Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Οι «ανεξάρτητοι» μνημονιακοί και η αντίληψη της Αριστεράς για την πόλη
Για την αποδόμηση της παραδοσιακής πολιτικής εκπροσώπησης, το αφήγημα του μνημονιακού μπλοκ για τις δημοτικές εκλογές και το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης
 
Της Άννας Κοντοθανάση

Μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις των δημοκρατικών θεσμών που επισυνέβησαν τους τελευταίους μήνες [1], από το κλείσιμο της ΕΡΤ έως την ψήφιση του τελευταίου μνημονιακού πολυνομοσχεδίου, που βύθισε σε βαθύτερη ανέχεια λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα με διαδικασίες εξπρές, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους πολίτες της Αθήνας να αμφισβητούν έντονα τους πολιτικούς θεσμούς και τα κατεστημένα κόμματα.

Από την αδιευκρίνιστη πρόθεση ψήφου μεγάλου αριθμού  ερωτηθέντων, μέχρι την ανάδειξη του Γιώργου Καμίνη ως του επικρατέστερου οριακά για τη δημαρχία της Αθήνας, με την αιτιολογία ότι είναι «ανεξάρτητος», δηλαδή δεν έχει σχέση στελέχους οιουδήποτε κόμματος, το μήνυμα που δίνεται από τους πολίτες της Αθήνας μοιάζει να είναι η απαίτηση για «ανεξαρτησία» των πολιτικών από τα κατεστημένα μέχρι σήμερα κόμματα, αυτά δηλαδή που ηγεμόνευσαν κατά την μεταπολίτευση.

Αυτή η «ανεξαρτησία», σε συνδυασμό με την αυτοματική αναπαραγωγή προηγούμενων αφηγημάτων, ότι π.χ. στις δημοτικές εκλογές ψηφίζονται πρόσωπα κι όχι πολιτικά κόμματα, περιγράφεται και από το Νικήτα Κακλαμάνη ως ζητούμενο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Παράλληλα, αλλά όχι αντίθετα, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ψαρεύει στα θολά νερά της Ακροδεξιάς, γνωρίζοντας ότι στη συγκυρία της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και της αποδόμησης του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος, η απογοήτευση από τα κόμματα της μεταπολίτευσης καθώς και η δυσπιστία απέναντι στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, συγκροτούν μία κύρια ομάδα κινήτρων για τους περιστασιακούς εκλογείς της Ακροδεξιάς [2].

Με το μανδύα αυτό της πολιτικής ουδετερότητας, και με την εμμονή σε πρόσωπα και αποσπασματικά ζητούμενα για το Δήμο, ή στη βίαιη ρεβάνς επί των τσακισμένων της κρίσης, οι υποψήφιοι που προαναφέραμε σκεπάζουν τα νεοφιλελεύθερα και απολύτως πολιτικά σχέδιά τους για το Δήμο της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας έμμεσα την ερμηνεία της κρίσης ως ελληνικής κυρίως υπόθεσης. Ιστορείται, λοιπόν, και εξηγείται η κρίση ως αποτέλεσμα της χρηματοδότησης, από κράτος και αυτοδιοικητικούς θεσμούς, ενός εσμού δημοσίων υπαλλήλων και συντεχνιών, που μοιραία οδήγησε στην κατάρρευση, παρασύροντας τα πάντα στο διάβα του.

Αυτή η απλή, μισαλλόδοξη προς τους εργαζομένους των δήμων και του δημόσιου τομέα άποψη, διεκδικεί το προβάδισμα απέναντι στην πραγματικότητα που με σαφήνεια έχει καταδείξει η Αριστερά: ότι, δηλαδή, βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίση του διεθνους κεφαλαίου και η επίθεση στις αδύναμες οικονομίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και ότι με τις απολύσεις των εργαζομένων και τις μειώσεις των κοινωνικών δαπανών δεν θα επιτευχθεί κανένα νοικοκύρεμα του Δήμου, αλλά αντίθετα, η κρίση αυτή θα επιταθεί και η κοινωνία θα βυθιστεί σε μεγαλύτερο μαρασμό. Όπως καταδεικνύει εξάλλου η πραγματικότητα, οι βάσεις του «νέου επιχειρείν» του νεοφιλελευθερισμού είναι σαθρές, στο βαθμό που δεν πρόκειται παρά για χρήματα που «εξοικονομουνται» από τις απολύσεις και τις καταργήσεις υπηρεσιών.

Βρίθουν τα παραδείγματα αυτής της νέας επιχειρηματικότητας, τόσο στο Δήμο της Αθήνας, όσο όμως και στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) των διαφόρων υπουργείων: φωτογραφικές διακηρύξεις, παρατυπίες, υπέρογκα ποσά που μετακυλίονται και πάλι στους δημότες για έργα που πλήρωσε στο κεφάλαιο το ελληνικό Δημόσιο (βλ. τα  υψηλά διόδια των εθνικών οδών ενώ τα έργα έχουν πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο).

Εχουμε δείξει με την κριτική μας αλλά και με το αντίθετο τελείως πρόγραμμά μας ως Ανοιχτή Πόλη, ότι σε αυτό το «νέο επιχειρείν» που προτείνουν στην κοινωνία οι μνημονιακοί υποψήφιοι δεν υπάρχουν όρια. Οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την κοινωνία ως τεράστια ανεξέλεγκτη αγορά, που για να αναπτυχθεί πρέπει να τσακίσει και να απαξιώσει ανθρώπινες ζωές.

Οταν οι απολύσεις των εργαζομένων του Δήμου και οι καταργήσεις των βρεφονηπιακών σταθμών και των δημοτικών ιατρείων βυθίζουν το δοκιμαζόμενο λαό της Αθήνας στην ανασφάλεια και την ανέχεια, το επιχείρημα των υποψηφίων του μνημονιακού μπλοκ πως η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων γίνεται κατ΄ εξαίρεσιν για χάρη του δημόσιου συμφέροντος, δεν πείθει κανέναν.

Με το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης, πρόγραμμα αριστερό και φτιαγμένο έπειτα από διαβούλευση με τη βάση, είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε καμία «κατάσταση εξαίρεσης» στα δικαιώματα των πολιτών, καθώς έτσι όπως εφαρμόζεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής τους, θίγει τον ίδιο τον πυρήνα των δικαιωμάτων τους: τα καθιστά ανενεργά και δομεί σταδιακά ένα κόσμο όπου η εξαίρεση γίνεται κανόνας [3].

Η στήριξη της Ανοιχτής Πόλης θα είναι η επιβεβαίωση της αριστερής αντίληψης για την κρίση. Και η επιβεβαίωση αυτή θα αφορά όχι μόνο την αυτοδιοίκηση αλλά και το κεντρικό πλέον πολιτικό σκηνικό. Την ίδια στιγμή, θα είναι η επιβράβευση της αριστερής αντίληψης για μια άλλη πόλη που είναι εφικτή: μια πόλη με θεσμούς συμμετοχής και αλληλεγγύης, για μια ζωή με όρους αξιοπρέπειας. 

Για να πετύχουμε αυτή την επαναπολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών και τη νίκη της Αριστεράς σε αυτές, πρέπει πιστεύω να θυμίσουμε στους πολίτες της Αθήνας ότι και το πρόσωπο του υποψηφίου έχει βαρύτητα: τόσο για το ήθος και τις πράξεις, όσο και για τις πολιτικές ιδέες που εκφράζει, και που νοηματοδοτούν το συλλογικό μας σχέδιο για την πόλη και τη χώρα.

Η Άννα Κοντοθανάση είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη

_________________

Σημειώσεις

[1] Για τη σχέση μεταξύ της κρίσης των πολιτικών θεσμών με την αποδόμηση των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων, όπως η τελευταία εκδηλώθηκε έντονα στις εκλογές του Μαϊου-Ιουνίου 2012, βλ. Γ. Βούλγαρη, Η. Νικολακόπουλο (επιμ.) σε: 2012, Ο διπλός εκλογικός σεισμός, εκδ. Θεμέλιο 2014.
[2] Στο ίδιο συλλογικό έργο, βλ. Βασιλική Γεωργιάδου: «Η εκλογική Ανοδος της ΧΑ», σελ. 215.
[3] Βλ. Giorgio Agamben, Κατάσταση Εξαίρεσης – Οταν η έκτακτη ανάγκη μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα, Εκδ. Πατάκη, 2013, σελ. 13.Άννα Κοντοθανάση
RED
Notebook
8 Μαΐου 2014 - 7:14 pm | Άννα Κοντοθανάση
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Τηλεφωνική "εκστρατεία" κατά Σακελλαρίδη καταγγέλλουν συνεργάτες τους
24/05/2014
Τις τελευταίες ημέρες, πολίτες της Αθήνας δέχονται τηλεφωνήματα στο σταθερό τους από μια υποτιθέμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την επωνυμία «Αυτοδιοικητικό Ινστιτούτο», η οποία τους καλεί να στηρίξουν Καμίνη, κόντρα στην «καταστροφική λαίλαπα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
 
 
Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
24/05/2014
Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
 
 
Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
24/05/2014
Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 1:24 pm  
  Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
 
     
  Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 1:14 am  
  Για την εξουσία στην Ελλάδα το κύριο είναι να μην έρθουν οι κόκκινοι
Συνέντευξη του Χρήστου Λάσκου στο alterthess.gr
 
     
  Ενόψει των εκλογών της 25ης Μαϊου, και στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου, το alterthess.gr έθεσε σε υποψήφιους/ες eυρωβουλευτές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την κρίση στην Ελλάδα και την άνοδο του φασισμού . Ο Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:33 pm  
  Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
 
     
  ι νεοναζί επανέρχονται, και μάλιστα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, χωρίς καλά-καλά να κάνουν τίποτα οι ίδιοι. Το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο γι’ αυτoύς η Νέα Δημοκρατία, με τρόπο πολιτειακά άφρονα
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:39 pm  
  Τασία Χριστοδουλοπούλου: H κυβέρνηση της Αριστεράς θα δημιουργήσει ντόμινο
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν, ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος, η φτώχεια και η περιβαλλοντική καταστροφή. Επιμένουμε λοιπόν ότι σε υπερεθνικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Ζητάμε, έτσι, τη ριζική τροποποίηση του Ευρωπαικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθεώρηση της δομής του Σένγκεν, που προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία με κλειστά εξωτερικά σύνορα, άρα απαγόρευση κυκλοφορίας για τους μη νόμιμα διαμένοντες.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr