Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Χίλιες λέξεις για το Δεκέμβρη | Ο Δεκέμβρης, το διαδίκτυο και η αποκεντρωμένη αντίσταση
Το διαδίκτυο, τα blogs, το twitter, το facebook, το you tube, το flickr και πλήθος άλλων social media, λειτούργησαν ως πηγές αντιπληροφόρησης ή εναλλακτικής πληροφόρησης, στον αντίποδα των κυρίαρχων μέσων επικοινωνίας, που συνεπή στο ρόλο τους και με ακέραια ιδεολογική στράτευση, συστηματικά διαστρέβλωναν τα μηνύματα και τις αιτίες που ώθησαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους
 

Της Μαρίας ΚαλυβιώτουΕπειγον! Σοβαρος τραυματισμος στη Μεσολογγιου (Εξαρχεια)
από ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 9:18μμ, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Μολις ελαβα ενα τηλεφωνημα απο συντροφο,οπου μου ανεφερε οτι στη Μεσολλογιου εγινα καποιες συγκρουσεις κι ενα παιδι χτυπηθηκε απο πλαστικη σφαιρα μπατσου και ειναι παρα πολυ σοβαρα ,εφτασε ασθενοφορο και το πανε στον Ευαγγελισμο..Διασταυρωστε την πληροφορια εσεις που ειστε αθηνα.

---

O 15χρονος είναι νεκρός
από Αναρχικό Σφυροδρέπανο 10:02μμ, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Κατεβαίνει κόσμος στο κέντρο. Όλοι στα Εξάρχεια να μην αφήσουμε να τα αποκλείσουν...

---

νεκρος σοσ
από νμ 10:17μμ, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

κοσμος στο πολυτεχνειο, επεισοδεια στα εξαρχεια ,ανοιχτη η πατησιων, το παιδι ειναι 16 χρονων κατεβειτε κατω ειναι επιβεβαιωμενοΚαι κάπως έτσι άρχισαν όλα... Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δυο χρόνια μετά την πρώτη εξέγερση από την αυγή της μεταπολίτευσης. Ένα συμβάν, μια στιγμή στο σύμπαν της καθημερινότητας που σαν τσεκούρι έσπασε την παγωμένη θάλασσα μέσα μας, σήκωσε τη «γενιά του καναπέ» από τα ανάκλιντρα της ανοχής και ώθησε τα υποκείμενα του μεταμοντέρνου και εν πολλοίς παθητικού «κινήματος» των Emo να κόψουν τη φράντζα και να κατακτήσουν τους δρόμους. Συζητήσεις επί συζητήσεων στα μαθητικά πηγαδάκια, συνελεύσεις και εκδηλώσεις, ακαδημαϊκά συνέδρια και δεκάδες σελίδες εφημερίδων, με πείσμα προσπαθούν να απαντήσουν τί ήταν ο Δεκέμβρης. Όμως, λίγο πολύ, το καταλαβαίνουμε όλοι. Συνειδητοποιούμε ότι ο Δεκέμβρης έθεσε τα ερωτήματα, δεν απάντησε σε τίποτα.

Ανάμεσα σε άλλα, έθεσε το ζήτημα της κινηματικής – οργανωτικής χρήσης των social media και  του διαδικτύου. Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε σε τόσο μεγάλη έκταση και ένταση, πολίτες να οργανώνονται και να συντονίζουν τις δράσεις τους μέσω του διαδικτύου, με το τελευταίο να αποτελεί μέσο επικοινωνίας και πεδίο σχηματισμού μιας αντιθετικής δημόσιας σφαίρας. Ένα μήνυμα στο athens.indymedia στάθηκε αρκετό για να αρχίσουν να συρρέουν στα Εξάρχεια εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι και δύο ώρες μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, η εξέγερση είχε ήδη ξεκινήσει να μαίνεται στους φλεγόμενους δρόμους της μενεξεδένιας πολιτείας. Σε όλη τη χώρα, τα social media αποτέλεσαν για τους εξεγερμένους κέντρα συντονισμού και οργάνωσης, καθ΄ όλη τη διάρκειά της.

Ταυτόχρονα, με όχημα το διαδίκτυο, η αντιπληροφόρηση που παρείχαν οι εξεγερμένοι κατήργησε τα σύνορα και η ίδια η εξέγερση ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου. Αλληλέγγυοι πολίτες παρακολουθούσαν από τις οθόνες των υπολογιστών τους τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και την πύρρεια οργή των νέων. Το διαδίκτυο κατακλύστηκε από μηνύματα που καλούσαν σε διαμαρτυρίες στις ελληνικές πρεσβείες σε χώρες του εξωτερικού και πολύ γρήγορα, διαδηλώσεις συμπαράστασης διοργανώθηκαν σε πόλεις όπως: Βερολίνο (Γερμανία), Μελβούρνη (Αυστραλία), Σκόπια (ΠΓΔΜ), Παρίσι (Γαλλία), Μόσχα (Ρωσία), Μαδρίτη (Ισπανία), Βαρκελώνη (Ισπανία), Μπορντό (Γαλλία), Κοπεγχάγη (Δανία), Φρανκφούρτη (Γερμανία), Ρώμη (Ιταλία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία),  Γενεύη (Ελβετία), Λονδίνο (Βρετανία), Σαν Φρανσίσκο (Καλιφόρνια, ΗΠΑ), Μπουένος Άιρες (Αργεντινή).

Ηλεκτρονικά... μίλια ταξίδεψε και το μήνυμα αλληλεγγύης των Ζαπατίστας, από τα χείλη του ο Subcomadante Marcos, που από την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ της Οργής της Αξιοπρέπειας στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας έφτασε μέσω των κοινωνικών media μέχρι εδώ: «Συντρόφισσα, σύντροφε. Εξεγερμένη Ελλάδα. Εμείς οι Ζαπατίστας, οι πιο μικροί, από αυτή την γωνιά του κόσμου σε χαιρετάμε. Δέξου τον σεβασμό μας και τον θαυμασμό μας γι’ αυτό που κάνεις και σκέφτεσαι. Από μακριά μαθαίνουμε από σένα. Σε ευχαριστούμε».

Το διαδίκτυο, τα blogs, το twitter, το facebook, το you tube, το flickr και πλήθος άλλων social media, λειτούργησαν ως πηγές αντιπληροφόρησης ή εναλλακτικής πληροφόρησης, στον αντίποδα των κυρίαρχων μέσων επικοινωνίας, που συνεπή στο ρόλο τους και με ακέραια ιδεολογική στράτευση, συστηματικά διαστρέβλωναν τα μηνύματα και τις αιτίες που ώθησαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους.

Με παρόμοια παραδείγματα είναι διάσπαρτη η σύγχρονη ιστορία των κινημάτων και των επαναστάσεων. Από το La Neta, ένα βασιζόμενο στο internet δίκτυο που οργάνωνε γυναίκες από το Μεξικό και το οποίο υποστηριζόταν από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Επικοινωνίας του Σαν Φρανσίσκο (ΜΚΟ), ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η αποκεντρωμένη δομή ομάδων αλληλεγγύης στο κίνημα των Ζαπατίστας, μέσω ηλεκτρονικών δικτύων φαξ και του διαδικτύου.

Ακόμη, η διαμαρτυρία ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ, το Δεκέμβρη του 1999, με τους ακτιβιστές του Δικτύου Άμεσης Δράσης (Direct Action Network) να παρέχουν εκπαίδευση και οργανωτικές δεξιότητες σε διαμαρτυρόμενους, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ανταλλαγή πληροφοριών, κατά τους προηγούμενους μήνες της ζωηρής πολιτικής συζήτησης στο Διαδίκτυο. Ο αποτελεσματικός ρόλος του Ανεξάρτητου Κέντρου Μέσων Ενημέρωσης στις διαδηλώσεις του Σιάτλ, γέννησε ένα παγκόσμιο δίκτυο «ανεξάρτητων κέντρων μέσων ενημέρωσης”, τα οποία έγιναν η ραχοκοκαλιά της πληροφόρησης των αντιπαγκοσμιοποιητικών κινημάτων (www.indymedia.org).

Το διαδίκτυο γίνεται ουσιαστικό μέσο επικοινωνίας και οργάνωσης σε όλα τα πεδία δραστηριότητας και είναι φανερό ότι τα κοινωνικά κινήματα χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν όλο και περισσότερο τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο εν γένει, καθιστώντας τα προνομιούχα εργαλεία για δράση, πληροφόρηση, οργάνωση και αντικυριαρχία. Τα κοινωνικά κινήματα χρειάζεται να ανταγωνιστούν την παγκόσμια εμβέλεια των εξουσιών και το διαδίκτυο παρέχει ακριβώς αυτήν την υλική βάση.

Με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να συντηρούν το μονοπώλιο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, σε πλήρη ταύτιση με την κυρίαρχη ιδεολογία, χρειαζόμαστε τα δικά μας πεδία έκφρασης και επικοινωνίας,  πρόσβαση και συμμετοχή στην εναλλακτική πληροφόρηση που μόνο η ίδια η κοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει, χωρίς τους «ειδικούς» της ενημέρωσης. Ο Δεκέμβρης αμφισβήτησε το μοντέλο της κάθετης πληροφόρησης των κυρίαρχων ΜΜΕ και μετουσίωσε μια διαμεσολάβηση (διαδίκτυο) σε ένα ελεύθερο, ακηδεμόνευτο και αυθόρμητο πεδίο κοινωνικής διαντίδρασης.

Σε αυτό το σημείο, τη σκέψη μου κλείνει ο Γιώργος Σαρρής, με τους στίχους του «Όμορφη πόλη άσχημα καίγεσαι», που έγραψε μία ημέρα μετά τη δολοφονία:

Ραγίζουν οι δρόμοι απόψε από θυμό,
φωνές, τρελά πουλιά γυρεύουν ουρανό.
Ματάδες με πολιτικά στις άκρες κόβουν κίνηση
κολλάει η ανάσα στο βραχνό μου το λαιμό
βρωμάει το πρόσωπο μου Μαλόξ και νερό,
κοιτάει μ’ απορία το βράδυ και ψάχνει εξήγηση
Σταδίου χαμηλά ακούω τρελά ουρλιαχτά,
ληγμένα δακρυγόνα στα Εξάρχεια.
Όμορφη πόλη που άσχημα καίγεσαι ξανά,
φεύγει η ζωή και πάει χαράμι,
μα αυτό το κάτι που εδώ μέσα σε πονά,
με αίμα το έγραψες στο τζάμι.
Όμορφη πόλη που άσχημα καίγεσαι και κλαις,
οι οθόνες ψέματα σου τάζουν,
είναι ο παράδεισος μακριά ό,τι κι αν λες
γι’ αυτούς που από μακριά κοιτάζουν.


Πηγές:

Τα πρώτα μηνύματα: http://athens.indymedia.org
Μανουέλ Καστέλς, Ο γαλαξίας του Διαδικτύου-Στοχασμοί για το διαδίκτυο, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2005
W. Lance Bennet, New Media Power: The Internet and Global Activism
Χαιρετισμός Ζαπατίστας: http://bit.ly/hGSzys
Γιώργος Σαρρής, Όμορφη πόλη άσχημα καίγεσαι: http://bit.ly/fDQNqBΜαρία Καλυβιώτου
RED
Notebook
28 Δκεμβρίου 2010 - 4:53 pm | Μαρία Καλυβιώτου
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Βοσνία: Μια τρομακτική εικόνα του μέλλοντος της Ευρώπης
Igor Štiks
1/03/2014
Οι απλοί άνθρωποι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δείχνουν στην Ευρώπη πώς να αποφύγει την υπνοβασία προς την καταστροφή…
 
 
Για την εξέγερση στην Ουκρανία
Σιμονίδα Αργυράκου
22/02/2014
H Αριστερά οφείλει να κατανοήσει τις ανάγκες των φτωχών στρωμάτων και να στηρίξει τα αιτήματά τους. Από την άλλη, να εναντιωθεί στον ιμπεριαλισμό, τόσο της ΕΕ και των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας
 
 
Εξέγερση με ταξικό πρόσημο
Σιμόν Αργυράκου
16/02/2014
Πολλοί εξωτερικοί παρατηρητές της εξέγερσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναρωτήθηκαν: γιατί τώρα; Και η απάντηση σχεδόν όλων όσοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις ή όσοι παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα σε αυτή τη χώρα είναι: και πολύ άργησε!
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr