Αναζήτηση:  
 
 
 
   
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη ΝΕΡΙΤ»
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ, επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και τον Νίκο Σβέρκο η Ράνια Σβίγκου, στέλεχος του Γραφείου Τύπου και υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος. Υπογραμμίζει δε ότι η Αριστερά δεν πρόκειται να επιλέξει ποτέ τη λογική της «μονταζιέρας», ενώ σημειώνει ότι συστημικά μέσα ενημέρωσης ακολουθούν πιστά τις εντολές που εκπορεύονται από το μέγαρο Μαξίμου.
 
Εμφανίζεται πεπεισμένη ότι οι νέοι ψηφοφόροι, παρά το ότι αποστρέφονται το σημερινό πολιτικό σύστημα, κάθε άλλο παρά «απολίτικοι» ή «συμβιβασμένοι» είναι και επισημαίνει ότι η κινηματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ώθηση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή Αριστερά. Αντί να συζητάμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε, η Ν.Δ. προσπαθεί, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις στελεχών μας, να θέτει «παραπολιτική» ατζέντα.

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στον Νίκο Σβέρκο


 O ΣΥΡΙΖΑ συχνά καλείται να αντιμετωπίσει τη «μονταζιέρα» της Ν.Δ. Ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί δεν απαντά στις κατηγορίες που προσάπτει στο κόμμα σας η Συγγρού με το ίδιο «νόμισμα».

Αν εννοείτε «ίδιο νόμισμα» τη «μονταζιέρα», η Αριστερά ποτέ δεν την επέλεξε ως μέθοδό της και σίγουρα δεν θα το κάνει ούτε τώρα. Η Ν.Δ. προσπάθησε και προσπαθεί, ανεπιτυχώς, από τη μία να μας ταυτίσει με τρομοκράτες και από την άλλη να πείσει την κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που καταφέρνει είναι να χάνει και τα τελευταία κύτταρα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι δεν «χάνουμε» ως ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη «μονταζιέρα». Αυτό που χάνεται, όμως, είναι η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης, του διαλόγου και των επιχειρημάτων. Αντί να συζητάμε, εν όψει των ευρωεκλογών, για το ποια Ευρώπη θέλουμε, η Ν.Δ. προσπαθεί, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις στελεχών μας, να θέτει «παραπολιτική» ατζέντα. Σ’ αυτό, βέβαια, κάθε άλλο παρά άμοιρη ευθυνών είναι μερίδα των συστημικών ΜΜΕ που στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία και ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα, πολλές φορές, εντολές από το Μαξίμου.

Ξεκίνησε χτες η εκπομπή προγράμματος από τη ΝΕΡΙΤ. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του νέου σχήματος ποια θα είναι;

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ ήταν σίγουρα από τις πιο κυνικές και αυταρχικές ενέργειες της κυβέρνησης. Οταν, όμως, το επιτελείο Σαμαρά πήρε την απόφαση να την κλείσει εν μια νυκτί δεν είχε προβλέψει ούτε τους αγώνες των εργαζομένων της ούτε την αντίδραση της κοινωνίας σε όλη την Ελλάδα. Θυμάστε τη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και τα δάκρυα των μουσικών της; Τους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από τις ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα; Αυτές είναι εικόνες που μας έχουν σημαδέψει για πάντα. Και είναι εικόνες υπεράσπισης μιας πραγματικά δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δημοκρατικής, ανεξάρτητης και πολυφωνικής, που δεν θα είναι το «μαγαζάκι» καμίας κυβέρνησης. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη ΝΕΡΙΤ. Αυτή είναι η μόνη συνεπής πολιτική στάση ως προς τους αγώνες και τις αξίες μας.

Ανήκετε σε μια γενιά που, όπως λένε ορισμένοι, αποστρέφεται το πολιτικό σύστημα. Πώς θα πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους νέους και τις νέες ψηφοφόρους να μην επιλέξουν την οδό της αποχής στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Θεωρώ ότι οι νέοι αποστρέφονται το πολιτικό σύστημα όπως είναι σήμερα. Οχι την πολιτική ως μια έννοια που εμπεριέχει την αμφισβήτηση, τη σύγκρουση και τη δημιουργία. Οι νέοι και οι νέες που πλημμυρίσαμε τις πλατείες όλης της Ευρώπης δεν είμαστε ούτε «απολίτικοι» ούτε «συμβιβασμένοι». Ακόμα και πολλοί από τους νέους που δεν ψηφίζουν είναι ενεργά μέλη των κοινωνιών τους, συμμετέχουν σε εγχειρήματα αυτοοργάνωσης, σε πολιτιστικές πρωτοβουλίες αναζητώντας τρόπους έκφρασης και δημιουργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους βλέπει ως άλλη μία «δεξαμενή» ψηφοφόρων. Οπότε δεν τους καλεί να μην απέχουν για να ανεβούν απλώς τα ποσοστά του. Προσπαθεί να τους πείσει και τα καταφέρνει -παρ’ όλο που πρέπει να κάνει και άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση- στον βαθμό που είναι πραγματικά δίπλα τους. Και οι νέοι πείθονται να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική -έτσι πείστηκα και εγώ- όταν βλέπουν ότι πολιτική δεν είναι ούτε οι καρέκλες ούτε τα αξιώματα, αλλά αυτό που κάνουν οι απλοί άνθρωποι μέσα στη γειτονιά τους, για να βελτιώσουν τη δική τους καθημερινότητα και των γύρω τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεντρώνει δημοσκοπικά σχεδόν 30%. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Αριστερά φαίνεται ότι θα προσεγγίσει το 7% στις επικείμενες ευρωεκλογές. Θα μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις ένα ευρωπαϊκό κόμμα με αυτό το ποσοστό;

Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις στην Ευρώπη –η «Λίστα Τσίπρα» στην Ιταλία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα- και θα το κάνει ακόμα περισσότερο μετά τις ευρωεκλογές. Σκεφτείτε πώς ήταν τα πράγματα για την Αριστερά στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη στην αρχή της κρίσης και πώς είναι σήμερα. Οταν η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο υπήρξε μια σχετική «αμηχανία». Αρθρα επί άρθρων γράφονταν για τις ευθύνες και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και των κινημάτων μπροστά στην κρίση. Μετά ήρθε μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο: από τις «πλατείες» μέχρι το κίνημα ενάντια στα διόδια και τα χαράτσια. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε ως η δύναμη εκείνη που ενσάρκωσε την κατάλληλη στιγμή και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις αγωνίες των «από κάτω». Αυτή η κινηματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ είναι που όχι μόνο τον έχει φέρει στην πρώτη θέση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά έχει δώσει ώθηση και στην Αριστερά όλης της Ευρώπης. Βλέπουμε κινήματα προστασίας των δημόσιων αγαθών να ξεπηδούν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, με νικηφόρα αποτελέσματα, ενώ η ανταπόκριση των πολιτών στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα ως υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πρωτοφανής. Είμαστε, λοιπόν, αρκετά ρεαλιστές όταν εντοπίζουμε ότι η Αριστερά και οι εργαζόμενοι περνάνε πλέον στην «αντεπίθεση» για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης.

Ποια είναι

Η Ράνια Σβίγκου μεγάλωσε στην Κυψέλη και εντάχθηκε ως φοιτήτρια στη Νεολαία Συνασπισμού το 2000. Ηταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη γραμματέας Σπουδάζουσας αριστερού κόμματος, την εποχή που επικεφαλής της Νεολαίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ανήκει στη δεύτερη γενιά των «νέων στελεχών» μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Μετά το Πάντειο Πανεπιστήμιο συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην πολιτική επιστήμη και την κοινωνιολογία. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ το 2010 και του ΣΥΡΙΖΑ, στο πρώτο συνέδριό του, όταν και ανέλαβε καθήκοντα στο Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Πηγή: ΕφΣυν


Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στον Νίκο Σβέρκο
RED
Notebook
7 Μαΐου 2014 - 7:02 pm | Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στον Νίκο Σβέρκο
 
Εισαγωγή σχολίου
Τα σχόλια που αποστέλλονται ενδέχεται να μην περάσουν αρχικά από διαδικασία έγκρισης. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης. Χρησιμοποιήστε την διαδικασία αναφοράς όποτε χρειάζεται.
Όνομα:
Email (δεν δημοσιεύεται):
URL:
Σχόλιο:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:<b></b>, <i></i> - ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ENTER
 
Πόσο κάνει πέντε και δύο;
Βοηθήστε μας να αποφύγουμε τα spam μηνύματα απαντώντας στην απλή ερώτηση που βλέπετε παραπάνω.
Εαν θέλετε να χρησιμοποιήσετε avatar εγγραφείτε δωρεάν στο gravatar.com. Η συμμετοχή σας πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σχετικό link στο κάτω μέρος της σελίδας.
     
Σχετικά
 
Αν ήμουν Πειραιώτης
Στρατής Μπουρνάζος
24/05/2014
Ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αξίζει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε και να παίρνουμε θέση. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει δίλημμα όταν το ερώτημα είναι «Κάλλιο πλούσιος και υγιής ή πτωχός και ασθενής;». Ούτε στον Βόλο όπου αντίπαλος του Μπέου είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στον Πειραιά θα είχαμε δίλημμα αν αντίπαλος του Μώραλη-Μαρινάκη ήταν όχι μόνο ο Δρίτσας, αλλά ένας υποψήφιος του ΚΚΕ ή ένας οποιοσδήποτε δεξιός, πολλώ δε μάλλον ένας ευπρεπής δεξιός τύπου Κουμουτσάκου. Τώρα όμως;
 
 
Η ΝΔ το χειρότερο το κράταγε για το τέλος: ξανάφερε τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Δημήτρης Χριστόπουλος
23/05/2014
Η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε ρυθμιστή των εκλογών στην πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί στίγμα που δεν θα ξεθωριάσει εύκολα
 
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
22/05/2014
Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
 
 
Εργαλεία
       
 
 
 
     
  24 Μαΐου 2014 - 12:52 am  
  Αυτός και το σακίδιο
Σίσσυ Βελισσαρίου
 
     
  Τι είναι αλήθεια το Ποτάμι και τι η μαγευτική TVpersona που μετά βδελυγμίας απαρνείται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα»; Τι συμβολίζει αλήθεια το σακίδιο που η TVpersona αγόγγυστα κουβαλά;
     
 
  24 Μαΐου 2014 - 12:18 am  
  Καμίνης και μεταναστευτικό: η μεταμόρφωση
Ελένη Τάκου
 
     
  Επειδή «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», περίμενα λίγη νηφαλιότητα σε ζητήματα αρχής, που ήταν άλλωστε κατεξοχήν ζητήματα της δικής του ατζέντας. Και γι’ αυτό έγραφα την επομένη του πρώτου γύρου ότι «προσωπικά στη μάχη της επόμενης Κυριακής δεν βλέπω μία μάχη ανάμεσα στη “μνημονιακή λαίλαπα” και τον “αντιμνημονιακό λαϊκισμό”. Βλέπω μία μάχη ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές δυνάμεις, με τα κουτσά, τα στραβά και τα καλά τους. Και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ίσως μια φορά νηφάλια τι θέλουμε για την πόλη μας, για τον τόπο μας». Αυτά τη Δευτέρα. Και την επόμενη μέρα ανοίγεις την τηλεόραση και σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι
     
 
  22 Μαΐου 2014 - 1:11 pm  
  «Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
 
     
  Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.
     
 
  23 Μαΐου 2014 - 12:29 pm  
  Ο αντιφασισμός είναι στην ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Σωτήρης Μάρταλης
 
     
  Tο κόμμα των Μπαλτάκων, των Κρανιδιώτηδων και των Πλεύρηδων έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με τους νεοναζί. Η ακροδεξιά κυβέρνηση των Φαρμακονησιών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι δήμαρχοι που απαγόρευαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναινούσαν σε φασιστικά λουκέτα σε παιδικές χαρές, οι δημοσιογράφοι που ήλπιζαν στη «σοβαρή» πλευρά της Χρυσής Αυγής, εγκαλούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ για φιλο-φασιστική ψηφοθηρία!
     
 
 
   
Footer
 
         
 
Λέξεις-κλειδιά
 
εκλογές × ΣΥΡΙΖΑ × Arno Minkkinen Biennale CGIL Corpus Christi Dow Jones Newswires dubstep John Parish performance Pussy Riot RootlessRoot Αδέσμευτη Γνώμη Αθήνα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Αριστερά άστεγοι αυτονομία ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστή Έβρος ΕΚΤ Ευρώπη θάλασσα Ιντιφάντα κάλαντα Καλλικράτης Κάσσελ ΚΕΝΤΡΟ Κινηματογράφος Κόκκινο Κρίση Κύπρος Μαρία Κανελλοπούλου ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ μήκους Νιαουνάκης Παπαδάτος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τι σου ζητάνε; Τρόικα χρέος Ψαριανός Ψημίτης 1 ευρώ 11 Μάη 12 Φεβρουαρίου 13% 14 Νοεμβρίου 15χρονη 17 17 Νοέμβρη 17Ν 19/7/2012 19ος αιώνας 2 νεκροί στο Μανχατταν 20 Οκτωβρίου 20ος 22 πράγματα 24ωρη 25ευρο 25η 25η Μαρτίου 26 272 μέρες απεργίας 28η 28η Οκτωβρίου 2ρουφ 300 3000 ευρώ 34 νεκροί στην Αφρική 3E 40 χρόνια 48ωρη 4η Αυγούστου 4η Διεθνής 6 αντιρατσιστική γιορτή 6 Δεκεμβρίου 6 μέρες 6 τρις 6ο 6ο διαμέρισμα 8 Μάρτη 80s 8η Μάρτη 99%
  Αρχείο:
Πλήρες αρχείο θεμάτων

Επικοινωνία:
info@rednotebook.gr
 
         
 
  Powered by Byte² | Bitsnbytes.gr