Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Εμπρηστική Ακροδεξιά
Ο οργανωμένος εμπρησμός του κτηρίου των συνδικάτων στην Οδησσό καταδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι η σχηματική και σε πολλές περιπτώσεις ενορχηστρωμένα μεροληπτική προσέγγιση για την αλλαγή διακυβέρνησης στο Κίεβο αποκρύπτει το ουσιώδες: την ακροδεξιά ηγεμονία, μέσα από την οποία εδραιώθηκε η αποκαλούμενη «φιλοδυτική» μερίδα των ολιγαρχών στην Ουκρανία, καταπνίγοντας τις αντίρροπες τάσεις στην ωμή βία των παραστρατιωτικών.
 
Του Νίκου Σκοπλάκη

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις της Δύσης και ο επικοινωνιακός τους περίγυρος υπεραμύνθηκαν αυτού του συνασπισμού από ολιγάρχες και ακροδεξιούς όλου του φάσματος, που είχαν μετατρέψει το Κίεβο σε εκθετήριο φασιστικών και εθνικιστικών εμβλημάτων από τη «Μεσευρώπη» του 1930-1945. Μετά τη «Μαύρη Παρασκευή», επιχειρούν να κρατήσουν τη δημόσια προσοχή μακριά από τη συνάφεια της κυβερνητικής συμμαχίας στο Κίεβο με τον εμπρησμό που προκάλεσε τουλάχιστον σαράντα νεκρούς και πολλούς τραυματίες στην Οδησσό.

Οι μη εκλεγμένοι κυβερνώντες στο Κίεβο ανήγαγαν σε στυλοβάτη τους τις διπολικές εθνικιστικές ερμηνείες, καθώς έχουν συγκροτήσει ένα «εθνικό πάνθεον», στο οποίο βρίσκουν θέση μόνο φιλοφασιστικές, αντικομμουνιστικές και αυταρχικές αναφορές, με τα σύστοιχά τους αιτούμενα σαν προγραμματικό πλαίσιο στο παρόν. Η ανασύνθεση της ιδεολογικής πρόσληψης και παράστασης για το ουκρανικό έθνος διεξάγεται εκ μέρους τους με ταυτοτικούς προσδιορισμούς και συμβολικούς διαμεσολαβητές που δαιμονοποιούν ή αποβάλλουν μεγάλα τμήματα του ουκρανικού πληθυσμού.

Το έθνος οφείλει να υπερασπίζεται τους οικονομικούς στόχους της Τιμοσένκο ή του «μεγιστάνα της σοκολάτας» Ποροσένκο, να αναπολεί τα δηλητηριώδη επιτεύγματα του Μπαντέρα και του Μέλνικ και να υιοθετεί ως κοινωνική θέαση την εσωτερική και εξωτερική διαμάχη χωρίς όρια, μέχρι την οριστική εξουθένωση των «Μόσκαλι», των «Εβραίων», των «κομμουνιστών». Με αυτή την έννοια οι κυβερνώντες στο Κίεβο κηρύττουν τον πόλεμο σε ένα μεγάλο τμήμα του ουκρανικού λαού έχοντας διαπραγματευτεί την αρραγή ανοχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων της Δύσης. Το κυνήγι μαγισσών απέναντι σε κάθε μορφή πολιτοφροσύνης, που αμφισβητεί τη νομιμοποίηση του νέου διακυβερνητικού προτύπου, αξιοποιεί αυτήν ακριβώς την ανοχή.

Η απλοϊκά και στρεβλωτικά πολωμένη απονομή αντιφασιστικής δυναμικής στο καθεστώς Πούτιν είναι το τελευταίο που χρειάζεται μια σοβαρή προσέγγιση του ζητήματος. Αλλά, από την άλλη, η χειραγώγηση της δημόσιας οπτικής στις ευρωπαϊκές κοινωνίες επιτρέπει σε μια μη εκλεγμένη ηγεσία στο Κίεβο να βαφτίζει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» το όργιο μισαλλοδοξίας και στους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς να εξαγνίζονται στη «νόμιμη» εθνοφρουρά. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις της Δύσης δεν ενδιαφέρονται για τους γονείς του 17χρονου κομμουνιστή, Vadim Papura, που σκοτώθηκε στην Οδησσό, διότι υποτάσσουν την πραγματικότητα στις καθαγιασμένες πολιτικές προτεραιότητες: να μην ενοχληθεί επ΄ ουδενί το έθνος του Κόμματος της Πατρίδας, του Σβόμποντα και του Δεξιού Τομέα. Εντούτοις, το έκτρωμα της ακροδεξιάς ηγεμονίας στο Κίεβο δηλώνεται μέσα στη γλώσσα που χρησιμοποιεί, σε βαθμό που καταντά εξοργιστικό να παρακάμπτονται οι αναγκαίες συζητήσεις με τη μαγική λεξούλα, «Πούτιν».

Το ουκρανικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Borotba, έχει μεθοδικά συλλέξει δείγματα αυτής της γλώσσας, που δεν έτυχαν της προσοχής μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων (http://borotba.org/hate-speech.html). Η κυρίαρχη αφήγηση στην Ευρώπη δεν διαθέτει χώρο για συσχετισμούς εμπρησμών με δηλώσεις όπως του Μούσιτσκο, ήδη από το 2007: «Θα πολεμήσω τους κομμουνιστές, τους Εβραίους και τους Ρώσους όσο κυλάει αίμα στις φλέβες μου». Ούτε τονίζει πως η κοντινή στο Σβόμποντα παραστρατιωτική οργάνωση C14 είχε καταστρέψει τα γραφεία του Κ.Κ. Ουκρανίας βρομίζοντας την είσοδο με αγκυλωτούς και κελτικούς σταυρούς. Δεν έχει καν προσέξει τις διασυνδέσεις ολιγαρχών και ακροδεξιών παραστρατιωτικών σε επιμέρους πλέγματα εσωτερικών αντιθέσεων σχετικά με τις ειδικές κατευθύνσεις της ακροδεξιάς ηγεμονίας. Η πολλαπλή διαδικασία ανασυγκρότησης των ελίτ στο εσωτερικό της διαστρέφεται σε «δημοκρατική εξέλιξη» από τους Eυρωπαίους νεοφιλελεύθερους.

Το κοινωνικό και πολιτικό «juste milieu», το «κέντρο», που χωροθετείται και εξευρωπαΐζεται εντός μιας πολυμερούς ακροδεξιάς ηγεμονίας στο Κίεβο, είναι ασύμβατο με οποιαδήποτε δικαιοκρατική εξομάλυνση και διευθέτηση. Υπάρχει ως μηχανισμός συμπλοκής και αναδιευθέτησης των παραγόντων της ηγεμονίας, γι΄ αυτό και ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Κίεβο δεν συμπεριφέρεται ως μέρος της λύσης, αλλά ως ένας από τους πιο δυσοίωνους καταλύτες του προβλήματος. Έχοντας κατορθώσει να αποσπάσει «ευρωπαϊστικά» εύσημα με την αποδοχή συγκεκριμένων οικονομικών προταγμάτων, γίνεται αποδεκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις παραφυάδες του ως συστατικό ιλιγγιώδους συμμετρίας.

Μήπως κάποιοι εγχώριοι ανεκδιήγητοι απειλούν ότι «θα γίνουμε Ουκρανία» επειδή φαντασιώνονται πως το δικό τους αντιδημοκρατικό «κέντρο» θα μπορούσε να χαλυβδωθεί μέσα στο μάγμα βαρβαρότητας μιας εμπρηστικής Ακροδεξιάς; Η βλακεία είναι μόνο κούφια ή και υπαινικτική;

 Πηγή: Αυγή


Νίκος Σκοπλάκης
RED
Notebook
12 Μαΐου 2014 - 7:41 πμ | Νίκος Σκοπλάκης
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Η Ε.Ε.: ο χρήσιμος ηλίθιος;
René Heilig
6/05/2014
Στα δυτικά τμήματα της ουκρανικής επικράτειας κυματίζουν εντελώς αυτονόητα, πλάι στα γαλαζο-κίτρινα εθνικά χρώματα, ερυθρόμαυρες σημαίες. Είναι οι σημαίες της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), η οποία ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1929. Υπό τα συνθήματα «Ε.Ε.» και «πολιτικά δικαιώματα», πραγματοποιούνται εκεί όνειρα, περισσότερο από όσο θα προσδοκούσε ο Στέπαν Μπαντέρα (1909-1959)
 
 
Καμία τραγωδία: η Οδησσός και οι φασίστες
Rüdiger Göbel
5/05/2014
Στην Οδησσό της Νότιας Ουκρανίας, παραστρατιωτικά αποσπάσματα οργανωμένων φιλοευρωπαίων φασιστών, υποστηριζόμενα από ένα τοπικό πλήθος, δολοφονούν περισσότερους από σαράντα ανθρώπους.
 
 
Ουκρανία: Τουλάχιστον 35 νεκροί από εμπρηστική επίθεση σε κτίριο στην Οδησσό
4/05/2014
Χαρακτήρα μαζικής δολοφονίας είχε ο εμπρησμός του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό από τους φασίστες φονιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου την Παρασκευή. Απολογισμός 35 νεκροί αντιφασίστες διαδηλωτές. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και οπαδών της εγκάθετης κυβέρνησης του Κιέβου, οι οποίοι υποστηρίζονταν από τους νεοναζί του Δεξιού Τομέα. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης κατάφεραν να διαλύσουν την κατασκήνωση των διαδηλωτών και να τους εγκλωβίσουν στο κτίριο των συνδικάτων το οποίο και αδίστακτα πυρπόλησαν. Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και κάποιοι όταν πήδησαν από τα παράθυρα για να σωθούν.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr