Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Αισιοδοξία του Μάη
Η σχέση των περισσότερων Αθηναίων με την πόλη τους είναι μια σχέση αγάπης-μίσους. Όλοι θέλουν να μείνουν στην Αθήνα και οι περισσότεροι τη βρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.
 
Της Πόλας Καπόλα

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη. Είναι ευνοημένη από τη γεωγραφική της θέση, έχει υπέροχο κλίμα. Είναι το κέντρο της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Είναι πόλη ζωντανή με αντιθέσεις και ποικιλία, έχει πλούσια ιστορία και παράδοση. Παρόλη την αγάπη που μπορεί να έχει κανείς για την Αθήνα, και συγκαταλέγομαι στους λάτρεις αυτής της πόλης, δεν μπορεί να μην πει ότι η Αθήνα ήταν και παραμένει μια πόλη επιθετική προς τους κατοίκους της, με αιχμές που και εξαιτίας της κρίσης έχουν οξυνθεί.

Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτή του δημότη με την πόλη είναι μια σχέση που βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, την ανοχή και τη συνεργασία και χρειάζεται συνεχή ανατροφοδότηση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές απέτυχαν να φτιάξουν αυτή τη σχέση. Το βλέπει κανείς καθημερινά όταν κινείται στους δρόμους της πόλης, στην επαφή του με τους φορείς του δήμου, το βλέπει όμως και στην υποβάθμιση των γειτονιών και βεβαίως στην παθητική στάση των πολιτών. Το γεγονός πως οι πολίτες είναι αποθαρρυμένοι να συμμετέχουν με τις ιδέες τους για την επίλυση των προβλημάτων της γειτονιάς τους είναι ίσως από τα σοβαρότερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει μια εναλλακτική πολιτική. Η χωρίς διαβούλευση και η εκ των άνω επιβολή μέτρων και πολιτικών έχουν δημιουργήσει συνθήκες αποστασιοποίησης και απομάκρυνσης των πολιτών από οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής των συνθηκών διαβίωσής τους. Σε έναν σύγχρονο δήμο ο δημότης περπατά και βλέπει τον περιβάλλοντα χώρο (δεν τον προσπερνά) και δρα συμμετέχοντας στην υλοποίηση των πολιτικών βελτίωσης της πόλης του. Αυτή η στάση του δημότη αποτελεί και το αξιολογικό κριτήριο μιας πετυχημένης πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι επερχόμενες εκλογές στο δήμο της Αθήνας αποτελούν καταρχάς έναν αγώνα για την ποιοτική αναβάθμιση της πόλης – άλλωστε η ποιότητα ζωής σε μια πόλη είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κατοίκων της. Η ποιοτική αναβάθμιση της πόλης της Αθήνας ενέχει πτυχές που ποικίλουν και τέμνονται, πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και οικολογικές, πτυχές που συνδέονται με την προσωπική ασφάλεια και υγεία, την απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων, την πρόσβαση σε υποδομές υγιεινής, την ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας και την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης, την αναβάθμιση της εικόνας της γειτονιάς και κάθε υποβαθμισμένης περιοχής, ιδιαίτερα του κέντρου της πόλης, όπου τα φαινόμενα της φτώχειας, των ανισοτήτων, της πείνας και της περιθωριοποίησης εμφανίζονται όλο και πιο έντονα.

Είναι επίσης ένας αγώνας για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, αλλά και των δικτύων αλληλεγγύης. Είναι κρίσιμο να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα που θα αντιμετωπίζει δικαιότερα όλους όσοι κατοικούν και κινούνται στην πόλη. Και είναι κρίσιμο τώρα, περισσότερο από πότε, καθώς στη σημερινή συγκυρία οι εφαρμοζόμενες πολιτικές επενδύουν δυστυχώς στη διάλυση των κοινωνικών σχέσεων, αλλά και στη μισαλλοδοξία και στον ανοθρολογισμό όπως αυτός εκφράζεται τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο λόγο.

Οι εκλογές αυτές τέλος, είναι ένας αγώνας προοπτικής, ανάσας για την πόλη και τους ανθρώπους της. Είναι εντέλει μια δόση αισιοδοξίας, γιατί οι αγώνες ενέχουν την ορμή της ελπίδας και επομένως εκ προϊμίου έχουν θετικό πρόσημο.

* Η Πόλα Καπόλα είναι εκδότρια (Εκδόσεις Νήσος) και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με τον συνδυασμό "Ανοιχτή Πόλη"

Πηγή: toportal


Πόλα Καπόλα
RED
Notebook
9 Μαΐου 2014 - 11:54 πμ | Πόλα Καπόλα
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr