οι μαχητές εμπνέονται από ιδανικά και τα ιδανικά απαιτούν όραμα, το οποίο μόνο από τις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού και της νεολαίας μπορεί να υλοποιηθεί.    

 Ο Δ. Κατσορίδας είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Δύναμη Ζωής»-Ρένα Δούρου, στον Κεντρικό Τομέα Αττικής.


Δημήτρης Κατσορίδας
RED
Notebook
14 Μαΐου 2014 - 7:57 πμ | Δημήτρης Κατσορίδας
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr