Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
Δημοκρατία Vs Lobbying
Το σκηνικό στήνεται σωστά από την αρχή διότι χρήματα βάζουν, χρήματα ζητάνε, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη: Συνήθως, διοργανώνεται μία ενημερωτική συνάντηση ή μια συνέντευξη τύπου προκειμένου να παρουσιαστούν τα επιτεύγματα της εταιρείας. ..
 
Του Νίκου Σερβετά

Προσκεκλημένοι είναι περίπου 50, εκ των οποίων οι σημαντικοί δεν είναι πάνω από 3 – 4. Εκεί αρχίζει η ουσιαστική δουλειά και αυτή την κάνουν οι επονομαζόμενοι λομπίστες. Όσο μεγαλώνουν τα συμφέροντα, τόσο χοντραίνει το παιχνίδι και φθάνει έως τον επηρεασμό αποφάσεων τραπεζών για τη στάση τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση του Corporate Europe Observatory –οργάνωση ερευνών με καμπάνια κατά του lobbying στην Ευρωπαϊκη Ένωση– πάνω από 30.000 λομπίστες δουλεύουν αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, με προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ, και προσπαθούν να επηρεάσουν αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις ώστε να γνωμοδοτήσουν υπέρ των συμφερόντων τα οποία υπηρετούν. Η δράση τους εκτείνεται από θέματα παιδείας και υγείας, ελεύθερου χρόνου και διατροφής, αλλά ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους τομείς είναι, βέβαια, αυτός των άμεσων οικονομικών συμφερόντων.

Το θέμα έχει πάρει πλέον τέτοια έκταση που ο οικολόγος ευρωβουλευτής Καρλ Σλίτερ κατέθεσε πρόταση προκειμένου να ληφθούν μέτρα και να καταγραφούν τα οργανωμένα λόμπυ: «Κατέθεσα πρόταση ώστε να ληφθούν μέτρα για τους λομπίστες που ψεύδονται, εξαπατούν και δωροδοκούν, αλλά η πρόταση μου καταψηφίστηκε», δήλωσε στην εφημερίδα ETC.

Οι νέοι κανόνες που αναμένεται να θεσπιστούν θα ισχύουν τόσο για το ευρωκοινοβούλιο όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προβλέπεται να καταρτιστούν μητρώα διαφάνειας για τους εν ενεργεία λομπίστες. Έως τώρα η καταγραφή ήταν προαιρετική –δεν είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 6.500– με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί η δραστηριότητα τους. Εκπρόσωποι του ευρωκοινοβουλίου απαιτούν η καταγραφή να γίνει υποχρεωτική και εκεί να δηλώνεται ποιους οργανισμούς, εταιρείες ή άλλα συμφέροντα τομείς ή ενδιαφερόντων εκπροσωπούν.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται μετά απ’ αυτή τη διαπίστωση είναι πολλά: Πόσες και ποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί υπό την επιρροή αυτών των ανθρώπων, πόσοι και ποιοι ευρωβουλευτές και κοινοτικοί υπάλληλοι έχουν επηρεαστεί και, τελικά, σε ποιο τι βαθμό επηρεάζεται η δημοκρατία από τους λομπίστες;

Δική του ερμηνεία στο θέμα δίνει ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Κρίστοφερ Φγέλνερ: «Θέλω να είμαι καλά ενημερωμένος όταν παίρνω αποφάσεις και οι άνθρωποι αυτοί μου δίνουν στοιχεία που δεν μπορώ να βρω μόνος μου», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα και δεν δίστασε να αναφέρει ότι πριν από κάποιες σημαντικές αποφάσεις πήγε και ο ίδιος σε τέτοια γραφεία, προκειμένου να ενημερωθεί για την γνώμη των πελατών τους για το επίμαχο θέμα.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών, Ντάνιελ Ναουρίν, υποστηρίζει ότι η ίδια η δομή λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει τη δράση ανάλογων «γραφείων», καθώς οι υπάλληλοι που απασχολεί δεν επαρκούν για τις ανάγκες της προετοιμασίας των Οδηγιών τις οποίες εκδίδει.

Ο Κάρλ Σλίτερ αναφέρει ως παράδειγμα τον ρόλο που έπαιξαν οι λομπίστες οικονομικών συμφερόντων στην απόφαση για τα πρόσφατα πακέτα χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα πόσο σημαντικές είναι οι τράπεζες για το σύστημα, ότι χωρίς αυτές η οικονομία θα καταρρεύσει, οι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι και θα ζουν σε σπηλιές. Αν οι ευρωβουλευτές είχαν παρακολουθήσει ένα σεμινάριο για την εναλλακτική οικονομία, η απόφαση θα ήταν διαφορετική».

Πηγή: Εποχή


Νίκος Σερβετάς
RED
Notebook
8 Μαΐου 2014 - 11:12 πμ | Νίκος Σερβετάς
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
24/05/2014
Της Ελένης Τάκου
 
 
Ο Γιώργος Καμίνης και η τέχνη του δικαίου του ισχυρού
Ντίνα Τζουβάλα
22/05/2014
 
 
«Να τους πάρετε σπίτι σας!»
Στρατής Μπουρνάζος
17/05/2014
«Να τους πάρετε σπίτι σας!». Αγαπημένη και μόνιμη επωδός κάθε αξιοσέβαστου ακροδεξιού, προς την Αριστερά, στις συζητήσεις για το μεταναστευτικό: «Αφού τους αγαπάτε τόσο τους μετανάστες, να τους βάλετε σπίτι σας!»
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 3:22 pm  
  Γιατί ο Καμίνης δεν είναι ο αθηναίος Μπουτάρης
Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου
 
     
  Προς στιγμή, σε κάποια σημεία, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ομοιάζουν, κυρίως στην προτεραιότητα του ελεύθερου επιχειρείν και στην αντιπάθεια προς το συναθροίζεσθαι. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο ασυμπτωτικές τετραετίες, από τις οποίες προκύπτουν δύο πολύ διαφορετικές πόλεις
     
 
  20 Μαΐου 2014 - 1:16 pm  
  Αλέξης Μπένος: Τα κινήματα βασικό στοιχείο της πολιτικής μας
Συνέντευξη στον Αδάμο Ζαχαριάδη
 
     
  Η κριτική στην ψήφο ανάθεσης είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σύνθεση κινημάτων και έφτασε στη σημερινή δύναμή του με βάση την κινηματική του δράση και όχι την πειθώ μαυρογιαλούρικου τύπου «ψηφίστε μας και θα καθαρίσουμε εμείς για όλα σας τα προβλήματα».
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 10:14 am  
  Η Κεντροαριστερά και το βιοπολιτικό διοικητικό κράτος
Δημήτρης Μπελαντής
 
     
  Μια σοβαρή διάσταση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε η αρκετά έως πολύ καλή επίδοση της Κεντροαριστεράς (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κλπ) και ιδιαίτερα της Ελιάς στους μεγάλους δήμους (Καμίνης, Μπουτάρης), αλλά και σε πολλές από τις περιφέρειες (οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς μετέχουν στον δεύτερο γύρο σε 7 από τις 12 περιφέρειες έναντι 5 του ΣΥΡΙΖΑ)
     
 
  21 Μαΐου 2014 - 3:42 pm  
  Υγεία και πνευματικά δικαιώματα
Παναγιώτης Κουρουμπλής
 
     
  Η αδυναμία πρόσβασης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού σε αναγκαία φάρμακα είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Για το φαινόμενο των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ιδίοις πόροις, η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη, διότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνά φάρμακα ακόμα και εντός του μνημονιακού πλαισίου.
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr